Fortuna Blog

 • Коко Шанел - продължение

  Коко Шанел - продължение

  През 1923г. Chanel представя първата си ювелирна колекция. Упоритостта, таланта и революционните идеи на Коко Шанел дали своя принос-достъпните дизайнерски бижута станали ценени повече от украшенията обсипани със скъпоценни камъни и издържани във всички традиции на европейското ювелирно изкуство.

  Популяризирането на масовата бижутерия и рецесията на 30-те години на 20 век се отразили негативно върху работата на утвърдените европейски ювелирни къщи. В разгара на икономическата криза от световния гигант в ювелирния бизнес Debeers, потърсили съдествието на Коко Шанел при създаването на нова колекция украшения с брилянти.

  Тя приема предложението за сътрудничество и създава една от легендарните колекции за всички времена, която остава популярна и днес и визуално е позната на всеки. Успехът на колекцията е толкова зашеметяващ, че два дни след представянето и, акциите на Debeers на Английската борса се покачили с цели 20 пункта.

  В колекцията на Шанел за Debeers, доминирали три графични образа-панделки, звезди и пера. Брилянтите използвани за изработването им били с триъгълна, шестоъгълна и трапецовидна форма.

  Уникалността на ювелирните изделия в колекцията се изразявала в тяхната трансформируемост. Колиетата можели да се носят и като брошки, а диадемите лесно се превръщали в гривни и колиета. След популяризирането на първите колекции, дизайнерката се запознава с талантливия художник Пол Ириб.

  Негова е идеята фирмата да се отклони за кратко от главната си ювелирна концепция и да се насочи към използването на скъпоценни камъни. Благодарение на него в колекциите на Chanel се появили великолепни украшения с брилянти, оценени по достойнство от поклонниците на естествени камъни и традиционното ювелирно изкуство.

  Пол Ириб съдействал за организирането на изложба с брилянтени украшения на Chanel, която завинаги остава в историята на модата.

 • Коко Шанел - Стил и красота

  Коко Шанел - Стил и красота

  „МОДАТА СЕ ПРОМЕНЯ, СТИЛЪТ Е ВЕЧЕН!“ КОКО ШАНЕЛ

  Коко Шанел е известна модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век.

  коко шанел

  Тя поставя началото на изработването на стилни и достъпни украшения с имитационни материали. Истински новатор и идеолог на комфорта и елегантността в модната индустрия, Коко Шанел развива концепцията за украшенията и аксесоарите като неотменна и задължителна част от визията на съвременната жена.

  За нея украшенията били декоративен елемент, детайл от облеклото, а не демонстрация на обществено и финансово положение. Благодарение на тази философия и приложението и в реалността за милиони обикновенни жени, настъпило ново време-на изискана простота и достъпен ежедневен шик.

  Идеята за бижутата Коко Шанел претворявала със собствените си ръце, и така можела да получи реална представа за почти готовото изделие, и да изменя модела до постигането на удовлетворителни резултати.

  Модната диктаторка намирала вдъхновение за своите украшения в средновековните витражи, руската иконопис, византийските мозайки и  древноегипетските йероглифи.

  Забележително влияние върху първите ювелирни колекции на Chanel, оказал внукът на Виктор Юго-Франсоа. По неговите проекти били изработени едни от първите клипсове, брошки и колиета.

  Очаквайте продължение...

 • Луи Вюитон - продължение

  Луи Вюитон - продължение

  През 1914г. най-големият създаван по това време магазин за куфари и пътнически чанти е бил отворен в Париж именно от марката Луи Вюитон .

  За всичките тези години от създаването на модната къща до днес, майсторството винаги е било на първо място.

  Любопитен факт е, че с днешна дата, всяко едно изделие под името се изработва на ръка във Франция.

  Първите луксозни часовници с марка Louis Vuitton се появяват на пазара преди 17г., а първите ювелирни украшения - от 2008г.

  Това е и времето, в което Френската модна къща е оглавена от Хамди Чати.

  През годините той дава своя принос в Piajet, Montblanc And Harry Winston като инженер по микромеханика и сложни механизми.

  За Луи Вюитон изключително важен аспект в работата е дизайна на ювелирните изделия, който да се отличава от облика на типично класическите украшения на другите брандове и в същото време да е актуален, независимо от модните тенденции.

  Всеки един от дизайнерите допринася брандът да намери и развие своя собствена естетика в ювелирните украшения.

  Последната ювелирна колекция на Louis Vuitton“ Conquetes“ е вдъхновена от средновековните героини и изобилства с хералдически символи.

  Ювелирните изделия са изпълнени в по сдържана цветова палитра, като акцентът е поставен върху един централен цветен камък/сапфир,шпинел или изумруд/в обкръжението на диаманти.

  Първите 50 бижута от колекцията са представени на Седмицата на модата в Париж/2019г./

  Едно от най запомнящите се украшения е колието The Poaume, което се отличава със сложна решетъчна конструкция, обсипана с 1600 брилянта и малки сини сапфири.

  Централния камък е сапфир с кралско син цвят и маса 19,31 карата.

  Друго ярко предложение от колекцията е колието La Reine , украсено с 9 аквамарина/с обща маса 152,83 карата/ и 24,22 карата брилянти, обковани в бяло злато и платина.

  При откриването на бутиковия си магазин на площад Вандом в Париж, Louis Vuiton представя колекцията „Спирка в Париж“, а в бижутата и са пресъздадени улиците, които водят до новооткрития магазин.

  Той е и първото представителство на бранда, посветено напълно на ювелирните изделия.

  Съвременният подход, уникалният дизайн и качествените материали превръщат Louis Vuittоn в един от водещите ювелирни брандове, които тепърва ще поднася изненади на аудиторията със своите украшения.

 • Луи Вюитон

  Луи Вюитон

  Луи Вюитон е френска транснационална компания, известна като производител на луксозни стоки с търговските марки Louis Vuitton, Givenchy, Hennesi, Guerlain и др.

  Louis Vuitton не може да се похвали със столетна история и опит в създаването на луксозни часовници и ювелирни украшения, но днес е един от водещите брандове в изработката им в направленията High Jewellery IN Fashion Jewellery.

  Стилът на работа, с който фирмата печели клиенти е същият, който години наред е прилагала в света на модата и кожените аксесоари. Така дизайнерите и ювелирите имат свобода на действие, която не е ограничена от традиционните стериотипи, обичайно приемани в ювелирната индустрия.
  Тази модна къща пази в своите архиви дълга и забележителна история, която успява да се наложи като културен феномен през всичките тези години.

  Луи Вюитон Малетие стартира своята кариера едва когато е на 16г. Професионалното му занимание по това време е създател на пътнически куфари. Модна къща Louis Vuitton е създадена в далечната 1854г. Синът на Луи Вюитон, Джорд, наследява империята след смъртта на баща си.

  Именно наследникът е създател на емблематичната ключалка, която до ден днешен остава един от най-разпознаваемите детайли на аксесоарите Louis Vuitton.Емблематична за марката е шарката с, която се изработват изделията. Нейното дебютно представяне е било през 1896г. с цел борба с фалшификатите.

  Очаквайте продължение...

 • Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

  Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

  През 1996г. в Мианмар е открит рубин с тегло 3,5 кг. и маса от 21000ct.
  Той бил толкова съвършен, че според тамошното правителство не би могъл да бъде оценен и на практика е безценен.
  Бирманските рубини се смятат за еталон при оценката на качеството на рубините.

  Тайландските рубини се характеризират с виолетов до кафяво-червен цвят. За рубините от Шри Ланка са характерни виолетово - червените до светло-розовите нюанси.
  Танзанийските рубини са по тъмни, напомнящи цвета на гранатите и са по достъпни по отношение на цената. Така са се наложили търговските названия на рубините в зависимост от мястото на тяхното добиване.
  Макар и по рядко в природата се срещат т.нар. звездни рубини и се смятат за много ценни из цяла Азия. За тях е характерен ефекта астеризъм, при който върху повърхността на кристалите може да се види четири или шестлъчева звезда.

  Голям звезден рубин „Рива“/138,7ct/ е изложен в Смитстоновия институт във Вашингтон, а звездният рубин „ Де Лонг“/100ct/-в музея по естествена история в Ню Йорк.
  За съжаление рубините в историята се срещат рядко, а залежите им са на изчерпване. Рубинът е първият скъпоценен камък, който започва да се имитира и създава по изкуствен път.
  Най-популярните ювелирни къщи-Cartier, Bvlgari, Bucheron, изработващи луксозни бижута и аксесоари за аристократи и високопоставени личности, винаги са използвали и продължават да използват рубини в своите творения.

  Скъпоценен камък, ползващ се със заслужена популярност и обгърнат с мистичен ореол, неизлизащ от мода през вековете, натуралният рубин продължава да е актуален и днес.

 • Рубин - камъкът на любовта продължение

  Рубин - камъкът на любовта - продължение

  На изток рубина олицетворява любовта, здравето, силата и жизнената енергия.
  В Елада и Древен Рим също го тачели като един от най-скъпите и красиви скъпоценни камъни.
  Смята се ,че рубинът е известен на човека още от Бронзовата епоха.

  През Средновековието в Русия го използвали като талисман срещу кошмари. Също така се твърди, че рубинът осигурява надеждна защита срещу фалшиви приятели, болести и черна магия.

  Има една легенда, според която най - прекрасният кървавочервен рубин е принадлежал на един от великите Могули-падишах Ахбар. Той бил намерен в подножието на планина, в близост до град Агра.

  Ставайки собственост на падишаха се превърнал в негов талисман. Необработения рубин бил поставен в златен обков. Смятало се е, че победите във военните походи до голяма степен се дължат на този талисман.

  След смъртта на Акбар и походите на Персийския шах Надир в земите на Индия, рубинът бил пренесен в Техеран и остава в неговите съкровищници. Рубинените колекции на кардинал Ришельо и Мария Медичи били известни в цяла Европа.

  Мадам де Помпадур, метреса на френския Крал Луи 15, притежавала едър рубин, оформен като прасенце,което винаги носела в себе си за късмет. Днес той е изложен в Лувъра. Рубини с най високо качество се добиват в Бирма. Те са с кървавочервен цвят, сивкавовиолетов отенък и са известни с наименованието „гълъбова кръв“.

  При преобладаващи по тъмни тонове, рубините се наричат „бича кръв“, по-светлите „вишневи“.

  Очаквайте продължение...

 • Рубин - камъкът на любовта

  Рубин - камъкът на любовта

  Рубинът е скъпоценен камък, член на семейството на голямата четворка заедно с диаманта, сапфира и смарагда. Твърд, траен и рядък рубинът спада към групата минерали наречени корунд.

  рубин

  Чистият корунд е безцветен, а рубиненочервения цвят се дължи на наличието на хром. Според древните философи рубинът  е червен като кръв, като залез, като гъсто вино.

  рубин

  Това е камък на любовта, гнева и кръвта. Винаги се е приемало, че рубинът е символ на силната и страстна любов, на властта и силата. Невероятно привлекателен и ярък, рубинът очарова хората със своя наситен червен цвят още от древни времена.

  рубин

  Първите писмени сведения за него се отнасят още преди 2300 г. Рубините,сапфирите, перлите и диамантите са неизменни при украсата на династични и религиозни регали-корони, тронове, скиптри и други символи на властта и религията.

  рубин

  Най-високо е ценен в Древна Индия, където е смятан за камък на слънцето, но и също наричан „сълзите на Буда“.

  В Индийските легенди се разказва, че първоначално рубинът бил безцветен като диаманта. Когато една махарани била прободена до смърт от ревнив царедворец, кръвта и обагрила нейните безцветни рубини в кървавочервено и така всички останали рубини също станали червени.

  Индийците никога не съхраняват истинските едри рубини заедно с дефектните, защото смятат, че по качествените ще загубят достойнствата си.

  Очаквайте продължение...

 • Цветята на Фаберже - продължение

  Цветята на Фаберже - продължение

  Вижте първата част на статията ТУК.

  Тя толкова харесала кошничката, че си я сложила на бюрото, за да и се наслаждава постоянно. Дизайнерите на бижутерска къща Фаберже, не веднъж са повтаряли изработването на рози,момина сълза, малина, глухарче... Тези украшения са били достъпни за различните прослойки. Стойността на бижуто нямала никакво значение, важна била идеята.

  Фаберже не обичал да прави копия и затова всяко едно изделие имало своя индивидуалност и придобивало свой собствен стил. Той  успява да разчупи времевата рамка, поради което неговите изделия изглеждат като типични ар-деко.

  На Фаберже му доставяло удоволствие да твори бижута-уникати, които давали воля на неговата фантазия. Едно от творенията му е „Глухарче“ , което и до днес се съхранява в оръжейната част на Кремъл. Стрък от злато и листа от нефрит, но най-поразителното е естествения пух от глухарче в краищата на сребърни тичинки, а отгоре са разпръснати малки розови диаманти, които при правилно осветяване искрят като сутрешна роса.Учените отдавна се съмняват в естествеността на пухчетата.

  В музея бива поканен експерт от Ботаническата градина на Московския държавен университет,който потвърждава, че е истински пух и посочва датата на колекцията. „Pansies“/теменуги/ е единственото цвете в света на Фаберже, оборудвано с механизъм с портретни миниатюри. Цветето е направено през 1904г. и е дарено от Николай 2 на императрица Александра Фьодоровна за десетилетието на брака им. При натискане на бутона цветните венчелистчета се отварят и се виждат миниатюрни портрети на дъщерите и сина на императорската двойка.

 • Цветята на Фаберже

  Цветята на Фаберже

  Най известните произведения на Карл Фаберже са, разбира се, известните великденски яйца.
  Въпреки това ценителите на бижута смятат цветята му за истински шедьовър. „Родословното дърво“ на изящните цветя на Фаберже има ориенталски корени.

  Водещият майстор на компанията Франц Бирбаум оставя писмено удостоверение: „За първи път обърнахме внимание на този клон на китайското изкуство, когато внесохме ремонт на букет от хризантеми. Благодарение на умелия подбор на тонове и прозрачност на някои камъни, това произведение направи чудесно впечатление“.

  С възстановяването на китайския букет, Фаберже се вдъхновява и започва да измисля собствените си флорални аранжименти.
  Той подхожда внимателно към всеки бизнес: в московска работилница е построена оранжерия, в която се отглеждат разстения, които служат като „модели“ за каменни букети.

  Съхранен е работния албум на Фаберже с подробни фотографии на свежи цветя, включително момина сълза, която е послужила за прототип на кошницата на императрицата. През 1896г. Александра Фьодоровна получила подарък от търговци от Нижни Новгород, букет от момини сълзи изработени от Фаберже-копие на старинно китайско дворцово украшение.Императрицата била във възторг от композицията.

  Малките чашки, изваяни и крехки, били изработени от перли завършващи в долната си част с малки брилянтчета, листата направени от нефрит изящно изрязани и оформени, и всичко това поставено в златна кошничка. Те били като истински.

  Очаквайте продължение...

 • Статуетките на Фаберже - продължение

  Статуетките на Фаберже

  В този период били изработени едни от най скъпите миниатюри: сива нефритена сова със златни крачета и очи от брилянти по поръчка на мистър Гордън Бенетон /65,15 лири стерлинги/, фигурка на кобилата Персимона-победител в кралското дерби през 1911г. по поръчка на кралица Александра.

  За нейната колекция са изработвани още цяла серия фигурки на домашните и любимци. След смъртта на Крал Едуард VІ в работилницата на „Фаберже“ изработват фигурка на любимото му куче /йоркширски териер/ Цезар.

  На нашийника на каменното кученце били изписани думите „Принадлежа на краля“. Малки маймунки, тюлени, мишлета, кученца, птици-своеобразната, красива и реалистична „фауна на Фаберже“ била необятна, и за всяка една фигрка са подбирали камъни, точно съответващи на естествената им украска. Фаберже се превърнали в своеобразни иноватори и по отношение на непопулярни и трудни за работа камъни.

  Така например планинския кристал и различните кварцове намирали изключително голямо и разнообразно приложение. В някои случаи били използвали самостоятелно и от тях се изработвали напълно прозрачни фигурки, а в други при оформянето им, композициите били допълвани от скъпоценни камъни, злато, сребро или платина.

  Друга серия била насочена към изработването на каменни статуетки на хора, облечени в традиционните носии на народите на Русия или принадлежащи към различни социални прослоки с характерните им професии-войник, чистац, певица, музикант.

  Семпли или ярки, скъпоценни и пищни, независимо от предназначението им изделията на „Фаберже“ не могат да оставят безразличен никой със своята красота, отразяваща невероятният талант и изкусното майсторство на ювелирите.

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 246

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 25