Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Суровата геометрия в украшенията на Nikos Koulis

  Суровата геометрия в украшенията на Nikos Koulis

  Гръцкият ювелирен дизайнер Никос Кулис попада в полезрението на съвременния ювелирен пазар от скоро и веднага привлича вниманието на тези, за които американската брилянтена класика и цветният калейдескоп  Dolce vita, не представляват такъв интерес както мрачния блясък на съвременния готик.

  Кулис комбинира суровата геометрия на неоготиката с ритмиката на Арт Деко, добавяйки и орнаменти от византийското минало. Без да залага на големи карати и изключителни характеристики на камъните, успява да създаде неповторими и провокативни украшения.

  За кратко време от концептуална марка Nikos Koulis се превръща в любим стилист и популярен бранд. Официалното представяне на ювелирния бранд Nikos Koulis Jewels (2006г.) съвпада с полученото обществено признание за изключителното майсторство на дизайнера. През 2011г. той представя авторските си украшения в Мюнхен, а през 2016г. е откритието на Baselworld , където се представя с колието Oui – брилянти в черни емайлирани рамки и турмалин параиба. Във времето брандът печели сърцата на Дженифър Лопес, Дафни Гинес и на модните титани Джорджо Армани и Валентино.

  Изработени основно във формат fashion jewellery (украшения за всеки ден), бижутата на гръцкия дизайнер завладяват с пълна сила бутиците на световните модни центрове. Съчетанието от блясък и простота със средиземноморски мотиви привличат многобройни почитатели от цял свят.

  Самият Кулис определя украшенията си като модернистични, защото не следва стриктно утвърдените тенденции. Древногръцката митология и архитектура, византийските мотиви и орнаменти и западния минимализъм присъстват в по-голяма или в по-малка степен в колекциите му.Украшенията са гъвкави, подвижни и с ясна структура.

  „Не вярвам в модните трендове в ювелирното изкуство. В известен смисъл украшенията са пълна противоположност на модата и аз вярвам, че са отвъд времето“ казва Никос Кулис.

  Свежият светоглед на Никос Кулис не може да бъде подминат и да остане незабелязан. „Украшенията, които създавам – това е моят вътрешен свят, моите мечти, моето творчество. Не съм в състояние да забавя темпото на работа или да бездействам“, споделя отново автора за работата си.

  Остри, авангардни форми, съвременен дизайн, енергия, движение, лаконичност и новаторство охарактеризират украшенията на Никос Кулис.

  Източник снимки: Nikos Koulis

 • Мартин Катц - бранд, разработващ уникални и индивидуални украшения

  Мартин Катц - бранд, разработващ уникални и индивидуални украшения

  Мащабни, разточителни и понякога скандални са проектите, свързани с името на Мартин Катц (Martin Katz Jewels). Известен повече като моден и интериорен дизайнер, той и едноименният бранд набират все по-голяма популярност на арената на съвременното ювелирно изкуство.

  Мартин Катц

  Завладян от красотата, блясъка и неповторимостта на скъпоценните камъни, Катц изработва уникални и индивидуални украшения, които скоро превземат червения килим и стават част от частните колекции на предприемачи и знаменитости от цял свят.

  По  аналогия на киноиндустрията, която именно привлича дизайнера в Бевърли Хилз той споделя : „Първото, за което мисля е какво може да каже моето украшение, а след това – мога ли да го продам. По същия начин, по който независимото кино противостои на екшън филмите.“

  Мартин Катц

  Ювелирните украшения на Мартин Катц са пример за сложната и благодатна симбиоза между архитектурата, многопластовата красота на природата и стила Арт деко. В началото на ювелирната си кариера е неустоимо привлечен от брилянтите и несравнимото излъчване, което притежават, независимо от формата и големината им. Гениалността му се открива в детайлите и така се усъвършенства в технологията на инкрустиране, наречена микропаве, създавайки изключителни скъпоценни мозайки.

  Мартин Катц

  Изработвайки украшения в своя характерен стил, Мартин Катц е съсредоточил вниманието си върху материали с високо качество, различния дизайна и майсторското изпълнение. „В основата на ювелирната ми работа лежи реалният дизайн, без да мисля за сложността и стойността на въплътената идея. Изключително взискателен съм при избора на материалите, с които работя и много избирателен, когато трябва да взема решение как да ги използвам. Никога не знам какъв ще бъде крайният резултат, но винаги знам кога той ще бъде сполучлив.“

  Мартин Катц

  В последните години Катц експериментира и с изключително редки, ценни и висококачествени  цветни скъпоценни камъни – танзанит, цаворит, мистичният падпараджа, неоновите параиба и различни опали. Сега, когато цветът е станал акцент в работите му, той  е в постоянно  търсене на най-добрите екземпляри с нетипична форма и фасетиране. Безусловно турмалините параиба са прекрасни камъни сами по себе си, а добиването им на едно-единствено място на планетата определя и високата им стойност. Майкъл Катц започва работата си по колекцията, посветена именно на тези изключителни камъни още през 2002г. и успява да завърши проекта си 13 години по-късно като с него отбелязва 25 – годишния юбилей от създаването на бранда си. Пръстен от бяло злато и централен овален турмалин с маса 18 карата, обкръжен от плътно искрящо паве от 350 брилянта и по-малки турмалини е включен в класацията на най-запомнящите се украшения с параиба.

  Мартин Катц

  През 80-те години на XX век  Катц е един от първите независими ювелири, чиито украшения превземат Холивуд, носени от знаменитости като Никол Кидман, Сюзън Сарандън, Салма Хайек и Сандра Бълок ,а талантливият дизайнер има какво още да покаже на  своите почитатели.

  Източник снимки: Мартин Кац

 • Chaumet - ювелирът на френската аристокрация

  Chaumet - ювелирът на френската аристокрация

  Франция е стараната, която най-често се асоциира със стил, изисканост и разкош може би, защото е родината на най-успешните, запазили се във времето ювелирни къщи, отдавна превърнали се в законодатели за ювелирното изкуство.

  Една от историческите френски ювелирни къщи е Chaumet. Дълга и интересна е историята й и  е тясно свързана с историята на Франция. Като година на нейното основаване смело може да бъде посочена 1789г. с отварянето на малък бижутериен магазин  на парижката улица „Сент Оноре“ от никому  неизвестния ювелир Мари – Етиен Нито. Легендата разказва,че късметът се усмихнал на Нито през 1802г., когато  спасил живота на непознат конник, който впоследствие щял да се окаже една от най-могъщите и противоречиви исторически личности – Наполеон Бонапарт.След като се провъзгласил за император на Франция, Наполеон назначил Нито за придворен ювелир. Ценител на красивото и непреходното,той имал идеята да върне на Франция отминалия блясък и статуса на европейски център на модата и културата, загубени във времената на революционната несигурност.

  Удостоен с честта да изработва украшения за френското императорско семейство и за многобройната френска аристокрация, Нито организирал работилница, в която творял заедно със сина си и с изключителния  Жан-Батист Фосен. Тяхно дело са регалиите на властта, изработени за коронацията на Бонапарт, както и многобройните корони и тиари, сетове и всевъзможни украшения, създадени в годините за императриците Жозефин дьо Боарне и Мария-Луиза. Именно в лицето на мадам Боарне Нито открил своята вечна муза и се „специализирал“ в изработването на тиари и диадеми, отзвук на които са и много от съвременните бижута и колекции на Chaumet, а за работите си се придържал към натурализма и към властващия по това време в Европа стил Ампир.

  По-късно делото на  Нито било продължено от Жан-Батист Фосен и синът му Жул, а  техни приемници станали Жан Морел и неговия син Проспер.След избухването на Френската революция от 1848г. те се установили да живеят  в Лондон и скоро покорили и Острова с работите си. Безспорният им талант бил открит от кралица Виктория, която поръчвала при тях украшения по свои собствени ескизи. Така Жан и Проспер Морел били присъединени към групата на ювелирите на Английската корона. Значително се променили дизайнерските концепции: в новите украшения можело да се проследи влиянието на италианския Ренесанс и френската култура от XVII век. Разширил се и кръгът на клиентите, които искали и можели да си позволят да притежават тези украшения, но непроменена се запазила традицията в работата -  независимо от поръчителя и неговия ранг всяко едно изделие, изработено от ръцете на ненадминатите майстори, можело да бъде определено като произведение на изкуството.

  На Световното ювелирно изложение, проведено през 1851г. ювелирната къща предизвикала истински фурор с изложените експонати и с право завоювала първото място. Именно тогава получила и настоящето си име, познато днес на всеки -  Chaumet.

  От 1907г. фирменият магазин на Chaumet отваря врати на площад „Вандом“ 12. В залите му е разположена постоянна експозиция, която представя папски тиари, старинни предмети от бита, различни украшения с историческа стойност. Тук се съхраняват хиляди фотографии и ескизи запечатали таланта на поколения дизайнери и ювелири.Величие, красота и майсторство, които не могат да бъдат заличени от праха на времето.

  Източник снимки - Chaumet

 • Рене Лалик- уникалност в стил Арт нуво

  Рене Лалик- уникалност в стил Арт нуво

  В последното десетилетие на XIX век един млад ювелир от Париж се осмелил да пренебрегне всички писани и неписани канони в ювелирното изкуство и съвсем сериозно започнал да експериментира в изработването на украшения от нестандартни материали – полускъпоценни цветни камъни, седеф, слонова кост, рог, стъкло и различни метални сплави.

  Великолепен ювелир, прекрасен художник , блестящ дизайнер Рене Лалик принадлежи към плеядата творци, запечатали своите имена в стила Арт нуво. Неговите украшения се оценявали като своеобразен еталон на стила и се превърнали в класика още през XX век. Неповторимият му  талант убедил дамите да се откажат от изобилието от  диаманти заради обикновеното стъкло, кост и седеф.

  В началото на творческия си път начинаещия ювелир  предоставял своите ескизи на вече утвърдените доайени Фредерик Бушерон и Луи Картие, които охотно ги изкупували на безценица, изработвайки върху тях свои модели.

  Малко по- късно Рене Лалик успял да открие свое малко ювелирно магазинче в центъра на Париж, а украшенията му бързо покорили сърцата на дамите със своята уникалност. Това е времето, в което популярност набирал стилът Арт нуво, повлиян от традиционното източно изкуство и преклонението пред природната красота. Освободен от историческата пищност и изобилие той преобърнал вековните традиции и променил правилата в ювелирния свят и мода. Всевъзможни образи и фигури оживявали изпод ръцете на Рене Лалик, повлияни от новото художествено направление: скакалци и скарабеи, цветя, пауни и пшенични класове, деликатни и провокативни женски образи и силуети, всички очарователни и завладяващи със своята ефирност. Той обковавал в злато обикновено стъкло, съчетавал в едно украшение перли и слонова кост, яспис и емайл. През 1884г. най-добрите му за времето си работи станали част от голяма  изложба в Лувъра, посветена на приложното изкуство.

  Така за кратко време младият ювелир се сдобил с множество поклонници, а най-ревностната от тях била великата актриса Сара Бернар. В повратен  в живота му момент, когато Съдбата го обсипала със слава и признание, се превърнал  Световното изложение в Париж през 1889г. Именно тогава знаменитата ктриса Сара Бернар останала възхитена от предлаганите от Лалик украшения и закупила всички изложени. Винаги в светлините на прожекторите, гениална и провокативна тя неволно се превърнала в рекламното лице на ювелирното студио на Рене Лалик.

  На 37 години Лалик е кавалер на Ордена на Почетния легион, украшенията му са ценени и купувани от музеи, колекционери и короновани особи директно от изложбените зали, а най-големият му конкурент и съперник  Емил Гале го определя като „основател на съвременното ювелирно изкуство“. Именно с Гале Лалик дели престижната първа награда на световното изложение през 1900г.

  От незнаен ексцентрик Лалик се превърнал в един от водещите европейски ювелири, създавал приказните си украшения за европейската аристокрация и за руското императорско семейство.

  През 1912г., на върха на славата си, Рене Лалик преустановил работата си като ювелир, организирайки прощална изложба, на която представил най-добрите си творби.

  До ден-днешен за Рене Лалик се говори в превъзходна степен. Смел експериментатор в ювелирното изкуство, той внедрил многобройни идеи при съчетаването на естествени камъни с емайл и различни метални сплави, създавайки необикновени композиции, а творенията му продължават да се котират като произведения на изкуството. „Крехкост и сияние“ така ювелирите от цял свят продължават да определят харизматичната работа на Рене Лалик.

  Източник снимки- Rene Lalique

 • Tiffany&Co - емблемата на американското ювелирно изкуство - продължение

  Tiffany &Co - емблемата на американското ювелирно изкуство - продължение

  Брилянтите заемат особено място в историята на бранда. Една част от тях били придобити от представители на френската аристокрация, а друга - в мините на днешната южноафриканска република. През 1878г. Чарлз Тифани успял да се сдобие с един от най-чистите  и големи, известни до този момент, жълти брилянти, открит в находищата на ЮАР, а обработката му отнела повече от една година.Нарекли го „Tiffany“ и днес е с маса 128,5 ct. За цялата си история никога не е бил предлаган на търг и не е сменял притежателя си. Носен е само 2 пъти, единият от които от актрисата Одри Хепбърн, изиграла главната роля във филма „Закуска в Тифани“.

  Годежните пръстени с брилянт са бижутата, които се асоциират с ювелирния бранд Tiffany & Co. Отличават се с изчистен дизайн, изключително високо качество на камъните и сложно фасетиране. В патент на фирмата се е превърнало захващането на брилянтите с шест зъба, което създава илюзията, че камъкът е увиснал във въздуха. Когато ювелирната къща представила своя първи годежен пръстен с брилянт през 1886г., опакован в тюркоазено синя кутийка, ефектът бил зашемеметяващ – превърнал се в един от най-желаните подаръци в САЩ.

   

  Днес Tiffany & Co продължава да заема челно място сред световните ювелирни брандове с изящество, креативност и иновативност. Нейните бижута са предпочитан подарък за  най- скъпите и тържествени поводи. За Tiffany & Co най-важна е личностната ценност на всяко украшение, това, което то представлява в женските очи, „всяка жена е достойна за това, за което мечтае“, независимо от цената, а всяка синя кутийка крие в себе си нечия мечта.

  Източник снимки - Tiffany & Co

 • Tiffany &Co - емблемата на американското ювелирно изкуство

  Американското ювелирно изкуство до голяма степен се асоциира с една фирма – Tiffany &Co. Брандът присъства неотменно във филмите,на кориците на списанията,на различни светски  и частни събития; превърнал се е в част от американската култура.

   

  Днес Tiffany & Co има статут на една от водещите в цял свят ювелирни къщи. На нея принадлежат много от най-колоритните, запомнящи се и сложни ювелирни дизайни на всички времена; за нея са творили Елза Перети, славния Шлюмбергер, Палома Пикасо и Франк Гари. С богатото си родословие, характер и майсторство Tiffany & Co с право може да бъде считана за най-известната ювелирна къща в САЩ.

   

   

  Всичко започва през 1838г. с малко магазинче, разположено на Бродуей, стопанисвано от Чарлз Луис Тифани и Джон Янг. В него се предлагали канцеларски материали, сувенири, китайски порцелан и галантерийни стоки. За кратко време младите предприемачи разбрали, че изделията, които предлагат не са перспективни в дългосрочен план и се преориентирали към ювелирния пазар, като заложили на изработването на изделия от сребро. Отказали се от властващия в Европа класически викториански стил, заменяйки го с изчистени форми и  флорални мотиви за ежедневни украшения и поставили основите на т.нар. „нов американски стил“.

   

  През 1851г. фирмата сключила договор с нюйоркският майстор на сребърни изделия Джон Мур, сътрудничество продължило повече от 40 години. В работата си той трябвало да се придържа към стандарта на английския стерлинг и така се родила историческата сребърна проба 925, която скоро била приета в качеството ѝ на официален стандарт за среброто в САЩ, по-късно и в целия свят.

  Сребърните предмети, излезли изпод ръцете на Мур и неговите помощници, били отличени с множество награди на международните ювелирни изложения от края на XIX век. На парижкото изложение през 1878г.Tiffany & Co получила голямата награда за иновации. Това е и първата европейска награда, присъдена на американска ювелирна компания.

  Източник снимки - Tiffany &Co

 • H. Stern – бразилски колорит, темперамент и изящество - продължение

  H. Stern – бразилски колорит, темперамент и изящество - продължение

  Всяка колекция на тази ювелирна къща е необикновена и без аналог дори за самата компания : бижута, изработени от 18 каратово злато и инкрустирани с големи цветни камъни, под които блести изкусно изработена звезда, превърнала се в символ на бранда или украшения във винтидж стил, вдъхновени от мекото сияние на Луната, декорирани с късчета планински кристал или разноцветни турмалини с интересни форми и фасетиране. Space Art-ът и футуризмът са намерили израз в една-единствена сюжетна композиция – звeзда. Звездите Stern, обсипани с брилянти, превърнали се в разпознаваем  символ на фирмата, са вдъхновени от викторианските украшения, а техниката е взаимствана от европейските ювелири от XVI и XIX век.

  „Алиса в Страната на чудесата“ винаги е била предизвикателство за художниците и дизайнерите при създаването на илюстрации, дрехи и предмети за бита, а след екранизацията на произведението от Тим Бъртън, бразилският бранд H. Stern в  сътрудничество с Walt Disney създава малка колекция с необикновени украшения. Всяко едно от тях е произведение на ювелирното изкуство -  майсторското изпълнение и сложния дизайн говорят сами за себе си. Серията включва няколко пръстена : „Гъбената гора“, изпълнена от бяло злато и цветен емайл с малки брилянтчета; пръстен във формата на преплетени клонки, сред които се е приютил Чеширския котарак; „Вълшебната градина“ – пръстен изработен във вид на стотици златни листчета, оформящи птица. Едно от най-забележителните дървета в градината, откъдето Алиса започва чудното си пътешествие във вълшебния свят. Следват два забележителни пръстена, изработени от черно злато – розов храст и забележителния Бармаглот.

  Днес украшенията на H. Stern се ползват с голяма популярност по всички континенти. Богатите колекции, разнообразието от цветни ювелирни камъни и неповторимия дизайн привличат нови и нови клиенти и почитатели с разностранни възможности и вкусове.

  Източник снимки - H. Stern

 • H. Stern – бразилски колорит, темперамент и изящество - част 1

  H. Stern – бразилски колорит, темперамент и изящество - част 1

  Бразилският колорит, темперамент, изяществото и блясъкът на цветните скъпоценни камъни са въплътени в ювелирните украшения на бранда H. Stern – неподправени, провокативни и детайлни те го нареждат сред признатите ювелирни марки и имат своето запазено място дори на големия екран.

  Създадената през 1945г. от германския емигрант Ханс Щерн ювелирна къща днес е най-голямата в Латинска Америка  с над 160 бутика по целия свят, като първите отварят врати през 1970г. във Франкфурт, Лисабон и Ню Йорк, а вестник „New York Time’s“ определя бразилския предприемач като „краля на цветните скъпоценни камъни“.

   

  Компанията H. Stern започнала своята дейност с продажбата на цветни ювелирни камъни с високо качество, добивани на територията на Бразилия, а с времето бележи развитие и в ювелирния бранш. Това е ювелирната къща, в която се осъществява пълният цикъл на производството – от обработката на камъните до продажбата на изработените бижута с гарантирано високо качество на всеки един от етапите.

   

  H. Stern е първата в света ювелирна къща, за която стойността на ювелирните камъни се определяла от качеството, а не от принадлежността им като скъпоценни или полускъпоценни. Основателят на фирмата Хенри Щерн положил огромни усилия за популяризирането на бразилските цветни камъни на международния ювелирен пазар и извоювал правото да бъдат определени като „цветни ювелирни камъни“. Турмалините се превърнали в предпочитани за дизайнерите и бижутерите на фирмата заради сравнително лесната им обработка, цветовото многообразие и богатите залежи.Щерн открива и финансира първата в Латинска Америка гемологична лаборатория, въвежда гарантирани сертификати при продажбата на скъпоценни камъни, която в последствие добива международни измерения и е първият предприемач, предложил екскурзионни обиколки в своите предприятия, за да направи максимално прозрачни творческите и производствени процеси в ювелирния бранш.

  Източник снимки - H. Stern

 • Scavia– семейната ювелирна къща,символ на разкош

  Scavia– семейната ювелирна къща,символ на разкош

  Scavia– тържество на индивидуалността над масовия поток

  Откритата в Милано през 1911г. малка ювелирна работилница постепенно се развила и разрастнала в следващите години в утвърдения италиански  бранд Scavia. Благодарение на неуморната работа и любовта към изкуството на нейния основател Доменико Скавиа, наследени и доразвити от дъщеря му Сара и внукът Флавио Мария Скавиа.

  scavia

  Днес семейната ювелирна къща Scavia е символ на разкош, отличаващ се с изключително майсторство на изпълнението и ярък стилов почерк. Много от критиците я възприемат като най-блестящата съвременна ювелирна къща.

  scavia

  Флавио Мария Скавиа е настоящия художествен директор на фирмата и 15-кратен носител на наградата  Diamond International Award (еквивалент на филмовия Оскар) и най-престижната Platinum International Award. Неговото кредо е, че „всяка жена е кралица и всяко едно украшение на Scavia е неповторимо, подобно на женската красота“, а това затвърждава и особеното ѝ място в историята на ювелирното изкуство – тържеството на индивидуалността над масовия поток.

  scavia

  Флавио Скавиа е и първият дизайнер, успял да съвмести в едно украшение розов опал и рубин – сложно, трудоемко и рисковано начинание, увенчало се с успех.

  Масовото производство, сезонните колекции и понятието „мода“ не са в амплоато на Scavia. Всички ювелирни изделия се създават в единични бройки. Единственото изключение са обиците Elizabet – бижута, присъстващи в колекцията на Елизабет Тейлър. С изричното позволение на холивудската легенда, сеньор Скавиа пресътворил за серийно производство това украшение като комплимент за всички ценителки на прекрасното.

  scavia

  80 години Scavia е отражение на италианския светоглед и стил. Украшенията на семейната ювелирна къща са носени и предпочитани от короновани особи и холивудски знаменитости.Класическият им облик определя постоянния интерес към тях.

  Източник снимки - Scavia

 • Garrard- ювелирът на кралските семейства

  Garrard- ювелирът на кралските семейства

  Garrard- най-старата в света ювелирна къща

  Скъпоценностите на Garrard отдавна са се превърнали в предмети на разкоша, притежавани и колекционирани от най-непоправимите познавачи и ценители на ювелирното изкуство.През 2015г. най-старата в света ювелирна къща  отбелязва 280-годишния си юбилей със специална колекция, представена на изложението Baselworld – вариации на ювелирни панделки под формата на пръстени, обеци, гривни и колиета, чийто първообраз е брошка, специално изработена от фирмата за кралица Виктория през 1858г.

  garrard

  Голяма част от ювелирните украшения на Garrard са били и са притежание на коронованите особи на английския кралски двор и техните семейства и тази традиция води началото си от 1735г. За това време тя се е предавала от един ювелир на друг, като при това почеркът на фирмата се е запазил непроменен във времето. И днес, както преди близо 300 години ювелирните изделия на Garrard се създават в  характерния за фирмата стил барок.

  garrard

   

  Произходът на бранда Garrard е пряко свързан с неговия основател Джордж Уикс (George Wickes), който е и първият ювелир, представил своите творби в Залата на ювелирите (Goldsmiths’Hall) през 1722г. През 1843г. кралица Виктория дава на Garrard & Co статута на придворна ювелирна къща, а периодът на нейното управление е един от върховите за фирмата –времето, в което са изработени по-голямата част от регалиите на властта. Много от ювелирните украшения от това време, днес са притежание на частни колекционери, национални учреждения и музеи, разпръснати по целия свят.

   

  Брошката „Водопад“ е изработена през 1856г. за кралица Виктория и е  едно от емблематичните украшения, с което и днес се свързва образът на английската кралица. В центъра ѝ е инкрустиран голям брилянт, обкръжен от 12 по-малки камъка, а надолу от тях се спускат, струят и пробляскват 9 висулчици с различна дължина, обсипани с множество малки брилянтчета.

  garrard

  В ювелирния свят Garrard & Co се свързват с едни от най-пищните и тържествени корони и тиари, изработвани по заповед на английските монарси. Цялото си умение и майсторство бижутерите демонстрирали при създаването на т.нар. малка корона (9х10 см)  през1871г.,инкрустирана с 1187 брилянта, с която кралица Виктория позира за официалните портрети, миниатюри и фотографии, увековечили „брилянтения“ юбилей на нейното управление.

  garrard

  През ноември 1907г. най-големият брилянт в света „Кулинан“ (3106 ct или 621,2 гр) е поднесен в дар на английския крал Едуард VII в деня на наговата 66 годишнина. В последствие камъкът е раздробен на по-малки късове – всички превърнали се в част от най-известните ювелирни украшения в човешката история. По заповед на Едуард VII през 1910г.  „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ украсява кралския скиптър, изложен в Тауър, а „Кулинан II“, който се отличава с почти правоъгълна форма, е инкрустиран в британската кралска корона, която днес също е изложена в Тауър. По-голямата част от всички останали брилянти „Кулинан“ били използвани при създаването на легендарния сет „Cambridge and Delhi Durbar Parure“ за коронацията на крал Джордж V и кралица Мери , състояла се на 22 юни 1911г. и последвалото им титулуване за император и императрица на Индия през декември същата година.

  garrard

  garrard

  Черпейки вдъхновение от богатото историческо минало Garrard създават сложни и уникални по своята същност украшения, които с пълна сила се превръщат в семейни реликви.

  garrard

  Днес ценителите на ювелирни антикварни изделия се стремят да се сдобият с най-старите украшения на Garrard, които продължават да привличат с оригиналната си красота.

  garrard

  Източник снимки -Garrard

1-10 of 148

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 15