Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Карнеол - кристалът на плодородното творение

  Карнеол - кристалът на плодородното творение

  Карнеолът е камъкът на земята ,символ на силата и красотата на нашата планета. Съзирайки го,човек може да го опише като златисто оранжевите зори, червените залези, есенните листа и изобилието на плодородната почва. Името си получава от латинската дума corneas (плът или цвят на месо). Най-голямото съвременно находище е Кампо Де Майя в Южна Америка. Среща се още в Уоруик (Англия), Куинсланд(Австралия) и Ратнапура (Индия) където се добива най-финият карнеол. Среща се и в България - поречието на Арда.

  Карнеол

  През Средновековието е ценен като камък, който предпазва от различни природни стихии-гръмотевици, наводнения,земетресения. Древните египтяни наричали карнеола кръвта на Изида. Камъкът е бил много популярен сред поклонниците на Изида и го носели като талисман който защитава. Вярвало се ,че действа като талисман дори, когато душата пътува из подземния свят. Египтяните изработвали от карнеол множество магически предмети. Може би най-популярният от всички е  закопчалката на Изида и амулетът на Аб (амулет който пази сърцето).

  Карнеол

  Тъмночервеният карнеол се е ценял изключително високо от арабите и турците и се е смятал за много могъщ. Мюсюлманите го наричат (камъкът на Мека) и смятят, че той изпълнява всякакви желания, за това може да донесе върховно щастие. Вярва се , че Мохамед е носил пръстен от карнеол като амулет за благословен живот след смъртта.

  Карнеол

  Английският биолог Джон Удуърд и неговата /природна история/ 1695, споменава за древна римска традиция, при която наричали бледочервените карнеоли –женски, докато по дълбоките цветове-мъжки. Жълтият вариант бил разглеждан като жена обичана от слънцето. Енергията на камъка е известна с това, че съдейства на онези, които се чувстват неудобно или плахи да говорят или действат пред другите , в смисъл какво ще си помислят те. Изключителен камък за ума. Донася осъзнатост без нужда от анализ на мисли до степен на отегчение. Тъй като това е присъщ за земята кристал, носещ истории и записи за нашата планета ,той може да се използва /с известна тренировка/да се гледа в миналото. Полезен е за преодоляване на травми от всякакъв род. Този камък съдейства на човек да се довери на себе си и на своите възприятия. Успокоява гнева и отблъсква емоционалната негативност, замествайки я с любов в живота.

 • Рутилов кварц

  Рутилов кварц

  рутилов кварц
  Рутиловия кварц е прозрачен планински кристал с шарки наподобяващи златисти игли. Всеки камък има различна комбинация от шарки и това го прави индивидуално красив. Червеният, медният и златният рутилов кварц в гемологичните кръгове е познат като „косите на Венера‟.

  брошки от рутил

  В края на 18 век един човек наблюдава кръстосани екземпляри от рутил в подобни на мрежи модели. Името му е Орас Бенедикт дьо Сосюр. Той е швейцарски геолог, ботаник, алпинист и изследовател. Орас Бенедикт дьо Сосюр първи наблюдава това качество и решава да назове този рутилов феномен - сагенит. Думата произтича от гръцки и латински и буквално означава „мрежа”. Според древен мит, след като богинята Венера сресала косата си, нимфите имали разногласия на коя се полагат свлеклите се на брега нишки. Видял това, за да не засегне никоя от нимфите, речния цар затворил косите в камък.

  бижута направени от кварц

  Рутиловия кварц повишава нивото на жизнената енергия - по този начин укрепва имунната система и стимулира мисловния процес. Преобразува негативната енергия и по този начин улеснява връзката с висшия аз и духовните водачи. Позволява на притежателя си да излъчва сила и авторитет като същевременно запазва ясна перспектива.

  разлини изделия от скъпоценнен минерал

  Най - известният рутилов кварц е със златисти нишки, но съществуват и много други видове. Има също така камъни със сребристи, черни, червени, зелени и сини нишки. Колкото по-прозрачен и по-богат на нишки е даден камък, толкова по-голяма е силата му. Съществува вярване, че рутиловият кварц забавя процеса на стареене и е мощен лечител. Отделно за самия рутил се смята, че усилва присъщите свойства на основния кристал.

  топки и кристали

  Специалистите по фън-шуй препоръчват поставянето на кварцови кристали с рутилови включвания в местата със застой на енергията Чи. Според теорията за чакрите, златистото е цветът на третата чакра и е един от цветовете на коронната. Рутиловият кварц е камъкът, който осъществява връзката между тях, така казано, между волята и безкрайността.

  Източник снимки: интернет

 • ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

  ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

  планински кристал

  В бижутерията планинският кристал е използван под формата на кабушони и фасетирани камъни,както и за изработка на глиптики. Планинският кристал е широко известен с мистичните си свойства -реални или предполагаеми. Те го правят изключително популярен като средство за предсказване, за поглед в миналото или в бъдещето. Сферата от планински кристал е неотменен атрибут на повечето магьосници и лечители от древни времена до днес.

  планински кристал

  Най - голямата сфера от планински кристал, без никакви вътрешни дефекти , включения или други несъвършенства се намира в националния музей във Вашингтон и е с диаметър 32,7 см и тежи 48,5кг. Интересна разновидност на планинския кристал е така нареченият „хъркимърски диамант„,по едноименният окръг хъркимър в щата Ню Йорк, където е открит за първи път в края на 18 век. „Хъркимърски диамант„ представляват сравнително малки кварцови кристали,които нямат характерна форма на издължените призми на кварца ,а представляват много къс кристал с двойно завършване. Тази форма наподобява октаедър на необработения диамант,и от там  названието „диамант„характерно за него е изключителната чистота и прозрачност на камъка.

  планински кристал

  Популярна атракция в САЩ е "търсенето на диаманти" в мината в окръг Хъркимър.  Срещу минимално заплащане,всеки желаещ може да прекара цял ден в търсене, копаене като всичко намерено остава за щастливия търсач на малките съкровища. Планинският кристал символизира богатството на земята и носи щастие и късмет, дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие.

   

   

 • ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ЧАСТ 1

  ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ЧАСТ 1

   

  планински кристал

  Безцветните,прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал и той е една от най разпространените форми. Често се срещат и с включения-облачета,иглички,власинки или така наречените "коси на Венера". Името е дошло от гръцки kristallos ,означаващо лед и се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на планински кристал има в целия свят,като едни от най големите са в Бразилия, Канада, Сащ, Япония, Австралия и Алпите. От античността до Средновековието хората са смятали, че планинския кристал е вкаменен лед. Тъй като го е имало навсякъде, около него са възникнали много митове и легенди. Ацтеките и цивилизациите преди тях изработвали религиозни орнаменти и предмети от планински кристал. Маите го използвали за диагностика и лечение на болести,а индианците и до сега го поставят като свещен камък в люлката на новороденото. Японците наричат планинския кристал тама / съвърше-ният скъпоценен камък/и го използват за изработване на кристални топки и красиви предмети.

  планински кристал
  Другото му название е „дъхът на белия дракон“. Китайците са го наричали чин и винаги са го почитали и уважавали като талисман за концентрация ,а топки от него използвали за масаж. Планинският кристал е бил на голяма почит и в Шотландия. В много кланове той се предава по наследство като „камък на победата„. В някои райони там и в Ирландия хората и до днес поливат вода върху древни свещени кристали и след това я дават на добитъка си за защита от магии и болести. Има сведения,че свещените огньове в древна Елада са запалвани с помоща на заоблени късове от планински кристал, използвайки ги като лупи. Също така заоблените парчета кристал са използвани в древноста за спиране на кръвотечение от рани с фокусирана слънчева светлина. Мода сред древните богати римляни било използването на съдове,чаши и кани от планински кристал.

  планински кристал

  Следва продължение...

 • Опушен кварц - продължение

  Опушен кварц - продължение

  Опушеният кварц е свещеният кристал на Тибет и Индия, където го наричат камакът на Буда.
  Смята се, че издига мислите от тъмнината на подсъзнанието, в озарено свръхзнание. Древните индуси вярвали, че извежда от организма отрицателна енергия, а украшения от него неутрализират злобата и гнева.

  опушен кварц

  Твърдостта на опушения кварц е 7 по 10-степенната скала на МООС. Лесно се фасетира и оформя в бижута. Някои кристали са заострени в обелиски.

  През 16-ти век пр.хр., египетския фараон Тутанкамон имал слънчеви очила от пластинки опушен кварц, закрепени с бронзови дръжки.

  Камъкът има силна положителна енергия, която осигурява защита от негативност и действа като бариера около човека, който го носи. От древни времена е бил смятан за един от най-мощните тъмни кристали.
  В средновековни ръкописи са описани различни магически експерименти, провеждани с опушен кварц. С негова помощ алхимиците опитвали да разкрият тайните на вселената, да разшифроват сигнали, изпратени на земята от космоса.

  Съществува вярването, че опушеният кварц е камък-пазител и за разлика от много други камъни, които поглъщат негативната енергия, то той просто я разтваря. Смята се, че опушеният кварц е камък на благоразумието и помага човек да реагира избирателно към събитията.

 • Опушен кварц

  Опушен кварц

  Опушеният кварц е камъкът на здравето и живота. Той всъщност е прозрачен кварц, естествено облечен от земята. Цветовете му варират от мръсно бял с оттенък на слаб чай, през тъмно- кафеникаво до почти черно с всички нюанси между тях.

  опушен кварц

  Опушения кварц с почти черен цвят се нарича Морион, а опушено-жълтата до жълто-кафява разновидност добивана в Шотландия се нарича Кейрнгом. Това е и името на местната планина, където е добиван от древността до наши дни. Опушеният квар е национален камък на Шотландия и скиптърът на шотландските крале е инкрустиран с Кейрнгром.

  Казват, че едно от гадателските пособия на д-р Дии, който е бил личен астролог на кралица Елизабет Англисйка, била красива топка от Кейрнгром. Изложена е в Британския музей.

  Опушен кварц

  През 1868г. в Швейцарските Алпи е открита гояма пещера с хиляди планински кристали. Всички те са Мориони- почти черната разновидност на кварца. Някои от тях все още са изложени в музея Берн в Швейцария.

  Опушен кварц е намерен в римски погребения под формата на накити и амулети. Когато се нагрее опушения кварц губи цвета си и става прозрачен.

  Опушен кварц

  Навремето руските селяни го слагали в тестото за хляб, за да стане той безцветен след изпичането му.

  Очаквайте продъжление...

 • Цитрин - камъкът на слънцето (продължение)

  Цитрин – камъкът на слънцето (продължение)

  Днес той се използва главно заради цвета и прозрачността му в дизайнерските аксесоари. По-голяма част от съвременния цитрин идва от Бразилия. Среща се и в Уралските планини на Русия, Франция, Мадагаскар и на много други кътчета по света. Цитринът се намира във вулканични метаморфни скали, особено гранит и гнайс.

  Енергията и цветът на цитрина водят до асоциацията за камъка на слънцето. Вярва се, че той прогонва тъмнината в човешката душа, както и че помага за предпазване от негативни въздействия. Вибрациите му имат стабилизиращ ефект върху визическото тял, ума и емоциите. Стимулира интелекта и умствената дейност, и преодолява пречките, които човек може да изпитва с вербализирането на мисли и чувства.

  Познат е също като кристала на изобилието, защото привлича богатството на всички нива; това го прави особено полезен за онези, които искат да постигнат успех в бизнеса.
  Повишава личната мотивация и помага за ефективно прилагане на творческата енергия.

  Това е кристал, за който се вярва, че не поглъща никаква негативност, за разлика от много други и е един от малкото, които не изискват моментално пречистване, след като е работено с него.

  Според някои индуитски предания този полускъпоценен камък служи като магнит за позитивните случки в живота и привлича необходимите обстоятелства за осъществяване на съкровени мечти и материални цели.

  *Източник: По материали от интернет

 • Цитрин – камъкът на слънцето

  Цитрин – камъкът на слънцето

  Цитринът е необичайна разновидност на кварца и се цени много като бижутериен камък. Името му произлиза от латинската дума Citrus – лимонено жълт.

  цитрин

  В природата се среща относително рядко, но още през средновековието са го получавали по изкуствен път, чрез нагряване на аметистови кристали. Често бива бъркан с жълтия топаз. Цветовата гама на цитрина бива от жълто до златисто, понякога с оранжево-кафяви шарки.

  цитрин

  Със своя слънчев и приветлив цвят, цитринът се комбинира много добре с всякакви бижута. По-тъмните, портокалови цветове на камъка са известни с името мадейра. Това е най-ценния и най-скъп цвят на пазара, но въпреки това повечето хора предпочитат по-светлите, жълти окраски на този минерал.

  Цитринът се използва орнаментално в продължение на хиляди години. В древна Гърция камъкът е бил използван като декоративен полускъпоценен камък по време на Елинистическата епоха между 300 и 150 г. Пр.н.е

  цитрин

  Гърците и римляните от първи и втори век го използвали за изработка на бижута. Освен това се знае, че Шотландските мъже през 17ти век са монтирали цитрин върху дръжките на кинжали и мечове с декоративна цел.

  Очаквайте продължение...

  *Източник: По материали от интернет

 • Аметист - продължение

  Аметист-продължение

  В наши дни се е запазило вярването, че аметиста е символ на трайно семейно щастие.
  В някои държави съществува обичай младоженецът да подарява на булката аметист във форма на сърце, което ще донесе на двойката спокойствие и любов в живота им, до края на техните дни.

  аметист
  Един от най големите аметисти в света се намира в национално историческия музей в Лондон и тежи 343 карата. Гигантски аметист се съхранява и във Вашингтон. Благодарение на красивия си цвят, аметиста е извоювал изключителна популярност сред ценителите на красиви бижута по цял свят. Неговите отенъци са на пурпурно, лилаво и бледомораво с различна наситеност.
  Може да има синкави или червеникаво-пурпурни нюанси, когато се гледа под различен ъгъл.

  Цветът на аметиста е в хармония с различните цветове на среброто, злато и емайла. Прозрачността на камъка се разкрива отлично в разнообразни форми и шлифовки. Зелената и по рядко срещана разновидност на аметиста /празолит/също добива голяма популярност напоследък. Благодарение на неутралния си цвят може да се съчетава добре с топаза и наситено оцветения лилав аметист.

  аметист
  Аметринът пък е друга разновидност, която е природна комбинация от аметист и цитрин.Виолетово и златисто жълто са едновременно противоположни и допълващи се цветове. Аметистът се асоциира с третото око и често се нарича „духовен кристал„. Той е прекрасно средство за медитация, тъй като засилва и развива интуицията, вдъхновението, изцелението, протичането на енергия, издига мислите и стремежите до високи духовни нива.

  аметист
  Единичните кристали са много полезни, но друзите са още по мощни и пречистващи. Поради това свое качество те могат да се използват за пречистване и на други камъни. Аметистът балансира и лекува всички чакри. Твърди се,че помага при физически болки, главоболие безсъние и психични болести. Той е свързан със зодиакалните знаци Риби, Дева, Водолей и Козирог и се управлява от Юпитер. Подходящ подарък е за хора,занимаващи се с бизнес, тъй като носи успех и просперитет.

 • Аметист

  Аметист

  Независимо дали купувате чифт обеци, гривни или прьстени, обсипани с красиви лилави аметисти, можете да бъдете сигурни в едно-камъкът е изключително привлекателен, а неговата история е доста интересна.

  аметист
  Аметистът е най - ценният кварцов полускъпоценен камък. Той получава името си от гръцката дума аметистос, която означава неподатлив на отрова или не пиян. Мъдреците от древна Гърция и Рим твърдяли, че неутрализира алкохола ако се сложи в чаша с вино. Негови най –големи находища има в Северна Америка, Урал, Бразилия, Мадагаскар. Според гръцка легенда някога живяло младо момиче на име Аметист, която била известна с ослепителната си красота. Не след дълго тя се превърнала в мишена на гръцкия бог Дионисий.
  аметист

  По време на един от вечерните си запои, той решава, че е влюбен в Аметист. Тя от своя страна се обръща за помощ към богиня Диана, която за да я скрие от очите на Дионис я превръща в огромно парче бял кварц. Когато Дионис разбира какво се е случило, съкрушен, той започва да плаче във винената си чаша. От риданията му земята се разклатила и виното се разляло върху кварцовия камък на Аметист. Така той се оцветил в богат лилав цвят.
  В древен Китай вярвали, че аметистът помага на този, който води съдебно дело, защото се смятало, че осигурява благоразполо-жение и положителен изход от делото.
  аметист
  В средновековна Европа аметистът бил по скъп от диаманта. Някои го наричат епископски камък, защото го носели кардинали и епископи. Всеки папа получавал пръстен с аметист, който след неговата смърт се унищожавал и за новия папа се правел нов.

  Кръстоносците го окачвали на броениците си като амулети. Съществува легенда,че закрилникът на влюбените Свети Валентин притежавал пръстен с аметист с изображение на Купидон. От стари времена моряците носят аметисти, за да си осигурят безопасно пътуване, а войниците – за да ги пази от раняване.

  Очаквайте продължение.

  По материали от интернет

1-10 of 195

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 20