Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Scavia– семейната ювелирна къща,символ на разкош

  Scavia– тържество на индивидуалността над масовия поток

  Откритата в Милано през 1911г. малка ювелирна работилница постепенно се развила и разрастнала в следващите години в утвърдения италиански  бранд Scavia. Благодарение на неуморната работа и любовта към изкуството на нейния основател Доменико Скавиа, наследени и доразвити от дъщеря му Сара и внукът Флавио Мария Скавиа.

  scavia

  Днес семейната ювелирна къща Scavia е символ на разкош, отличаващ се с изключително майсторство на изпълнението и ярък стилов почерк. Много от критиците я възприемат като най-блестящата съвременна ювелирна къща.

  scavia

  Флавио Мария Скавиа е настоящия художествен директор на фирмата и 15-кратен носител на наградата  Diamond International Award (еквивалент на филмовия Оскар) и най-престижната Platinum International Award. Неговото кредо е, че „всяка жена е кралица и всяко едно украшение на Scavia е неповторимо, подобно на женската красота“, а това затвърждава и особеното ѝ място в историята на ювелирното изкуство – тържеството на индивидуалността над масовия поток.

  scavia

  Флавио Скавиа е и първият дизайнер, успял да съвмести в едно украшение розов опал и рубин – сложно, трудоемко и рисковано начинание, увенчало се с успех.

  Масовото производство, сезонните колекции и понятието „мода“ не са в амплоато на Scavia. Всички ювелирни изделия се създават в единични бройки. Единственото изключение са обиците Elizabet – бижута, присъстващи в колекцията на Елизабет Тейлър. С изричното позволение на холивудската легенда, сеньор Скавиа пресътворил за серийно производство това украшение като комплимент за всички ценителки на прекрасното.

  scavia

  80 години Scavia е отражение на италианския светоглед и стил. Украшенията на семейната ювелирна къща са носени и предпочитани от короновани особи и холивудски знаменитости.Класическият им облик определя постоянния интерес към тях.

 • Garrard- ювелирът на кралските семейства

  Garrard- най-старата в света ювелирна къща

  Скъпоценностите на Garrard отдавна са се превърнали в предмети на разкоша, притежавани и колекционирани от най-непоправимите познавачи и ценители на ювелирното изкуство.През 2015г. най-старата в света ювелирна къща  отбелязва 280-годишния си юбилей със специална колекция, представена на изложението Baselworld – вариации на ювелирни панделки под формата на пръстени, обеци, гривни и колиета, чийто първообраз е брошка, специално изработена от фирмата за кралица Виктория през 1858г.

  garrard

  Голяма част от ювелирните украшения на Garrard са били и са притежание на коронованите особи на английския кралски двор и техните семейства и тази традиция води началото си от 1735г. За това време тя се е предавала от един ювелир на друг, като при това почеркът на фирмата се е запазил непроменен във времето. И днес, както преди близо 300 години ювелирните изделия на Garrard се създават в  характерния за фирмата стил барок.

  garrard

   

  Произходът на бранда Garrard е пряко свързан с неговия основател Джордж Уикс (George Wickes), който е и първият ювелир, представил своите творби в Залата на ювелирите (Goldsmiths’Hall) през 1722г. През 1843г. кралица Виктория дава на Garrard & Co статута на придворна ювелирна къща, а периодът на нейното управление е един от върховите за фирмата –времето, в което са изработени по-голямата част от регалиите на властта. Много от ювелирните украшения от това време, днес са притежание на частни колекционери, национални учреждения и музеи, разпръснати по целия свят.

   

  Брошката „Водопад“ е изработена през 1856г. за кралица Виктория и е  едно от емблематичните украшения, с което и днес се свързва образът на английската кралица. В центъра ѝ е инкрустиран голям брилянт, обкръжен от 12 по-малки камъка, а надолу от тях се спускат, струят и пробляскват 9 висулчици с различна дължина, обсипани с множество малки брилянтчета.

  garrard

  В ювелирния свят Garrard & Co се свързват с едни от най-пищните и тържествени корони и тиари, изработвани по заповед на английските монарси. Цялото си умение и майсторство бижутерите демонстрирали при създаването на т.нар. малка корона (9х10 см)  през1871г.,инкрустирана с 1187 брилянта, с която кралица Виктория позира за официалните портрети, миниатюри и фотографии, увековечили „брилянтения“ юбилей на нейното управление.

  garrard

  През ноември 1907г. най-големият брилянт в света „Кулинан“ (3106 ct или 621,2 гр) е поднесен в дар на английския крал Едуард VII в деня на наговата 66 годишнина. В последствие камъкът е раздробен на по-малки късове – всички превърнали се в част от най-известните ювелирни украшения в човешката история. По заповед на Едуард VII през 1910г.  „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ украсява кралския скиптър, изложен в Тауър, а „Кулинан II“, който се отличава с почти правоъгълна форма, е инкрустиран в британската кралска корона, която днес също е изложена в Тауър. По-голямата част от всички останали брилянти „Кулинан“ били използвани при създаването на легендарния сет „Cambridge and Delhi Durbar Parure“ за коронацията на крал Джордж V и кралица Мери , състояла се на 22 юни 1911г. и последвалото им титулуване за император и императрица на Индия през декември същата година.

  garrard

  garrard

  Черпейки вдъхновение от богатото историческо минало Garrard създават сложни и уникални по своята същност украшения, които с пълна сила се превръщат в семейни реликви.

  garrard

  Днес ценителите на ювелирни антикварни изделия се стремят да се сдобият с най-старите украшения на Garrard, които продължават да привличат с оригиналната си красота.

  garrard

 • David Webb - крещящ, ярък и забележим

  David Webb е американски бранд, който остава в историята на ювелирното изкуство с изключителното многообразие във формите, цветовете, стиловете и мотивите на изработваните украшения. Стилът е крещящ, ярък и забележим. Не предлага скромност, крехкост и минималистичност, създаден е за тези, които не се страхуват да застанат в светлината на прожекторите.

  David webb

  Украшенията с марка David Webb са се превърнали в символ на ярко изразена индивидуалност.

  David webb

  В продължение на целия си жизнен и творчески път Дейвид Уеб изгражда репутацията си на ювелир, работещ с подбрани клиенти. Кариерата си започва като помощник в златарско ателие,  в последствие и като дизайнер на ювелирни украшения за различни фирми докато  работата му не го запознава с влиятелната французойка Антоанет Куйлърт –негов делови партньор и ценител на ювелирното изкуство и оригиналния дизайн.Именно тя се превръща в проводник на работите на Дейвид Уеб в средите на висшето американско общество. Така през 1945г. официално е поставено началото на известната ювелирна фирма David Webb.

  David webb

  Критиците определят Дейвид Уеб като неуморен експериментатор. Страстното му увлечение по историята на древния свят се превръща във вдъхновение за творческите му търсения. Изучава изкуството на Сирия, Египет и Елада, Африка, Индия и Перу. Подобно на майсторите от древността Дейвид Уеб залага в работите си на жълтото злато в комбинация с цветни камъни с опростени форми. Изчистените линии и правилните форми са залегнали в основата на една от най- известните му колекции, озаглавена „Motif“ (1970г.)

  David webb

  От друга страна екзотичната фауна на африканския континент е пресъздадена в кокетни гривни, колиета и пръстени от злато, емайл и скъпоценни камъни. В годините анималистичната колекция  се  превръща в истински хит и днес остава емблематична за фирмата и майсторството на ювелира.

  David webb

  За сравнително кратко време интересът към бижутата на David Webb прехвърля границите на САЩ и го сдобива със световна слава. Украшенията били големи, обемни и забележителни. Актриси от ранга на Ава Гарднър, Лана Търнар и Елизабет Тейлър ги носят както на екрана, така и в живота, а Грейс Кели и Жаклин Кенеди са сред най-ревностните му почитателки. Рекламни фотоси с ярките скъпоценностите на David Webb често заемат кориците и страниците на Vogue и Harper’s Bazaar.

  Дейвид Уеб умира през 1975г. без да успее да завърши своите проекти. Неизчерпаемата фантазия, майсторството и новаторските стремежи остават запечатани в десетки хиляди ескизи, на базата, на които и днес се създават украшенията на David Webb. След смъртта на Уеб бизнесът и бранда преминават в ръцете на различни собственици, но стилът остава все така непроменен – пъстър и провокиращ.

  Днес украшенията на David Webb се предлагат на аукционите на Sotheby’s за баснословни суми. През 2015г. брандът отбелязва 70 години от своето основаване, а магията на творчеството продължава.

 • Стивън Уебстър - нетипичният ювелир

  Стивън Уебстър- ярки, страстни, провокативни и завладяващи украшения

  Стивън Уебстър (Stephen Webster) не може да бъде определен като типичен ювелир и това не се дължи нито на високо оценяваните му украшения, нито на естеството на използваните камъни и материали. Изделията му са израз на хармоничната спойка между традиционното ювелирно майсторство и страстта към съвременната музика, мода и изкуство. Ярки и страстни, провокативни и завладяващи, те са предпочитан аксесоар от представителите на съвременната световна бохема.

  Ентусиазмът и творческото вдъхновение на харизматичния британец му осигуряват многочислени премии и награди : „Ювелир на годината“ (2004 и 2005г.), „Ювелирен дизайнер на годината“ (1997г., 1998г. и 2006г.), „Британска ювелирна марка на годината“ (2008г.). След този внушителен списък трудно може да се предположи, че срещата на Уебстър с ювелирното изкуство е плод на случайност – вместо в класа за моден дизайн, попада в този за дизайн на ювелирни изделия и мигновенно се влюбва в работата.

  Стивън Уебстър започва кариерата си през 1982г. като ювелирен дизайнер на De Beers. „Това бе работата, в която успях да изградя своята увереност като майстор и дизайнер“, споделя той по-късно. Само след шест години добива смелостта да започне собствен бизнес в Лондон, насочен към изработването на екстравагантни украшения в стил глем рок за младата, дръзка и решителна част от обществото.

  Още в началото на творческия си път Уебстър се придържа към собственото си светоусещане и стил без да робува на комерсиални концепции, като издига на пиадестал единствено ръчната изработка и индивидуалния подход при създаването на всяко едно изделие. Не закъсняват и влиятелните клиенти, колекцинери и знаменитости.

  „За мен скъпоценностите са средство да се почувстваш удовлетворен от живота. Аз се отнасям към бижутата с голяма сериозност, тъй като влагам огромен труд в тях, но ние хората стареем и с годините променяме възгледите си. Въпросът не е в това каква философия изповядваме, а дали определена вещ ни импонира или не.“

  Един от ревностните клиенти на британския бранд, популяризирал ексклузивните му бижута е Мадона. Именно на Стивън Уебстър тя поверява изработването на брачните халки за сватбата си с Гай Ричи.

   

  Уебстър е  ювелирният дизайнер популяризирал редкият и тайнствен султанит с колекцията си от бижута, изработена за  ювелирното изложе в Базел (Baselworld) през 2012г.

 • Boucheron- най-старата ювелирна къща

  Boucheron- най-смелата и оригинална френска ювелирна къща

  Boucheron е най-старата ювелирна къща, разположена в „златния триъгълник“ на Париж, прославила се е по целия свят със своите оригинални украшения и е считана от критиците за най-смелия и оригинален бранд сред традиционните френски ювелирни къщи.2018г. е знаменателна за фирмата, която  отбелязва  160г. от своето основаване. За времето на своето съществуване Boucheron се е превърнала в нарицателно за новаторски подход, смел дизайн и изключителна техника на изпълнение.

  През 1858г. основателя на фирмата Фредерик Бушерон открива първия си ювелирен бутик в Галерия дьо Валоа, под арките на кралския дворец (Palais-Royal), където по това време е съсредоточен търговският център за предмети на разкоша. 35 години по-късно магазинът е преместен на площад Вандом заради стратегическото му местоположение – новите квартали около операта Пале Гарние и градините на двореца Тюйлери – любимо място за разходка на заможните парижани. Това е и времето, в което площад Вандом се превръща в меката на френското ювелирно изкуство.

  През 1887г. в Лувъра е организиран исторически ювелирен аукцион – търг, на който се разпродавали съкровищата на френската корона, а Фредерик Бушерон се оказл единственият французин сред влиятелните ювелири от цял свят, сдобил се с уникални брилянти, сред които митичните Мазарини с маса съответно 18 и 16 карата. Това нечувано събитие станало причина за различни слухове и предположения, които засилили още повече интереса на клиентите  и доверието им  към Boucheron.

   

  Клиентите на ювелирната къща са една друга история, също обвита в легенди. Сред тях са такива короновани особи и представители на висшето общество като цар Александър III, цар Николай II, кралицата – майка Елизабет Бус, царицата на България  - Йоанна, принцесата на Монако -  Грейс Кели, арабски шейхове и индийски махараджи.

   

  Все още се разказва приказната история за махараджата на Патиала, който поръчал изработването на уникални украшения с брилянти, рубини и изумруди. Шест сандъка, пълни със сияещи индийски скъпоценни камъни били вложени в тази поръчка, която до ден- днешен остава най-голямата и поразителната от всички, правени някога в „Златния триъгълник“ на Париж.

  XX век бележи пик в успехите на ювелирната легенда. За съжаление огромна колекция от бижута, изработена от Boucheron за „кралицата“ на Ню Йорк Медълин Астър е изгубена завинаги в океанските дълбини заедно със злополучния „Титаник“ и любимия ѝ Джон Джейкъб Астор IV.

   

  От момента на основаването на ювелирната къща дизайнерите и ювелирите ѝ експериментират с различни материали: лапис лазули, корал, хематит, оникс. През 80-те години на XXвек все по-често започват да използват планински кристал. Този прозрачен минерал с многобройни включения бързо станал неотменна част от луксозните ювелирни колекции. Украшенията и предметите на изкуството с планински кристал добили популярност като оригинална стилистична алтернатива, която внася разнообразие в дизайна и отдава почит към безграничната фантазия на творците.

  Природата е неизчерпаем източник на вдъхновение за ювелирите на Boucheron. Нейното сложно многообразие, естетическо съвършенство и дълбок символизъм са пресътворени в уникалните изделия от различни колекции и епохи. С течение на времето мотивите на тържествуващата природа стават кредо за естетиката на Къщата.

  Boucheron е една от малкото ювелирни фирми, която в най-голяма степен определя тенденциите в развитието на ювелирното изкуство. Практически всяко нейно изделие съществува в единствен екземпляр, което ги прави едни от най-скъпо оценяваните ювелирни изделия.

  Източник снимки - Boucheron

 • Лорънс Граф

  Лорънс Граф е кавалер на Ордена на Британската империя и основател на ювелирната фирма Graff Diamonds Ltd (1960г.). В сравнение с такива мастодонти в света на ювелирните изделия като  Cartier и Tiffani & Co, Graff е с 50-годишна история и въпреки това е считана за лидер в света на украшенията с брилянти. Само 6 години след основаването ѝ, ювелирната къща получава една от най-престижните награди в света Diamond International Award в номинациите за най-добър дизайнер.

  Graff Diamonds може да се определи като най-голямата витрина на най-редките диаманти в света, а Лорънс Граф е човекът, който за 50 години въздига диамантите на пиадестал и ги превръща в една от най-добрите инвестиции.

  Според Лорънс Граф „Обковът е необходим само, за да насочи погледа към камъка.“ Ювелирните украшения на Граф са пълнокръвна елегантност – съвременни и сдържани, неподвластни на времето и капризите на модата. Талантливият дизайнер е постигнал съвършенния баланс между красивите творения на природата, характерния стил и виртуозна работа и те са пренесени върху най-великолепните ювелирни украшения.

   

  Лорънс Граф  е и официалният доставчик на диаманти за английския кралски двор, тъй като притежава изключителен усет при избора на уникални скъпоценни камъни – такива с многовековна история, както и наскоро открити.

  Пословичната колекция на Graff Diamonds е увенчана от такива камъни като „Златната иператрица“ – фенси наситено жълт брилянт, офорен като кушон  с маса 132,55 карата.Точната му стойност е тайна, но по някои оценки е около 20 милиона щатски долара. Към настоящият момент камъкът е част от украшение с 31 жълти брилянта, всеки с маса около 2 карата и всички те са с еднакъв цвят и размери. През 1983г. част от колекцията става и крушовидният брилянт „Императорско синьо“ (39,31 ct), който до моента е най-големият в света безупречно чист брилянт с наситено син цвят.

  Жълтите брилянти са знакови за ювелирна къща Graff и не е тайна, че тя  контролира около 65% от световния пазар на тези скъпоценни камъни. Те са рядко срещани в природата, отличават се с невероятно богата палитра от нюанси и се нуждаят от прецизно фасетиране, което понякога може да отнеме месеци. Лорънс Граф казва : „ Най-вълнуващата перспектива в моята работа беше възможността да оформя брилянт, който да влезе в списъка на известните благородни камъни, превърнали се в исторически и получили световна слава.“

  Graff Diamond не е само утвърден ювелирен бранд, но и съкровищница, съхраняваща наследството на своя основател, чиято страст и ярък стил се предават на нови поколения дизайнери и ювелири, които продължават да създават едни от най-прекрасните бижута в света.

  Източник снимки - Graff

 • Mikimoto - „кралят на перлите“ част 2

  Mikimoto - „кралят на перлите“ -  продължение

  Брандът Mikimoto е олицетворение на високо качество във всички етапи от изработването на украшенията и стриктно спазва собствените си строги правила и стандарти, както и патентованата през 1974г. система за класифициране на перлите в зависимост от техния цвят, форма, гладкост и блясък на повърхността.

  Mikimoto

  2018г. е юбилейна за Mikimoto. От 125 години тя е отражение на природната красота, изключителното качество и вечната елегантност.

  mikimoto

  Ювелирната къща е не само най-големия производител на висококачествени култивирани перли, но и признат лидер по отношение на ювелирния дизайн.

  mikimoto

  Едно от най-интересните ѝ колиета е с флорални мотиви и е наречено Grape. Богатите гроздове са от черни перли, а листенцата са изработени от бяло злато и са инкрустирани с брилянти.

  mikimoto

  Mikimoto е легенда, вписала своето име в ювелирната история благодарение на неповторимите украшения в класически стил, в които неотменно присъстват култивирани перли.

  Източник снимки- Mikimoto

  Можете да закупите бижута с перли от нашите магазини в градовете София и Пловдив.

 • Mikimoto - „кралят на перлите“ част 1

  Ако всяка уважаваща себе си ювелирна къща притежава свой собствен отличителен знак, то за Mikimoto това е легенда и тази легенда е свързана със създаването на култивираните перли.

  Днес Mikimoto е най-големият производител на култивирани перли в света. Това е фирмата, превърнала едно рядко морско творение в идеално украшение за всеки повод, за всички възрасти и практически -  за всяка визия, спазвайки строгите изисквания на най-добрите традиции на японския минимализъм.

  Историята започва в далечната 1893г. благодарение на забележителния учен и ювелир по призвание Кокити Микимото, който  успява пръв по изкуствен начин да култивира най-тайнственото и рядко морско съкровище – перлата. След многобройни опити през 1905г. той се сдобил със съвършенно кръгли, гладки и бляскави перли. Те били толкова красиви, че много японски и европейски ювелири заподозряли, че им се предлагат  фалшификати.

  Две години след успешното начинание за добиване на култивирани перли, Кокити Микимото, впечатлен от напредъка на европейските ювелирни къщи, открил  ателие за изработване на ювелирни изделия с перли собствено производство. Това предприятие било пионер в ювелирното изкуство в Страната на изгряващото слънце. През 1910г. култивираните перли на Микимото са официално  представени  на ювелирния свят на изложение в Лондон, а през 1913г. фирмата отваря първия си магазин в Европа.Откриването на способ за гарантирано добиване на естествени перли, съчетан с постиженията на европейските ювелирни традиции, превърнали Кокити Микимото в ювелир на японския императорски двор, в последствое получава и прозвището „кралят на перлите“.

  Източник снимки- Mikimoto

 • Arunashi - синтез между традиции и иновации

  Индийските ювелири са считани за едни от най-добрите в света, като съхраняват и предават традициите на това изкуство повече от 5000 години.

  Американският бранд Arunashi е сравнително нов (само на 15 години), но попада в групата на петте най-популярни ювелирни компании в Лос Анджелис. Негов основател и творчески директор е роденият в Джейпур Арун Бохра – осмо поколение ювелир, а историята на семейния бизнес надхвърля 170 години.

  Характерните индийски мотиви, смелия дизайн и красивите скъпоценни камъни за сравнително кратко време  превръщат  Arunashi  в атрактивен и популярен бранд.

  Работите на Арун Бохра са повлияни от културата на индийския език, картини, митология и природа в съчетание с детайли и орнаменти, типични за стиловете Арт Деко и Арт Нуво, формирайки съвършенно нов уникален стил.

  Украшенията са ръчно изработени и до голяма степен са синтез от традиционни и нови метали, допълнени от необикновени камъни и причудлив дизайн. Всяко изделие на Arunashi  може да бъде определено като малко произведение на изкуството.

  В характерен акцент са превърнати ярките цветове на турмалините парайба, изумрудите, огнените и етиопските опали. Турмалините параиба са сравнително непознати полускъпоценни камъни и в същото време едни от най-ценените в ювелирния свят.  Като най-ярък пример може да се посочи гривната, изработена от злато и титан и инкрустирана с опали, турмалин параиба и брилянти.

  Брошката, наречена „Русалка“ е изработена от 18-каратово бяло злато и е инкрустирана с 2,2 карата турмалини параиба и 5,35 карата брилянти. Включена е в листата с 10-те най-ярки украшения с неоновия турмалин в различни форми и нюанси.

  Arunashi е самобитност и изключителен дизайн, които не могат да оставят безразличен никого.

  Източник снимки:  Arunashi

 • Алесио Боски- младият талант в съвременното ювелирно изкуство част 2

  Всяко украшение, изработено от Алесио Боски,е пропито със страст и ентусиазъм и  пресъздава една история, в която има главно действащо лице и декори. Всяка една история е изживяна, почувствана и след това – облечена в злато и скъпоценни камъни. Боски няма равен на себе си, когато стане въпрос за трансформиращи и видоизменящи се украшения. Това е цял един свят, изпълнен с тайни и загадки, който завладява и увлича. Основните му музи са историята, архитектурата и неизчерпаемата красота на природата.

   

  Името на Боски се свързва и с открития в Мадагаскар  през 1995г. сапфир с размерите на футболна топка, чиято маса в необработено състояние била 90 000 карата, наречен по късно „Сапфирът на хилядолетието“(Millennium Sapphire). Скъпоценният камък е гравиран с образите на 134 исторически личности, дали своя принос за развитието на човешката цивилизация в различни епохи, сред които Бетовен, Микеланджело, Шекспир, Айнщайн и Мартин Лутър Кинг.Идеята и изпълнението ѝ принадлежат изцяло на Алесио Боски, а замисълът е да се отдаде почит и преклонение на човешкия гений. Изпълнението на проекта отнема около 2 години и  е завършено през 2000г.

  Алесио Боски

  Талантът, фантазията и неизчерпаемата енергия са отличителните характеристики в работите на Алесио Боски, а почитателите на неговото изкуство винаги са в очакване на следващите реализирани проекти.

   

  Източник снимки- Alessio Boschi

1-10 of 140

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 14