Fortuna Blog

 • Лунен камък

  Лунен камък

  Лунният камък е сред най-красивите полускъпоценни камъни. Притежава нежнобял, млечен цвят с невероятно синьо-жълтеникаво сияние, поради което най-вече този камък се свързва с луната.

  лунен камък пръстени

  Колкото по-високо е качеството, толкова по-чиста е структурата му от включвания на други камъни и минерали. Също така с повишаване на качеството, иризацията му-тези красиви отблясъци са доста по-ясно изразени. Лунният камък е известен още с имената селенит, воден опал и адулар.

  лунен камък медальони

  В Индия го наричат „лунно сияние“ и е един от почитаните свещенни камъни. Според индийската митология лунния камък се е родил от „уплътнена“лунна светлина. Преди всичко в Индия, макар и рядко, могат да се открият лунни камъни с така наречен ефект „котешко око“.

  лунен камък бижута

  Лунният камък е сравнително рядък полускъпоценен камък, отнасящ се към групата на калиевите фелдшпати и е разновидност на ортоклаза. Може да бъде бял, син, синьо-сив, лилав, оранжев и златисто бял. Най-известното голямо находище на лунен камък се намира на остров Шри Ланка.

  лунен камък

  Именно там в продължение на години са се добивали най-ценните висококачествени камъни. Към настоящия момент това находище е напълно изчерпано. В средата на 20 век залежи на лунен камък с качество близко до това на камъните от Шри Ланка, са открити в Сащ/Вирджиния/ както и в Индия, Бирма, Танзания, Австралия, Швейцария и Мадагаскар.

 • Александрит - продължение

  Александрит - продължение

  Най-ценните екземпляри от Александит са намерени в Урал. През деня повърхността им блести в нюанси на синьо, зелено синьо, а вечер –кървавочервена и лилава. Кристалите добивани в Бразилия и Индия, имат характерен кафеникаво-зелен отенък, който се забелязва през дневните часове.

  При изкуствено осветление червеният му цвят е по дълбок от този на сорта Урал. Цветовият преход в тези отлагания е слаб, контрастът е нисък. В Шри Ланка александритите имат кафяво-зелен цвят, понякога със златист блясък. Тук се добива александрит с ефект „котешко око“.

  Александритът е камък на силните и волеви хора. Смята се , че камъкът им предсказва трудности, които самият той помага да бъдат преодолени. В ориенталската култура александритът е представен с пожелание за дълголетие и добро здраве. В Индия вярват, че кристалът е в състояние да повлияе на настроението на човека-така обясняват двойствената му природа на цвета.

  Александритът е рядък и уникален кристал. Открит е в изумрудена мина, така че първоначално е бил объркан с нискокачествен изумруд. След като официално е бил признат за нов скъпоценен камък, той е представен като подарък на Александър II на 16-ия му рожден ден.

  Както казват историците, монархът никога не се е разделял с него, забравяйки да го носи само в деня, в който е убит. Най-големият александрит се съхранява в музея Ферсман в Москва с тегло над 5 кг. Името на гигантския камък е „Друза Кочубей“, намерен в Урал.

  Източник снимки: Интернет

 • Александрит

  Александрит

  Александритът е член на семейството на минералите хризоберили, ценен поради своята очарователна способност да променя цвета си.

  александрит

  Александритът е зелен или синьо-зелен на дневна светлина и при флоресцентно осветление се превръща в червени нюанси. Този рядък и скъп камък все по трудно се намира в бижутерските магазини.

  александрит

  Александритът е открит за първи път през 30-те години на 20 век в руските Уралски планини и е кръстен на бъдещия руски цар Александър втори. Червеното и зеленото са били националните цветове на имперска Русия и това увеличава търсенето на камъка като в крайна сметка той бива почти изчерпан.

  александрит

  Александрит е открит и в други части на света, включително Шри Ланка, Бразилия, Индия и Мадагаскар. Важно е да се отбележи, че много от новооткритите камъни не са толкова ярко оцветени като руските и не променят цвета си толкова. Александритът е оценен на 8,5 по скалата на Моос, между диамант на 10 //най-твърдият скъпоценен камък/ и сапфир и рубин на 9.

  александрит

  Най-желаният александрит е прозрачен, но може да има включения, които се наблюдават при увеличение като малки петна или фини нишки.

  Очаквайте продължение...

 • Седеф - покровител на семейството - продължение

  Седеф - покровител на семейството - продължение

  Седефът притежава иридесцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение.
  Благодарение на това оптическият ефект на седефа има различни отенъци от бял до почти черен. Всеизвестно е, че седефът се е използвал още в древността.

  седеф - покровител

  В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В Древния Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство. От дебели раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи. Смятало се е, че ако се пие от такава чаша се лекува от много болести и удължава живота.

  седеф - покровител

  Но най-голяма популярност седефа добива в епохата на Просвещението. Тогава той се използвал не само в бижутата, с него са украсявали дръжките на ножове, саби, пистолети и пушки, изработвали се камеи, табакери и часовници.

  седеф - покровител

  Седефа е покровител на семейството, като помага за укрепването на брачните устои, помага на този който го носи да осъзнае и поправи грешките си и подтиква към взаимно разбирателство. Тъй като естествения седеф е много крехък, желателно е бижутата да се съхраняват отделно от другите.

  <img src="https://fortuna-jewellery.com/wp/wp-content/uploads/2022/05/sedef-pokrovitel-semeistvo.jpg" alt="седеф - покровител" width="1200" height="400" class="alignnone size-full wp-image-4168" />

  Седефа е чувствителен към резки температурни колебания и продължително излагане на слънце.

 • Седеф - покровител на семейството

  Седеф - покровител на семейството

  Седефът е един от най-ефирните материали, които някога са се раждали в майката природа.
  Образуван вътре в черупките на мекотелите седефа е събран и вложен в различни бижута в продължение на стотици години.

  седеф

  Седефът всъщност е създаден от секрет от някои видове мекотели, който се отделя, за да предпази лигавицата на черупките им от бактерии и паразити. Дъговата иридесценция на седефа идва от начина по който всеки следващ слой на секрета се удебелява въз основа на наличното количество видима светлина.

  седеф

  Тази различна дебелина на седефените слоеве кара светлината да отскача от материала от различни дълбочини. По този начин видимите слоеве изглеждат като различни цветове. Седефът е известен кандидат за производство на бижута.

  седеф

  Прелестният блясък, причинен от взаимодействието на светлината и слоевете е като магнит за очите. Седефа е любим материал който се използва като фон на циферблати за часовници, но също така може да бъде изрязан и инкрустиран върху метал и дърво, за да образува атрактивни шарки.

  седеф

  Колиета, обеци и пръстени от седеф са изклчително желани на пазара за бижута и струват малка част от цената на перлите. Перлите и седефа имат почти еднакъв състав.

  седеф

  В перлите –сферичните пластинки са разположени перпендикулярно на повърхността, а при седефа те лежат успоредно.

  Очаквайте продължение...

 • Корал-символ на дълголетие - продължение

  Корал-символ на дълголетие - продължение

  Коралите са разделени на Благороден, Корен и Пяна. Коренът е разновидност на корала, която представлява коралов храст. Към пяната се включват минерали, които образуват прехода от върха към твърдата част на масива.

  корал

  Тези видове не са скъпи и имат голямо разнообразие от нюанси. Интерес за бижутерите представляват само червените благородни корали. Естествените корали имат матова повърхност, а стъкленият блясък придобиват в резултат на фина шлифовка с шкурка и филц.

  Още от древността от корали са се изработвали различни украшения и накити. Открита е ваза украсена с корали, която според специалистите е изработена преди около 5000 години.

  Според археолозите най-древните находки на червен корал са открити в Месопотамия и са датирани от към 3000г.пр. н.е. Най-висококачествени корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, Червено море и Тихия океан.

  По крайбрежието на Хаваите и Индийския океан се добиват така наречения черен корал/Antipathes spiralis/ Сини корали се срещат край Филипините и Камерун а по крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия е разпространен красивия златен корал.

  Една от най-впечатляващите природни забележителности на Австралия и Коралово море е големият бариерен риф. Рифът е съставен от над 3000 индивидуални рифови системи и е най-голямото образувание от живи същества на Земята. Тази невероятна екосистема е дълга 2300 километра и има 600 вида твърди и меки корали и дом на безброй видове риби, костенурки, птици и други.

  Водата около рифа е кристално чиста благодарение на коралите, които действат като филтър –улавят това, което плава там.
  Корала помага за разбирането и използването на мистиката. Може да ви помогне в комуникацията с древните светове и усвояването на знанията от тях.

  Източник снимки: Интернет

 • Корал-символ на дълголетие

  Корал-символ на дълголетие

  Коралите представляват „скелети“ на колонии от някои морски мешести организми. Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, обработвайки солите на морската вода.

  корал

  Докато са живи тези полипи изграждат огромни колонии, след като умрат останките им изграждат кораловите рифове в тропичните и субтропичните води като в Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по голяма дълбочина в Атлантическия океан.

  бижута с корал

  Названието корал произлиза от гръцката дума /коралион/ както и от латинската /коралиум/. Но най - старото им известно название е горгеа, което е свързано с Горгоната Медуза.
  Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза, той сложил страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома.

  украшения корал

  Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега, покрита от водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето-така възникнали първите коралови колони.

  корал- ювелирно изкуство

  За това гърците наричали червения корал, „Кръвта на Медуза“, а океанските-дървото на живота. Коралът е едно от седемте съкровища, описани в будистките писания. За корала се вярвало, че може да успокои бурното море, също така предпазвал от светкавици и урагани.

  бижута от корал

  Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си. Древните римляни поставяли коралови огърлици върху вратлетата на децата си, за да ги предпазят от нещастия.

  Очаквайте продължение...

 • Платина - продължение

  Платина - продължение

  Платинените бижута запазват завинаги чисто белия отенък на метала, дори когато не се носят в идеални условия.
  Най-големите производители на платина в света са: САЩ, Канада и Южна Африка.

  платина гривни

  Теория, публикувана преди години казва, че златото и платината са „паднали“ на Земята поради метеорен поток преди повече от четири милиарда години, а отлаганията на благородни метали се появяват по време на формирането на Земята, когато разтопеното желязо бива привлечено към центъра, носейки със себе си огромни количества благородни метали.

  платина бижута

  Нарастващото търсене води до откриването на значителни находища в Уралските планини през 1824г. , както и в Канада през 1888г. , но най-голямото откритие е през 1924г. когато платинен къс е открит в коритото на река в Южна Африка до откриването на вулканичния комплекс Бушвелд, най-голямото платинено находище на Земята, което днес доставя около 75% от количеството платина на пазара, а Русия и Зимбабве доставят останалото.

  платина

  Обикновено платината се маркира с PT или PLAT. Понякога чистотата на платината също е маркирана, или „РТ 900“ –когато чистотата е 90% платина и 10% други метали, или „РТ 950“, или „РТ 999.“ Платината е с около 40% по плътна от бялото злато, много по трайна и по тежка.

  При надраскване платината не отслабва, защото металът не се губи, а преразпределя. Платината е най-пластичният от чистите метали и често се свързва с повишено богатство и стойност.

 • Платина

  Платина

  Металът платина е известен още от древността и е познат в Древен Египет където не е различаван от среброто. Тъй като платината се топи при температура по висока от златото тя не е използвана широко.
  платина - бижута Фортуна
  Тя била използвана за направата на украшения във вида в който е намирана и сведения за това има от предколумбовите индианци от района на Колумбия.
  платина
  Платината е сребърно-бял преходен метал, намиращ се в отлаганията в коритата на реките. На външен вид прилича на среброто, но на периодичната система изглежда по близко по структора до други редки и тежки метали като родий, паладий, иридий, рутений и осмий.
  платина
  Това е лъскав и много стабилен метал, останал непроменен под действието на въздух, вода и повече киселини. Той е ковък и се използва в много области от бижута до електроника, от стоматологични уреди до индустрията на въораженията.
  платина
  Що се отнася до плътността на металите, платината достига 21,45g/см3, считана за тежък метал. Платината е част от категорията на благородните метали, а не само скъпоценни, какъвто е случаят със среброто. Благородните метали имат много добра устойчивост на корозия и блясък с течение на времето.
  платина
  Поради тази причина повечето двойки, които решават да сключат брак, избират платинени или златни пръстени вместо сребърни.

  Очаквайте продължение...

 • Многоликият Хризолит /Перидот/

  Многоликият Хризолит /Перидот/

  Жизнерадостен и строго аристократичен, напомнящ изумруд, но много по-достъпен, хризолитът се нарежда сред най-популярните полускъпоценни камъни на световния ювелирен пазар. Наричан „вечерен изумруд“ и „златен камък“, той е събрал в себе си светлината на пролетното слънце и зеленината на младата трева. Другите му названия синоними са комерсиалното оливин и предпочитаното от ювелирите – Перидот.

  хризолит

  Египтяните, гърците и римляните успяли да оценят по достойнство ювелирните качества на полускъпоценния камък. В своята „Естествена история“ Плини Стари описал находището, от което в зората на новата ера се добива скъпоценният камък – остров Зебергед в Червено море.

  Днес са определяни от специалистите като едни от най-висококачествените полускъпоценни камъни. Камъни хризолит са откривани при археологични разкопки в Александрия, околностите на Йерусалим и на територията на някогашните древногръцки полиси. Кръстоносците пренасяли красивите камъни, плячкосани в походите на територията на Европа.

  хризолит бижута

  На дневна светлина минералът е яръко златисто – зелен, а със залезът на слънцето и настъпването на нощта придобива плътен изумрудено зелен цвят. Тази му особеност станала причина в продължение на векове да бъде наричан „камък на промените“.
  Хризолитът е един от малкото минерали, съществуващи в природата само в един цвят, което е повод да бъде считан за рядък.

  Жълто-зелените оттенъци зависят от концентрацията на примесите на желязо, магнезий и никел.
  Хризолит за ювелирни цели се добива в Австралия, Бразилия, Пакистан, Мианмар и Танзания. Най-големите известни камъни на минерала са част от колекции в различни музеи по света. В Смитсоновия институт във Вашингтон се съхранява хризолит с маса 310 карата, открит на о. Зебергед и хризолит с маса 287 карата, открит на територията на Мианмар. В Елмазния фонд на Русия е намерил място един от най-известните камъни – хризолит с маслинено зелен цвят и маса 192,75 карата.

  Според непотвърдена теория на историците това може да е историческият „изумруд на Нерон“, през който императорът наблюдавал горящия Рим.

  Традиционно хризолитът се оформя в брилянтен шлайф или като кабошон. За да подчертаят цветовата специфика на камъните, ювелирите отдават предпочитание на жълтото и розовото злато. Запазва се тенденцията при изработването на златни украшения да се съчетават цветни полускъпоценни камъни.


  Тя позволява хризолитът да се комбинира с аметисти, цитрини, розов кварц и перли, което подчертава яркият им и позитивен характер.

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 281

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 29