Fortuna Blog

 • Седеф

  Седеф

  От далечни времена хората са се възхищавали на скъпоценните камъни и са ги използвали в магьоснически ритуали, украсявали са с тях корони, чаши, съдове, бижута....
  Но има една група камъни от органичен произход, които някога са били част от живата природа. Eдин от тези камъни е седефът.

  седеф

  Като чуем името му и ни връхлитат мисли за море, сирени, морски дълбини, лято, младост... Седеф от турското /sedef/се нарича вътрешната част на черупките на мекотелите.

  Перлите и седефът имат почти еднакъв състав. В перлите сферичните пластинки са разположени перпендикулярно на повърхността, а при седефа те лежат успоредно. Седефът притежава иридисцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение.

  седеф

  Благодарение на това седефа има различни отенъци от бял до почти черен. Цветът на седефа зависи от много фактори, като най важни са вида на мекотелото и типа на водата- солена или сладка. Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета - в персиския залив, червено море, близо до остров цейлон и тихоокеанските острови.

  седеф

  На световния пазар седефа се доставя от япония и филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морския охлюв Хелиотис. Бял седеф дават раковините на индийската морска бисерна мида достигаща до диаметър от 10см.

  седеф

  Всеизвестно е, че седефа се е използвал още в древността. В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В древния Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство.

  От големи раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи.
  Смятало се е, че ако пиете от такава чаша,ще се излекувате от много болести и ще удължите живота си.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Вечните перли - продължение

  Вечните перли - продължение

  На един от аукционите на Christie’s в Женева на бял свят излизат забравени съкровища от времето на Царска Русия. Сензация на аукциона станала перла, свързваща историите на Франция и Русия.

  перлите

  Наполеон Бонапарт я подарява на своята втора съпруга – Мария – Луиза през 1811г. Тогава стойността й възлизала на 40 000 златни франка, което се е равнявало на 10 кг злато. Перлата притежавала изключителна красота и размери /размер на гълабово яйце/ и била поставена във великолепна корона.

  През 1887г. перлата попада на публичен аукцион в Париж под името La Regente и така достига до бижутера на руския императорски двор Карл Фаберже, а оттам - у една от най-богатите дами на Русия – княгиня Юсупова. След революцията в Русия La Regente отново е предложена на търг, но вече в състава на колие от няколко наниза перли, брилянти и сапфири. Перлата на Наполеон е продадена за 3,27 милиона швейцарски франка / 2,5 милиона долара/ при оценка от 700 000 швейцарски франка.

  Друго известно колие с перла с неправилна форма и големи размери /222,5 грана/ и брилянтен обков във формата на змия е изработено през 1896г. от Shaumet, и е родадена на търг на Christie’s за 661 000 швейцарски франка.
  На 15 март 1964г. в хотел „Риц – Карлтън“ в Монреал се състояла свадбата на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър.Тогава Бъртън подарил на своята съпруга изключителна перла, която би могла да си съперничи с тази на Клеопатра. Перлата се нарича La Peregrina, което означава „Странница“. Според легендата историята на тази перла започва с изваждането й от Панамския залив от роб, който с тази ценна находка, откупил своята свобода.

  По-късно тя попада в Европа и исторически е потвърдено, че бъдещият крал на Испания Филип II я е поднесъл в дар на своята годеница – кралицата на Англия Мария Тюдор. Така известно време тя остава във владение на испанското кралско семейство, а след това попада у Наполеон Бонапарт и ето сега се оказала собственост на госпожа Елизабет Бъртън. Тази перла била поставена в наниз от перли, брилянти и рубини, изработен от Cartier – копие на колие, принадлежало на кралица Мария Тюдор.

  За своите изключителни бижута, подходящи за кралска особа, Елизабет Тейлър говори с голяма любов: „За мое щастие аз притежавам забележителни творения на ювелирното изкуство. Никога не съм предполагала, че ще ги имам. Аз ги съхранявам, длъжна съм да им се наслаждавам, да се отнасям към тях така, както не би могъл никой друг на света, да ги пазя и обичам. И те отговарят на тази моя любов – ние се наслаждяваме един на друг”.

  Перлите стават неотменни в бижутерията и са включвани в цели колекции или в отделни бижута – в нанизи, в колиета, обици и пръстени. Всяко едно от тях се отличава със свой стил и е подходящ аксесоар за всеки повод.

  Перлите са олицетворение на женствеността. За тях няма стилистични ограничения : украшения от перли винаги са уместно допълнение и към деловия костюм и към вечерният тоалет.

  Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови, перлите предоставят максимална цветова палитра. Успешно се съчетават с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни. В последно време набират популярност т.нар „барокови“ перли, които се отличават с неправилна издължена форма и неравна повърхност.
  Перлените бижута са аксесоари, без които трудно може да си представим образите на Коко Шанел и Одри Хепбърн.

  Днес изисканите перлени украшения се явяват задължителни за всяка жена. Най-стилните звезди дават своето предпочитание на аксесоари с перли – експанзивната Риана, изтънчената Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Ейми Адамс – несъмнено умеят да подчертават своята индивидуалност. Така перлените украшения се превръщат в неотделима част от личността и характера на своите притежателки.

 • Вечните перли

  Вечните перли

  Вечните перли – те са истинско чудо на природата, не се нуждаят от допълнителна обработка, за да проявят своята красота. Символ са на чистотата и невинността, поради тази причина през Средновековието са били използвани при украсата на икони и склуптори с библейски сюжет.

  Перлите са с нежна структура и заемат особено място сред скъпоценните камъни. Описани са във всяка книга за скъпоценни камъни; заемат видно място на витрините на бижутерските магазини; на аукционите си съперничат с най-знаменитите брилянти, рубини и изумруди.
  На Земята едва ли има човек, който да познава перлите и да не цени тяхната красота.

  вечните перли

  Много са легендите и историите запазени до наши дни, свързани с красотата и непреходността на перлите. Афродита, богинята на любовта и красотата, е родена в морската пяна от перлена мида и именно перла била нейната любима скъпоценност, може би защото е сътворена с нейното раждане.
  Най- скъпата постъпка в историята на човечеството принадлежи на Клеопатра.

  На един от пировете, устроени в чест на Марк Антоний, нейният нов съюзник и любовник, египетската царица разтворила в чаша с вино най-голямата притежавана от нея перла, за да демострира богатството и силата на Египет.

  бижута с перли

  Тази история се е запазила жива и до днес, за нея знаят всички, дори и тези, които никога не са държали в ръце Светоний и Плутарх. Перлите от древността са изчезнали – затрупани са в земята, погълнати от водата и заличени от времето, но разтворената във вино перла на Клеопатра, все така сияе и все още струва колкото половин Азия.Тази история продължава да се повтаря през вековете – в живопистта, в пиесите на Шекспир и на Бърнард Шоу и на холивудските екрани.

  Най-древното колие от перли достигнало до наши дни е датирано приблизително 350г. пр.н.е. Намерено е на територията на съвременен Западен Иран в гробницата на неизвевестна владетелка в район, където някога се е издигал един от дворците на персийските владетели.

   

  вечните перлиАнглийската кралица Елизабет I / 1533 – 1603г./ била голяма почитателка на перлите – перли били пришивани на почти всички нейни рокли. Кралицата често носела на шията си дълги перлени нанизи ,перли били вплитани дори в ярко червените й коси .Така през годините перлата се превърнала в отличителен знак на кралицата – девица.

  През XVIII и XIX век кралските фамилии постепенно загубили своя монопол върху перлите, а заможните европейци и американци започнали да влагат своите капитали в тези чудесни и желани дарове на природата. През първите десетилетия на XX век, перлите достигат апогея на своята популярност. Дамите носели перлени нанизи, чиято дължина можела да достигне до няколко метра. Това е времето, в което цената на перлите била необичайно висока. Cartier, Tiffany, Chaumet и други бижутерски къщи започнали да изпълняват поръчки за най-богатите и известни клиенти и по този начин се превърнали в световни лидери по продажбата на перли.

  перли

  Настоящата английска кралица Елизабет II също е почитателка на перлите, а нейната покойна снаха, принцесата на Уелс – Даяна, има своеобразен принос за възраждане на популярността им през 80-те години на XX век като често носи в неформална среда бижута с перли.

  Очаквайте продължение

 • Ювелирът – вълшебник

  Ювелирът – вълшебник

  Йохан Мелхиор Динглингер /1664-1731/е най прославеният немски ювелир от началото на 18 век.
  Част от неговите вълшебни произведения са посветени на приказно красивата Индия.

  Ювелирът – вълшебник

  Те се отличават с виртуозна изработка и представляват истински съкровища.
  Наред с тях майсторът на ювелирното изкуство е сътворил още множество неповторими по изяществото си творби.
  Първоначално като съвсем млад, работи в Аухсбург, Нюрнберг и Виена, а после заминава за Дрезден където през 1693г. с двамата си по малки братя открива бижутерийно ателие.

  Ювелирът – вълшебник

  Динглинер е почитател на стила барок и поемал поръчки за украсата на жилищата на богати особи, за изработка на сервизи-уникати, вази, статуетки и всякакви други приумици на елита. През 1698г. е поканен за придворен ювелир от краля на Полша - Август 2 Силни. В продължение на много години работил за него и създал неповторими шедьоври.

  Ювелирът – вълшебник

  Полският крал бил съюзник на Петър Велики и в състезанието помежду им се ражда идеята за една от най-разкошните творби на Динглинер-златният кафеен сервиз/1697-1701/. Това е сервиз от истинско злато, украсен с 5600 брилянта и множество скъпоценни камъни, а всяка чашка изобразява гръцки бог или богиня.

  Ювелирът – вълшебник

  Ювелирът силно се впечатлил от рожденния ден на Великия Могол и му хрумнала идеята да превъплати пищното тържество в своя творба наречена „дворът на Великия Могол Ауренг Зеба“, пред който биха ахнали дори и боговете. Една от най - обемните по размери и невероятна по изработка творба на Динглингер е „Обелискът на Август“.

  Ювелирът – вълшебник

  Той изработва и множество малки статуетки инкрустирани със скъпоценни камъни. Една от тях е така наречената „Два мавъра с камила“ - изработена от злато, емайл, елмаз, рубини, абаносово дърво и слонова кост.Особено изящна е и вазата на ювелирът - вълшебник- „Банята на Диана“. Произведението претворява онзи момент, в който богинята превръща ловеца Актеон в елен. Днес великолепните творби на Йохан Мелхиор Динглинер се съхраняват в Дрезденския музей Грюнес Гевьолбе.

 • Металният бик

  Металният бик

  След ГОДИНАТА НА МИШКАТА 2020, В КОЯТО ВСЕКИ ОТ НАС БЕ ПОДЛОЖЕН НА ПОНЕ ЕДНО ЛИЧНО ИЗПИТАНИЕ, А ВСИЧКИ НИЕ ВКУПОМ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ КОРОНАКРИЗАТА, С ОСНОВАНИЕ МЕЧТАЕМ ЗА НЕЩО ПО ДОБРО.Ще НИ ГО ДОНЕСЕ ЛИ НОВАТА 2021, КОЯТО СПОРЕД КИТАЙСКИЯ ХОРОСКОП Е ПОД ЗНАКА НА БЕЛИЯ МЕТАЛЕН ВОЛ.Тя ЗАПОЧВА НА 12 ФЕВРАРИ 2021 И ПРИКЛЮЧВА НА 31 ЯНУАРИ 2022.

  метален бик

  Волът СИМВОЛИЗИРА УВЕРЕНОСТ, ТЪРПЕЛИВОСТ И СИЛА. В ГОДИНАТА НА ВОЛА ПЕРИПЕТИИ НЯМА ДА ЛИПСВАТ, НО ТЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА И С МНОГО НАДЕЖДА, КЪСМЕТ И ПРОСПЕРИТЕТ. Ако СТЕ РОДЕНИ В НЯКОЯ ОТ ГОДИНИТЕ 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 И 2021, ТО ВАШИЯТ КИТАЙСКИ ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК Е ВОЛ/БИК. Щo СЕ ОТНАСЯ ДО ВОЛА, ТО ТОЙ Е МНОГО ТРДОЛЮБИВ И МЕТОДИЧЕН. Волът Е ВТОРИЯТ ОТ 12-ТЕ ЗОДИАКАЛНИ ЖИВОТНИ ОТ КИТАЙСКИЯ КАЛЕНДАР. Поверието, ДАЛО НАЧАЛО НА КИТАЙСКИЯ ХОРОСКОП ГЛАСИ, ЧЕ НЕФРИТЕНИЯТ ИМПЕРАТОР НА КИТАЙ Е РЕШИЛ ПОРЕДНОСТТА НА ЖИВОТНИТЕ В ХОРОСКОПА ДА БЪДЕ СПОРЕД РЕДА, ПО КОЙТО ТЕ СА ПРИСТИГНАЛИ ПРИ НЕГО СЛЕД КАТО ТОЙ ГИ Е ПОВИКАЛ. Волът ЩЯЛ ДА ПРИСТИГНЕ ПЪРВИ, НО ПЛЪХЪТ ГО ПОДМАМИЛ И ГО ЯХНАЛ. Когато ПРИСТИГНАЛИ ПРИ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО, ПЛЪХЪТ СКОЧИЛ ОТ ГЪРБА НА ВОЛА И БИЛ ПЪРВИ ПРЕД ОЧИТЕ НА ВЛАДЕТЕЛЯ. Така ВОЛЪТ ОСТАНАЛ ВТОРИ В АСТРОЛОГИЧНАТА ВЕРИГА.

  метален бик

  Волът РАБОТИ УСЪРДНО И УПОРИТО, ДЕЙСТВА МЕТОДИЧНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО. Затова И 2021Г. ЩЕ Е ГОДИНА, В КОЯТО УСЪРДНАТА РАБОТА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗНАГРАДЕНА. Волът НЕ ОБИЧА ПОКАЗНОСТТА - ТОЙ ПРЕДПОЧИТА ДЕЙСТВИЯТА МУ ДА ГОВОРЯТ ВМЕСТО НЕГО.
  Жените РОДЕНИ ПОД ЗНАКА НА ВОЛА, СА СПОКОЙНИ И НЕЖНИ. Те СА ТРАДИЦИОНАЛИСТИ, ВИНАГИ ВЕРНИ НА ПОЛОВИНКАТА СИ И ВЛАГАТ МНОГО УСИЛИЯ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА СИ. Мъжете ВЛАГАТ ДУША И СЪРЦЕ ВЪВ ВСИЧКО, С КОЕТО СЕ ЗАХВАНАТ.

  метален бик

  Отговорни СА, ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО СИ. Най-големият ИМ НЕДОСТАТЪК Е, ЧЕ ЧЕСТО СА ПРАВОЛИНЕЙНИ И СЕ ГНЕВЯТ КОГАТО НЯКОЙ ДЕЙСТВА ПРОТИВ ПРАВИЛАТА ИМ. На КЪСМЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПАРИТЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ ОНЕЗИ ЗОДИИ, КОИТО НЕ СПИРАТ ДА ПОЛАГАТ УСИЛИЯ. Тъй КАТО Е МЕТАЛНА ГОДИНА, ОСВЕН БЯЛОТО, ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ЩЕ НИ ДОНЕСАТ ЩАСТИЕ, ЩЕ СА ЖЪЛТО, СИНЬО, БЕЖОВО И ЗЕЛЕНО - ТЕ ПРИВЛИЧАТ ПРОСПЕРИТЕТА И УСПЕХА.
  За ДА ПРИВЛЕЧЕТЕ КЪСМЕТА КЪМ ВАС, НОСЕТЕ АКСЕСОАРИ ОТ МЕТАЛ/СРЕБРО, БЯЛО ЗЛАТО, ПЛАТИНА/.

  метален бик

  Абсолютният МОДЕН ХИТ ПРЕЗ 2021Г. ЩЕ БЪДАТ ПЕРЛЕНИТЕ БИЖУТА. През ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ПЕРЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО- ПОПУЛЯРНИ И ДОРИ ПО- ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ ДИАМАНТИТЕ. Това СЕ ДЪЛЖИ НЕ САМО НА ТЕХНИЯ НЕСЪМНЕН ЧАР И ВИСОКА КЛАСА, НО И НА ТЯХНАТА ИСТОРИЯ, МИСТИЧНАТА ИМ ПРИРОДА И НЕОБЯСНИМОТО ИМ КАЧЕСТВО ДА ОТИВАТ НА ВСИЧКО И ДА ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НА ОКОЛНИТЕ. Те СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЛУКСА, ИзТЪНЧЕНИЯ СТИЛ И СИМВОЛ НА НЕВИННОСТА И ВИСОКАТА КЛАСА. През 2021Г. Е НАЙ ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ДА ДОБАВИТЕ ПЕРЛЕНО КОЛИЕ, ОБЕЦИ ИЛИ ГРИВНА КЪМ КОЛЕКЦИЯТА СИ ОТ БИЖТА!

  Източник снимки: Интернет

 • Аквамарин - продължение

  Аквамарин продължение

  Един от най-красивите и скъпо струващи аквамарини е „Марта Роха“ с маса 30,6 кг. В короната на английската кралица има поставен съвършен гравиран аквамарин/920 ct./ с цветът на морето.
  Най-големите открити екземпляри аквамарин се съхраняват в колекциите на различни музеи – Британския музей, Смитсъновия музей, Американския музей за национална история и др. През 1910г. в Бразилия е открит минерал с маса 110 кг. От него са се получили 22 000 ct. Част от този кристал се съхранява в Ню Йорк.

  аквамарин

  Друг такъв голям камък с маса 82 кг. е бил открит през 1796 г. на територията на бившата СССР . В Оръжейната палата на московския Кремъл се намира склуптора на полския крал Станислав, изработена от цял кристал аквамарин с височина 30 см, инкрустирана със злато.

  Стойността на аквамарина се определя от размера на камъка, от наситеността на цвета, от наличието или отсъствието на включения и пукнатини. Бледият цвят и включенията могат рязко да понижат цената на камъните.

  аквамарин

  Отличната прозрачност и сравнително голямата твърдост превръщат аквамарина в един от предпочитаните камъни за бижутерите и майсторите на приложните изкуства. Качествата му позволяват да се експериментира по отношение на нестандартни форми и шлифовки и така да се създават истински ювелирни шедьоври.

  Източник снимки: Интернет

 • Аквамарин

  Аквамарин

  Името, цветът и легендите, обгръщащи изпълненият със скъпоценна прохлада аквамарин, са свързани преди всичко с морето. Аквамаринът е прозрачен берил, чийто цвят може да варира от небесно синьо до тъмно синьо към бледо зелено и е сравним с цвета на тропическа морска вода. Въпреки,че може да бъде объркан със синия топаз, аквамаринът е доста по-рядко срещан и по-скъп камък.

  аквамарин

  Наименованието му произлиза от латинската дума „aqua“ – вода и „mare“ – море.
  Аквамаринът е един от най-нежните и красиви ювелирни камъни познати и използвани от човека. Още по времето на шумерската цивилизация / просъществувала до 2000г. пр.н.е. / красивите синьо-зелени камъни били определяни като символ на дълголетието, младостта и щастието. В Рим аквамаринът, бъдещият закрилник на мореплавателите, олицетворявал искренната любов и преданост и през вековето до Средновековието това схващане успяло да се съхрани.

  аквамарин

  В тази епоха с аквамарини са били украсявани статуите на Дева Мария. Във Франция новобрачните двойки си разменяли сребърни пръстени с този камък като вярвали,че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот. Във времето на Ренесанса и Великите географски открития аквамаринът бил считан за закрилник на мореплавателите и рибарите.

  Вярвало се е, че камъкът притежава силата да усмирява морските вълни и да изведе изгубилите се моряци в спокойни води. Майсторите гравирали върху камъка образите на Нептун, Тритон и Нереидите. Всеки капитан на кораб обикновено притежавал украшение или декорация от качествен аквамарин, вярвайки, че кристалът ще им помогне да се върнат благополучно от морските си пътувания.

  аквамарин

  Обикновено в природата се срещат полупрозрачни аквамарини, макар и рядко, могат да бъдат открити и камъни с наситено син цвят, а те са и най-ценените сред ювелирите и колекционерите. Към настоящия момент като лидер в добива на качествани аквамарини се налага Бразилия. Именно на нейна територия са намерени най-големите и с наситен син цвят камъни. През 1917 г. в Бразилия в рудника Максикс, било открито находище на аквамарини със сапфирено син цвят.
  Те получили названието максикс-аквамарини.

  аквамарин

  За съжаление, нестабилния цвят на тези камъни се оказал още по „феноменален“ от техният син цвят. Даже и за кратко под слънчевите лъчи цветът на кристалите избледнявал, а след престой на дневна светлина променяли цвета си от замъглено синьо до жълто-кафяво и землисто. Големи находища се разработват и в Индия, Пакистан, Китай, Мианмар, Мадагаскар, Мозамбик и Нигерия.

  Очаквайте продължение

 • Лапис Лазули - Продължение

  Лапис лазули - Продължение

  Египтяните смятали лазурита за един от най-скъпите камъни и за тях той бил мерило за ценност. От него изрязвали скулптурите на богинята Мут- богиня на истината в Египет –носена на гърдите от върховния съдия на страната.Той е бил свещен камък и за египетската богиня Изида, която била изобразявана с бог Хер в скута си и символизира божествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управлява Египет.

  Лапис лазули

  Гърците и римляните награждавали с лазурит онези,които извършвали подвиг и проявявали храброст. В Китай той бил достоен с честта да влезе в списъка на седемте скъпоценни неща. Интерес към лазуритът появяват и историците, на които камъкът позволява да проследят сложните търговски пътища на Древността, а чрез тях да разкрият различните взаимовръзки между народите. Голямо количество изделия от лазурит или техните фрагменти са открити в гробници по двуречието ,област, в която лежат останките на древния град-държава Ур, което се явява и най-древното средище на човешката култура. Там са открити множество изящни цилиндрични печати. Шумерите вярвали ,че който го носи, носи божеството в себе си. В гробницата на царица Пу-Аби \2500 год.пр.н.е.\ в един древен шумерски град,са намерени многобройни накити от злато и лазурит като доказателство за истинската му божественост.

  Лапис лазули

  Лазуритът много лесно се обработва и се полира. Използва се за изработване на бижута и декоративни предмети- вази ,чаши, писмени прибори и др. Старите майстори са украсявали с мозайки от лазурит дворците на източните владетели и стените на древните камъни. По отношение на своето енергийно поле е изключително чист, доброжелателен камък. В Древността бил смятан за камък на искреността и символ на истинското дружелюбие. Той е камък на Венера и Уран,на любовта и духовността. Спектърът на неговото поле е уникален и този камък може да се носи от всички. Дарява любов, щастлив брак, взаимно разбиране. Помага за осъществяването на надеждите и плановете.

  Лапис лазули

  Източник снимки: Интернет

 • Лапис лазули

  Лапис лазули

  Лазуритът е рядко срещаният ,но много красив полускъпоценен камък. Той не притежава прозрачността, характерна за скъпоценните камъни,нито яркият им блясък. В лапис лазули се съдържа пигмента, с който художниците до 19 век са рисували морето и небето. Това означава, че почти всички картини от Средновековието съдържат лапис лазули, любимият син камък на древните хора от Месопотамия, Египет, Персия, Гърция,Рим.

  По химичен състав е алуминиев силикат на натрия и калция. Цветът му е ярко син до виолетово-син. Името си носи от арабското азул-небе, синева. Когато камъкът за първи път навлиза в Европа е носил името ултрамарин, което означава отвъд морето. Най-доброкачествения лазурит се добива от векове в провинция Бадашкан-Афганистан. Също така има находища край езерото Байкал в Русия.

  Познат от зората на човешката цивилизация, лазуритът е бил достойно украшение за древните храмове, императорските дворци и за картините на велики художници. Бил е достъпен единствено за представителите на аристокрацията и висшите жреци и се е превърнал в своеобразна емблема на социално положение. За мъдреците в тези отдавна отминали времена , лазуритът бил един от свещените камъни на познанието, достъпно само на онези,способни да надмогнат суетата.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Коледни подаръци За Него

  Коледни подаръци за него

  Разгледайте нашите предложения за коледен подарък за мъжете в живота ни, които заемат специално място. Без значение дали търсите подарък за вашия съпруг, приятел, брат или син при нас ще откриете нещо за всеки. Вижте част от нашите предложения тук, а останалите можете да откриете на място в нашите магазини. Вземете ваучера в края на тази страница и се насладете на 20% отстъпки на избраните ни коледни артикули.

  Мъжки медальон с оникс или мъжки медальон с тигрово око

  Мъжки пръстени

  Мъжки портфейл

  Изтеглете и нашия ваучер за 20% отстъпка от тук: Свали ваучер
  За да използвате отстъпката е необходимо единствено да покажете ваучера от вашия телефон на екипа в нашия магазин.

1-10 of 218

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 22