Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - продължение

  Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - продължение

  По-късно семейният бизнес е оглавен от синът на основателя на компанията Дамиано Граси Дамиани, който наследил от баща си и големият талант и иновативността. В историята на ювелирното изкуство Дамиано влязъл като изобретател на технологията „Lunette“, благодарение на която фасетирането на брилянтите им придава допълнителен блясък. Компилирайки традиционните методи на ювелирната работа и иновативните технологии, той създава уникални украшения, изключително ценени по целия свят.

  През 80-те години на ХХ век Damiani разработва рекламната си стратегия в тясно сътрудничество със звезди от киноиндустрията и шоубизнеса. Съвсем естествено София Лорен е музата на ювелирната къща. През 2006г. била презентирана едноименната колекция, създадена в нейна чест – Sophie Loren, като украшенията отразяват напълно завладяващата красота и разкошната елегантност на актрисата.

  Новото поколение Дамиани продължава да следва семейните традиции, но с акцент върху изработването на украшения с брилянти. Автентичността на използваните камъни и тяхното високо качество са гарантирани от системата Damiani Guarantee System, според която на изделията се гравират такива характеристики като масата на камъка, неговия цвят, търговския знак на бранда и номера на сертификата.

  Изисканият дизайн, стилът и изключителното майсторство на изработката са превърнали украшенията Damiani в символ на естетическо съвършенство, красота и хармония. Много от тях са истински произведения на ювелирното изкуство, неподвластни на времето и модните капризи.

  Източник снимки - Damiani

 • Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - част 1

  Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност

  Известният италиански ювелирен бранд Damiani е основан в началото на ХХ век в малкия град Валенца, известен със своята кухня, великолепни вина и ювелирно изкуство. В продължение на три поколения фирмата създава неповторими украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност.

   

  Ювелирните изделия на Damiani традиционно се отличават с лаконичност и акцент върху разкоша на скъпоценните камъни.В годините многократно са завоювали престижни награди от италиански и международни конкурси, в това число 18 награди от конкурса Diamonds International Awards, с което поставят своеобразен рекорд сред ювелирните брандове.

  Основателят на бранда Енрико Граси Дамиани започнал малкия си бизнес, изработвайки строги, елегантни и изящни бижута в традициите на италианското ювелирно изкуство. Благодарение на акуратната работа и сдържан дизайн, те станали известни в цяла Италия. За кратко време се превърнали в задължителени аксесоари за най-заможните италианци и били считани за показател за принадлежност към висшето общество. Безспорният талант и майсторство направили Дамиани най-търсения ювелир от италианската аристокрация.

  В тежките години на Втората Световна война Енрико Дамиани продължил да работи с високи темпове въпреки несигурността и оскъдицата. Това е времето, в което благородните метали и скъпоценните камъни били луксозни и дефицитни материали и се намирили все по-трудно и по-трудно. Благодарение на своята изобретателност, майсторство и фантазия Енрико започнал да работи с най-обикновено желязо, алпака и различни метални сплави, а украшенията на Damiani  се отличавали с обемност, пластичност и лекота.

  Едно от емблематичните украшения на бранда, отразяващо този период от историята му, е ункална гривна от розово злато, чийто дизайн обединява лекотата и изкусната изработка. Изчистените правилни форми придават елегантност, а инкрустираните 264 брилянта подчертават триизмерността на бижуто.

   

  Източник снимки - Damiani

   

 • Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -продължение

  Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -продължение

  Освободени от всякакви стереотипи, ювелирите на бранда Gevorgian със завидно майсторство създават новите шедьоври на съвременното ювелирно изкуство. Потвърждение за това са многочислените награди от най-големите специализирани международни изложения.

  Тайната на успеха на бранда е в удивителното въображение на художниците, виртуозното майсторство на ювелирите и индивидуалния подход към всеки клиент.

  За всяка колекция на бранда са присъщи необикновена елегантност и шик, отразяващи представата за естетика на съвременния човек. От сдържана елегантност до неочаквани дизайнерски решения, украшенията на Gevorgian са призвани да бъдат не просто бижута, а скъпоценни семейни реликви, предавани от поколение на поколение.

  Източник снимки - Gevorgian

 • Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -част 1

  Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията

  Gevorgian е синоним на уникални, художествено издържани ювелирни украшения от благородни метали и скъпоценни камъни.

   

  Първата колекция бижута на бранда Gevorgian е създадена през 2006г. и веднага предизвиква истински фурор сред критиците и колекционерите. Узнаваемият стил е симбиоза от традиционните техники на ръчно изработените бижута и полета на фантазията, която не познава граници; отражение на стремежа към спазване на ювелирните канони за красота и иновациите, свойствени за новото поколение.

  Всяка колекция е своеобразна философия, със свой стил, дизайн и художествено въплъщение.

  „Повече от бижута“ гласи мотото на Gevorgian. То намира отражение в богатата символика и нейното значение. Проводник на вдъхновение за дизайнерите и ювелирите на бранда и негова запазена марка е дъбовия лист – символ на дълголетие, великолепие, покровителство и най-вече олицетворение на Дървото на живота у различни народи.

  Източник снимки- Gevorgian

  Следва продължение...

 • Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - продължение

  Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - продължение

  През 1923г. Chanel представя първата си ювелирна колекция. Упоритостта, таланта и революционните идеи на Коко Шанел дали своя принос – достъпните дизайнерски бижута станали ценени повече от украшенията, обсипани със скъпоценни камъни и издържани във всички традиции на европейското ювелирно изкуство.

  „Ако искате да създадете колекция, започнете с брошките, защото могат да намерят приложение в много случаи. Могат да се носят като колиета, да се поставят на вратовръзки, шапки или като допълнение към вечерния тоалет.“ Шанел обожава брошките заради тяхната многофункционалност и своеобразна независимост, считайки ги за украшение – визитна картичка на своята фирма.

  Популяризирането на масовата бижутерия и рецесията от 30-те години на ХХ век се отразили негативно върху работата на утвърдените европейски ювелирни къщи. В разгара на икономическата криза от световния гигант в ювелирния бизнес DeBeers потърсили съдействието на Коко Шанел при създаването на нова колекция украшения с брилянти. Приела предложението за сътрудничество, Шанел създава една от легендарните колекции за всички времена. Тя остава популярна и днес и визуално е позната на всеки. Успехът на колекцията е толкова зашеметяващ, че два дни след представянето ѝ акциите на DeBeers на Английската борса се покачили с цели 20 пункта. В колекцията на Шанел за DeBeers доминирали три графични образа – панделки, звезди и пера. Брилянтите, използвани за изработването им били с триъгълна, шестоъгълна и трапецовидна форма. Уникалността на ювелирните изделия в колекцията се заключавала в тяхната трансформируемост – колиетата можели да се носят и като брошки, а диадемите лесно се превръщали в гривни или колиета.

  След популяризирането на първите колекции и утвърждаването на ювелирния стил на Chanel дизайнерката се запознава с талантливия художник Пол Ириб. Негова е идеята фирмата да се отклони за кратко от главната си ювелирна концепция и да се насочи към използването на скъпоценни камъни. Благодарение на него в колекциите на Chanel се появили великолепни украшения с брилянти, оценени по достойнство от поклонниците на естествените камъни и традиционното ювелирно изкуство. Пол Ириб съдействал за организирането на изложба с брилянтени украшения на Chanel, която завинаги остава в историята на модата.

  Коко Шанел остава легенда. Стилът на едноименния бранд е отлично разпознаваем и неподражаем и продължава да се ползва с голяма популярност и днес.

  Източник снимки - Coco Chanel

 • Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - част 1

  Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - част 1

  Коко Шанел е талантлив моделиер и художник. Нейните проекти и идеи са се въплатили в цяла една епоха, успяла да разбие всички дизайнерски стереотипи, властвали до началото на ХХ век  и да  създаде абсолютно нов женски образ. Тя поставя началото на изработването на стилни и достъпни украшения с имитационни материали.

  Жена с изключителна сила на духа и упорство, непознавaщо прегради, Шанел разработва новаторските си ювелирни  колекции, които буквално взривили ювелирния свят и го променили завинаги.

  Истински новатор и идеолог на комфорта и елегантността в модната индустрия Коко Шанел развива концепцията за украшенията и аксесоарите като неотменна и задължителна част от визията на съвременната жена. За нея украшенията били декоративен елемент, детайл от облеклото, а не тшеславна демонстрация на обществено и финансово положение. Благодарение на тази философия и приложението й в реалността за милиони обикновени жени настъпило ново време – на изискана простота и достъпен ежедневен шик.

  Украшения били достъпни, инкрустирани  с  изкуствени камъни, които примадоната на модната индустрия наричала „фантазна бижутерия“. Използвала едри и ярки камъни с акцент върху пропорциите и декоращията- изкусно съчетание между новост и многообразие.Коко Шанел никога не е работила с ескизи, идеите за бижутата претворявала  със собствените си ръце и така можела да получи реална представа за  почти готовото изделие и да изменя модела до постигането на удовлетворителни резултати. Модната диктаторка намирала вдъхновение за своите украшения в средновековните витражи, руската иконопис, византийските мозайки, произведенията на античното изкуство и древноегипетските йероглифи.

  Още в самото начало от реализирането на ювелирните си проекти Коко Шанел работи с Етиен дьо Бомон.От непоправим бохем и инициатор на най-бляскавите партита, той се превърнал в близък сътрудник на Шанел. Неговата задача била да създава ескизите и да разработва технологията за изработване на бижутата. За Chanel той създал множество прекрасни образци, които днес са се превърнали в легенда.Забележително влияние върху първите ювелирни колекции на Chanel оказал и внукът на Виктор Юго – Франсоа. По неговите проекти били изработени едни от първите клипсове, брошки и колиета.

  Източник снимки - Chanel

  Следва продължение...

 • Alexandre Reza - бащата на съвременното елитарно ювелирно изкуство

  Alexandre Reza - бащата на съвременното елитарно ювелирно изкуство

  Славата и неповторимия стил на едноименния ювелирен бранд Alexandre Reza са свързани с неговия основател, който често е наричан „баща на съвременното елитарно ювелирно изкуство“.

  Александър Реза е един от тези невероятни ювелири, чиито работи могат да бъдат различени дори с един бегъл поглед. Притежавайки гемологично образование и  традиции на своите предци, той има възможността да изгради фирмения си стил, ползвайки се от най-модерните технологии и първокласни материали. В работите си черпи вдъхновение от историята на френската монархия, династията на персийските владетели и италианското Възраждане.

  Започнал кариерата си като търговец на скъпоценни камъни, Реза скоро успял да се утвърди като основен доставчик за такива грандове на ювелирния пазар като Cartier, Harry Winston и Chaumet. Тогава никой и не предполага, че за по-малко от десетина години ще стане не просто техен съсед на площад Vandome, но и мощен конкурент.

  Reza e било и остава малка семейна фирма, като новата глава в историята ѝ е предшествана от дълга и увлекателна семейна сага.Бащата на основателя на Alexandre Reza,Агаджян Гедал Реза, е роден през 1885г. в персийския град Машхад в семейството на ювелири и търговци на скъпоценни камъни. След като навършва пълнолетие заминава за Москва и под фамилията Реза  открива собствен магазин в самото ѝ сърце. През 1925г. семейството напуска Русия и се установява да живее във Франция.

  На 18 години Александър Реза оглавява семейния бизнес.Спечелил доверието на производители и клиенти, той скоро се превърнал в доверен посредник. В годините на Втората световна война се включва във френската съпротива, а след края ѝ генерал Де Гол го удостоява с ордена на Почетния легион.

  През 1981г. Александър Реза основава едноименната ювелирна къща, която можела да се похвали с едни от най-редките и качествени брилянти, изумруди, сапфири и рубини, които можели да се открият на Стария континент. За дългите години упорита работа той успял да събере една от най-красивите и богати колекции от скъпоценни камъни в света.

  Сред безусловните хитове с щемпел Alexandre Reza са сет от необработени колумбийски изумруди с маса 102 карата и обици с цейлонски сапфири и брилянти с обща маса 148 ct. През 1985г. брандът организира изложба, включваща около 200 ювелирни изделия на фирмата, реплики и изображения на известни живописни платна от различни времена – от Средновековието до belle epoque, събитие,за каквото парижката аудитория едва ли е можела да мечтае до този момент.

  През ноември 2013г.  Sotheby’s организира изложба, озаглавена „Най-доброто от Alexandre Reza“. На нея са представени едни от най-красивите украшения, които по своите мащаби, ценност и художествено изпълнение могат да бъдат сравнени с кралско съкровище.

  Новите ювелирни украшения на Alexandre Reza, създавани под ръководството на неговия син Оливие Реза, се отличават с голяма геометричност и чисти линии, съхранили сложните обеми и необикновен колорит от злато и скъпоценни камъни. Въпреки, че бижутата са станали повече абстрактни и структурирани, те не губят нищо от предишното изящество.

  За ювелирна къща Alexandre Reza не съществуват времеви ограничения, смесването на епохи и стилова продължава да ражда особени и удивително красиви шедьоври.

  Източник снимки - Alexandre Reza

 • Пищност и изящество от британския ювелир - David Morris

  Пищност и изящество от британския ювелир - David Morris

  Съвременната британска ювелирна къща „David Morris“ е известна със своите пищни и изящни бижута, обсипани с цветни скъпоценни камъни и с подчертания афинитет към изумрудите и тяхната неподправена красота, разкриваща се във всякакви размери, форми и фасетиране.

  Станал популярен благодарение на дизайнерските решения, фокусирани върху цветните скъпоценни камъни, ювелирният бранд „David Morris“ е възприеман като еталон за класа и съвършенство. От момента на своето основаване (в края на 1950г.) фирмата предлага бижута с неоспоримо качество в съчетание с иновативен дизайн, превърнали ги в търсени и предпочитани от клиентите от различни краища на света.

   

  Провокиран от революционните промени, завладяли Европа през 60-те години на ХХ век и намерили израз във всички сфери на изкуството и културата, основателят на фирмата Дейвид Морис залага от една страна на традиционните ювелирни техники, а от друга – избира да работи с цветни скъпоценни камъни, като припомня на широката публика, че всичко ново е всъщност добре забравеното старо. Така именно в „David Morris“ възраждат за нов живот такива форми и фасетиране като бриолет и роза, а всяко украшение е уникално и неповторимо, тъй като дизайнът е повлиян от всеки отделен камък. Тук не се предлагат традиционните масови украшения, а уникални шедьоври.

  Акцент в голяма част от украшенията на  David Morris са изумрудите, подбирани сред най-добрите екземпляри от всички краища на света. Сред историческите камъни, притежание на фирмата е индийски изумруд с пирамидална форма, който специалистите определят като едно от съкровищата на местните владетели от XIX век. Той е инкрустиран в интересен платинен пръстен, номиниран за титлата „най-красив пръстен с изумруд в света“.

   

  През 2014г. брандът „David Morris“ участва в престижното XVII Biannale des antiquares в Париж, представяйки свои украшения в категорията haute joaillerie.Класически, абстрактни и бижута с етно мотиви, повлияни от индийския и персийски колорит съседстват в неповторима феерия.

  Днес украшенията на британската ювелирна къща са все така ярки, пълнокръвни и аристократични. Повече от 50 години „David Morris“ продължва да преначертава границите на съвременното ювелирно изкуство и да пази неразрушим авторитета си сред колекционерите от цял свят.

  Източник снимки - David Morris

 • Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

  Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

  През 1925г. Van Cleef & Arpels печели престижната награда Grand Prix all’Exposition International des Arts Decoratifs,а времето  1922 – 1934 г. е най-плодотворния творчески период в историята на ювелирната къща, в който са реализирани и най-прочутите бижута : гривна със сапфири и брилянти, изработена по поръчка на дука на Уйндзор за г-жа Уолис Симпсън и колие с рубини и брилянти (1939г.).През 1933г. ювелирната къща патентова техниката Mistery Setting (невидим обков), с която се постига неразривност на „скъпоценното платно“, най-ясно видима при ювелирните изделия, пресъздаващи цветя и тъкани.

  Van Cleef & Arpels и скъпоценните фигурки с балерини и феи са неразривно свързани. „Едни от най-узнаваемите украшения на ХХ век, които не са загубили актуалността си и  днес“.Постоянно обновяващата се колекция води началото си от увлечението на основателя на фирмата Пиер Арпелс по балетното изкуство и красотата на танца. Първите брошки с танцьорки на фламенко и балерини се появяват в началото на 1940г. в Ню Йорк, където фамилията се установява по време на Втората световна война. Сега дългогодишната традиция продължава и е представена от нови брошки, вдъхновени от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски. Представят 2-та лебеда – белият, ярък символ на невинността (Odette) и неговия антипод – Odile.

  Най-престижната поръчка за цялата история на своето съществуване ювелирна къща Van Cleef & Arpels  получава от иранската монархия през 1966г. : да изработят корона за иранската владетелка Фарах Пахлеви. За  подбора на най-подходящите скъпоценни камъни от иранската съкровищница Пиер Арпелс заминава за Техеран и в продължение на повече от половин година работи върху  короната. За реализирането на проекта били използвани хиляди брилянти, 36 изумруда, рубини и перли. В завършения си вариант короната тежала 1600гр.

  Приказни сюжети, феи, белерини и принцеси,  пъстра флора, скъпоценна фауна – в продължение на повече от век Van Cleef & Arpels разкриват по най-живописен и неподправен начин красотата на скъпоценните камъни и необятността на човешката фантазия.

  Източник снимки: Van Cleef & Arpels

 • Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

  Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels

  Van Cleef & Arpels е един от най-загадъчните и романтичните ювелирни брандове, оказал голямо влияние върху световното ювелирно изкуство . Той е въплъщение на чистия творчески порив, който не се страхува от конюнктурата на модните тенденции.

  Основаният през 1906г. ювелирен бранд  повече от 100 години остава верен на своите ценности, обединяващи творчество, професионализъм и  традиции. Всяка колекция, всяко едно изделие носи в себе си отпечатъка на вековните философия и наследство, отразявайки свойствения за фирмата поетичен светоглед.

  Van Cleef & Arpels се асоциира с изискани, приказни и романтични ювелирни изделия, които остават неподвластни на времето и носят своя собствена история.

  Неотменната преданост към семейните традиции и любовта към работата, неповторимата красота на бижутата и майсторското им изпълнение позволили Van Cleef & Arpels  да се наложи като предпочитана и търсена ювелирна къща. До 1935г. фирмата успяла да завладее напълно вниманието на светските и аристократичните среди от Динар до Монте Карло. В годините едни от най-ревностните клиенти на фирмата са херцогът и херцогинята на Уиндзор, принцесите на Индия и Египет, Греис Кели и Жаклин Кенеди – Онасис.

  Първите колекции на Van Cleef & Arpels са инспирирани от египетската култура, традиционното китайско изкуство и пищността на Ориента. Дизайнерите били очаровани от археологическите находки през 1922г., открити в гробницата на Тутанкамон. Между бижутата с най-голяма популярност се ползвали гривните, декорирани със свинксове, лотоси, скарабеи, змии, хищни птици и йероглифи, изработени с цветни кабошони на фона на паваж от шлифовани брилянти.

  Колекцията „Алхамбра“(Alhambra) носи името на приказно място с богата история – дворцово – парков комплекс на династията Насрид (XI в). Източните строители превърнали в лайтмотив цветче с четири листчета – постоянно повтарящ се орнамент в Алхамбра. Той се открива в барелефите,в каменната украса на фонтаните, в проектирането на прозорците и вратите, както и в мозайките. От този момент историческото четирилистно цветче придобило изключителна популярност и се превърнало в знаков символ на бранда. Лаконичният дизайн и цветовото многообразие на използваните камъни постигат мигновен успех, който днес  отбелязва своя половинвековен юбилей.

  Следва продължение...

  Източник снимки: Van Cleef & Arpels

1-10 of 166

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17