Fortuna Blog

 • Лунен камък

  Лунен камък

  Лунния камък е кристалът на новото начало. Както предполага името му, той е здраво свързан с луната и интуицията. Цветовете му варират от безцветни до бяло, сиво, кафяво-жълто, оранжево, зелено или розово, от прозрачен до полупрозрачен. Има сребриста или синкава иридесценция. Лунния камък е наричан още опал, рибешко или вълче око. Доставя се от мините от Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и обработи на кабошон, проявява ефекта на котешкото око — променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му.

  лунен камък

  Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко. Най-големите находища са в Норвегия, Русия, Сащ, Канада, Индия и Шри Ланка. Лунните камъни от Шри Ланка блестят в бледо синьо, а тези от Индия са бели на светлината. На сянка те могат да бъдат кафяви, зелени или оранжеви. Тези цветове с финия си блясък правят лунния камък идеален за бижута с чувствен и нежен характер. Този камък е бил изключително популярен преди 100 год. Използван е за изработка на огромен брой бижута,  най-вече от известния френски бижутер Рене Лалик и неговите съвременници. Тези бижута днес се срещат обикновено в музеи или частни колекции. Той е камъкът за 13-тата година от брака.

  лунен камък

  Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с луната и е бил използван при нарастваща луна - за любовна магия, а при намаляваща - за предсказване на бъдещето. Лунния камък в Индия е свещен камък и може да се носи само в жълта кърпа. Те го наричат кандра канта и според тях лунната светлина при пълнолуние дава на камъка окултни и магически сили. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита, вярвали също така, че носи щастие в любовта и късмет в хазартните игри.

   Най-хубавите церемонии/гръмотевични камъни/ се добивали в Германия и имали синкав оттенък. Гърците го наричат афроселени-комбинация от имената на две богини- Афродита и Селена.

  лунен камък

  В Азия вярват, че най-красивите лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също така го смятат за камък на големия късмет. Той предпазва пътешествениците и носи успех и щастие, особено в любовта. Този камък съдържа женската мъдрост и енергия и помага на жените при раждането. Спомага за дълголетие, добро здраве и богатство. Повишава благоразумието, носи надежда и укрепва предпазливостта. Лунния камък дарява любов, късмет и жизнерадост на притежателите си.

  Източник снимки: Интернет

 • Инталии - продължение

  Инталии - продължение

  Руската императрица Екатерина Втора, притежавала над 10000 геми. Художественото съвърпенство на тези ювелирни изделия изумява и до днес, особено кто се има предвид, че това изкуство датира от 4 в. пр. не.е

  инталии- продължение

  Благодарение на гемите днес занем и тълкуваме много сюжети от историята и епоса. За родина на това изкуство се смята - Александрия. Градът е основан през 332 г. пр. н.е в устието на река Нил от Александър Македонски.

  Античните издълбани камъни са не само красиви като произведения на изкуството, но и служат като източник на знания за древния свят и неговата култура. Те отразяват и живота на древното общество: сцени на лов и война, богати и бедни, варвари и гърци, спортисти и актьори, дом, птици и животни,

  Печатите изобразявали и богове, тези считани за покровители - Афродите, Хермес, Ник, Ерос.

  Источник снимки: По материали от интернет

 • Инталии

  Инталии

  Произведенията на Глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си. В ранния период на развитието на това ювелирно изкуство украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получили названието Инталии или още Геми.

  инталии

  В историческо отношение Инталиите са предшественици на Камеите. Като правило те се изпълнявали върху едноцветни камъни. Характеризирали се с издълбано в материала изображение и имаи чисто практическо предназначение. Те били използвани за печати и лични амулети.

  инталии

  До нас са достигнали историите за легендарния пръстен - печат на Цар Соломон и нагръдното жреческо украшение с гравираните имена на дванадесетте юдейски племена, изработено по заповед на Моисей.

  Сред аристократите от древността било израз на презтиж да притежават колекция от резбовани камъни.

  инталии

  Тази тенденция се развила в ювелирното изкуство и трайно била запазена в по-късните епохи.

  Очаквайте продължение...

 • История на гемите и камеите - продължение

  История на гемите и камеите - продължение

  От 1648г. камеята на Гонзаго се намира в колекцията на Шведската кралица Кристина. След оттеглянето на Кристина в Италиански манастир, където тя починала, камеята останала в Италия. Там тя попаднала в колекцията на Кардинал Д. Ацолино, който я е продал на рода Одескалки. Чрез техните наследници пък отива в ръцете на Папа Пий IV във Ватикана.

  Геми и камеи

  При окупацията на Рим през 1778г. Французите я отнасят в родината си. През 1814г. Иператор Александър I се отнесъл благородно с Наполеоновата Жосефина и семейството и. В знак на благодарност тя му подарила камеята в двореца Малмезон. От този момент нататък в Русия започват да наричат камея Гонзаго с друго име - камеята от Малмезон.

  геми и камеи

  Друга прочута камея е тази на Тиберий или наричана още голямата камея на Франция. Изрязана е от петслоен Сардоникс. В нейния център е гравиран Император Тиберий с Ливия. Пред тях е Германик в доспехите на пълководец и неговата майка Антония. В горната част сред боговете е Август, с жезъл в ръка и други членове на императорското семейство.

  геми и камеи

  Легендарна е и историята на кръста на Лотар, върху който има голяма камея, изобразяваща римския Император Август с лавров венец.
  На обратната страна на кръста е гравирано изображение на разпнатия Христос, който поема лавров венец от Бог Отец.
  Кръстът на Лотар бил подарен на Германския Император Отон III и се съхранява в Аахенската катедрала.

  геми и камеи

  Във времето на Викторианската епоха камеите се превърнали в неотменен моден аксесоар както за висшето общество, така и за широките слоеве от населението. Материалите за изработването им варирали от скъпоценни камъни и слонова кост до по-обикновени декоративни камъни.
  Сюжетите започнали да се променят. Освен класическите, майсторите започнали да включват в работите си флорални и пейзажни мотиви.

  геми и камеи

  При коронясването си през 1804г. Наполеон Бонапарт избрал короната му да бъде украсена с камеи. През 1805г. по негова заповед била създадена национална школа по глиптика. Една от тиарите на Жозефин Дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон също изработена от злато, перли и 7 камеи с митологични сюжети. Тя била част от голям сет, включващ гривни, наниз, обеци и пояс. След бракът на нейната внучка с бъдещия крал на Швеция и Норвегия- Оскар I, тиарата станала част от съкровищницата на Шведската корона.

  геми и камеи

  Глиптиката преживява възход през 15в.Това изкуство е най-силно развито в Милано и Флоренция. През следващото столетие под покровителството на Папския двор, голям център за глиптика се заражда в Рим.

  геми и камеи

  Известни колекционери на глиптика били Херцозите Козимо и Пиетро Медичи, Папа Павел II, Кардинал Франческо Гонзага, както и Донатело. В момента най-добрите образци на геми - както инталии, така и камеи могат да бъдат видяни в музеите на Виена, Париж и Санкт Петербург.

 • История на гемите и камеите

  История на гемите и камеите

  Глиптика (изразявам) се нарича изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Поради материалите, с които работи глиптиката, винаги е била изкуство за благородници и богаташи. Глиптиката се заражда при възхода на цивилизациите в Древния изток и достига апогея си в Античността.

  геми и камеи

  В по-късните епохи периодите на разцвет на глиптиката съвпадат с периодите на увеличение на Античното изкуство.
  Произведенията на глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си.

  В ранния период на развитието на това ювелирно изкуство, украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получил названието Инталии или още Геми.

  геми и камеи

  В епохата на Елинизма започват да се изработват Камеи- гравирани камъни с изпъкнал релеф.
  Като цяло Гемите са високо ценени и колекционирани изделия, тъй като още в древността са ги притежавали знатни хора. Благодарение на наследството в годините, различваме много от сюжетите на историята и епоса.

  Най-често върху тях били изобразявани митологични образи и сюжети, портрети на владетели, сцени от бита.
  Предполага се, че в едно от основните средища на развитието на Глиптиката се превърнал град Александрия.

  геми и камеи

  Основан през 322г. пр.н.е от Александър Македонски по време на завоевателните му походи. Именно там в устието на р. Нил, умелите ръце на майсторите сътворили един от най-великите шедьоври, съхранили се до наши дни.

  Камеята на Гонзаго (наричана още Камеята на Малмезон) е създадена през трети век пр.н.е. от трислоен Сардоникс. Получава името "Камеята на Гонзаго в чест на собственика и - Маркиз Франческо Гонзаго. Маркиз Гонзаго е бил ренесансов меценат и владетел на град Мангуа.

  геми и камеи

  Когато младият Рубенс я зърва за пръв път той казва: "Аз смятам, че сред Гемите с двойни портрети, това е най-прекрасната в Европа". Камея Гонзаго има знаменита история, в която се оглежда историята на Европа. Когато Хабсбургите завладяват Мангуа, камеята е отнесена в Прага. По-късно, когато Шведските войски превземат Прага е отнесена в Стокхолм.

  Очаквайте продължение...

 • Сардоникс - камъкът на силата и протекцията (продължение)

  Сардоникс - камък на силата и протекцията (продължение)

  Камеите, гравирани със Сардоникс, служели за талисман по време на дълги и опасни пътувания.

  В класическата епоха съдиите носели Сардоникс, защото вярвали, че ще ги дари с красноречие.  Също така битува мнение, че Сардониксите откриват достъпа до скрити знания, помагат за разбиране на всякаква информация, както и за осмислянето на света.

  сардониксът

  Сардоникс- това е и камъкът на религията, идеологията, информацията и науката.

  Много древни култури му придавали способността да осигурява щаслив брак, успех в съдебните дела, да привлича приятели, да облкчава болката и да защитава от отровни ухапвания.

  сардониксът

  Съвременните литотерапевти смятат, че Сардониксът ускорява процесите на регенерация.

  Носете го като камък на късмета, който ще Ви закриля и ще отблъсква негативните енергии.

  Източник снимки: Интернет

 • Сардоникс - камък на силата и протекцията

  Сардоникс - камък на силата и протекцията

  Сардониксът е камъкът на силата и протекцията. Той предизвиква у човека търсенето на смисъла на живота. Сардониксът повишава интегритета и насърчава доброто поведение. Този камък е вид халцедон или микрокристален кварц.

  Сардониксът е известен още като Сардеров Оникс. Представлява смес от Сарден и Оникс. Има правилни, успоредно редуващи се бели, розови, кафяви и тъмно червени ивици.

  Сардониксите или камъните от Сарда са били известни в Европа от най-древни времена. Древните автори са смятали за ценни единствено образците в черно, червено и бяло. Това са цветовете на трите проявления на богинята.

  Понеже Сардониксът се състои от различни по цвят пластове, от него са изработвали своеобразни печати и камеи.

  В римската империя, римляните обичали да резбоват върху него образите на Марс и Херкулес. Те вярвали, че ще направят притежателя си безстрашен и храбър.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

  Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

  Оникс

  Ониксът е вид халцедон-микрокристален кварц и е близък до ахата. Изключение прави това, че ивиците му са по скоро прави, отколкото извити. Той може да бъде кафяв и бял, зелен, черен и бял или изцяло черен. Името Оникс идва от гръцката дума оникос/нокът/.

   

  Автор от средата на 18век разказва стара легенда, че ониксът представлява втвърден сок от дърво, наречено Оникса. Митът за произхода на камъка Оникс гласи,че богинята Венера почивала на брега на река Инд и докато спала, Купидон използвал една от вълшебните си стрели, за да и разкраси ноктите. Отрязаните парчета нокти паднали във водите на свещенната река. Понеже ноктите били с небесен произход, те потънали на дъното на реката и се преобразили в Оникс.

  оникс

  Древните египтяни познавали различни техники за оцветяване на оникс, за да подобрят или променят багрите му. В Близкия изток хората го използват от векове като антистресов камък, защото вярват, че поема негативната енергия и облекчава напрежението. На времето хората окачвали оникс на шията си, за да получат духовна сила и вдъхновение.

  оникс

  Ониксът ще ви помогне да постигнете емоционален баланс и самоконтрол. Той балансира мъжкото и женското при човека. Прилага се в ритуали за гадаене, независимо дали става въпрос за защита или нещо друго. Управляван от Сатурн и Земята, Ониксът ще ви помогне да балансирате емоциите си и да придобиете умение за самоконтрол. Находища на Оникс има в Алжир, Египет, Аржентина, Индия, Бразилия, Мексико, САЩ.Една от разновидностите на оникса се казва Сардоникс, която е набраздена с жилки бяло и тъмно-кафяво или червено. Подчертава личната индивидуалност като я прави по динамична и насърчава приятелството. Черния Оникс се прославя със защитните свойства, които предава на собственика си. Той отблъсква вътрешна и външна лоша енергия и предпазва носителя си от зависта на другите. Зеленият Оникс е популярен с успокояване и облекчаване на емоциите. Помага на притежателя си да бъде по уверен и авторитетен.

  оникс

  По отношение на здравето, ониксът повлиява най-здравите структури на физическото тяло-костите и зъбите. Също така оникса помага за укрепването на имунната система особено, когато човек се е сблъскал с  болест. Ониксът има много важно свойство дори в нашата народна медицина. Ако носите накити, направени от този камък, това ще подобри ефективността на всички вътрешни органи и най вече на черния дроб, и бъбреците. Той може да успокои стреса, като засили самоконтрола и привлече добър късмет и вдъхновение.

  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин – камъка на късмета продължение

  Авантюрин –камъка на късмета продължение

  В миналото хората вярвали, че бляскавият авантюрин може да се използва за производство на енергия от слънцето. Те често са използвали камъкът в своите ритуали, осланяйки се на магическите му свойства. Индианците са си служили със слънчевия камък за прогонване на зли духове, а древните гърци смятали, че кварцовият минерал помага на Слънцето да следва своя път  и не му позволява да изгори Земята.

  авантюрин

  Легендата разказва, че неизвестен религиозен орден на италиански монаси случайно разлял медни стружки във вана с разтопено стъкло, докато според други, същите монаси се опитвали да създадат злато по тайна рецепта и вместо това създали златен камък. Дали му името avventura(от италиански-възможност).

  авантюрин

  В днешно време камъкът се използва като талисман, който предпазва собственика си от различни  неблагоприятни въздействия. Най-популярен е зеленият авантюрин, който носи късмет, привлича благополучието и любовта. Наричан е четирилистната детелина на минералното царство.

  авантюрин

  Съществува поверие, че ако играете хазарт или купувате фиш, трябва да имате зелен авантюрин в левия джоб. Синият авантюрин се използва за лечения и балансиране на емоциите. Помага за по-лесно и по творческо общуване. Червеният авантюрин притежава силата да лекува репродуктивната система. Авантюринът е един от малкото скъпоценни и полускъпоценни камъни, за които се смята, че не трябва да се носят дълго време в пряк контакт с кожата. Също така се смята, че не трябва да се носи повече от месец без прекъсване, защото може да усили прекалено самолюбието и да даде на човек излишна самоувереност.

  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин – камъка на късмета

  Авантюрин – камъка на късмета

  Авантюринът представлява дребно,но фино зърнеста скала(кварцит),изградена основно от кварц с включения от люспести минерали(слюда, гьотит, хематит), среща се в най различни цветове-зелен, син, червено-кафяв, жълто-кафяв, кремав.

  Полупрозрачен е и има стъклен блясък. Множеството включения блестят като малки искрици,което го прави популярен камък в ювелирната промишленост.находища на авантюрин има в Китай, Сащ, Австралия, Бразилия, Чили и др.

  Авантюрин

  Този камък се счита за талисман на любовта, късмета и доброто настроение. Зарежда своя притежател с увереност, решителност и положителна енергия. Също така е считан за камък на щастието. В древноста се е използвал за привличане и задържане на любим човек.

  Авантюрин

  Това бижу има мощни лечебни сили, действащи върху физическото и емоционално състояние на лицето, което го носи. Той премахва хроничната умора, лекува настинки, регулира кръвното налягане, стимулира обмяната на веществата и облекчава мигрена.

  Авантюринът често бива наричан(слънчев камък). Малките люспи от слюдата или хематита, които се съдържат в него, допринасят камъка да изглежда така сякаш излъчва лъчиста светлина. Красотата на авантюрина е толкова пленяваща, особено ако сноп слънчева светлина падне върху него.

  Авантюрин

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 205

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 21