Fortuna Blog

 • Хелиотроп-Камъка на Христос

  Хелиотроп-Камъка на Христос

  хелиотропХелиотропът известен още като „кървав камък“ е разновидност на халцедона с характерна украска-тъмно зелено с червени петна, но ако петната са жълти, камъкът се нарича плазма. Наименованието на хелиотропа идва от две гръцки думи, Хелиос-слънце и Тропос-преобразяване, като преводът на тази фраза означава „Обръщаш се към слънцето“.

  Легендата за произхода на хелиотропа разказва, че той се е създал когато няколко капки от Христовата кръв паднали и оцветили някои камъчета в основата на кръста. Древните гърци и римляни са носели хелиотроп за добиване на издържливост. Те смятали, че този камък може да влияе на позицията на слънцето в небето. Хората, които били на власт го използвали за да увеличат популярността си. За минерал с такова име се споменава още в писанията на философа Плиний датиращи от първи век пр.н.е.В древна Индия хелиотропът бил символ на храброст и мъдрост.

  В индийската йога, той се е считал за камък със силно енергийно поле, което може да предпази от негативни влияния. Считало се е, че украшенията от хелиотроп спомагат да се смекчи гнева на владетелите и господарите. При Древните египтяни камъкът също бил на особена почит. Те смятали, че той има специални магически свойства. Индианците са използвали амулети от минерала във формата на сърце за спиране на кръвотечение.

  Испанският мисионер Бернардино де Саагун отбелязъл, че през 1574г. е спасил много индианци болни от чума. Всички били излекувани благодарение на това, че той им дал да подържат в ръката си хелиотроп. „Кървавият камък“ е с голяма плътност, цветовете на който могат да варират. Висококачественият хелиотроп е полупрозрачен в наситено зелено и с равномерно разпръснати петна в червено.

  Очаквайте продължение...

 • Гранат и неговите разновидности-продължение

  Гранат и неговите разновидности

  Гранат Мандарин: една от най-ценните и редки разновидности на граната. Неговият цвят е сияйно оранжево, което по някога може да бъде с леки кафяви отенъци, в цялата цветова гама-от цвета на узряла праскова до тъмно червенооранжево.

  Неговият цвят, блясък, твърдост и рядкост се съчетават и го превръщат в нещо наистина изключително. Находища на този вид гранат има в Танзания, Кения, Мозамбик, Пакистан, Бразилия, Калифорния..... Алмандин: разновидност на граната с червен, червено-виолетов, черешово-червен и кафяво-червен цвят, често с малинов или кафяв отенък.

  Името на този минерал идва от името на местността Алабанда-в Мала Азия. Среща се в Индия, Мадагаскар, Финландия, Монголия и Русия. Размерите на кристалите на алмандина варират от няколко милиметра до почти 4см. Обикновено в ювелирните украшения се слагат камъни с дължина не по-малка от 5мм.

  Този минерал украсява короната на Иван Грозни, Казанската шапка, царските мантии барма, както и някои оръжия. Алмандинът е камък, който има силна възстановяваща енергия, носещ здравина и устойчивост.

  Този кристал насърчава добродетелността в човека. В древността се е използвал не само като украшение, но и като талисман и амулет.

 • Гранат и неговите разновидности

  Гранат и неговите разновидности

  Гранатите носят определени наименования на базата на цвета си:

  цаворитЦаворит: рядък зелен гранат, прозрачната разновидност на минерала грослар. Името му произлиза от местността в която е открит, находище в Танзания в близост до националния парк Цаво.

  Искрящ с изумруден цвят, цаворитът е представен за първи път на вниманието на широката общественост от Ювелирна къща „Tiffany & Co“. Ювелирният камък цаворит е открит в края на 60-те години на 20век от шотландсия гемолог К.Р. Бриджис в пустощта на Северна Танзания, но той не се отказва от търсенията си и те го отвеждат до откриването на второ находище, този път в Кения.

  Бижутерите, които първи започнали да работят с цаворитът установили, че блясъкът му е сходен с този на брилянтите, сложен редом с други скъпоценни камъни. Цаворитът с нищо не им отстъпвал и освен това се оказал изключително подходящ при изработката на луксозни бижута.

  цаворит бижута

  Цветът на цаворита може да варира от бледо зелено през ярко зелено жълтеникав или сивкав отенък до много наситено зелено.

  Поради визуалната му прилика със смарагда, често е наричан „африкански изумруд“. В природата цаворит се среща 200 пъти по-рядко от измруда и плътността му е по-малка. Това позволява да се обработва с по-голяма лекота.

  Истински ценни са дори необработените камъни, а тези при, които има включения, се обработват като кабушони. Истинската красота на зеления гранат се разкрива на дневна светлина в обков от злато и тогава неговия натурален цвят се проявявя в цялото си великолепие.

  Очаквайте продължение...

 • Гранат-огънят от сърцето на Земята - продължение

  Гранат-огънят от сърцето на Земята - продалжение

  Други по съвременни находища на гранат с ювелирни качества се разработват в южните части на африканския континент. В Европа украшения с гранат добиват най-голямата си популярност в епохата на Романтизма.

  Бижутерите от това време изработвали медальони във формата на сърца, богато инкрустирани с гранати. Гранатите украсявали брошки, пръстени и висулки във формата на четирилистна детелина. Едно от най-красивите колиета, украсено с големи тъмночервени гранати е подарък от легендарния композитор Бедржих Сметана за неговата съпруга. Днес това бижу се съхранява в едноименния музей в Прага.

  Уникален гранатов сет, влюбеният Гьоте подарява на деветнадесет годишната Улрика фон Леветцов. В историята споменаването на граната датира назад към библейските времена, като препратки за него има дори и в Библията.

   

  Притча гласи, че именно огромен гранат е служел за пиедестал в центъра на Ноевия ковчег. Освен това яркостта на камъка е помагала на Ной да осветява пътя в морето, което позволявало на кораба да пътува безопасно през ноща. Гранатът е талисман на скулптори, художници, поети, музиканти, актьори, режисьори т.е. хора чийто успех зависи от пълното отдаване и страст. Гранатът е символ на вярност, постоянство, преданост и сила. Той е мощен камък за предпазване и съхраняване на приятелството и любовта.

  Въпреки, че не се отличават с големи размери и не се отнасят към групата на скъпоценните камъни, гранатите са прекрасни, достъпни и заемат своето неотменно място в ювелирното изкуство.

 • Гранат-огънят от сърцето на Земята

  Гранат-огънят от сърцето на Земята

  Гранатът е полскъпоценен камък, който разполага с широка гама от цветове, вариращи от червено до оранжево, кафяво и дори различни нюанси на зелено до по-плътно розово. Гранатът е минерал, който се среща в най-голямо разнообразие в скалните натрупвания в земната кора и горната мантия на Земята.

  Неговите кристали наподобяват семена на нар, откъдето идва и названието им- от латинското „granym“-зърно. Гранатът подобно на рубина, е камък на страстта символизиращ огъня в човешкото сърце. Като олицетворение на властта и могъществото е бил вграждан в различни регалии на властта.

  В Древен Египет гранатът е бил използван при декорацията на божествени статуи а в Монголия бил считан за свещен камък на огъня и едновременно с това съществувало вярването, че благодарение на него могат да бъдат открити отдавна загубени съкровища. В древността върху гранат са били гравирани изображжения на богове, властелини, пълководци, портретите на близки родственици със знатен произход-великолепни геми и камеи, доказателство за изклчителното майсторство на гравьорите от отдавна отминали времена.

  В Древен Рим, Египет и Персия гранати били инкрустирани върху сребърни и златни съдове, предназначени за различни религиозни обреди. Гранати украсяват и легендарната шапка на Мономах. Това е главната корона в руските царски регалии, до времето на Петър 1. Направена е от масивно злато, сребро, перли, скъпоценни камъни, самурена кожа, филигран, златни зрънца и финна гравюра.

  Гранати украсяват и ордена на „Златното руно“. Огърлието било вдъхновено от мита за Язон. Състои се от златна огърлица с герба на бургундските херцози, и гравираното златно руно. В продължение на векове най-качественият гранат/пироп/ се добивал в Чехия/т.нар. бохемски гранат/, като разработването на находищата започнало още през Средновековието.

  Очаквайте продължение...
  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин- талисман на любовта и страстта - продължение

  Авантюрин- талисман на любовта и страстта - продължение

  Красотата на авантюрина е толкова пленяваща, особено ако сноп слънчева светлина падне върху него. В миналото хората вярвали, че бляскавият авантюрин може да се използва за производство на енергия от слънцето.

  Те често са използвали камъкът в своите ритуали, осланяйки се на магическите му свойства. Индианците са си служили със слънчевия камък за прогонване на зли духове, а древните гърци смятали, че кварцовият минерал помага на слънцето да следва своя път и не му позволява да изгори Земята.

  В днешно време камъкът се използва като талисман, който предпазва собственика си от различни неблагоприятни въздействия. Най-популярен е зеленият авантюрин, който носи късмет, привлича благополучието и любовта. Синият авантрин се използва за лечение и балансиране на емоциите.

  Червеният авантюрин притежава силата да лекува репродуктивната система. Авантюринът е един от малкото полускъпоценни и скъпоценни камъни за които се смята, че не трябва да се носят дълго време в пряк контакт с кожата.

  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин- талисман на любовта и страстта

  Авантюрин- талисман на любовта и страстта

  Легендата разказва, че неизвестен религиозен орден на италиански монаси случайно разлял медни стружки във вана с разтопено стъкло, докато според други, същите монаси се опитвали да създадат злато по тайна рецепта и вместо това създали златен камък.

  авантюрин

  Дали му името „avventura“- от италиански „възможност“. Това е прозрачен минерал съдържащ малки отразяващи частици, по-специално кварц, съдържащ слюда или железни съединения или фелдшпат, съдържащ хематит.

  бижута с авантюрин

  Авантринът се среща в най-различни цветове-зелен, син, червено-кафяв, жълто- кафяв, кремав. Множеството включения блестят като малки искрици, което го прави популярен камък в ювелирната промишленост.

  авантюрин - ювелирно изкуство

  Находища има в Китай, САЩ, Австралия, Бразилия ,Чили ....Този камък се счита за талисман на любовта, късмета и доброто настроение. Зарежда своя притежател с увереност, решителност и положителна енергия.

  Също така е считан за камък на щастието. В древността се е използвал за привличане и задържане на любим човек.

  авантюрин

  Авантюринът често бива наричан “слънчев камък” . Малките люспи от слюдата или хематита, които се съдържат в него, допринасят камъка да изглежда така сякаш излъчва лъчиста светлина.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Флуорит - продължение

  Флуорит-продължение

  Безцветният флуорит, който е изключителна рядкост, се използва като материал за изработка на висококачествени лещи за фотоапарати, микроскопи, лупи и др. В Древна Гърция флуоритът е бил определян като скъпоценен камък.

  флуорит

  В своите трудове римският учен и философ Плиний Стари споменава, че от него майсторите изработвали уникални вази, които излъчвали неповторима светлина, а красотата им се допълвала от естествения многоцветен рисунък. Античноста бележи и упадъка на индивидуалната ценност на флуорита, но открива друго негово приложение-суровина за изработването на имитации на скъпоценни камъни.

  Зелените кристали флуорит се превърнали в аналог на изумрудите, червените на рубините, а пурпурните заменяли аметистите. В ювелирния свят флуоритите най-често биват оформяни като мъниста и кабушони и рядко се фасетират. Украшенията от злато и сребро с флуорит са ярки, изящни и запомнящи се.

  Това е камък, който проявява най- извисения аспект на ума-ум който е в хармония с духа. Прякора на флуорита е „камъкът на гения“, защото представлява най-висшето състояние на умствено достигане.

  Източник снимки: Интернет

 • Флуорит-камък на гения

  Флуорит-камък на гения

  Харесван от обикновени и знатни хора от всички епохи, използван като материал за имитации на различни скъпоценни камъни във времена, когато самият той е оценяван почти колкото златото, флуоритът е минерал с пъстроцветна красота и интересни свойства.

  флуорит - камък на гения

  Флуоритът се нарежда сред най-необикновените и красиви декоративни и ювелирни камъни. Характеризира се с изключително богата цветова гама и като правило повечето камъни са полихромни със зонално и петнисто оцветяване, което ги превръща в ценен материал за ювелирния свят.

  флуорит камък

  Палитрата и наситеноста на цветовете варира от жълтозелено до изумрудено, от люяково до виолетово и черно. Названието флуорит произлиза от латинското“ fluere“-течащ и е свързано с едно от основните свойства на минерала :поставен в разтопена руда спомага за по-лесно и пълно отделяне на примесите и шлаката от металната основа.

  флуорит

  Минералът е дал името на рядък физичен процес-флуоресценция, при който под въздействие на ултравиолетова светлина или друго късовълново лъчение, кристалите излъчват нежна виолетова светлина.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: интернет

 • Рубин - камъка на месец юли - продължение

  Рубин - камъка на месец юли - продължение

  Винаги се е приемало, че рубинът е символ на силната и страстна любов, на властта и силата. Има една легенда според която най-прекрасният кървавочервен рубин е принадлежал на един от Великите Могули-падишах Акбар.

  рубин - продължение

  Той бил намерен в подножието на планина в близост до град Агра. Ставайки собственост на Падишаха се превърнал в негов талисман. Необработения рубин бил поставен в златен обков. Смятало се е, че победите във военните походи до голяма степен се дължат на този талисман.

  След смъртта на Акбар и походите на персийския шах Надир в земите на Индия, рубинът бил пренесен в Техеран и остава в неговите съкровищници. Рубини с най-високо качество се добиват в Мианмар/Бирма/.

  рубин

  Те са с кървавочервен цвят със сивкаво-виолетов отенък и са известни с наименованието „гълабова кръв“, при преобладаващи по тъмни тонове се наричат „бича кръв“, а по светлите „вишневи“.

  рубин

  Смята се, че носенето на червен рубин би дарило притежателя с добър късмет, любов, здраве и мъдрост, но най-вече на родените през юли.

  Също така, той е камъкът, символ на 40-та годишнина от сватбата.

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 293

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 30