Fortuna Blog

 • Корал-символ на дълголетие - продължение

  Корал-символ на дълголетие - продължение

  Коралите са разделени на Благороден, Корен и Пяна. Коренът е разновидност на корала, която представлява коралов храст. Към пяната се включват минерали, които образуват прехода от върха към твърдата част на масива.

  корал

  Тези видове не са скъпи и имат голямо разнообразие от нюанси. Интерес за бижутерите представляват само червените благородни корали. Естествените корали имат матова повърхност, а стъкленият блясък придобиват в резултат на фина шлифовка с шкурка и филц.

  Още от древността от корали са се изработвали различни украшения и накити. Открита е ваза украсена с корали, която според специалистите е изработена преди около 5000 години.

  Според археолозите най-древните находки на червен корал са открити в Месопотамия и са датирани от към 3000г.пр. н.е. Най-висококачествени корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, Червено море и Тихия океан.

  По крайбрежието на Хаваите и Индийския океан се добиват така наречения черен корал/Antipathes spiralis/ Сини корали се срещат край Филипините и Камерун а по крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия е разпространен красивия златен корал.

  Една от най-впечатляващите природни забележителности на Австралия и Коралово море е големият бариерен риф. Рифът е съставен от над 3000 индивидуални рифови системи и е най-голямото образувание от живи същества на Земята. Тази невероятна екосистема е дълга 2300 километра и има 600 вида твърди и меки корали и дом на безброй видове риби, костенурки, птици и други.

  Водата около рифа е кристално чиста благодарение на коралите, които действат като филтър –улавят това, което плава там.
  Корала помага за разбирането и използването на мистиката. Може да ви помогне в комуникацията с древните светове и усвояването на знанията от тях.

  Източник снимки: Интернет

 • Корал-символ на дълголетие

  Корал-символ на дълголетие

  Коралите представляват „скелети“ на колонии от някои морски мешести организми. Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, обработвайки солите на морската вода.

  корал

  Докато са живи тези полипи изграждат огромни колонии, след като умрат останките им изграждат кораловите рифове в тропичните и субтропичните води като в Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по голяма дълбочина в Атлантическия океан.

  бижута с корал

  Названието корал произлиза от гръцката дума /коралион/ както и от латинската /коралиум/. Но най - старото им известно название е горгеа, което е свързано с Горгоната Медуза.
  Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза, той сложил страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома.

  украшения корал

  Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега, покрита от водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето-така възникнали първите коралови колони.

  корал- ювелирно изкуство

  За това гърците наричали червения корал, „Кръвта на Медуза“, а океанските-дървото на живота. Коралът е едно от седемте съкровища, описани в будистките писания. За корала се вярвало, че може да успокои бурното море, също така предпазвал от светкавици и урагани.

  бижута от корал

  Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си. Древните римляни поставяли коралови огърлици върху вратлетата на децата си, за да ги предпазят от нещастия.

  Очаквайте продължение...

 • Платина - продължение

  Платина - продължение

  Платинените бижута запазват завинаги чисто белия отенък на метала, дори когато не се носят в идеални условия.
  Най-големите производители на платина в света са: САЩ, Канада и Южна Африка.

  платина гривни

  Теория, публикувана преди години казва, че златото и платината са „паднали“ на Земята поради метеорен поток преди повече от четири милиарда години, а отлаганията на благородни метали се появяват по време на формирането на Земята, когато разтопеното желязо бива привлечено към центъра, носейки със себе си огромни количества благородни метали.

  платина бижута

  Нарастващото търсене води до откриването на значителни находища в Уралските планини през 1824г. , както и в Канада през 1888г. , но най-голямото откритие е през 1924г. когато платинен къс е открит в коритото на река в Южна Африка до откриването на вулканичния комплекс Бушвелд, най-голямото платинено находище на Земята, което днес доставя около 75% от количеството платина на пазара, а Русия и Зимбабве доставят останалото.

  платина

  Обикновено платината се маркира с PT или PLAT. Понякога чистотата на платината също е маркирана, или „РТ 900“ –когато чистотата е 90% платина и 10% други метали, или „РТ 950“, или „РТ 999.“ Платината е с около 40% по плътна от бялото злато, много по трайна и по тежка.

  При надраскване платината не отслабва, защото металът не се губи, а преразпределя. Платината е най-пластичният от чистите метали и често се свързва с повишено богатство и стойност.

 • Платина

  Платина

  Металът платина е известен още от древността и е познат в Древен Египет където не е различаван от среброто. Тъй като платината се топи при температура по висока от златото тя не е използвана широко.
  платина - бижута Фортуна
  Тя била използвана за направата на украшения във вида в който е намирана и сведения за това има от предколумбовите индианци от района на Колумбия.
  платина
  Платината е сребърно-бял преходен метал, намиращ се в отлаганията в коритата на реките. На външен вид прилича на среброто, но на периодичната система изглежда по близко по структора до други редки и тежки метали като родий, паладий, иридий, рутений и осмий.
  платина
  Това е лъскав и много стабилен метал, останал непроменен под действието на въздух, вода и повече киселини. Той е ковък и се използва в много области от бижута до електроника, от стоматологични уреди до индустрията на въораженията.
  платина
  Що се отнася до плътността на металите, платината достига 21,45g/см3, считана за тежък метал. Платината е част от категорията на благородните метали, а не само скъпоценни, какъвто е случаят със среброто. Благородните метали имат много добра устойчивост на корозия и блясък с течение на времето.
  платина
  Поради тази причина повечето двойки, които решават да сключат брак, избират платинени или златни пръстени вместо сребърни.

  Очаквайте продължение...

 • Многоликият Хризолит /Перидот/

  Многоликият Хризолит /Перидот/

  Жизнерадостен и строго аристократичен, напомнящ изумруд, но много по-достъпен, хризолитът се нарежда сред най-популярните полускъпоценни камъни на световния ювелирен пазар. Наричан „вечерен изумруд“ и „златен камък“, той е събрал в себе си светлината на пролетното слънце и зеленината на младата трева. Другите му названия синоними са комерсиалното оливин и предпочитаното от ювелирите – Перидот.

  хризолит

  Египтяните, гърците и римляните успяли да оценят по достойнство ювелирните качества на полускъпоценния камък. В своята „Естествена история“ Плини Стари описал находището, от което в зората на новата ера се добива скъпоценният камък – остров Зебергед в Червено море.

  Днес са определяни от специалистите като едни от най-висококачествените полускъпоценни камъни. Камъни хризолит са откривани при археологични разкопки в Александрия, околностите на Йерусалим и на територията на някогашните древногръцки полиси. Кръстоносците пренасяли красивите камъни, плячкосани в походите на територията на Европа.

  хризолит бижута

  На дневна светлина минералът е яръко златисто – зелен, а със залезът на слънцето и настъпването на нощта придобива плътен изумрудено зелен цвят. Тази му особеност станала причина в продължение на векове да бъде наричан „камък на промените“.
  Хризолитът е един от малкото минерали, съществуващи в природата само в един цвят, което е повод да бъде считан за рядък.

  Жълто-зелените оттенъци зависят от концентрацията на примесите на желязо, магнезий и никел.
  Хризолит за ювелирни цели се добива в Австралия, Бразилия, Пакистан, Мианмар и Танзания. Най-големите известни камъни на минерала са част от колекции в различни музеи по света. В Смитсоновия институт във Вашингтон се съхранява хризолит с маса 310 карата, открит на о. Зебергед и хризолит с маса 287 карата, открит на територията на Мианмар. В Елмазния фонд на Русия е намерил място един от най-известните камъни – хризолит с маслинено зелен цвят и маса 192,75 карата.

  Според непотвърдена теория на историците това може да е историческият „изумруд на Нерон“, през който императорът наблюдавал горящия Рим.

  Традиционно хризолитът се оформя в брилянтен шлайф или като кабошон. За да подчертаят цветовата специфика на камъните, ювелирите отдават предпочитание на жълтото и розовото злато. Запазва се тенденцията при изработването на златни украшения да се съчетават цветни полускъпоценни камъни.


  Тя позволява хризолитът да се комбинира с аметисти, цитрини, розов кварц и перли, което подчертава яркият им и позитивен характер.

  Източник снимки: Интернет

 • Инталии

  Инталии

  Произведенията на глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си. В ранния период на развитието на това ювелирно изкство украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получили названието Инталии или още Геми.

  инталии

  В историческо отношение Инталиите са предшественици на Камеите.Като правило те се изпълнявали върху едноцветни камъни, характеризирали се с издълбано в материала изображение и имали чисто практическо предназначение - били използвани за печати и лични амулети.

  инталии - печати

  До нас са достигнали историите за легендарния пръстен - печат на цар Соломон и нагръдното жреческо украшение с гравираните имена на дванадесетте юдейски племена, изработено по заповед на Моисей. Сред аристократите от древността било израз на престиж да притежават колекция от резбовани камъни. Тази тенденция се развила в ювелирното изкуство и трано била запазена в по късните епохи.

  инталии - ювелирно изкуство

  Руската императрица Екатерина II, притежавала над 10000 Геми. Художественото съвършенство на тези ювелирни изделия изумява и до днес, особено като се има предвид, че това изкуство датира от 4 в.пр.н.е. Благодарение на гемите днес знаем и тълкуваме много сюжети от историята и епоса.

  Инталии и камеи

  За родина на това изкуство се смята – Александрия, градът основан през 332год.пр.н.е. в устието на река Нил от Александър Македонски. Античните издълбани камъни не са само красиви като произведения на изкуството, но и служат като източник на знания за древния свят и неговата култура.

  инталии -изкуство

  Те отразяват и живота на древното общество:сцени на лов и война, богати и бедни, варвари и гърци, спортисти и актьори, дом,п тици и животни. Печатите изобразявали и богове, тези които се считали за техни покровители - Афродита, Хермес, Ник, Ерос.

 • Златото - най -популярният благороден метал - продължение

  Златото - най -популярният благороден метал - продължение

  Златото е добър проводник на топлина и електричество, устойчив на окисляване и корозия. Благородният метал има много висока точка на кипене и топене. Необходимата температура за топене на злато е 1065 ° C, а точката на кипене е 2856 ° C. Златото се добива в следните страни: Южна Африка, Австралия, САЩ, Канада, Русия, Китай и Пакистан. Една от най -големите златни мини е мината Аврора, намираща се в Гвиана, Африка. В древни времена парченца злато просто са откривани в река или в земята.

  златото

  По време на златната треска златото се добиваше ръчно с кирка и лопата. До 1853 г. се появява хидравличната минна промишленост, която замества независимите добивачи на злато. Днес златото се добива в големи открити или подземни мини. Златото може да се нарече най -популярният благороден метал на всяка епоха. Сега той се използва в различни сфери на човешката дейност: от създаването на прости бижута до сложни медицински изделия. Златото се използва за производство на бижута от хиляди години.

  златото

  Днес до 80% от добитото или преработеното злато се използва в бижутерията. Една от причините този благороден метал да е толкова популярен сред бижутерите е неговата пластичност - най -фините произведения могат да бъдат направени от злато. Разбира се, златарите не използват чисто злато, обикновено бижутата са изработени от златни сплави. Пробите се използват за класифициране на съдържанието на злато в сплавта.

  злато

  Всяка проба от злато има свой собствен цвят, защото нейният оттенък се влияе от състава на лигатурата. Тъй като златото е добър проводник, то се използва в електронни части. Например вътрешността на мобилния телефон съдържа около 0,034 г злато. Освен това златото се намира в много конектори, кабели и карти, включително компютри, телевизори и GPS устройства. Има място за злато и в областта на красотата.
  То е добър антиоксидант и е доказано, че се бори с признаците на стареене. Златото може да действа върху кожата на клетъчно ниво, да активира производството на колаген и да придаде на кожата й еластичност.

  Източник снимки: интернет

 • Златото - най -популярният благороден метал

  Златото - най -популярният благороден метал

  Златото е най -популярният благороден метал. Но колко знаете за него? Изпробвайте себе си, като прочетете тази статия.
  Малко история: Тъй като златото може да се намери почти навсякъде по света, то се превърна в съществен елемент в почти всички човешки култури.

  златото

  Започвайки от Древен Египет, където са открити декоративни златни предмети на повече от 5000 години. Древните хора свързват красотата на златото с безсмъртието и богатството на боговете, поради което от него се правят бижута и декоративни елементи. Също така, златото е било една от първите валути, заменили традиционната бартерна борса. Първите златни монети са сечени в царството на Лидия през 550 г. пр. Н. Е.

  златото - благороден метал

  И оттогава този метал остава основният елемент на паричната система. Дори след приемането на съвременните хартиени пари валутите остават свързани чрез Златния стандарт - система, въведена през 1870 -те години, която фиксира стойността на тези валути в определено количество злато.
  Физични и химични свойства на метала.
  злато

  Това е един от малкото благородни метали, които могат да бъдат намерени в чист вид в природата. Чистото злато е много меко, само с 2,5-3 точки твърдост по скалата на Моос. Това е плюс за обработката на леки метали: един грам злато може да се навие на тънък лист с дебелина само 230 атома и площ от един метър. Но мекотата на златото е минус за здравината на продуктите, направени от него, поради което най -често златото се легира с други метали.

  Очаквайте продължение...

  Изотчник снимки: Интернет

 • Нефрит - камъкът на мъдростта и просперитета - продължение

  Нефрит - камъкът на мъдростта и просперитета - продължение

  Названието „Жадеит“ възникнало през втората половина на 19 век, когато френския минералог Дамур установил, че нефрита със зелен или бледолюляков цвят е всичко друго, но не и нефрит и намерил камък с ново име.
  нефрит

  Именно тогава е открито най-значимото месторождение на този камък-Бирма. Бирманските камъни имат своя особеност-по форма те приличат на скални късове и могат да достигнат до няколкостотин килограма. През 1980 година е демонстриран най-големият императорски жадеит със смарагдов цвят, полупрозрачен с маса 730 карата.

  Жадеита притежава широка гама от цветове и отенъци –зелен и всички негови отенъци, бледо лилав, червен, жълт, бял, кафеникав и черен. Но особено ценен е камъкът с наситено изумрудено зелен, без включения, еднороден цвят. Специалистите имат в своя арсенал списък от думи, описващ цветните комбинации.

  Там може да се намери определението:стъкловиден, леден, земен, мастилено зелен и цвят зелен грах. Цветът на империал е топло изумрудено с повече жълтеникав отенък. Такива камъни са с доста висока цена.

  Счита се, че нефритът дарява своя собственик със смелост, мъдрост, емоционален баланс, издържливост, хармония и здраве. Нефритът е специален камък, който носи изцеление и стабилност на своя притежател.

 • Нефрит-камъкът на мъдростта и просперитета

  Нефрит-камъкът на мъдростта и просперитета

  Навярно много хора са виждали в магазините камъни с напълно различен цвят, обединени под английското име jade. То обединява и бледозеления нефрит и люляковия жадеит, както и най-скъпият и рядък с цвят на зелена ябълка-жадеит империал.

  Жадеита го боготворят на Изток, но в Русия почти не са го познавали докато не откриват големи негови находища в Казахстан и Краснодарския край. Находища на жадеит има също в Америка, Китай, Япония и Мианмар. Още от Древността жадеита е на почит в Китай.

  Той е бил възприеман като символ на просперитета, успеха и здравето. Жадеита както и нефрита се е използвал още в каменната ера за изработването на различни инструменти. По време на развитието на цивилизацията жадеита бил предпочитаният материал за изработването на различни предмети с културно-религиозни и декоративни предназначения.

  Известно е, че този камък е бил ценен и от ацтеките наравно със златото. При археологически разкопки в Мексико, Гватемала и Коста Рика са намерени художествени изделия от жадеит от епохата на маите.

  През 16 век различни изделия от жадеит украсявали много от храмовете в Мексико и били задължителни атрибути за ритуалите свързани с култа към Слънцето. В Япония към него са се отнасяли с почит, украсявали са храмовете, използвали са го за направата на различни украшения и предмети:вази, чаши, гривни, пръстени и много други.

  През 7 век в началото на управлението на династията Тан на север бил намерен нефрит с изумително красив зелен цвят. Той не бил в големи количества и се добивал много трудно. Дори и днес в използването на новите технологии, добива на жадеит е силно затруднено.

  Очаквайте продължение...

1-10 of 276

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 28