Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Louis Vuitton - съвременният подход, уникален дизайн и качествени материали

  Louis Vuitton - съвременният подход, уникален дизайн и качествени материали

  Louis Vuitton не може да се похвали със столетна история и опит в създаването на луксозни часовници и ювелирни украшения, но днес е един от водещите брандове в изработката им  в направленията Fashion Jewellery и High Jewellery.

  Стилът на работа, с който фирмата печели клиенти е същият, който години наред е прилагала в света на модата и кожените аксесоари. Така дизайнерите и ювелирите имат свобода на действие, която не е ограничена от традиционните стереотипи, обичайно приемани в ювелирната индустрия.

  Първите луксозни часовници с марка Louis Vuitton се появяват на пазара преди 17 години, а първите ювелирни украшения – от 2008г., две години след стартирането на новата дейност. Това е и времето, в което френската модна къща е оглавена от Хамди Чати. През годините той дава своя принос в Piaget, Montblanc и Harry Winston като инженер по микромеханика и сложни механизми.

  Порвоначално под негово ръководство Louis Vuitton си поставая за задача да се превърне в сериозна марка на ювелирния пазар. В основата на начинанието е заложена формулата, че ако трябва да се усвои нов занаят, то трябва да бъде на най-високо ниво или изобщо нищо да не се прави.

  За Louis Vuitton изключително важен аспект в работата е дизайна на ювелирните изделия, който да се отличава от облика на типично класическите украшения на другите брандове и в същото време да е актуален, независимо от модните тенденции. Всеки един от дизайнерите допринася  брандът да намери и развие своя собствена естетика в ювелирните украшения. Въпреки че, не отстъпва кардинално от фирмените монограми в качеството им на основни стилистични елементи, всяка нова колекция се стреми да ги интерпретира по нов и интересен начин.

  Хамди Чати споделя: „ Не мога да кажа, че към настоящия момент ние сме зрели майстори-ювелири. За мен зрелостта е непрекъснат процес. Усвоили сме майсторството, качеството на нашите украшения е безупречно, но продължаваме да усъвършенстваме тази величина.“

  Последната ювелирна колекция на Louis Vuitton „Conquetes“ е вдъхновена от средновековните героини и изобилства с хералдически символи. Ювелирните изделия са изпълнени в по-сдържана цветова палитра, като акцентът е поставен върху един централен цветен камък (сапфир, шпинел или изумруд) в обкръжението на брилянти и като цяло колекцията се отличава с отсъствие на множество цветни контрасти. Първите 50 бижута от колекцията са представени и на Седмицата на модата в Париж (2019г.) Едно от най-запомнящите се украшения е колието The Royaume, което се отличава със сложна решетъчна конструкция, обсипана с 1600 брилянта и малки сини сапфири. Централният камък е сапфир с кралско син цвят и маса 19,31 ct.

  Друго ярко предложение от колекцията е колието La Reine, украсено с 9 аквамарина (с обща маса 152,83 карата) и 24,22 карата брилянти, обковани в бяло злато и платина. Изчистената форма на колието в допълнение с брилянтите подчертава яркия син оттенък на аквамарините, благодарение на което украшението придобива наистина кралски шик.

  При откриването на бутиковия си магазин на площад Вандом в Париж, Louis Vuitton представя колекцията „Спирка в Париж“, а в бижутата й са пресъздадени улиците, които водят до новооткрития магазин. Той е и първото представителство на бранда, посветено напълно  на ювелирните изделия.

  Съвременният подход, уникалния дизайн и качествени материали превръщат  Louis Vuitton в един от водещите ювелирни брандове, който тепърва ще поднася изненади на аудиторията със своите украшения.

  Източник снимки - Louis Vuitton

 • Ярката представителка на азиатската ювелирна школа - Cindy Chao

  Ярката представителка на азиатската ювелирна школа - Cindy Chao

  Ювелирната марка „Cindy Chao The Art Jewel“ е основана през 2004г. и днес се нарежда сред най-престижните фирми, чиито основни клиенти са и най-страстните колекционери.

  През 2011г. работите на Синди Чао, предложени на търговете в Хонконг се превръщат в сензация, а през 2013г. дизайнерката открива в Пекин своя ювелирна галерия и днес вече притежава собствени бутици в Хонконг, Тайпе и Ню Йорк.

  Всяко украшение на Синди Чао е взаимствано от неподправената красота на природата – цветя, пеперуди, клонки, плодове или птици и всяко едно от тях е миниатюрен шедьовър – израз на дизайнерския талант.

   

  Може да се каже, че за родената в Тайланд Синди Чао изборът на професионално поприще до голяма степен е семейно наследство. От дядо си (храмов архитект) тя усвоява пространственото възприемане на обектите, а от баща си – известен скулптур – изучава техниките на това изкуство и всичко усвоено прилага в работата си като ювелир и дизайнер.

  Към творенията си дизайнерката се отнася като към миниатюрни обемни скулптури, а работата й по изработването им е емоционално преживяване в процеса на търсене на форми. Основният й източник на вдъхновение е природата, която тя виртуозно пресъздава.

  Ювелирният дебют на Синди Чао е на 28-то издание на Biennale des Antiquaires, проведено в Париж през 2016г. Изложението, което традиционно се провежда веднъж на две години е открито в историческия Grand Palais (Гранд Пале), откъдето и стартира през 1962г. Чао е вторият азиатски ювелир, удостоен с честта да се представи на високия подиум.

  На бианалето през 2016г. Синди Чао представя 12 ювелирни украшения. Сред тях е брошката – панделка (The Bowtie) със зашеметяващ 76-каратов диамант. Подвижните й ленти, изработени от титан и обсипани с рубини, са доказателство за пълната победа на ювелирния гений над сложния за работа материал.Сред експонатите внимание заслужава и искрящата брошка Phoenix Feather, изработена от титан и обсипана с хиляди брилянтчета, преливащи от лимонено жълти до оранжеви и конячни цветове, която при своята дължена  от 18, тежи едва 36 грама.

  За създаването на украшението, което е и акцентът в представянето й, на Сидни Чао са били необходими над 10 000 часа труд, за да превърне късче титан в изразителна скулптура на полуизсъхнало дървесно клонче заскрежено с паве от почти 6000 брилянта с обща маса 250 карата.

  От 2008г. ярката представителка на азиатската ювелирна школа поставя традицията всяка година сред изработваните украшения да присъстват нови вариации на пеперуди. Тези символи на метаморфозата и развитието си привличат с уникалната си красота. Ежегодното изработване на пеперуди – шедьоври олицетворява и самата дизайнерка и нейния бранд, които са в постоянно развитие, както по отношение на художествения стил, така и като майсторско изпълнение.

  Източник снимки -Cindy Chao

   

   

 • Giovanni Ferraris -безупречно изпълнение, ярък стил и практичност

  Giovanni Ferraris -безупречно изпълнение, ярък стил и практичност

  Италия е едно от основните средища на ювелирното изкуство. Тук се пазят и развиват неговите традиции в унисон с изискванията на съвременния човек. Специализираните фирми изобилстват, но малко от тях могат да се похвалят с всеобщо признание.

  Италианската ювелирна къща „Giovanni Ferraris“ дебютира на световната сцена през 2014г., когато печели специалната награда на конкурса Couture Desing Awards в категорията Haute Couture, а три години по-късно извоюва специалната награда на журито в същия конкурс.

  Високата оценка, получена на най-престижния американски конкурс за ювелирен дизайн изстрелва италианската ювелирна къща на едно от водещите места в съвременния ювелирен свят и й позволява успешно да се наложи на пазарите на Европа, Близкия Изток и САЩ.

  Безупречното изпълнение, яркият стил и практичността на украшенията нареждат „Giovanni Ferraris“ сред най-популярните брандове, а  основателят му е считан за един от най-виртуозните и перспективни ювелири в Италия, разкриващ по неповторим начин красотата на скъпоценните камъни в ексклузивни ювелирни украшения.

   

  Мотото на „ Giovanni Ferraris“ е „Следвай мечтите“, а украшенията са материалният му израз. Концепциите на бранда резонират със съвременните представи за елитни произведения на ювелирното изкуство като простота и изтънченост. Стилът е единство между класика и модерност, а философията се изразява в яркост и необикновенност. Различните материали и цветовите решения са подбирани с вкус и са почти безгранични в своите вариации. Използваните брилянти и цветни скъпоценни камъни се отличават с нестандартни форми и фасетиране и винаги са акцент в ювелирните изделия на “Giovanni Ferraris“.  С контрастното или монохромно съчетаване на цветовете ювелирите на фирмата постигат уникални текстурни ефекти.

  Любовта към оригиналното и уникалното Джовани Ферарис придобива при специализирането си в изработването на бутикови часовници. По-късно се преориентира към изработването на ювелирни украшения, на което се и посвещава изцяло.Като типичен италиански маестро Ферарис е превърнал е дома си в основно ателие, което дава принос за високото качество на изделията и реализирането на голям обем проекти.

   

  „Необходимо е добре да познаваш правилата, за да можеш да ги нарушаваш.“ С тези думи Джовани Ферарис описва новата серия ювелирни украшения, изработени от титаниева сплав и скъпоценни камъни. Този лек и сложен за обработка материал позволява изработването на обемни, но леки и елегантни бижута. През 2017г. именно ефектни украшения, изработени от титаниева сплав печелят специалната награда на най-престижния американски конкурс за ювелирен дизайн Couture Desing Awards. Това са обици от титан, злато и паве от брилянти с най-високо качество.

  Украшенията на италианския бранд „Giovanni Ferraris“ не са предназначени за широката публика. Ювелирната къща отдава предпочитание на закритите изложби и подбрана аудитория, така всеки  поканен е специален и желан гост.

  Източник снимки - Giovanni Ferraris

   

 • Pasquale Bruni - история за житейския път, художественото израстване и майсторството

  Pasquale Bruni - история за житейския път, художественото израстване и майсторството

  Историята на бранда „Pasquale Bruni“ е историята на житейския път, художественото израстване, майсторството, вдъхновението и фантазията на един обикновен италиански ювелир.

   

  Днес брандът се ползва със световна слава и висока оценка и се нарежда сред тези, диктуващи новите ювелирни трендове.

  Започнал творческия си път в малка ювелирна работилница в град Валенца, Паскуале Бруни има възможността да работи с и да се учи от най-добрите ювелири и дизайнери и едновременно с това да открие и развие своя талант – да придаде на художествения порив материална форма.

  Работите му съвсем естествено са повлияни от италианската ювелирна школа, но и от възхищението му от майсторството и традициите, съхранени и предавани сред френските ювелири.

  Натрупаният опит и стремежът към личностно развитие отвеждат Паскуале Бруни до решението да започне собствен бизнес. Така в сътрудничество с още петима ювелири през 1976г. основава Gioielmoda. Тя е неговата сбъдната мечта. Ювелирният стил се отличавал с изчистени и елегантни форми и преимущественото използване на редки скъпоценни камъни. Новата фирма жъне успехи и популярност в Италия и скоро славата ѝ прехвърля нейните предели, завладявайки ценителите по целия свят, а критиците определят Паскуале Бруни като основоположник на направлението Fashion Jewellery.

  След тридесет годишно плодотворно сътрудничество маестрото се оттегля от „Gioielmoda“ и през 1997г. основава едноименният бранд „ Pasquale Bruni“. Новият бранд е типична семейна фирма, в която своя принос дават наследниците на ювелира. Дъщеря му Юджиния Бруни (Yudzhinia Bruni) е художествен директор на фирмата, а синът – Даниеле Бруни (Daniele Bruni) участва в разработването на новите колекции.

  Ювелирните украшения на „Pasquale Bruni“ се отличават с елегантни форми, плавни линии и изключително изящество. Отражение са на природната красота и преклонението пред женствеността.

   

  Паскуале Бруни приканва всеки ценител на ювелирното изкуство да направи своето уикално пътешествие във вълшебния свят на скъпоценните камъни и благородните метали и тяхното удивително съчетание във форми и стилове.

  Източник снимки - Pasquale Bruni

 • Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - продължение

  Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - продължение

  По-късно семейният бизнес е оглавен от синът на основателя на компанията Дамиано Граси Дамиани, който наследил от баща си и големият талант и иновативността. В историята на ювелирното изкуство Дамиано влязъл като изобретател на технологията „Lunette“, благодарение на която фасетирането на брилянтите им придава допълнителен блясък. Компилирайки традиционните методи на ювелирната работа и иновативните технологии, той създава уникални украшения, изключително ценени по целия свят.

  През 80-те години на ХХ век Damiani разработва рекламната си стратегия в тясно сътрудничество със звезди от киноиндустрията и шоубизнеса. Съвсем естествено София Лорен е музата на ювелирната къща. През 2006г. била презентирана едноименната колекция, създадена в нейна чест – Sophie Loren, като украшенията отразяват напълно завладяващата красота и разкошната елегантност на актрисата.

  Новото поколение Дамиани продължава да следва семейните традиции, но с акцент върху изработването на украшения с брилянти. Автентичността на използваните камъни и тяхното високо качество са гарантирани от системата Damiani Guarantee System, според която на изделията се гравират такива характеристики като масата на камъка, неговия цвят, търговския знак на бранда и номера на сертификата.

  Изисканият дизайн, стилът и изключителното майсторство на изработката са превърнали украшенията Damiani в символ на естетическо съвършенство, красота и хармония. Много от тях са истински произведения на ювелирното изкуство, неподвластни на времето и модните капризи.

  Източник снимки - Damiani

 • Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност - част 1

  Damiani - украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност

  Известният италиански ювелирен бранд Damiani е основан в началото на ХХ век в малкия град Валенца, известен със своята кухня, великолепни вина и ювелирно изкуство. В продължение на три поколения фирмата създава неповторими украшения, изпълнени с любов и прецизна детайлност.

   

  Ювелирните изделия на Damiani традиционно се отличават с лаконичност и акцент върху разкоша на скъпоценните камъни.В годините многократно са завоювали престижни награди от италиански и международни конкурси, в това число 18 награди от конкурса Diamonds International Awards, с което поставят своеобразен рекорд сред ювелирните брандове.

  Основателят на бранда Енрико Граси Дамиани започнал малкия си бизнес, изработвайки строги, елегантни и изящни бижута в традициите на италианското ювелирно изкуство. Благодарение на акуратната работа и сдържан дизайн, те станали известни в цяла Италия. За кратко време се превърнали в задължителени аксесоари за най-заможните италианци и били считани за показател за принадлежност към висшето общество. Безспорният талант и майсторство направили Дамиани най-търсения ювелир от италианската аристокрация.

  В тежките години на Втората Световна война Енрико Дамиани продължил да работи с високи темпове въпреки несигурността и оскъдицата. Това е времето, в което благородните метали и скъпоценните камъни били луксозни и дефицитни материали и се намирили все по-трудно и по-трудно. Благодарение на своята изобретателност, майсторство и фантазия Енрико започнал да работи с най-обикновено желязо, алпака и различни метални сплави, а украшенията на Damiani  се отличавали с обемност, пластичност и лекота.

  Едно от емблематичните украшения на бранда, отразяващо този период от историята му, е ункална гривна от розово злато, чийто дизайн обединява лекотата и изкусната изработка. Изчистените правилни форми придават елегантност, а инкрустираните 264 брилянта подчертават триизмерността на бижуто.

   

  Източник снимки - Damiani

   

 • Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -продължение

  Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -продължение

  Освободени от всякакви стереотипи, ювелирите на бранда Gevorgian със завидно майсторство създават новите шедьоври на съвременното ювелирно изкуство. Потвърждение за това са многочислените награди от най-големите специализирани международни изложения.

  Тайната на успеха на бранда е в удивителното въображение на художниците, виртуозното майсторство на ювелирите и индивидуалния подход към всеки клиент.

  За всяка колекция на бранда са присъщи необикновена елегантност и шик, отразяващи представата за естетика на съвременния човек. От сдържана елегантност до неочаквани дизайнерски решения, украшенията на Gevorgian са призвани да бъдат не просто бижута, а скъпоценни семейни реликви, предавани от поколение на поколение.

  Източник снимки - Gevorgian

 • Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията -част 1

  Gevorgian- симбиоза от традиционни техники и полет на фантазията

  Gevorgian е синоним на уникални, художествено издържани ювелирни украшения от благородни метали и скъпоценни камъни.

   

  Първата колекция бижута на бранда Gevorgian е създадена през 2006г. и веднага предизвиква истински фурор сред критиците и колекционерите. Узнаваемият стил е симбиоза от традиционните техники на ръчно изработените бижута и полета на фантазията, която не познава граници; отражение на стремежа към спазване на ювелирните канони за красота и иновациите, свойствени за новото поколение.

  Всяка колекция е своеобразна философия, със свой стил, дизайн и художествено въплъщение.

  „Повече от бижута“ гласи мотото на Gevorgian. То намира отражение в богатата символика и нейното значение. Проводник на вдъхновение за дизайнерите и ювелирите на бранда и негова запазена марка е дъбовия лист – символ на дълголетие, великолепие, покровителство и най-вече олицетворение на Дървото на живота у различни народи.

  Източник снимки- Gevorgian

  Следва продължение...

 • Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - продължение

  Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - продължение

  През 1923г. Chanel представя първата си ювелирна колекция. Упоритостта, таланта и революционните идеи на Коко Шанел дали своя принос – достъпните дизайнерски бижута станали ценени повече от украшенията, обсипани със скъпоценни камъни и издържани във всички традиции на европейското ювелирно изкуство.

  „Ако искате да създадете колекция, започнете с брошките, защото могат да намерят приложение в много случаи. Могат да се носят като колиета, да се поставят на вратовръзки, шапки или като допълнение към вечерния тоалет.“ Шанел обожава брошките заради тяхната многофункционалност и своеобразна независимост, считайки ги за украшение – визитна картичка на своята фирма.

  Популяризирането на масовата бижутерия и рецесията от 30-те години на ХХ век се отразили негативно върху работата на утвърдените европейски ювелирни къщи. В разгара на икономическата криза от световния гигант в ювелирния бизнес DeBeers потърсили съдействието на Коко Шанел при създаването на нова колекция украшения с брилянти. Приела предложението за сътрудничество, Шанел създава една от легендарните колекции за всички времена. Тя остава популярна и днес и визуално е позната на всеки. Успехът на колекцията е толкова зашеметяващ, че два дни след представянето ѝ акциите на DeBeers на Английската борса се покачили с цели 20 пункта. В колекцията на Шанел за DeBeers доминирали три графични образа – панделки, звезди и пера. Брилянтите, използвани за изработването им били с триъгълна, шестоъгълна и трапецовидна форма. Уникалността на ювелирните изделия в колекцията се заключавала в тяхната трансформируемост – колиетата можели да се носят и като брошки, а диадемите лесно се превръщали в гривни или колиета.

  След популяризирането на първите колекции и утвърждаването на ювелирния стил на Chanel дизайнерката се запознава с талантливия художник Пол Ириб. Негова е идеята фирмата да се отклони за кратко от главната си ювелирна концепция и да се насочи към използването на скъпоценни камъни. Благодарение на него в колекциите на Chanel се появили великолепни украшения с брилянти, оценени по достойнство от поклонниците на естествените камъни и традиционното ювелирно изкуство. Пол Ириб съдействал за организирането на изложба с брилянтени украшения на Chanel, която завинаги остава в историята на модата.

  Коко Шанел остава легенда. Стилът на едноименния бранд е отлично разпознаваем и неподражаем и продължава да се ползва с голяма популярност и днес.

  Източник снимки - Coco Chanel

 • Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - част 1

  Коко Шанел - стил и женственост непознавaщи прегради - част 1

  Коко Шанел е талантлив моделиер и художник. Нейните проекти и идеи са се въплатили в цяла една епоха, успяла да разбие всички дизайнерски стереотипи, властвали до началото на ХХ век  и да  създаде абсолютно нов женски образ. Тя поставя началото на изработването на стилни и достъпни украшения с имитационни материали.

  Жена с изключителна сила на духа и упорство, непознавaщо прегради, Шанел разработва новаторските си ювелирни  колекции, които буквално взривили ювелирния свят и го променили завинаги.

  Истински новатор и идеолог на комфорта и елегантността в модната индустрия Коко Шанел развива концепцията за украшенията и аксесоарите като неотменна и задължителна част от визията на съвременната жена. За нея украшенията били декоративен елемент, детайл от облеклото, а не тшеславна демонстрация на обществено и финансово положение. Благодарение на тази философия и приложението й в реалността за милиони обикновени жени настъпило ново време – на изискана простота и достъпен ежедневен шик.

  Украшения били достъпни, инкрустирани  с  изкуствени камъни, които примадоната на модната индустрия наричала „фантазна бижутерия“. Използвала едри и ярки камъни с акцент върху пропорциите и декоращията- изкусно съчетание между новост и многообразие.Коко Шанел никога не е работила с ескизи, идеите за бижутата претворявала  със собствените си ръце и така можела да получи реална представа за  почти готовото изделие и да изменя модела до постигането на удовлетворителни резултати. Модната диктаторка намирала вдъхновение за своите украшения в средновековните витражи, руската иконопис, византийските мозайки, произведенията на античното изкуство и древноегипетските йероглифи.

  Още в самото начало от реализирането на ювелирните си проекти Коко Шанел работи с Етиен дьо Бомон.От непоправим бохем и инициатор на най-бляскавите партита, той се превърнал в близък сътрудник на Шанел. Неговата задача била да създава ескизите и да разработва технологията за изработване на бижутата. За Chanel той създал множество прекрасни образци, които днес са се превърнали в легенда.Забележително влияние върху първите ювелирни колекции на Chanel оказал и внукът на Виктор Юго – Франсоа. По неговите проекти били изработени едни от първите клипсове, брошки и колиета.

  Източник снимки - Chanel

  Следва продължение...

1-10 of 170

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17