Fortuna Blog

 • Рубин на Тимур

  Рубин на Тимур

  На планетата има огромен брой скъпоценни камъни и изделия, направени от тях, поразителни в своята красота.

  Един от тях е известният „Рубин на Тимур“, именно под това име той е познат на жителите на Европа, а в източните страни се нарича „Почит към мира“.
  Както при много други бижута, и тук има много интересни загадки и объркване ,свързани с камъка.

  Например, не всеки знае, че всъщност „Рубинът на Тимур“ изобо не е рубин, а рядък минерал-шпинел.
  352-каратовият Тимур Руби е най-големият шпинел познат до сега. Факт е, че „Рубинът на Тимур“ с още три доста големи шпинели е използван за направата на огърлица, която директорите на Источноиндийската компания подаряват на кралица Виктория.

  Стойността и рядкостта на камъните са били толкова уникални, че още през 1851г.

  Компанията решава да не ги реже и ги използва в груб вид.

  Благодарение на този факт бижутерите по късно успяват да установят, че скъпоценната украса съдържа„Рубинът на Тимур“, който се е смятал за изгубен.

  Това било потвърдено от букви, изписани на камъка.
  Някога камъкът е бил собственост на източния завоевател Тимур. Той идва при него през 1398г. когато Тимур който познаваме като Тамерлан, пленява Делхи.
  След Тамерлан камъкът е бил собственост на много царе от различни персийски династии.
  Но историята с „ Рубина на Тимур“ не свършва до тук, защото на по - късен етап попада в ръцете на владетелите от Великата монголска династия. Един от тях, според надписа на камъка, е създател на Тадж Махал, известният Шах Джехан.

  Тогава „Рубинът на Тимур“ е взет от войниците на Източноиндийската компания. Това се случва през 1849г. в Лахор и между другото, камъкът по това време не е бил идентифициран. Дълго време се съхранява в съкровищницата на Великобритания, докато надписите, оставени върху него от собствениците му, не бъдат проучени от бижутери. И така и цялата истина се разкрива.

  Носят се слухове, че рубинът на Тимур е продаден на известен Куветски шейх на име Насер ал Сабах и вече не е собственост на британската корона.

 • Шпинел - камъкът на щастието и любовта

  Шпинел - камъкът на щастието и любовта

  Името на минерала Шпинел идва от латинската дума spina, което означава трън и описва острите иглати формации създаващи кристалите шпинел.

  При отсъствие на примеси от други минерали, шпинелът е безцветен.  На практика обаче, микропримеси винаги присъстват и поради тази причина шпинелът се среща в почти всички възможни цветове. Сравнително най - разпространени са червените, розовите и оранжевите разновидности. По-редки са жълтите, сините, виолетовите, зелените, кафявите и черните. По състав шпинелът е сложен окис на алуминия и магнезия.

  Шпинелът е доста твърд минерал/8-8.5 по Мос/ и е сравнително широко разпространен в природата. От ювелирна гледна точка, интерес представляват само прозрачните разновидности на минерала, които се наричат благороден шпинел.

  Тук специалистити също различават няколко типа: рубинов/кървавочервен/, алмадинов/виолетовочервен/, сапфиров или кандит/небесносин/, хлор шпинел/тревистозелен/ и цейлонит/тъмнозелен.

  Един от най-известните тъмночервени шпинели/398,72карата/ е вграден в императорската корона на Екатерина 2 и се пази в Диамантeния фонд на Русия. Този шпинел е един от седемте исторически скъпоценни камъка в същия музей. Два прекрасни червени шпинела са поставени и в британската корона-това са знаменитите исторически камъни „Рубинът на Черния принц“/чист полиран шпинел с дължина 5см./ и „Рубинът на Тимур“/361 карата/ - и двата погрешно определени в началото като рубини.

  Красиви, големи обработени и естествени кристали от благороден шпинел се пазят в музеи в Ню Йорк, Лондон, Вашингтон, Париж и др. В колекцията на Британския музей се съхранява обработен шпинел с маса 355 карата и друг естествено шлифован, със заоблени ръбове и маса 520карата.

  Историците твърдят, че тези камъни били взети заедно с други скъпоценни камъни от летния дворец на Китайския император по време на войната 1860-1861г.

  В Лувъра се съхранява красив обработен шпинел с маса 105 карата, който в миналото украсявал френска корона. Твърди се,че през 1967г. Таверние е купил в Индия три камъка с маса на всеки около 200 карата. В наши дни този красив разноцветен кристал заема достойно място сред ювелирите. Той е един сред предпочитаните камъни за изработването на различни колекции от известните бижутерски брандове.

  Шпинелът учи на безусловна любов и красота на отвореното сърце, което не се нуждае от никаква броня. Той помага да се лекуват емоционални травми, свързвайки ни с дълбоката истина за нашето вечно съществуване. Като талисман шпинелът може да се използва за привличане на любов и семейно щастие.

  Источник снимки: Интернет

 • Корал - символ на дълголетие и щастие - Продължение

  Корал - символ на дълголетие и щастие

  Коралите са разделени на Благороден, Корен и Пяна. Коренът е разновидност на корала, която представлява коралов храст. Към пяната се включват минерали, които образват прехода от върха към твърдата част на масива. Тези видове не са скъпи и имат голямо разнообразие от нюанси.

  Интерес за бижутерите представляват само червените благородни корали. Естествените корали имат матова повърхност, а стъкления блясък придобиват в резултат на финна шлифовка. Още от древността са се изработвали различни украшения и накити от корали. Открита е ваза украсена с корали, която според специалистите е изработена преди около 5000г.

  Според археолозите на-древните находки на червен корал, използван от хората са открити в Месопотамия и са датирани от към 3000пр.н.е. Най-висококачествените се добиват край западните брегове на Средиземно море, Червено море и Тихия океан. По крайбрежието на Хаваите и Индиския океан се добиват така нар. черен корал/antipathies spiralis/.

  Сини корали се срещат край Филипините и Камерун, а по крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия е разпространен красивия златен корал. Една от най впечатляващите природни забележителности на Австралия и Коралово море е Големият бариерен риф. Рифът е съставен от над 3000 индивидуални рифови системи и е най голямото образувание от живи същества на земята.

  Тази невероятна екосистема е дълга 2300 километра и има 600 вида твърди и меки корали и дом на безброй видове риби, костенурки, птици и др.В одата около рифа е кристално чиста благодарение на коралите, които действат като филтър-улавят това, което плава там. Корала успокоява емоциите и носи вътрешен мир.

  Корала засилва интуицията, въображението и виузализацията. Корала помага за разбирането и използването на мистиката.Може да ви помогне в комуникацията с древните светове и усвояването на знания от тях.

  Източник снимки: Интернет

 • Корал - символ на дълголетие и щастие

  Корал - символ на дълголетие и щастие

  Коралите представляват скелети на колонии от някои морски мешести организми.
  Тези скелети са съставени от твърди калцит или арагонит, които безгръбначните полипи синтезират, обработвайки солите на морската вода.

  корал

  Докато са живи тези полипи изграждат огромни колонии, след като умрат останките им изграждат кораловите рифове в тропичните и сбтропичните води като Големия бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по голяма дълбочина в Атлантическия океан.

  Названието корал произлиза от гръцката дума /коралион/ както и от латинската /коралиум/. Но на старото им известно название е горгеа, което е свързано с Горгоната Медуза. Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза,той сложил страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома.

  Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега,покрита с водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето-така възникнали първите коралови колони.

  Затова гърците наричали червения корал, кръвта на Медуза, а океанските-дървото на живота. Коралът е едно от седемте съкровища, описани в будиските писания.

  За корала се вярвало,че може да успокои бурното море, също така предпазвал от светкавици и урагани. Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си.
  Древните римляни поставяли коралови огърлици около вратлетата на децата си, за да ги предпазват от нещастия.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Молдавит

  Молдавит

  Молдавитът е тъмнозелен силициев метеорит, паднал на Земята преди около 15 милиона години на територията на днешната Чешка република.
  Разбил се при удара си със Земята и малките парчета се разпръснали на голяма площ. Така се образувал тайственият зелен молдавит.

  Температурата, нужна за стопяването на този тектит до стъкловидната му форма е с 200 градуса по висока от необходимата за полчаване на огнеупорно стъкло. Обикновенно са полпрозрачни и са в широка гама от цветове от зелено до кафяво. Повърхността им е грапава с назъбена текстура. Първите образци са намерени през 1787 година и получават името си от района, в който са открити. Навремето се смятало, че молдавитът е вулканично стъкло, но химичния му състав е съвсем различен.

  Твърдостта му по скалата на Моос е 5. Най-значими залежи на молдавит има по поречието на река Вълтава на територията на Репблика Чехия. Тъй като немското наименование на тази река е Молдао, а камакът е намерен за първи път там преди 3 века, това е причината за неговото име.

  Камъкът е намиран и в територията на континента Австралия, Северна Америка, също така в Перу и Колмбия. Молдавитът е изклюючително полезен камък. Този мощен минерал стимулира духовното развитие на своя носител. Носенето на молдавит под формата на бижу като пръстен, колие или обеци действа подмладяващо и прави човека по-добросърдечен, толерантен и търпелив.

  Вярва се, че ако се постави молдавит в областа на корема, това ще окаже позитивно влияние спрямо метаболизма и работата на червата както и ще подсили дейността на опорно-двигателния апарат. Може да балансира и излекува тялото и душата. Като /камък от звездите/молдавитът помага при контакти с многоизмерните енергии и същества.

  Той е най-мощният камък, който може да се открие на Земята и е ключ към един вълшебен свят, за който не всеки знае, а дори и знаещите за съществуването му са рядко допускани до него. Това е светът на космоса вътре в нас.

  Източник снимки: Интернет

 • Седеф

  Седеф

  От далечни времена хората са се възхищавали на скъпоценните камъни и са ги използвали в магьоснически ритуали, украсявали са с тях корони, чаши, съдове, бижута....
  Но има една група камъни от органичен произход, които някога са били част от живата природа. Eдин от тези камъни е седефът.

  седеф

  Като чуем името му и ни връхлитат мисли за море, сирени, морски дълбини, лято, младост... Седеф от турското /sedef/се нарича вътрешната част на черупките на мекотелите.

  Перлите и седефът имат почти еднакъв състав. В перлите сферичните пластинки са разположени перпендикулярно на повърхността, а при седефа те лежат успоредно. Седефът притежава иридисцентност, което предизвиква интерференцията на светлината с различна дължина на вълната и кара светлината да се отразява при различни ъгли на наблюдение.

  седеф

  Благодарение на това седефа има различни отенъци от бял до почти черен. Цветът на седефа зависи от много фактори, като най важни са вида на мекотелото и типа на водата- солена или сладка. Раковини с качествен седеф обитават топлите тропически морета - в персиския залив, червено море, близо до остров цейлон и тихоокеанските острови.

  седеф

  На световния пазар седефа се доставя от япония и филипините. Красив тъмен седеф дават раковините на морския охлюв Хелиотис. Бял седеф дават раковините на индийската морска бисерна мида достигаща до диаметър от 10см.

  седеф

  Всеизвестно е, че седефа се е използвал още в древността. В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В древния Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство.

  От големи раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи.
  Смятало се е, че ако пиете от такава чаша,ще се излекувате от много болести и ще удължите живота си.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Вечните перли - продължение

  Вечните перли - продължение

  На един от аукционите на Christie’s в Женева на бял свят излизат забравени съкровища от времето на Царска Русия. Сензация на аукциона станала перла, свързваща историите на Франция и Русия.

  перлите

  Наполеон Бонапарт я подарява на своята втора съпруга – Мария – Луиза през 1811г. Тогава стойността й възлизала на 40 000 златни франка, което се е равнявало на 10 кг злато. Перлата притежавала изключителна красота и размери /размер на гълабово яйце/ и била поставена във великолепна корона.

  През 1887г. перлата попада на публичен аукцион в Париж под името La Regente и така достига до бижутера на руския императорски двор Карл Фаберже, а оттам - у една от най-богатите дами на Русия – княгиня Юсупова. След революцията в Русия La Regente отново е предложена на търг, но вече в състава на колие от няколко наниза перли, брилянти и сапфири. Перлата на Наполеон е продадена за 3,27 милиона швейцарски франка / 2,5 милиона долара/ при оценка от 700 000 швейцарски франка.

  Друго известно колие с перла с неправилна форма и големи размери /222,5 грана/ и брилянтен обков във формата на змия е изработено през 1896г. от Shaumet, и е родадена на търг на Christie’s за 661 000 швейцарски франка.
  На 15 март 1964г. в хотел „Риц – Карлтън“ в Монреал се състояла свадбата на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър.Тогава Бъртън подарил на своята съпруга изключителна перла, която би могла да си съперничи с тази на Клеопатра. Перлата се нарича La Peregrina, което означава „Странница“. Според легендата историята на тази перла започва с изваждането й от Панамския залив от роб, който с тази ценна находка, откупил своята свобода.

  По-късно тя попада в Европа и исторически е потвърдено, че бъдещият крал на Испания Филип II я е поднесъл в дар на своята годеница – кралицата на Англия Мария Тюдор. Така известно време тя остава във владение на испанското кралско семейство, а след това попада у Наполеон Бонапарт и ето сега се оказала собственост на госпожа Елизабет Бъртън. Тази перла била поставена в наниз от перли, брилянти и рубини, изработен от Cartier – копие на колие, принадлежало на кралица Мария Тюдор.

  За своите изключителни бижута, подходящи за кралска особа, Елизабет Тейлър говори с голяма любов: „За мое щастие аз притежавам забележителни творения на ювелирното изкуство. Никога не съм предполагала, че ще ги имам. Аз ги съхранявам, длъжна съм да им се наслаждавам, да се отнасям към тях така, както не би могъл никой друг на света, да ги пазя и обичам. И те отговарят на тази моя любов – ние се наслаждяваме един на друг”.

  Перлите стават неотменни в бижутерията и са включвани в цели колекции или в отделни бижута – в нанизи, в колиета, обици и пръстени. Всяко едно от тях се отличава със свой стил и е подходящ аксесоар за всеки повод.

  Перлите са олицетворение на женствеността. За тях няма стилистични ограничения : украшения от перли винаги са уместно допълнение и към деловия костюм и към вечерният тоалет.

  Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови, перлите предоставят максимална цветова палитра. Успешно се съчетават с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни. В последно време набират популярност т.нар „барокови“ перли, които се отличават с неправилна издължена форма и неравна повърхност.
  Перлените бижута са аксесоари, без които трудно може да си представим образите на Коко Шанел и Одри Хепбърн.

  Днес изисканите перлени украшения се явяват задължителни за всяка жена. Най-стилните звезди дават своето предпочитание на аксесоари с перли – експанзивната Риана, изтънчената Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Ейми Адамс – несъмнено умеят да подчертават своята индивидуалност. Така перлените украшения се превръщат в неотделима част от личността и характера на своите притежателки.

 • Вечните перли

  Вечните перли

  Вечните перли – те са истинско чудо на природата, не се нуждаят от допълнителна обработка, за да проявят своята красота. Символ са на чистотата и невинността, поради тази причина през Средновековието са били използвани при украсата на икони и склуптори с библейски сюжет.

  Перлите са с нежна структура и заемат особено място сред скъпоценните камъни. Описани са във всяка книга за скъпоценни камъни; заемат видно място на витрините на бижутерските магазини; на аукционите си съперничат с най-знаменитите брилянти, рубини и изумруди.
  На Земята едва ли има човек, който да познава перлите и да не цени тяхната красота.

  вечните перли

  Много са легендите и историите запазени до наши дни, свързани с красотата и непреходността на перлите. Афродита, богинята на любовта и красотата, е родена в морската пяна от перлена мида и именно перла била нейната любима скъпоценност, може би защото е сътворена с нейното раждане.
  Най- скъпата постъпка в историята на човечеството принадлежи на Клеопатра.

  На един от пировете, устроени в чест на Марк Антоний, нейният нов съюзник и любовник, египетската царица разтворила в чаша с вино най-голямата притежавана от нея перла, за да демострира богатството и силата на Египет.

  бижута с перли

  Тази история се е запазила жива и до днес, за нея знаят всички, дори и тези, които никога не са държали в ръце Светоний и Плутарх. Перлите от древността са изчезнали – затрупани са в земята, погълнати от водата и заличени от времето, но разтворената във вино перла на Клеопатра, все така сияе и все още струва колкото половин Азия.Тази история продължава да се повтаря през вековете – в живопистта, в пиесите на Шекспир и на Бърнард Шоу и на холивудските екрани.

  Най-древното колие от перли достигнало до наши дни е датирано приблизително 350г. пр.н.е. Намерено е на територията на съвременен Западен Иран в гробницата на неизвевестна владетелка в район, където някога се е издигал един от дворците на персийските владетели.

   

  вечните перлиАнглийската кралица Елизабет I / 1533 – 1603г./ била голяма почитателка на перлите – перли били пришивани на почти всички нейни рокли. Кралицата често носела на шията си дълги перлени нанизи ,перли били вплитани дори в ярко червените й коси .Така през годините перлата се превърнала в отличителен знак на кралицата – девица.

  През XVIII и XIX век кралските фамилии постепенно загубили своя монопол върху перлите, а заможните европейци и американци започнали да влагат своите капитали в тези чудесни и желани дарове на природата. През първите десетилетия на XX век, перлите достигат апогея на своята популярност. Дамите носели перлени нанизи, чиято дължина можела да достигне до няколко метра. Това е времето, в което цената на перлите била необичайно висока. Cartier, Tiffany, Chaumet и други бижутерски къщи започнали да изпълняват поръчки за най-богатите и известни клиенти и по този начин се превърнали в световни лидери по продажбата на перли.

  перли

  Настоящата английска кралица Елизабет II също е почитателка на перлите, а нейната покойна снаха, принцесата на Уелс – Даяна, има своеобразен принос за възраждане на популярността им през 80-те години на XX век като често носи в неформална среда бижута с перли.

  Очаквайте продължение

 • Ювелирът – вълшебник

  Ювелирът – вълшебник

  Йохан Мелхиор Динглингер /1664-1731/е най прославеният немски ювелир от началото на 18 век.
  Част от неговите вълшебни произведения са посветени на приказно красивата Индия.

  Ювелирът – вълшебник

  Те се отличават с виртуозна изработка и представляват истински съкровища.
  Наред с тях майсторът на ювелирното изкуство е сътворил още множество неповторими по изяществото си творби.
  Първоначално като съвсем млад, работи в Аухсбург, Нюрнберг и Виена, а после заминава за Дрезден където през 1693г. с двамата си по малки братя открива бижутерийно ателие.

  Ювелирът – вълшебник

  Динглинер е почитател на стила барок и поемал поръчки за украсата на жилищата на богати особи, за изработка на сервизи-уникати, вази, статуетки и всякакви други приумици на елита. През 1698г. е поканен за придворен ювелир от краля на Полша - Август 2 Силни. В продължение на много години работил за него и създал неповторими шедьоври.

  Ювелирът – вълшебник

  Полският крал бил съюзник на Петър Велики и в състезанието помежду им се ражда идеята за една от най-разкошните творби на Динглинер-златният кафеен сервиз/1697-1701/. Това е сервиз от истинско злато, украсен с 5600 брилянта и множество скъпоценни камъни, а всяка чашка изобразява гръцки бог или богиня.

  Ювелирът – вълшебник

  Ювелирът силно се впечатлил от рожденния ден на Великия Могол и му хрумнала идеята да превъплати пищното тържество в своя творба наречена „дворът на Великия Могол Ауренг Зеба“, пред който биха ахнали дори и боговете. Една от най - обемните по размери и невероятна по изработка творба на Динглингер е „Обелискът на Август“.

  Ювелирът – вълшебник

  Той изработва и множество малки статуетки инкрустирани със скъпоценни камъни. Една от тях е така наречената „Два мавъра с камила“ - изработена от злато, емайл, елмаз, рубини, абаносово дърво и слонова кост.Особено изящна е и вазата на ювелирът - вълшебник- „Банята на Диана“. Произведението претворява онзи момент, в който богинята превръща ловеца Актеон в елен. Днес великолепните творби на Йохан Мелхиор Динглинер се съхраняват в Дрезденския музей Грюнес Гевьолбе.

 • Металният бик

  Металният бик

  След ГОДИНАТА НА МИШКАТА 2020, В КОЯТО ВСЕКИ ОТ НАС БЕ ПОДЛОЖЕН НА ПОНЕ ЕДНО ЛИЧНО ИЗПИТАНИЕ, А ВСИЧКИ НИЕ ВКУПОМ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ КОРОНАКРИЗАТА, С ОСНОВАНИЕ МЕЧТАЕМ ЗА НЕЩО ПО ДОБРО.Ще НИ ГО ДОНЕСЕ ЛИ НОВАТА 2021, КОЯТО СПОРЕД КИТАЙСКИЯ ХОРОСКОП Е ПОД ЗНАКА НА БЕЛИЯ МЕТАЛЕН ВОЛ.Тя ЗАПОЧВА НА 12 ФЕВРАРИ 2021 И ПРИКЛЮЧВА НА 31 ЯНУАРИ 2022.

  метален бик

  Волът СИМВОЛИЗИРА УВЕРЕНОСТ, ТЪРПЕЛИВОСТ И СИЛА. В ГОДИНАТА НА ВОЛА ПЕРИПЕТИИ НЯМА ДА ЛИПСВАТ, НО ТЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНА И С МНОГО НАДЕЖДА, КЪСМЕТ И ПРОСПЕРИТЕТ. Ако СТЕ РОДЕНИ В НЯКОЯ ОТ ГОДИНИТЕ 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 И 2021, ТО ВАШИЯТ КИТАЙСКИ ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК Е ВОЛ/БИК. Щo СЕ ОТНАСЯ ДО ВОЛА, ТО ТОЙ Е МНОГО ТРДОЛЮБИВ И МЕТОДИЧЕН. Волът Е ВТОРИЯТ ОТ 12-ТЕ ЗОДИАКАЛНИ ЖИВОТНИ ОТ КИТАЙСКИЯ КАЛЕНДАР. Поверието, ДАЛО НАЧАЛО НА КИТАЙСКИЯ ХОРОСКОП ГЛАСИ, ЧЕ НЕФРИТЕНИЯТ ИМПЕРАТОР НА КИТАЙ Е РЕШИЛ ПОРЕДНОСТТА НА ЖИВОТНИТЕ В ХОРОСКОПА ДА БЪДЕ СПОРЕД РЕДА, ПО КОЙТО ТЕ СА ПРИСТИГНАЛИ ПРИ НЕГО СЛЕД КАТО ТОЙ ГИ Е ПОВИКАЛ. Волът ЩЯЛ ДА ПРИСТИГНЕ ПЪРВИ, НО ПЛЪХЪТ ГО ПОДМАМИЛ И ГО ЯХНАЛ. Когато ПРИСТИГНАЛИ ПРИ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО, ПЛЪХЪТ СКОЧИЛ ОТ ГЪРБА НА ВОЛА И БИЛ ПЪРВИ ПРЕД ОЧИТЕ НА ВЛАДЕТЕЛЯ. Така ВОЛЪТ ОСТАНАЛ ВТОРИ В АСТРОЛОГИЧНАТА ВЕРИГА.

  метален бик

  Волът РАБОТИ УСЪРДНО И УПОРИТО, ДЕЙСТВА МЕТОДИЧНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО. Затова И 2021Г. ЩЕ Е ГОДИНА, В КОЯТО УСЪРДНАТА РАБОТА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗНАГРАДЕНА. Волът НЕ ОБИЧА ПОКАЗНОСТТА - ТОЙ ПРЕДПОЧИТА ДЕЙСТВИЯТА МУ ДА ГОВОРЯТ ВМЕСТО НЕГО.
  Жените РОДЕНИ ПОД ЗНАКА НА ВОЛА, СА СПОКОЙНИ И НЕЖНИ. Те СА ТРАДИЦИОНАЛИСТИ, ВИНАГИ ВЕРНИ НА ПОЛОВИНКАТА СИ И ВЛАГАТ МНОГО УСИЛИЯ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА СИ. Мъжете ВЛАГАТ ДУША И СЪРЦЕ ВЪВ ВСИЧКО, С КОЕТО СЕ ЗАХВАНАТ.

  метален бик

  Отговорни СА, ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО СИ. Най-големият ИМ НЕДОСТАТЪК Е, ЧЕ ЧЕСТО СА ПРАВОЛИНЕЙНИ И СЕ ГНЕВЯТ КОГАТО НЯКОЙ ДЕЙСТВА ПРОТИВ ПРАВИЛАТА ИМ. На КЪСМЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПАРИТЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ ОНЕЗИ ЗОДИИ, КОИТО НЕ СПИРАТ ДА ПОЛАГАТ УСИЛИЯ. Тъй КАТО Е МЕТАЛНА ГОДИНА, ОСВЕН БЯЛОТО, ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ЩЕ НИ ДОНЕСАТ ЩАСТИЕ, ЩЕ СА ЖЪЛТО, СИНЬО, БЕЖОВО И ЗЕЛЕНО - ТЕ ПРИВЛИЧАТ ПРОСПЕРИТЕТА И УСПЕХА.
  За ДА ПРИВЛЕЧЕТЕ КЪСМЕТА КЪМ ВАС, НОСЕТЕ АКСЕСОАРИ ОТ МЕТАЛ/СРЕБРО, БЯЛО ЗЛАТО, ПЛАТИНА/.

  метален бик

  Абсолютният МОДЕН ХИТ ПРЕЗ 2021Г. ЩЕ БЪДАТ ПЕРЛЕНИТЕ БИЖУТА. През ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ПЕРЛИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО- ПОПУЛЯРНИ И ДОРИ ПО- ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ ДИАМАНТИТЕ. Това СЕ ДЪЛЖИ НЕ САМО НА ТЕХНИЯ НЕСЪМНЕН ЧАР И ВИСОКА КЛАСА, НО И НА ТЯХНАТА ИСТОРИЯ, МИСТИЧНАТА ИМ ПРИРОДА И НЕОБЯСНИМОТО ИМ КАЧЕСТВО ДА ОТИВАТ НА ВСИЧКО И ДА ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НА ОКОЛНИТЕ. Те СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЛУКСА, ИзТЪНЧЕНИЯ СТИЛ И СИМВОЛ НА НЕВИННОСТА И ВИСОКАТА КЛАСА. През 2021Г. Е НАЙ ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ ДА ДОБАВИТЕ ПЕРЛЕНО КОЛИЕ, ОБЕЦИ ИЛИ ГРИВНА КЪМ КОЛЕКЦИЯТА СИ ОТ БИЖТА!

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 223

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 23