Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

Добре дошли

Fortuna Blog

 • Неповторимата техника на Buccellati

  Ювелирните украшения Buccellati са пример за изтънченост,нежност, ефирност и изисканост, понякога – за лекомисленост и претенциозност. Критиците определят този спцифичен артистичен стил като „елитарен (висш)барок“.

  Оригиналният дизайн на украшенията Buccellati включва различни техники на гравиране, изкуство, чието изпълнение е отработено до съвършенство. Изработването на един пръстен може да отнеме от четири до шест месеца, а на гривна, брошка или друго украшение – между две и три години. И всичко това е следствие на ръчната майсторска работа.

  Изработката на голяма част от изделията може да се сравни с изплитането  на най-сложната и деликатна дантела. До голяма степен източник на вдъхновение за дизайнерите са известните в цял свят плетива от градовете Брюж и Валенсия.

  Една от тези техники е известна като „сегринато“ или илюзия за коприна. Характеризирасе с нанасянето на множество миниатюрни резки върху металната повърхност, насочени в различни направления и покриващи се една друга. Създава се илюзията за украшение, създадено от златна плътна коприна.

  При техниката „ригато“ върху метала се нанасят паралелни резки, чрез които сиянието  се подсилва многократно и подчертава блясъка на скъпоценните камъни, като техниката е използвана предимно при изработването на пръстени.

  „Орнато“ се характеризира с многократното нанасяне на определен фрагмент в украшенията – животни, цветя, листенца, докато се постигне декоративен ефект на орнаментарност. Най-трудоемката и сложна техника, наречена „моделато“, позволява пресъздаването на обемен триизмерен рисунък.

  Buccellati е въплащение на яркияхудожествен замисъл – свеж и неповторим дизайн, подходящ както за ежедневието, така и за изключително тържествени случай.

 • Бучелати - класика, вдъхновена от майсторите на Ренесанса

  бучелатиКласика, вдъхновена от майсторите на Ренесанса, неподвластна на времето,  Buccellati създават  бижута – уникати, изработени ръчно по старинни техники.

  Създадена в средата на XVIII век   ювелирната къща се е съхранила във времето и се превърнала в надежден семеен бизнес, а тайните и тънкостите при изработването на украшенията - ревниво пазени и предавани от поколение на поколение.

  Сред европейските ювелирни къщи, прилагащи традиционният подход при изработката на украшения,  Buccellati заема особено място. За тях сезонните колекции с изделия за любителите на големи брилянти и редки скъпоценни камъни не са приоритет, а с акцент върху приложно-декоративното изкуство. Именно тук ювелирите са постигнали съвършенство в стила trompe-l’oeil, изработвайки от злато и платина украшения, наподобяващи разкошни дантели, стара плътна коприна или атлазени шнурове и върху цялото това великолепие са инкрустирани нежни брилянти, загатващи разкош – вълшебство, станало възможно благодарение на усърдния труд и виртуозно майсторство.

  бучелати

  В съвременния си вариант италианската ювелирна къща Buccellati е основана през 1919г. от Марио Бучелати, който е потомствен бижутер. Към ювелирното изкуство той успял да приобщи и петимата си синове, създавайки работилница с голям капацитет, а към средата на XX век за бранда говорел вече целия свят, най-големите модни и търговски средища като Ню Йорк, Хонконг, Париж и Токио, се радвали на неговото присъствие.

  бучелати

  Съвременните експерти отреждат второто място на бранда в гилдията, веднага след Harry Winston, единодушно коронован за „крал на ювелирния разкош“.

  Всяко изделие, създадено от Buccellati  може да бъде определено като уникално произведение на изкуството.  Платина, сребро или злато / розово, жълто, бяло и дори черно /, перли , цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни и разбира се брилянти, присъстват в бижутата, вплетени в ажурния им облик.В основен дизайнерски мотив  се  превъща  живата природа – пчели и мравки, скакалци и паячета, ягоди и слънчогледи.

  бучелати

  Buccellati е една от малкото световно известни  ювелирни къщи, която продължава да принадлежи на семейството на своя основател и остава вярна на традициите и оригиналният текстурен дизайн, заложени в началото на миналия век от нейния основател – двеста годишен творчески път, утвърден в уникален  и неповторим стил.

 • Serpenti на Bvlgari

  serpentiПреплетен с историята на човечеството още от дълбока древност, образът на змията ни пренася в митологичния свят на Древна Гърция и Древен Рим. Символ на мъдрост, жизнена сила и привлекателност той е въплатен в част от ювелирните изделия на Bvlgari.

  Serpenti се нарежда сред най-разпознаваемите колекции на италианската ювелирна къща, като всяка година се обновява с нови уникални образци, без да губи специфичния си облик.

  Символ на мъдростта и вечното обновление, задължително присъстваща в атрибутите на властта от древността, змията се е превърнала в източник на вдъхновение за представителите на стила арт-нуво във всички направления на изкуството и за дизайнерите от Bvlgari. Бижутата се отличават с меки форми и в тях смело са съчетавани разнородни скъпоценни каъни, подчертаващи женствеността.

  serpenti

  Успехът на колекцията  започва през 1940г. с изработването на едноименните часовници – първите ръчни часовници – украшения във формата на змия. По време на Втората световна война стремежът да се компенсират лишенията и трудния живот намирал израз в страстта към красивото, а ярките забележителни и откровенно луксозни  украшения станали нейн символ.

  serpenti

  С времето стилизирани змийски форми във вид на пръстени, гривни и колиета обкичвали все повече и повече собственици, благодарение на уникалната техника на изработката. Това било оригинално, стилно , ново и неподражаемо.

  serpenti

  През 70-те години на XX век голяма роля за популяризирането на Serpenti  има главният редактор на Vogue Даяна Врийланд, възприемана като образец за стил и класа. Според нея „стряскащ е не противоречивият образ, а еднообразието“ и  украшения от колекцията Serpenti често намирали място на страниците на списанието.

  serpenti

  Стар колкото самото време, образът на змията се възражда в украшенията на Bvlgari и придобива нова привлекателност.

 • Bvlgari - основоположник на съвременната италианска ювелирна школа

  BvlgariБижутата на Bvlgari са проникнати от неповторимо настроение и демонстрират цялото великолепие на италианския дизайн. На границата на разкоша и кича, те са разпознаваеми, преоткрили света на цветните скъпоценни камъни.

  Може да се каже, че Bvlgari се явява основоположник на съвременната италианска ювелирна школа, която акцентира върху цвета и характера на украшенията, противопоставяйки се открито на френския ювелиран традиционализъм, характеризиращ се с изяществото на работата и умението благородните метали да се скриват под паваж от скъпоценни камъни, подбрани в строги цветови съчетания.

  Bvlgari

  Италианците разкрили златото в украшенията и яркостта на цветовете. Закръглените форми на камъните възникнали в Античността , но след това останали неизползваеми, се завръщат с пълна сила и с целия си блясък.

  В дизайна на украшенията цветът като акцент става запазена марка на италианската ювелирна къща. Скъпоценните камъни заемат централно място не само заради тяхната стойност, но и заради необятните възможности за  цветови съчетания. Цейлонски сапфири са обкръжени от тъмно сини сапфири и брилянти в съчетание с оникси и изумруди.

  Bvlgari

  В един момент дизайнерите на ювелирния бранд  напуснали  утъпканите пътеки и традиционните норми  ,концентрирайки в изделията масивни ювелирни конструкции и ярък, неповторим и многопластов колорит от скъпоценни и полускъпоценни камъни с различни големини и форми и различно фасетиране. Неотменно приложение  намерили цветните скъпоценни и полускъпоценни камъни оформени като кабошони.

  Bvlgari

  Кабошоните дават усещане за обем, дълбочина на цветовете и създават изключителен контраст редом до фасетираните брилянти.

 • Историята на ювелирната къща Bvlgari

  Украшенията с клеймо  Bvlgari са уникални образци на елитното ювелирно изкуство както и своеобразен исторически пътеводител, който повече от 130 години съхранява впечатляващата история на Вечния град.В своите изделия дизайнерите на бранда от различни поколения са успели да запечатат и предадат най-специфичните му детайли.

  Bvlgari

  Историята на Ювелирната къща започва от далечната 1884г. в  Рим, когато гръцкият имигрант Сотириос Булгари открива малък магазин за сребърни изделия и антикварни предмети с гръмкото име „Магазинче от древността“, а от 1910г. основателят на фирмата и синовете му Константино и Джорджио се специализират в изработването на ювелирни украшения със скъпоценни камъни, вдъхновени от парижката школа. В тях ярко се очертава стилът Арт Деко.Той се отразява в геометричните форми и стилизираните природни мотиви. В запазена марка при изработването на бижута се превръща  платината – нов и рядко използван благороден метал по това време.

  С времето Bvlgari създават свой уникален стил, базиран на гръко-римския класицизъм, ЕГН – 8306132204италианския ренесанс и римската ювелирна школа от XIX век, превръщайки ги в съвременна интерпретация на изкуството на Античността. Това е първият ювелирен бранд превърнал логото си в орнамент при декорацията на изработваните украшения.

  Bvlgari

  Развитието на италианската киноиндустрия през 50-60-те години на XX век в лицето на „Чинечита“, култовите продукции „Римска разходка“ и „Сладък живот“ модните списания и популярните личности спомогнали за световния успех на бренда Bvlgari.  Появата им на светски събития с изумителните украшения на Bvlgari затвърдила позицията ѝ на марка от световна величина.

  В характерно за фирмата се превърнало едновременното използване на кабошони в различни цветове. В едно украшение място можели да  намерят аметисти, тюркоази, изумруди и брилянти.Щедрото използване на кабошони било иновационно, а бижутата – разпознаваеми.

  Bvlgari

  През 70-те години на XX век девизът на фирмата е „ експерименти, провокации, мечти“. Великолепното разнообразие на дизайна, орнаментите,вдъхновени от изкуството на Древния Изток, поп-арт-а и дори американското знаме и заревото на фойерверките. Дизайнерите създават орнаменти, превърнали се в лайк мотив и визитна картичка на Bvlgari – овални форми с централно разположени кабошони, обкръжени от брилянти, както и верижките със специфична плетеница / т.нар. gourmette /.

  Bvlgari

  Акцентът в ювелирните украшения  през 90-те години на миналия век е съсредоточен върху три елемента : природата / Naturalia /, историята /Celtaura/ и материалът /Chandra/.При изработката на украшенията дизайнерите включват нетипичния за ювелирното изкуство материал бяла керамика, смело съчетавайки я със злато и ярки скъпоценни камъни. За вице президента на компанията Никола Булгари /внук на основателя/ „ за постигането на успеха е необходимо съчетание между минало, настояще и бъдеще, което открива нови хоризонти.“

  Началото на XXI век е белязано от нов двуизмерен облик, подчертаващ универсалността на изделията. Използването на разноцветни сапфири с различна форма, розови турмалини, ярко оранжеви гранати и изумруди с наситено зелен цвят – висшето ювелирно изкуство на италианския бранд излиза на ново равнище, утвърждавайки позициите си на производител на изделия от елитарна класа.

 • Знаменитостите обичат Bvlgari

  Bvlgari

  Знаменитостите обичат Bvlgari и Bvlgari обича знаменитостите. Бижутата и звездите съществуват в перфектна симбиоза, а когато се добави и респектиращото Made in Italy резултатът е поразителен. Ювелирните украшения на Bvlgari са се ползвали и продължават да се ползват с изключителна популярност, свързана с безупречната репутация на бранда, който съществува от 1884г., дизайнът на украшенията, който поразява със своята уникалност и разбира се, звездите, които са пристрастени към тях.

  Украшенията на Ювелирна къща Bvlgari са търсени и намирани, за да не бъдат изоставени никога повече от своите притежатели. Елизабет Тейлър, София Лорен, Грейс Кели, Джина Лолобриджида, Одри Хепбърн, Мадона.Това са малка част от звездите на киноиндустрията предпочели украшенията на Ювелирна къща Bvlgari  .

  Bvlgari

  Бижутата се отличават със специфичен дизайн, а сътрудниците на фирмата обожават да съчетават благородни метали и скъпоценни камъни с нестандартни материали като керамика, мрамор и стомана.

  Не е тайна, че Елизабет Тейлър е била сред най-ревностните и верни почитателки на Bvlgari и голяма част от бижутата ѝ – емблематични или по-малко познати – са дело на дизайнерите на италианския бранд.

  Разноцветният разкoш и изискан стил на Къщата оставят своя отпечатък върху светския образ и на иконата на италианското кино София Лорен. Бижутата на Bvlgari я съпътстват както в началото на шеметната ѝ кариера, така и като лице на корицата на италианския Vogue / 1993г./, когато е на 57 години. Техните бижута са част от бляскавата визия на звездата и в Милано на премиерата на „Бокачо“ /1970г./ и в Лондон при представянето на „Графинята от Хонконг“, където блести с колие от рубинени кабошони и диаманти. През 1994г.във филма „Прет-а-порте“ върху шармантната червена шапка на героинята на София Лорен изпъква украшение от жълто злато и рубини.

  Sophia Loren

  Във филма „Sacro e profane“ Джина Лолобриджида танцува с Франк Синатра,носейки сет от тюркоази и диаманти. Лолобриджида е едно от първите лица на киноиндустрията, влюбено в украшенията на Bvlgari. На кинофестивала във Венеция през 1962г. привлича погледите на аудиторията с платинено колие с брилянти и 9 големи колумбийски изумруда с обща маса около 150 ct.

  Gina

  Списъкът е безкраен. Към успешното сътрудничество на италианския бранд с киноиндустрията могат да се добавят и флоралната брошка с диаманти, която Мадона носи в „Евита“ и диамантеното колие на Рене Русо в „Случаят Томас Краун“.

  Романът на Bvlgari с киноиндустрията е с продължение – безкрайна приказка за красота и разкош.

 • Паметната брошка „Нощта на игуаната“

  Ювелирната колекция на Елизабет Тейлър, събирана през годините е известна не по-малко от притежателката си. Шикозната изисканост на украшенията и елегантната им изтънченост са зашеметяващи и са в състояние да завладеят и най-равнодушните зрители.

  Брошките от благородни метали и естествени камъни наподобяват произведения на изкуството и са неповторими и универсални украшения. Те заемат своето достойно място  в колекцията на актрисата.

  night of the iguana

  Повече наподобяваща сом и почти никак игуана, брошката, наречена „Нощта на игуаната“ е паметна за актрисата и заема почетно място в нейната колекция. Украшението е поредният подарък от Ричард Бъртън, а поводът – премиерата на филма „Нощта на игуаната“ /1964г./ с негово участие, създаден по едноименната пиеса на Тенеси Уилямс.

  night of the iguana

  За Елизабет Тейлър брошката, наречена „Нощта на игуаната“, била най-екстравагантното от всички създадени от Жан-Мишел Шлюмбергер ювелирни украшения и предизвикателство дори за ексцентричния вкус на актрисата, а Шлюмбергер е френски ювелир, известен със своите работи за Tiffany & Co и един от четиримата им бижутери, на които било позволено да подписват своите работи.

 • Колието на Едит Хед

  Колието на Едит Хед

  Сред изобилието от пищни, изящни и атрактивни бижута в колекцията на Елизабет Тейлър, вниманието привлича необичайно златно колие с висулки от слонова кост, преди това принадлежало на най-влиятелната жена в киноиндустрията на Холивуд през 50-те години на XX век – Едит Хед.

  Колието на Едит Хед

  Двете знаменитости се запознават, когато актрисата е на 19 години и участва в заснемането на филма „Място под слънцето“. Скоро професионалното им познанство  прераства в приятелство и Елизабет Тейлър често споделяла, че възприема Едит Хед като своя втора майка.Чрез моделите на костюмите, излезли от нейните ръце, Едит Хед  съумявала да подчертае достойнствата и да прикрие недостатъците във фигурите на холивудските актриси, което я превърнало в търсен дизайнер и в личния им живот.

   

  Колието на Едит Хед

  Колието на Едит Хед е уникално с това, че се състои от 13 кръгли антикварни жетона, изработени от слонова кост и обковани в жълто злато. Това са т. нар. opera pass. На тях се гравирали името на оперния театър, имената на зрителя и номера на запазеното място. През XIX тези жетони изпълнявали функцията на сезонен абонамент в оперните театри на Европа, а Едит Хед колекционирала своеобразните билети. Сред събраните от нея жетони през годините има и такъв за оперен сезон 1831г., принадлежал на херцога на Графтън.

  Колието на Едит Хед е оригинално, колоритно и с богата история. В годините се превърнало в запазена марка на Едит Хед. В завещанието си тя оставя колието на Елизабет Тейлър като спомен от едно дългогодишно приятелство, а след смъртта на актрисата колието на Едит Хед е дадено на аукцион, организиран от Sotheby’s и е продадено за 314 500 щатски долара.

 • Платинен Сотуар

  платинен сотуарПрез 2011г. на аукцион, организиран от Sothbe’s в Ню Йорк, представителите на ювелирна къща BVLGARI поставили своеобразен рекорд, откупувайки създадените от нея през годините бижута. С това било поставено началото на проект, свързан с организирането на изложба, която да гастролира по целия свят за радост на верните почитатели на италианския бранд.

  Разделът на изложбата, озаглавен „Dolce Vita“ включва експонати, принадлежали наличности, оставили трайна следа в шоу индустрията и  е отражение на страстта на знаменитостите към украшенията на BVLGARI.

  платинен сотуар

  Елизабет Тейлър се откроява като една от най-верните и страстни почитателки на BVLGARI.

  За скромните пет години турове в бутиците на ювелирната къща, актрисата се превърнала в горда собственичка на едни от най-изящните, забележителни и емблематични украшения на всички времена.

  платинен сотуар

  Сред знаковите ѝ украшения е платинен сотуар, изпълнен в стил Арт Деко. Масивният медальон е инкрустиран със сапфири и брилянти, а в центъра му е разположен 60-каратов син кашмирски сапфир, оформен като кабошон.

  Това бил поредният изключителен ювелирен подарък от Ричард Бъртън за Елизабет Тейлър, а поводът – 40 годишният ѝ юбилей.

 • Странница – историята на една перла

  СтранницаВ началото на XVI век, след като Колумб открил пътя към Новия свят, испанските мореплаватели предприели експедиции в търсене на несметни съкровища и за присъединяване на нови територии към кралството. Част от тях били островите, къпани от водите на Карибско море и Панамския залив в Южна Америка. Край техните брегове моряците открили огромно количество прекрасни перли, а островите станали притежание на испанската корона  били наречени „Перлените острови“.

  Според  легендата La Peregrina била открита от роб във водите на Панамския залив – голяма красива млечно бяла перла с гладка повърхност и съвършенна крушовидна форма. За това съкровище робът получил свободата си, а перлата поела своя път към Европа, за да стане част от съкровищницата на испанския крал.

  странница

  La Peregrina е най-известната перла в света и в историята на ювелирното изкуство. Във времето е била притежание на различни владетели и аристократи от цяла Европа : испанският монарх Филип II, в последствие и на неговата съпруга Мария I Тюдор (станала известна като Кървавата Мери), принадлежала е и на наследника на френската корона Наполеон III.  След падането на Бастилията и края на френската монархия перлата е закупена от шотландския херцог  Аберкън. Преминала през ръцете на множество собственици, губена и намирана, перлата получила име, достойно на историята ѝ – La Peregrina (Странница).

  Около век по-късно наследниците на херцога предложили легендарната перла на аукцион, организиран от Sotheby’s.

  странницаНе е изненадващо, че новият ѝ собственик се оказал холивудският актьор Ричард Бъртън, запленен от уникалната скъпоценност и нейната история - нов неустоим подарък за блестящата Елизабет Тейлър. Малко след това се случило леко произшествие, при което актрисата можела да загуби перлата завинаги, защото тя се харесала на любимото ѝ кученце, взело я за лакомство. След злополучното събитие актрисата възложила на бижутерите от „Cartier“ да изработят украшение, в което перлата да е акцент. Така крушовидната „Странница“ била превърната във висулка, завършваща пищно колие, изработено от перли, брилянти и рубини.

  странница

  След смъртта на актрисата перлата била продадена на аукцион на Christie’s за колосалната сума от 11,8 милиона щатски долара. La Peregrina станала най-скъпата перла в света, а името на новият ѝ собственик и до днес се пази в тайна.

1-10 of 122

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 13