Fortuna Blog

 • Кехлибар-слънчевият скрижал на праисторията!

  Кехлибар-слънчевият скрижал на праисторията!

  В началото на своя път кехлибарът е бил просто смола, отделена преди милиони години, от борове от вече изчезналия вид Пинус сукцинифера. Смолата е служела като защитен механизъм срещу насекоми, паразити и дървесни гъби.

  Веднъж отделена от дървото, тя е преминала през множество трансформации, докато се превърне в кехлибар. На дъното на Балтийско море има големи запаси от кехлибар и той често бива изхвърлян на брега след силни бури. Други залежи са открити на остров Сицилия, в Румъния, Бирма, Китай, Япония, Канада, Мексико и САЩ.

  Най-голямото находище в света се намира западно от Калининград в Русия, в глинен пласт на 30 метра под повърхноста на земята. Доказано е, че най-древният кехлибар на света е на 120 милиона години. Балтийския кехлибар, който е на около 40 милиона години, може да се намери на много големи блокове, които достигат няколко килограма.

  Най-голямото парче балтийски кехлибар тежи около 10кг. и е открито в Полша през 1860г. На остров Борнео пък е намерено най-голямото парче кехлибар изобщо,тежащо 68кг. Търговския добив на кехлибар започва през 1264г. и продължава и до наши дни.

  Основните източници днес са балтийските репблики, Доминиканската република, като кехлибарът от балтийските републики е по стар, поради което е предпочитан от повечето търговци.

  За кехлибара се споменава в съчиненията на Платон и Аристотел. За него разказва и Омир в своята „Одисея“. Древните гърци го наричали електрон, а германските племена го определяли като „огнен камък“. Някога голям кехлибар украсявал короната на египетския фараон Тутанкамон.

  През Средновековието кехлибарът бил широко използвано лекарствено средство. Докато майсторите се опитвали да открият способ, чрез който стъклото да бъде изработено напълно прозрачно, от шлифован кехлибар се изработвали очила и лупи.

  Очаквайте продължение...

 • Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

  Опалът -мистериозен и пленителен камък- продължение

  Описан е като чисто бял прозрачен камък, който проблясвал с ярко червена светлина. Наричали го „патронус форум“ и вярвали,че който го носи ще стане невидим. По времето на кралица Виктория били открити големи опалови находища в Австралия. Тя станала известна с пословичната си страст към благородния опал, особено към черния.

  opal

  Наредила на кралските бижутери да изработят различни красиви накити за нея и така „камъкът на боговете“отново бил на мода. На Изток, особено в Индия, отдавна са обожествявали благородните опали като са ги считали за камъни на любовта, верността и състраданието, а също така са вярвали, че прогонват мрачните мисли и страха. Благородният бял опал е бял, светлосив, жълтеникав, светлосиньо-сив и бледосин.

  opal

  Добива се от векове в бивша Чехословакия, където са и най- старите опалови мини в Европа. Водният опал е прозрачен с чудесна игра на цветовете, наподобяваща „огньове“.
  Огнения опал може да бъде прозрачен или полупрозрачен, има наситени жълти, алено-червени или оранжеви отенъци. Най-известният източник на огнени опали е Мексико. Този вид мексикански опал е известен и като опал кантера.

  Има поверия, че огнения опал увеличава личната сила, спомага за откриването на вътрешния огън и осигрява защита от опасности. Той е символ на надеждата, енергиен усилвател, улеснява и процесите на промяна.
  Истинският черен благороден опал е рядък и много скъп.

  Един екземпляр с размерите на бобено зърно може лесно да достигне цена от 25000 USD. Цветовете му варират от черно, през синьо-сиво до опушено сиво, с цветни петна както при белия благороден опал. Към 1887г. в района наречен „Белите скали“ в Австралия, миньорите откриват няколко находища с естествен черен опал.

  Днес Австралия е най-големия доставчик на черен опал и за това на 27.07.1993г. е обявен за национален скъпоценен камък на страната. Аборигените вярвали, че цветовете на опала са се образували когато „дъгата докоснала Земята“. Днес скъпите Австралийски опали, могат да бъдат отнесени към категорията на „инвестиционните камъни“. Ценните опали се добиват още в Етиопия, САЩ, Бразилия, Индонезия, Мексико и Перу.

  Голяма колекция от опали се съхранява във Виена. Един от опалите е с маса 7000 карата, а друг с размерите на кокоше яйце. В Австралия е намерен опал с маса 100 карата „Девоншир“. Той е с черен цвят, слабо изпъкнал, с овални очертания и е собственост на Девонширския херцог. Опалов гердан с маса 203 карата е подарен на кралица Елизабет 2 през 1954г.

 • Опалът -мистериозен и пленителен камък

  Опалът -мистериозен и пленителен камък

  Опалът -мистериозен и пленителен камък, изобразяващ подобна на дъгата иридисценция, променяйки цветовете си с ъгъла на наблюдаване. Този феномен на опалесцентна рефлекция е един от факторите отговорни за неуловимата природа на камъка.
  опал
  В арабския свят се смята, че опалите са паднали от небето с проблясъците на светкавиците. Според коренните австралийски жители, създателят слязъл на земята по дъга, за да донесе мир на хората.
  На мястото където стъпалата му докоснали земята, камъните оживяли и започнали да блещукат във всички цветове на дъгата. Така бил създаден опалът.

  opal

  Думата произлиза от латинското Opalus и санкритското Upala-означаващ „скъпоценен камък“. Той е познат и ценен още от дълбока древност. Едно от имената на опала в Древна Гърция било „педарос“, което означава дете, но също така и любимец.

  Древните гърци наричали опала „камъкът на боговете“, който носи късмет, любов и безсмъртие. При ацтеките той е известен като „буреносен облак“ и те вярвали, че предпазва от престъпления и епидемии. За Римляните опалът бил камък на късмета и пламенния устрем.
  opal

  Когато сенаторът Ноний отказал да се раздели със своя голям опал, Марк Антоний го изгонил от Рим. Опалът е свързан с римския празник Опалия-ритуал в чест на богиня Опс, който се провеждал всяка година.

  opal
  В короната на свещенните Римски императори бил инкрустиран голям великолепен опал, който бдял над Императорското семейство.

  Очаквайте продължение...

 • Коко Шанел и нейната страст-перлите!

  Коко Шанел и нейната страст-перлите!

  Коко Шанел е една от най-вдъхновяващите жени на всички времена и безспорен символ за класа и стил. Малката черна рокля, панталонът в дамската мода, нанизите от бели перли, стилизираните къдрици, ярките червени устни, вечният аромат-Chanel 5-те разчупват стереотипа, и до днес заемат важно място в света на модата.

  Перлената огърлица придобива невероятната си популярност сред модата от целия свят, след като става практически постоянен аксесоар на неподражаемата Коко Шанел през 30-те години на миналия век.

  Ставайки наследник на модата, тя превръща перлената огърлица в задължителен атрибут на истинска дама, както в небрежен поглед, така и на церемониални събития.

  Традиционната огърлица на Chanel е перла, която е свързана с благородни или неблагородни метали, гарнирани с декоративни елементи, както и скъпоценни и полускъпоценни камъни. „Носейки черен пуловер и десет редици перли, тя направи истинска революция в модата“, казва Габриел Кристиан Диор.

  Истински и изкуствени, кръгли и странни по форма, белите перли символизират стила на Шанел.
  Един от най—известните цитати на Коко Шанел гласи, че всяка жена заслужава да има купища перли.

 • Коко Шанел - продължение

  Коко Шанел - продължение

  През 1923г. Chanel представя първата си ювелирна колекция. Упоритостта, таланта и революционните идеи на Коко Шанел дали своя принос-достъпните дизайнерски бижута станали ценени повече от украшенията обсипани със скъпоценни камъни и издържани във всички традиции на европейското ювелирно изкуство.

  Популяризирането на масовата бижутерия и рецесията на 30-те години на 20 век се отразили негативно върху работата на утвърдените европейски ювелирни къщи. В разгара на икономическата криза от световния гигант в ювелирния бизнес Debeers, потърсили съдествието на Коко Шанел при създаването на нова колекция украшения с брилянти.

  Тя приема предложението за сътрудничество и създава една от легендарните колекции за всички времена, която остава популярна и днес и визуално е позната на всеки. Успехът на колекцията е толкова зашеметяващ, че два дни след представянето и, акциите на Debeers на Английската борса се покачили с цели 20 пункта.

  В колекцията на Шанел за Debeers, доминирали три графични образа-панделки, звезди и пера. Брилянтите използвани за изработването им били с триъгълна, шестоъгълна и трапецовидна форма.

  Уникалността на ювелирните изделия в колекцията се изразявала в тяхната трансформируемост. Колиетата можели да се носят и като брошки, а диадемите лесно се превръщали в гривни и колиета. След популяризирането на първите колекции, дизайнерката се запознава с талантливия художник Пол Ириб.

  Негова е идеята фирмата да се отклони за кратко от главната си ювелирна концепция и да се насочи към използването на скъпоценни камъни. Благодарение на него в колекциите на Chanel се появили великолепни украшения с брилянти, оценени по достойнство от поклонниците на естествени камъни и традиционното ювелирно изкуство.

  Пол Ириб съдействал за организирането на изложба с брилянтени украшения на Chanel, която завинаги остава в историята на модата.

 • Коко Шанел - Стил и красота

  Коко Шанел - Стил и красота

  „МОДАТА СЕ ПРОМЕНЯ, СТИЛЪТ Е ВЕЧЕН!“ КОКО ШАНЕЛ

  Коко Шанел е известна модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век.

  коко шанел

  Тя поставя началото на изработването на стилни и достъпни украшения с имитационни материали. Истински новатор и идеолог на комфорта и елегантността в модната индустрия, Коко Шанел развива концепцията за украшенията и аксесоарите като неотменна и задължителна част от визията на съвременната жена.

  За нея украшенията били декоративен елемент, детайл от облеклото, а не демонстрация на обществено и финансово положение. Благодарение на тази философия и приложението и в реалността за милиони обикновенни жени, настъпило ново време-на изискана простота и достъпен ежедневен шик.

  Идеята за бижутата Коко Шанел претворявала със собствените си ръце, и така можела да получи реална представа за почти готовото изделие, и да изменя модела до постигането на удовлетворителни резултати.

  Модната диктаторка намирала вдъхновение за своите украшения в средновековните витражи, руската иконопис, византийските мозайки и  древноегипетските йероглифи.

  Забележително влияние върху първите ювелирни колекции на Chanel, оказал внукът на Виктор Юго-Франсоа. По неговите проекти били изработени едни от първите клипсове, брошки и колиета.

  Очаквайте продължение...

 • Луи Вюитон - продължение

  Луи Вюитон - продължение

  През 1914г. най-големият създаван по това време магазин за куфари и пътнически чанти е бил отворен в Париж именно от марката Луи Вюитон .

  За всичките тези години от създаването на модната къща до днес, майсторството винаги е било на първо място.

  Любопитен факт е, че с днешна дата, всяко едно изделие под името се изработва на ръка във Франция.

  Първите луксозни часовници с марка Louis Vuitton се появяват на пазара преди 17г., а първите ювелирни украшения - от 2008г.

  Това е и времето, в което Френската модна къща е оглавена от Хамди Чати.

  През годините той дава своя принос в Piajet, Montblanc And Harry Winston като инженер по микромеханика и сложни механизми.

  За Луи Вюитон изключително важен аспект в работата е дизайна на ювелирните изделия, който да се отличава от облика на типично класическите украшения на другите брандове и в същото време да е актуален, независимо от модните тенденции.

  Всеки един от дизайнерите допринася брандът да намери и развие своя собствена естетика в ювелирните украшения.

  Последната ювелирна колекция на Louis Vuitton“ Conquetes“ е вдъхновена от средновековните героини и изобилства с хералдически символи.

  Ювелирните изделия са изпълнени в по сдържана цветова палитра, като акцентът е поставен върху един централен цветен камък/сапфир,шпинел или изумруд/в обкръжението на диаманти.

  Първите 50 бижута от колекцията са представени на Седмицата на модата в Париж/2019г./

  Едно от най запомнящите се украшения е колието The Poaume, което се отличава със сложна решетъчна конструкция, обсипана с 1600 брилянта и малки сини сапфири.

  Централния камък е сапфир с кралско син цвят и маса 19,31 карата.

  Друго ярко предложение от колекцията е колието La Reine , украсено с 9 аквамарина/с обща маса 152,83 карата/ и 24,22 карата брилянти, обковани в бяло злато и платина.

  При откриването на бутиковия си магазин на площад Вандом в Париж, Louis Vuiton представя колекцията „Спирка в Париж“, а в бижутата и са пресъздадени улиците, които водят до новооткрития магазин.

  Той е и първото представителство на бранда, посветено напълно на ювелирните изделия.

  Съвременният подход, уникалният дизайн и качествените материали превръщат Louis Vuittоn в един от водещите ювелирни брандове, които тепърва ще поднася изненади на аудиторията със своите украшения.

 • Луи Вюитон

  Луи Вюитон

  Луи Вюитон е френска транснационална компания, известна като производител на луксозни стоки с търговските марки Louis Vuitton, Givenchy, Hennesi, Guerlain и др.

  Louis Vuitton не може да се похвали със столетна история и опит в създаването на луксозни часовници и ювелирни украшения, но днес е един от водещите брандове в изработката им в направленията High Jewellery IN Fashion Jewellery.

  Стилът на работа, с който фирмата печели клиенти е същият, който години наред е прилагала в света на модата и кожените аксесоари. Така дизайнерите и ювелирите имат свобода на действие, която не е ограничена от традиционните стериотипи, обичайно приемани в ювелирната индустрия.
  Тази модна къща пази в своите архиви дълга и забележителна история, която успява да се наложи като културен феномен през всичките тези години.

  Луи Вюитон Малетие стартира своята кариера едва когато е на 16г. Професионалното му занимание по това време е създател на пътнически куфари. Модна къща Louis Vuitton е създадена в далечната 1854г. Синът на Луи Вюитон, Джорд, наследява империята след смъртта на баща си.

  Именно наследникът е създател на емблематичната ключалка, която до ден днешен остава един от най-разпознаваемите детайли на аксесоарите Louis Vuitton.Емблематична за марката е шарката с, която се изработват изделията. Нейното дебютно представяне е било през 1896г. с цел борба с фалшификатите.

  Очаквайте продължение...

 • Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

  Рубин - камъкът на любовта - IIIта част

  През 1996г. в Мианмар е открит рубин с тегло 3,5 кг. и маса от 21000ct.
  Той бил толкова съвършен, че според тамошното правителство не би могъл да бъде оценен и на практика е безценен.
  Бирманските рубини се смятат за еталон при оценката на качеството на рубините.

  Тайландските рубини се характеризират с виолетов до кафяво-червен цвят. За рубините от Шри Ланка са характерни виолетово - червените до светло-розовите нюанси.
  Танзанийските рубини са по тъмни, напомнящи цвета на гранатите и са по достъпни по отношение на цената. Така са се наложили търговските названия на рубините в зависимост от мястото на тяхното добиване.
  Макар и по рядко в природата се срещат т.нар. звездни рубини и се смятат за много ценни из цяла Азия. За тях е характерен ефекта астеризъм, при който върху повърхността на кристалите може да се види четири или шестлъчева звезда.

  Голям звезден рубин „Рива“/138,7ct/ е изложен в Смитстоновия институт във Вашингтон, а звездният рубин „ Де Лонг“/100ct/-в музея по естествена история в Ню Йорк.
  За съжаление рубините в историята се срещат рядко, а залежите им са на изчерпване. Рубинът е първият скъпоценен камък, който започва да се имитира и създава по изкуствен път.
  Най-популярните ювелирни къщи-Cartier, Bvlgari, Bucheron, изработващи луксозни бижута и аксесоари за аристократи и високопоставени личности, винаги са използвали и продължават да използват рубини в своите творения.

  Скъпоценен камък, ползващ се със заслужена популярност и обгърнат с мистичен ореол, неизлизащ от мода през вековете, натуралният рубин продължава да е актуален и днес.

 • Рубин - камъкът на любовта продължение

  Рубин - камъкът на любовта - продължение

  На изток рубина олицетворява любовта, здравето, силата и жизнената енергия.
  В Елада и Древен Рим също го тачели като един от най-скъпите и красиви скъпоценни камъни.
  Смята се ,че рубинът е известен на човека още от Бронзовата епоха.

  През Средновековието в Русия го използвали като талисман срещу кошмари. Също така се твърди, че рубинът осигурява надеждна защита срещу фалшиви приятели, болести и черна магия.

  Има една легенда, според която най - прекрасният кървавочервен рубин е принадлежал на един от великите Могули-падишах Ахбар. Той бил намерен в подножието на планина, в близост до град Агра.

  Ставайки собственост на падишаха се превърнал в негов талисман. Необработения рубин бил поставен в златен обков. Смятало се е, че победите във военните походи до голяма степен се дължат на този талисман.

  След смъртта на Акбар и походите на Персийския шах Надир в земите на Индия, рубинът бил пренесен в Техеран и остава в неговите съкровищници. Рубинените колекции на кардинал Ришельо и Мария Медичи били известни в цяла Европа.

  Мадам де Помпадур, метреса на френския Крал Луи 15, притежавала едър рубин, оформен като прасенце,което винаги носела в себе си за късмет. Днес той е изложен в Лувъра. Рубини с най високо качество се добиват в Бирма. Те са с кървавочервен цвят, сивкавовиолетов отенък и са известни с наименованието „гълъбова кръв“.

  При преобладаващи по тъмни тонове, рубините се наричат „бича кръв“, по-светлите „вишневи“.

  Очаквайте продължение...

1-10 of 250

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 25