Fortuna Blog

 • Зодия риби и аквамарин

  Зодия риби и аквамарин

  Скъпоценните камъни традиционно са свързани с астрологията, планетите, съзвездията, зодиите и съответно с човека и неговата съдба, минала или бъдеща. В момента на раждането или зачатието, всяка клетка на новороденото закодира всичко наоколо-слънце, дъжд, бури, снегове, заедно с разположението на звездите. На всяко съзвездие отговаря определен минерал-камък покровител на родените под един или друг звезден знак. Винаги се е смятало, че носенето на подходящи зодиакални камъни засилва влиянието на астрологическият знак върху родените под него, и дава благоприятна среда за предаване на звездните влияния.

  Представителите на зодия риби/21 февруари-20 март/предвещават идването на пролетта в цялата и прелест и са най-загадъчния и тайнствен знак в зодиака. Рибите са известни със своята интуитивност и артистичен талант. Те са щедри състрадателни и изключително грижовни.

  Характерна черта за тях е, и интелигентността и проницателността. Подходът им към живота е много положителен. Те винаги знаят какво искат и са сигурни, че ще успеят да го постигнат. Най-подходящия минерал за зодия риби е аквамарин. Със своя нежен син и синьозелен цвят той е прекрасен магичен минерал както за ежедневно бижу, така и за по специални случаи.

  Този камък който отразява младостта и оптимизма, е бил използван от мореплавателите в древни времена, за да предпазват от корабокрушения по време на плаване. Аквамаринът е тясно свързан със сърцето и се вярва, че намира истинската любов в сърцето на притежателя си. На представителите на зодия риби, този великолепен кристал им помага да променят позитивно и градивно светогледа си и да имат по-ясен поглед как да постъпят, когато имат затруднения.

 • Тенденции при бижутата за 2023 година

  Тенденции при бижутата за 2023 година

  Бижутата винаги са добра идея!

  Визията никога не е напълно завършена, ако не се добавят обеци, колие или гривна към тоалета. Тенденциите при бижутата и аксесоарите всяка година се определят основно от китайския зодиак, според който през 2023г. ще властва черния воден заек. Всеки елемент от источния зодиак е свързан с различни цветове и камъни, които го характеризират и носят късмет и благополучие на своите притежатели.

  През 2023г. ще властват колиета, пръстени и обеци с формата на миди и други водни обитатели, както и перлите, разбира се. Тази вечна класика присъства през цялата година в колекциите под формата на екстравагантни модели с модерна нотка. Бижута с перли и форма на миди е най-добрата комбинация за отпускарска плажна визия, любима тенденция за повече слънчево настроение. През 2023г. на почит ще бъде също и аметистът. От древни времена той е определян за най-силно енергийните камъни.

  Представлява разновидност на кварца и има богата история изпъстрена с легенди, обичаи и вярвания. Виолетовите му лъчи носят вълшебната сила на мечтите, вдъвновението и стимулират креативността. Неслучайно самата Клеопатра е носила бижу от аметист. Лилавият цвят е почитан от кралските особи и именно за това точно този камък е сред любимите на благородниците в цял свят. През 2023г. на мода ще бъдат белите и жълтите метали. Първия е универсален и подходящ за всяко време на деня и повод, а вторият по-набиващ  се на очи и по-подходящ за вечерта.

  Спокойно могат да се комбинират помежду си. Основното е, че бижутата трябва да са от един стил а не от един и същи цвят. Съдейки по актуалните колекции, флоралните мотиви ще ни съпътстват и през зимата. Смело носим пръстени под формата на отворени пъпки, обсипани в камъни, или масивни колиета, сякаш току-що разцъфнала градина. Да, бижутата не са за всеки ден, но за среща или на театър-напълно

 • Султанит - необичаен и рядък камък

  Султанит - необичаен и рядък камък

  Необичайният и рядко срещан камък султанит е своеобразна метаморфоза на корунда в резултат от взаимодействието му с водата. Това е камък - хамелеон, зелената, ювелирна разновидност на минерала диаспор. Името му овековечава някогашното величие на османските владетели и ограничените му залежи, скътани в планините на Анатолия /Турция/.

  Турските бижутери възприемат този камък като най-ценният сред скъпоценните. Залежи на султанит са открити още в Среден и Южен Урал, Китай, Узбекистан и САЩ. Кмъните добивани в тях, обаче не притежават ювелирна стойност.
  Камъкът е класифициран от френския кристалограф Rene Jaust Hauy през 1801г. Той е ученият направил описание на минерала и дал му името диаспор.

  Султанитът е сравнително нов минерал за ювелирния пазар. До 80-те години на ХХ век е известен и достъпен единствено за състоятелни колекционери, а първите ювелирни украшения, станали достояние за широк кръг от потребители, придобиват полулярност едва през 90-те години на миналия век.
  Султанитът е изключително рядък и удивително чист по отношение на включения камък.

  Към настоящият момент за ювелирни цели се добива единствено в Турция.
  Анатолийските планини са запазили в себе си единственото в света находище на скъпоценния камък с александритов ефект.
  Султанитът е един от малкото минерали, които не притежават определен цвят, защото се променя в зависимост от интензивността на светлината. В това се изразяяват и уникалната му красота и загадъчност.
  При слабо осветление или в мрачни, облачни дни той е с наситено зелен цвят, напомнящ зелена трева. На силна светлина цветът му придобива кафеникави, оранжеви оттенъци или жълти оттенъци.
  При наличието на различни примеси, минералът може да бъде със син, червен и даже с виолетов цвят, с различна яркост и наситеност.
  Като рядък и ценен камък много добре се съчетава с обкови от жълто и бяло злато. Бижутата могат да включват и допълнения от брилянти, които още повече подчертават уникалността му.
  Изключитената рядкост на сутанит на ювелирния пазар се определя не само от единственото находище, но и от особеностите при неговото оформяне и шлифоване.
  Според статистиката едва 2% от обработеният султанит, добит в Турция е годен за ювелирни цели. От тази гледна точка притежаването на бижута със султанит е отлична инвестиция.
  Прекрасен, ярък и неповторим, екзотичен и многолик, султанитът е източник на неизчерпаемо вдъхновение и още едно напомняне за величието на природата.

  Бижута със султанит може да закупите от магазини Фортуна.

 • Годината на черния воден заек

  Годината на черния воден заек

  Новата година по китайския календар настъпва на 22 януари и ще властва до 9 февруари 2024 година. В древен Китай зодиакалните животни са били надарени с определена характеристика, разделени на шест двойки, така че качеството на едно животно  да са противоположни на характеристиките на друго животно. Целта е да има хармония –Ин и Ян. Годината на Заека съответства на Ин-женският, приемащ, грижиовен, пасивен принцип.

  Оттук идват очакванията за годината. Заекът символизира комплексни качества-той е кротък, нежен и тих, но в същото време се движи бързо и е много умен. Способен е да се адаптира и да се защитава при опасни ситуации. Лунната нова година би трябвало да донесе така дългоочакваната вълна на спокойствие и увереност. Препятствията по пътя ще се преодоляват с тихо постоянство, стабилност и вътрешна сила независимо от проблемите насреща.

  Тъй като заекът е и символ на плодородието, годината под неговия знак ще е силна за започване на нови бизнес начинания. Заекът наследява Тигъра на небесния престол. Когато водата е основният елемент в една година, тогава се смята, че всички събития в нея могат да бъдат съдбоносни. Черният заек е активно животно и обещава сравнително плавен преход и последователност.

  Водата бе елементът и на годината на Тигъра, но природата му Ян се свърза с голяма динамика и енергия. За разлика от това годината на Заека е „пъргава и елегантна“ според китайската астрология. В цяла Азия Заекът се свързва с мира, богатството и дълголетието. В китайската култура той се възприема като животното с най-голям късмет в зодиака и се асоциира с енергията, елегантността и красотата. Япония също го цени високо:там той е символ на богатство, прогрес и интелект. Често срещана традиция е поставянето на талисмана maneki-neko /т.нар. привличаща котка/, но с глава на заек, пред вратите на ресторанти, магазини и други търговски обекти- смята се, че фигурката носи късмет и просперитет на собственика. Небесно синьо, огнено червено, императорско жълто и ябълково зелено са цветовете, които ще носят късмет през 2023 година. Нюансите, които съответстват на водата-синьо и зелено ще са най-мощни. В Годината на черния воден заек се допуска, че егото и егоцентризма ще бъдат оставени на заден проект за сметка на диалогичността, а това отваря пред всеки доста нови благоприятни условия за прогрес.

 • Интересни факти за бижутата - продължение

  Интересни факти за бижутата - продължение

  В Асирия мъжете и жените носели огромни количества бижута, включващи амулети, гривни за краката и масивни огърлици.Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години.

  Почти по същото време и в Китай започнала изработка на бижута. Китайците предпочитали среброто пред златото като материал и то  комбинация с нефрит. Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го със сила и красота. Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им.

  В символичния език на бижутерите, сапфир инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие. Годежният пръстен на принцеса Даяна често се посочва като най-разпознаваемото бижу на 20-ти век. Емблематичният 12-каратов цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато, сега се носи от Кейт Мидълтън.

  Емералдите са добивани от египтяните още преди 3500г.пр.н.е. и са били наричани „камъкът на небето“. Всяко едно бижу, което съдържа в себе си скъпоценни или полускъпоценни камъни се смята за елегантно, изискано и най-често притежателят им е с висок стил и класа.

 • Интересни факти за бижутата - продължение

  Интересни факти за бижутата - продължение

  Муранското стъкло е открито преди много години, а от него първите майстори са произвеждали множество стоки. Така и до днес, от различните модели бижута лъха елегантност и традиции. Най-старите фрагменти от перлени бижута са открити в саркофаг на персийската принцеса, починала през 520г.пр. Хр.

  Много високо бил ценен розовия оттенък в белия цвят. Има легенда, че Клеопатра разстваря скъпа перла в супа, след което я изпива за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.
  В хода на цялата човешка история, хората винаги са били, и продължават да бъдат, изцяло запленени от изяществото на скъпоценните камъни, известни с наименованието „перли“, в резултат на което са се създавали и разпространявали много митове и легенди свързани с тях. Например, в древните общества, перлите често са били смятани за вид чудотворни образи и са били свързани с божества като Буда или Дева Мария.

  По време на епохата на Римската империя, хората са мислили,че перлите представляват сълзи на ангел или от бог. Откривайки перли намиращи се в мекотели, те разбирали, че те са свързани с океана и в крайна сметка са ги описвали като сълзи от русалки или от други легендарни същества в дълбините на сините морета.

  Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута. В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус.

  В Древен Рим само знатните хора са можели да носят пръстен например. В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус. Кроманьонците носели бижута като огърлици, гривни от кости, зъби и други животински останки.

  Оаквайте продължение...

 • Интересни факти за бижутата

  Интересни факти за бижутата

  Добре проектираното бижу е класика и никога няма да излезе от мода. Всички обичаме бижута и историята им е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити. Днес красивите аксесоари са социално приета норма в повечето страни, белег на добър вкус и начин да покажеш обществен статус.

  Още от зората на човешката раса, бижута като гривни, колиета, гердани, обеци и пръстени, успяват постоянно да присъстват и са движеща сила на много модни и културни промени. Най-старите и известни бижута датират преди около100 000 години и те не са красиви скъпоценни камъни или диаманти а са просто няколко мъниста, направени от черупка на мида. Първият диамант е открит в Индия, през 4 век. Диамантите бързо стават високо ценени заради невероятната си издържливост и блясък.

  До 18-ти век хората са смятали, че Индия е единственият изсточник на диаманти, но след това през 1866г. в Южна Африка е намерен диамант над 21 карата, който превръща Южна Африка в един от водещите доставчици на диаманти. Първияят годежен пръстен е изработен през 1477г. по случай брака на Максимилиан и Мария Боргундска. Така тази традиция се въвежда на годеницата да се даде годежен пръстен. Най-големият диамант който някога е бил намерен се казва „Кулинан“ /3106/ карата.

  Венецианските майстори на стъкло от остров Мурано са развили креативни и революционни начини за производство на стъклени мъниста от които са произвели първите огърлици. Макар и малък остров близо до Венеция той остава синоним на изящество, елегантност и фин стил, представен чрез различните произведения.

 • Стрелец-тюркоаз

  Стрелец-тюркоаз

  стрелец-тюркоазСкъпоценните камъни традиционно са свързани с астрологията, планетите, съзвездията, зодиите и съответно с човека и неговата съдба, минала или бъдеща.

  Всяка една зодия има определен камък, който я закриля и помага в трудните моменти. Любопитен и енергичен Стрелецът е един от най-големите пътешественици сред всички зодии.

  Техният отворен ум и филосовски възглед ги мотивира да се скитат из света в търсене на смисъла на живота.

  Стрелците са искрени и честни, оптимисти за бъдещето и за това, което ги очаква. Те не се съсредоточават върху нещастията, а върху усилията, които трябва да положат за да осъществят целите си.

  стрелец - тюркоаз бижутаАко има зодия, коато може да се нарече свободолюбива то това е Стрелец.

  Минералът който най много подхожда на Стрелеца това е тюркоазът. Тюркоазът се смята за талисман на смелите, готови да отидат до края на света.

  Този камък носи късмет на стрелците и ги предпазва от негативни житейски ситуации хармонизирайки техните емоции и настроения.

  Египтяните са ценили тюркоаза като камък на живота. Най-старите биута с тюркоаз са намерени в мумифицираната ръка на кралица Зар, живяла преди около 5500г. пр. Хр.

  Индианците са вярвали, че тюркоаза има големи защитни сили особено срещ зли очи.

  Наричали го „Небесен камък“. Вибрациите на тюркоаза могат да изградят духовен мост между световете и да даде силни психически сили на този който го носи.

  бижута с тюркоаз

 • Морганит - продължение

  Морганит-камък на щастието, любовта и късмета - продължение

  Джон Морган дарява изключително голяма колекция от минерали и скъпоценни камъни на музея по естествена история в Ню Йорк. В Русия минералът е известен с названието воробевит- на името на изтъкнатия минералог В.И.Воробьов, който открива интересния камък в Урал.

  През годините неколкократно са правени опити различните названия на миерала да бъдат обединени в общото за цял свят „розов изумруд“ И макар това название да е напълно обосновано от гемологична гледна точка, то така и не било възприето повсевместно поради претенциозността на това име. В природата най-широко разпространен е розовия морганит, но цветовия спектър на камъните варира в широки граници-от розов до люляков и светло виолетов.

  Големи кристали морганит се добиват в Мадагаскар, Авганистан, Бразилия и САЩ.Абсолютната прозрачност на камъните и отсъствието на включения и дефекти, са критериите, които формират високата стойност на камъните. Стойността на морганит с брилянтен шлайф може да варира между 50-200 американски долара за карат.

  Най-високо оценявани са камъните с прасковен цвят. Въпреки кратката му история, музеите разполагат с внушителни колекции от експонати, отличаващи се със сравнително големи размери и необичайна оцветеност. Така например най-големият намерен до сега морганит е със светло оранжев цвят, тежи повече от 23кг. и е открит 1989г.

  В музея по естествена история в Ню Йорк е изложена статуетка от морганит, изработена от цял камък. Древните гърци, използвали специалните, професионално пречупващи светлината свойства на берила, за да направят първите очила.

  По времето на Нерон бял берил е бил открит на остров Елба и се е използвал също за направата на очила. Енергиите на морганита работят на най-високото ниво на сърдечната чакра, осигурявайки чистота на мислите и действията за височайша  вибрационна проява на любов и изцеление.

  Той е камък на националното изобилие и приемане, позволяващ на човек да изпитва безгранична любов към себе си и към другите, което от своя страна създава повече чувства на любов, които се разпростират сред всички същества.

  Нежните и топли цветове и нюанси превръщат морганита в един от на- търсените и предпочитани камъни от дизайнери на различни ювелирни къщи, експерти и ценители. В последните години се превръща в предпочитан камък за годежни и сватбени бижута в съчетание предимно с жълто и розово злато. Морганита преди всичко е камък за романтици.

 • Морганит-камък на щастието, любовта и късмета

  Морганит-камък на щастието, любовта и късмета

  Морганитът е рядък представител на семейството на розовите берили. Мангановите примеси му придават красив деликатен розов отенък.

  Оцветяването варира от розово до прасковено-оранжево, срещат се и с жълтеникав отенък поради наличието на цезий или манган.

  Образците от морганит също така могат да имат цветни ленти. Минералната си „самостоятелност“ естественият морганит придобива сравнително скоро –от началото на 20 век.

  До този момент той практически не е известен на ювелирния свят. Негови находища са открити в Урал, Азия, Африка, Южна и Северна Америка.

  Морганитът е красив и търсен камък: шлифовани, безупречните камъни могат да бъдът оценени изключително високо, почти толкова, колкото брилянти със същите размери.

  Този полускъпоценен камък се отличава с високи ювелирни качества, макар в естествените кристали да се срещат включения, пукнатини, кухини и различни примеси.

  Морганитът е изключително податлив на обработка и за него са подходящи всички възможни форми и шлифовки.

  Той получава името си през 1911 година и е кръстен на известния американски банкер и филантроп Джон Морган който умело съчетавал бизнеса със задълбочено увлечение по гемологията.

  Две години преди смъртта си той получава официално признание за заслугите си към американската минералогия.

  Очаквайте продължение...

1-10 of 308

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 31