Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • История на гемите и камеите

  История на гемите и камеите

  Глиптика (изразявам) се нарича изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Поради материалите, с които работи глиптиката, винаги е била изкуство за благородници и богаташи. Глиптиката се заражда при възхода на цивилизациите в Древния изток и достига апогея си в Античността.

  геми и камеи

  В по-късните епохи периодите на разцвет на глиптиката съвпадат с периодите на увеличение на Античното изкуство.
  Произведенията на глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си.

  В ранния период на развитието на това ювелирно изкуство, украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получил названието Инталии или още Геми.

  геми и камеи

  В епохата на Елинизма започват да се изработват Камеи- гравирани камъни с изпъкнал релеф.
  Като цяло Гемите са високо ценени и колекционирани изделия, тъй като още в древността са ги притежавали знатни хора. Благодарение на наследството в годините, различваме много от сюжетите на историята и епоса.

  Най-често върху тях били изобразявани митологични образи и сюжети, портрети на владетели, сцени от бита.
  Предполага се, че в едно от основните средища на развитието на Глиптиката се превърнал град Александрия.

  геми и камеи

  Основан през 322г. пр.н.е от Александър Македонски по време на завоевателните му походи. Именно там в устието на р. Нил, умелите ръце на майсторите сътворили един от най-великите шедьоври, съхранили се до наши дни.

  Камеята на Гонзаго (наричана още Камеята на Малмезон) е създадена през трети век пр.н.е. от трислоен Сардоникс. Името и принадлежи на собственика и, за който е била сътворена - Маркиз Франческо Гонзаго. Маркиз Гонзаго е бил ренесансов меценат и владетел на град Мангуа.

  геми и камеи

  Когато младият Рубенс я зърва за пръв път той казва: "Аз смятам, че сред Гемите с двойни портрети, това е най-прекрасната в Европа". Камея Гонзаго има знаменита история, в която се оглежда историята на Европа. Когато Хабсбургите завладяват Мангуа, камеята е отнесена в Прага. По-късно, когато Шведските войски превземат Прага е отнесена в Стокхолм.

  Очаквайте продължение...

 • Сардоникс - камъкът на силата и протекцията (продължение)

  Сардоникс - камък на силата и протекцията (продължение)

  Камеите, гравирани със Сардоникс, служели за талисман по време на дълги и опасни пътувания.

  В класическата епоха съдиите носели Сардоникс, защото вярвали, че ще ги дари с красноречие.  Също така битува мнение, че Сардониксите откриват достъпа до скрити знания, помагат за разбиране на всякаква информация, както и за осмислянето на света.

  сардониксът

  Сардоникс- това е и камъкът на религията, идеологията, информацията и науката.

  Много древни култури му придавали способността да осигурява щаслив брак, успех в съдебните дела, да привлича приятели, да облкчава болката и да защитава от отровни ухапвания.

  сардониксът

  Съвременните литотерапевти смятат, че Сардониксът ускорява процесите на регенерация.

  Носете го като камък на късмета, който ще Ви закриля и ще отблъсква негативните енергии.

  Източник снимки: Интернет

 • Сардоникс - камък на силата и протекцията

  Сардоникс - камък на силата и протекцията

  Сардониксът е камъкът на силата и протекцията. Той предизвиква у човека търсенето на смисъла на живота. Сардониксът повишава интегритета и насърчава доброто поведение. Този камък е вид халцедон или микрокристален кварц.

  Сардониксът е известен още като Сардеров Оникс. Представлява смес от Сарден и Оникс. Има правилни, успоредно редуващи се бели, розови, кафяви и тъмно червени ивици.

  Сардониксите или камъните от Сарда са били известни в Европа от най-древни времена. Древните автори са смятали за ценни единствено образците в черно, червено и бяло. Това са цветовете на трите проявления на богинята.

  Понеже Сардониксът се състои от различни по цвят пластове, от него са изработвали своеобразни печати и камеи.

  В римската империя, римляните обичали да резбоват върху него образите на Марс и Херкулес. Те вярвали, че ще направят притежателя си безстрашен и храбър.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

  Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

  Оникс

  Ониксът е вид халцедон-микрокристален кварц и е близък до ахата. Изключение прави това, че ивиците му са по скоро прави, отколкото извити. Той може да бъде кафяв и бял, зелен, черен и бял или изцяло черен. Името Оникс идва от гръцката дума оникос/нокът/.

   

  Автор от средата на 18век разказва стара легенда, че ониксът представлява втвърден сок от дърво, наречено Оникса. Митът за произхода на камъка Оникс гласи,че богинята Венера почивала на брега на река Инд и докато спала, Купидон използвал една от вълшебните си стрели, за да и разкраси ноктите. Отрязаните парчета нокти паднали във водите на свещенната река. Понеже ноктите били с небесен произход, те потънали на дъното на реката и се преобразили в Оникс.

  оникс

  Древните египтяни познавали различни техники за оцветяване на оникс, за да подобрят или променят багрите му. В Близкия изток хората го използват от векове като антистресов камък, защото вярват, че поема негативната енергия и облекчава напрежението. На времето хората окачвали оникс на шията си, за да получат духовна сила и вдъхновение.

  оникс

  Ониксът ще ви помогне да постигнете емоционален баланс и самоконтрол. Той балансира мъжкото и женското при човека. Прилага се в ритуали за гадаене, независимо дали става въпрос за защита или нещо друго. Управляван от Сатурн и Земята, Ониксът ще ви помогне да балансирате емоциите си и да придобиете умение за самоконтрол. Находища на Оникс има в Алжир, Египет, Аржентина, Индия, Бразилия, Мексико, САЩ.Една от разновидностите на оникса се казва Сардоникс, която е набраздена с жилки бяло и тъмно-кафяво или червено. Подчертава личната индивидуалност като я прави по динамична и насърчава приятелството. Черния Оникс се прославя със защитните свойства, които предава на собственика си. Той отблъсква вътрешна и външна лоша енергия и предпазва носителя си от зависта на другите. Зеленият Оникс е популярен с успокояване и облекчаване на емоциите. Помага на притежателя си да бъде по уверен и авторитетен.

  оникс

  По отношение на здравето, ониксът повлиява най-здравите структури на физическото тяло-костите и зъбите. Също така оникса помага за укрепването на имунната система особено, когато човек се е сблъскал с  болест. Ониксът има много важно свойство дори в нашата народна медицина. Ако носите накити, направени от този камък, това ще подобри ефективността на всички вътрешни органи и най вече на черния дроб, и бъбреците. Той може да успокои стреса, като засили самоконтрола и привлече добър късмет и вдъхновение.

  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин – камъка на късмета продължение

  Авантюрин –камъка на късмета продължение

  В миналото хората вярвали, че бляскавият авантюрин може да се използва за производство на енергия от слънцето. Те често са използвали камъкът в своите ритуали, осланяйки се на магическите му свойства. Индианците са си служили със слънчевия камък за прогонване на зли духове, а древните гърци смятали, че кварцовият минерал помага на Слънцето да следва своя път  и не му позволява да изгори Земята.

  авантюрин

  Легендата разказва, че неизвестен религиозен орден на италиански монаси случайно разлял медни стружки във вана с разтопено стъкло, докато според други, същите монаси се опитвали да създадат злато по тайна рецепта и вместо това създали златен камък. Дали му името avventura(от италиански-възможност).

  авантюрин

  В днешно време камъкът се използва като талисман, който предпазва собственика си от различни  неблагоприятни въздействия. Най-популярен е зеленият авантюрин, който носи късмет, привлича благополучието и любовта. Наричан е четирилистната детелина на минералното царство.

  авантюрин

  Съществува поверие, че ако играете хазарт или купувате фиш, трябва да имате зелен авантюрин в левия джоб. Синият авантюрин се използва за лечения и балансиране на емоциите. Помага за по-лесно и по творческо общуване. Червеният авантюрин притежава силата да лекува репродуктивната система. Авантюринът е един от малкото скъпоценни и полускъпоценни камъни, за които се смята, че не трябва да се носят дълго време в пряк контакт с кожата. Също така се смята, че не трябва да се носи повече от месец без прекъсване, защото може да усили прекалено самолюбието и да даде на човек излишна самоувереност.

  Източник снимки: Интернет

 • Авантюрин – камъка на късмета

  Авантюрин – камъка на късмета

  Авантюринът представлява дребно,но фино зърнеста скала(кварцит),изградена основно от кварц с включения от люспести минерали(слюда, гьотит, хематит), среща се в най различни цветове-зелен, син, червено-кафяв, жълто-кафяв, кремав.

  Полупрозрачен е и има стъклен блясък. Множеството включения блестят като малки искрици,което го прави популярен камък в ювелирната промишленост.находища на авантюрин има в Китай, Сащ, Австралия, Бразилия, Чили и др.

  Авантюрин

  Този камък се счита за талисман на любовта, късмета и доброто настроение. Зарежда своя притежател с увереност, решителност и положителна енергия. Също така е считан за камък на щастието. В древноста се е използвал за привличане и задържане на любим човек.

  Авантюрин

  Това бижу има мощни лечебни сили, действащи върху физическото и емоционално състояние на лицето, което го носи. Той премахва хроничната умора, лекува настинки, регулира кръвното налягане, стимулира обмяната на веществата и облекчава мигрена.

  Авантюринът често бива наричан(слънчев камък). Малките люспи от слюдата или хематита, които се съдържат в него, допринасят камъка да изглежда така сякаш излъчва лъчиста светлина. Красотата на авантюрина е толкова пленяваща, особено ако сноп слънчева светлина падне върху него.

  Авантюрин

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Карнеол - кристалът на плодородното творение

  Карнеол - кристалът на плодородното творение

  Карнеолът е камъкът на земята ,символ на силата и красотата на нашата планета. Съзирайки го,човек може да го опише като златисто оранжевите зори, червените залези, есенните листа и изобилието на плодородната почва. Името си получава от латинската дума corneas (плът или цвят на месо). Най-голямото съвременно находище е Кампо Де Майя в Южна Америка. Среща се още в Уоруик (Англия), Куинсланд(Австралия) и Ратнапура (Индия) където се добива най-финият карнеол. Среща се и в България - поречието на Арда.

  Карнеол

  През Средновековието е ценен като камък, който предпазва от различни природни стихии-гръмотевици, наводнения,земетресения. Древните египтяни наричали карнеола кръвта на Изида. Камъкът е бил много популярен сред поклонниците на Изида и го носели като талисман който защитава. Вярвало се ,че действа като талисман дори, когато душата пътува из подземния свят. Египтяните изработвали от карнеол множество магически предмети. Може би най-популярният от всички е  закопчалката на Изида и амулетът на Аб (амулет който пази сърцето).

  Карнеол

  Тъмночервеният карнеол се е ценял изключително високо от арабите и турците и се е смятал за много могъщ. Мюсюлманите го наричат (камъкът на Мека) и смятят, че той изпълнява всякакви желания, за това може да донесе върховно щастие. Вярва се , че Мохамед е носил пръстен от карнеол като амулет за благословен живот след смъртта.

  Карнеол

  Английският биолог Джон Удуърд и неговата /природна история/ 1695, споменава за древна римска традиция, при която наричали бледочервените карнеоли –женски, докато по дълбоките цветове-мъжки. Жълтият вариант бил разглеждан като жена обичана от слънцето. Енергията на камъка е известна с това, че съдейства на онези, които се чувстват неудобно или плахи да говорят или действат пред другите , в смисъл какво ще си помислят те. Изключителен камък за ума. Донася осъзнатост без нужда от анализ на мисли до степен на отегчение. Тъй като това е присъщ за земята кристал, носещ истории и записи за нашата планета ,той може да се използва /с известна тренировка/да се гледа в миналото. Полезен е за преодоляване на травми от всякакъв род. Този камък съдейства на човек да се довери на себе си и на своите възприятия. Успокоява гнева и отблъсква емоционалната негативност, замествайки я с любов в живота.

  Източник снимки: Интернет

 • Рутилов кварц

  Рутилов кварц

  рутилов кварц
  Рутиловия кварц е прозрачен планински кристал с шарки наподобяващи златисти игли. Всеки камък има различна комбинация от шарки и това го прави индивидуално красив. Червеният, медният и златният рутилов кварц в гемологичните кръгове е познат като „косите на Венера‟.

  брошки от рутил

  В края на 18 век един човек наблюдава кръстосани екземпляри от рутил в подобни на мрежи модели. Името му е Орас Бенедикт дьо Сосюр. Той е швейцарски геолог, ботаник, алпинист и изследовател. Орас Бенедикт дьо Сосюр първи наблюдава това качество и решава да назове този рутилов феномен - сагенит. Думата произтича от гръцки и латински и буквално означава „мрежа”. Според древен мит, след като богинята Венера сресала косата си, нимфите имали разногласия на коя се полагат свлеклите се на брега нишки. Видял това, за да не засегне никоя от нимфите, речния цар затворил косите в камък.

  бижута направени от кварц

  Рутиловия кварц повишава нивото на жизнената енергия - по този начин укрепва имунната система и стимулира мисловния процес. Преобразува негативната енергия и по този начин улеснява връзката с висшия аз и духовните водачи. Позволява на притежателя си да излъчва сила и авторитет като същевременно запазва ясна перспектива.

  разлини изделия от скъпоценнен минерал

  Най - известният рутилов кварц е със златисти нишки, но съществуват и много други видове. Има също така камъни със сребристи, черни, червени, зелени и сини нишки. Колкото по-прозрачен и по-богат на нишки е даден камък, толкова по-голяма е силата му. Съществува вярване, че рутиловият кварц забавя процеса на стареене и е мощен лечител. Отделно за самия рутил се смята, че усилва присъщите свойства на основния кристал.

  топки и кристали

  Специалистите по фън-шуй препоръчват поставянето на кварцови кристали с рутилови включвания в местата със застой на енергията Чи. Според теорията за чакрите, златистото е цветът на третата чакра и е един от цветовете на коронната. Рутиловият кварц е камъкът, който осъществява връзката между тях, така казано, между волята и безкрайността.

  Източник снимки: интернет

 • ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

  ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

  планински кристал

  В бижутерията планинският кристал е използван под формата на кабушони и фасетирани камъни,както и за изработка на глиптики. Планинският кристал е широко известен с мистичните си свойства -реални или предполагаеми. Те го правят изключително популярен като средство за предсказване, за поглед в миналото или в бъдещето. Сферата от планински кристал е неотменен атрибут на повечето магьосници и лечители от древни времена до днес.

  планински кристал

  Най - голямата сфера от планински кристал, без никакви вътрешни дефекти , включения или други несъвършенства се намира в националния музей във Вашингтон и е с диаметър 32,7 см и тежи 48,5кг. Интересна разновидност на планинския кристал е така нареченият „хъркимърски диамант„,по едноименният окръг хъркимър в щата Ню Йорк, където е открит за първи път в края на 18 век. „Хъркимърски диамант„ представляват сравнително малки кварцови кристали,които нямат характерна форма на издължените призми на кварца ,а представляват много къс кристал с двойно завършване. Тази форма наподобява октаедър на необработения диамант,и от там  названието „диамант„характерно за него е изключителната чистота и прозрачност на камъка.

  планински кристал

  Популярна атракция в САЩ е "търсенето на диаманти" в мината в окръг Хъркимър.  Срещу минимално заплащане,всеки желаещ може да прекара цял ден в търсене, копаене като всичко намерено остава за щастливия търсач на малките съкровища. Планинският кристал символизира богатството на земята и носи щастие и късмет, дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие.

  Източник снимки: Интернет

 • ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ЧАСТ 1

  ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – КАМЪК НА ПОБЕДАТА ЧАСТ 1

   

  планински кристал

  Безцветните,прозрачни като вода кристали на кварца се наричат планински кристал и той е една от най разпространените форми. Често се срещат и с включения-облачета,иглички,власинки или така наречените "коси на Венера". Името е дошло от гръцки kristallos ,означаващо лед и се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на планински кристал има в целия свят,като едни от най големите са в Бразилия, Канада, Сащ, Япония, Австралия и Алпите. От античността до Средновековието хората са смятали, че планинския кристал е вкаменен лед. Тъй като го е имало навсякъде, около него са възникнали много митове и легенди. Ацтеките и цивилизациите преди тях изработвали религиозни орнаменти и предмети от планински кристал. Маите го използвали за диагностика и лечение на болести,а индианците и до сега го поставят като свещен камък в люлката на новороденото. Японците наричат планинския кристал тама / съвърше-ният скъпоценен камък/и го използват за изработване на кристални топки и красиви предмети.

  планински кристал
  Другото му название е „дъхът на белия дракон“. Китайците са го наричали чин и винаги са го почитали и уважавали като талисман за концентрация ,а топки от него използвали за масаж. Планинският кристал е бил на голяма почит и в Шотландия. В много кланове той се предава по наследство като „камък на победата„. В някои райони там и в Ирландия хората и до днес поливат вода върху древни свещени кристали и след това я дават на добитъка си за защита от магии и болести. Има сведения,че свещените огньове в древна Елада са запалвани с помоща на заоблени късове от планински кристал, използвайки ги като лупи. Също така заоблените парчета кристал са използвани в древноста за спиране на кръвотечение от рани с фокусирана слънчева светлина. Мода сред древните богати римляни било използването на съдове,чаши и кани от планински кристал.

  планински кристал

  Следва продължение...

  Източник снимки: Интернет

1-10 of 201

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 21