Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

Добре дошли

Fortuna Blog

 • Родонит – камъкът на утринната зора

  РодонитРодонит - метаморфен минерал, срещан по-често като дребнозърнеста маса и по-рядко в кристална форма, родонитът е сред най-използваните декоративни и ювелирни полускъпоценни камъни редом с малахита и ясписа. Найменованието му е с гръцки произход („rhodon“) и означава роза. В страните от Азия е познат като „камък на утринната зора“. Известен е и като рубинов шпат и розов камък.

  Цветът на родонита варира в различни нюанси на червеното и розовото – ален, малинов, виолетов, доста често със сивкави оттенъци и черни жилки, дължащи се на наличието на манганови оксиди.

  Родонит

  Оцветяването е неравномерно и зависи от наличието на други примеси. Колкото по-малко е тяхното количество, толкова по-чист и красив е цвета.

  Истински ценни и рядко срещани са полупрозрачните разновидности на родонита, характеризиращи се с малиново-червен, почти рубинен цвят.

  Родонит

  След оформянето и шлифоването им могат да бъдат объркани с шпинел, розов гранат, циозит или рубелит. Най-качествените  и красиви камъни се добиват в Мадагаскар и Австралия. Именно полупрозрачните разновидности на родонита намират приложение в ювелирното изкуство и цената им е много висока в сравнение с обикновения плътен декоративен камък. Плътните непрозрачни камъни се оформят като кабошони, мъниста или пластинки.

  Родонит

  Към средата на XIX век камъкът придобива  популярност в декоративно-приложното изкуство в европейските страни заради достъпността и лекотата, с която се обработва. Това е времето, в което от родонит се изработват действително внушителни произведения на изкуството.

  Родонит

  Гостните и приемните зали на европейското аристократично съсловие изобилствали с родонитови канделабри, свещници, обелиски, вази и настолни часовници. Едно от най- мащабните  изделия се съхранява в църквата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург. Това е седемтонен саркофаг, изработен от цял къс родонит.

  Родонит

  Родонитът намира приложение в ювелирното изкуство както при изработването на ежедневни бижута в обков от злато или сребро, така и за мъжки аксесоари като ръкавели, игли за вратовръзки и бутониери.

  Бижута с Родонити можете да закупите от магазини Фортуна - София и Пловдив.

 • Хематит -неизчерпаем и древен

  хематитХематит- един от основните източници на желязо и съставна част на желязната руда, хематитът е познат на хората още от Античността.  Разпространен е повсеместно и залежите му практически са неизчерпаеми. Наименованието му е с гръцки произход от „haimatos“ – кръв, но минералът  е познат и като черен диамант от Аляска, кървав камък, отразяващ камък и огледално желязо.

  В Древен Египет се асоциирал с богинята Изида и нейната върховна закрила, а за народите от Древен Рим и Древна Гърция бил символ на храброст и мъжество и се превърнал в неотменен талисман за воините.

  хематит

  Хематитът образува предимно плоски и плътни кристали с метален блясък, но се среща и във вид на ронливи частици и зърнести включения в различни минерали.Самородните структури, наречени“хематитови рози“  са се превърнали в ценен колекционерски материал. Цветът на минерала варира от кафеникаво-червен през сребристо-сив до черен и зависи от концентрацията на тривалентно желязо.

  хематит

  Блясъкът на полираните камъни се характеризира със синкави метални отблясъци, в които са съсредоточени  естетичните и ювелирните му качества. Полираният хематит  наподобява минералите гагат и обсидиан, от които го отличават силния метален блясък и високата плътност. Според ювелирите най-качествените камъни се добиват в Англия и САЩ.

  хематит

  Гравирането на хематитови кристали било характерно  за работата на шумерските майстори. От податливия на обработка камък те изработвали масивни цилиндрични печати, чиято широка и равна повърхност позволявала създаването на сложни и детайлни изображения. Първото си признание като ювелирен камък хематитът получил още в епохата на Античността, инкрустиран в различни украшения.

  хематит

  Това е и времето, в което намира приложение като основа при направата на огледала с различна форма и размери. Отличните художествени качества на хематита го определили като търсен и предпочитан декоративен камък в пръдължение на векове. В епохата на Ренесанса украшенията с този камък се превърнали в предмет на модерна визия и тенденция, съхранила се до Викторианската епоха.

  хематит

  В Англия от времето на кралица Виктория ценена била строгата красота на обикновените материали и полускъпоценни камъни в противовес на пищността и пъстротата на скъпоценните камъни, завладели Стария континент. И днес ювелирните изделия от хематит, изработени във Великобритания през XIX век остават своеобразни образци на семпла красота и сложност на изпълнение.

  хематит

  Към настоящият момент хематитът е един от най-достъпните ювелирни и декоративни камъни, оформян като кабошони за пръстени и обици и като мъниста и пластинки за гривни и нанизи, а най-качествените екземпляри се фасетират и инкрустират  в златни или сребрни обкови.

  хематит

  Най-често се използва като акцент при украшенията в стил готик. Цветът превръща хематита в подходящ  материал  за комбинации с различни цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  Бижута с хематит може да закупите от магазини Фортуна.

   

 • 8-ми Март - международен ден на жената

  Приемана противоречиво от съвременния човек, 8-ми март остава неотменна дата от календара. Това е още един ден, в който да дадем израз на обичта, предаността и уважението си към най - близките ни хора.

  В навечерието на най-женския от пролетните празници колебанията при избора на подходящ подарък е голямо, а предложенията - много и различни.

  Универсални във всяко едно отношение са ювелирните украшения, които винаги радват нежната половина на човечеството. Многообразието от украшения позволява да се избере истински ценен, красив, уникален и дълготраен подарък според вкуса и индивидуалните предпочитания на всяка дама-феерия от цветове, разнообразие от форми и стилове.

  Ръчно изработените бижута са били и остават актуални, а пролетното настроение е пренесено и върху техния дизайн. Обици, колиета, пръстени и гривни с пърхащи крила на пеперуди, обсипани с нежни брилянтчета и сапфири. Цветя с нежни листчета от злато или прозрачни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  Топази и аквамарини, събрали в себе си необятното и променящо се синьо на небето и морето.

  Перли във всички нюанси на бялото, жълтото и розовото. Прекрасни възможности, подчертаващи стила, красотата и женствеността.

  Независимо от постоянно променящите се модни тенденции, ювелирният свят като цяло остава консервативен, а украшенията от благородни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, подарени днес запазват стойността си завинаги.

   

  Честит празник, мили дами!

 • Лабрадорит - разновидност на фелдшпата

  лабрадоритЛабрадорит е разновидност на фелдшпата и е минерал широко разпространен в природата, съхранил във времето голямата си популярност. Според една от легендите камъкът бил подарен на древните гърци от хиперборейците, които го считали за свещен – олицетворение на могъществото и изменчивостта на природните стихии. Заел е достойно място и в страниците на „Естествена история“ на Плиний Стари.

  В миналото е бил известен на хората от различните краища на света под различни наименования : паунов камък, черен лунен камък, черен опал, слънчев камък и др.

  Лабрадоритът е сред малкото полускъпоценни камъни, отличаващи се с иризиращ ефект и седефен блясък. За разлика от лунния камък, който също е фелдшпатова разновидност, лабрадоритът е с тъмна основа – сива, наситено синя и дори черна.

  лабрадорит

  Неповторимото многопластово преливане на цветовете и нюансите превръщат всеки открит камък в уникален.

  Сравнително високата твърдост и податливост на обработка са го обособили в подходящ приложно – декоративен, ювелирен и облицовъчен материал.

  Преоткрит през  XVIII век с находище в земите на Северна Америка (полуостров Лабрадор – Канада, откъдето идва и наименованието му), минералът скоро бил пренесен на Стария континент. Многоцветните отблясъци на камъка събудили възхищението и у най-взискателните аристократи и години наред стойността му била изравнена с тази на високо ценения благороден опал.

  лабрадорит

  Представителите на висшето общество с гордост носели всевъзможни украшения с лабрадорит ( обици, гривни, брошки, ръкавели, нанизи и колиета), превръщайки ги в неотменни модни аксесоари, подчертаващи добър вкус и социален статус, а за архитектурата и изкуството камъкът се превърнал в отличен интериорен и приложно-декоративен материал.

  Плоскости от лабрадорит се използвали при облицоването на помещенията на частни и обществени сгради, изграждали се колонади и постаменти, изработвали се статуетки и скулптури, пана и мозайки, различни украси. Минералът позволявал майсторите с лекота и прецизност да придават търсените форми, независимо от мащаба на проектите.

  лабрадорит

  Към настоящият момент големи находища с лабрадорит се разработват в Германия, Индия, Тибет и Финландия. Именно на територията на Финландия в края на Втората световна война е открит лабрадорит, отличаващ се с иризация в пълния цветови спектър, наречен спектролит.  В Мадагаскар се добиват прозрачни кристали лабрадорит с наситено синя опалесценция и преливане, дължащи се на наличието на иглести рутилови включения, наречен мадагаскарски лунен камък, а камъните, съдържащи самородна мед се отличават с ярко жълто-оранжеви нюанси и са известни като лабрадоров слънчев камък.

  лабрадорит

  В САЩ се добива изключително рядък лабрадорит, известен като орегонски слънчев камък, характеризиращ се с прозрачност и червеникави и зелени оттенъци.

  лабрадорит

  В Австралия и Мексико се осъществява най-големият добив на камъни с ювелирни качества, като прозрачните екземпляри се фасетират, а плътните биват оформяни като пластинки и кабошони.

  лабрадорит

  Статуетките и украшенията на приложно-декоративното изкуство със своята красота и изящество винаги са били и остават изискан подарък за различни поводи, съчетавайки природното съвършенство, фантазията и майсторството на човека.

  Красив и уникален, без да е претенциозен, лабрадоритът е полускъпоценен камък, подходящ за изработването на достъпни ежедневни бижута и аксесоари в различни стилове, самостоятелно или в съчетание с други полускъпоценни камъни.

  Бижута с лабрадорит може да закупите от магазини Фортуна.

 • Настъпи годината на Жълтото земно куче

  Според китайската астрология на 16 февруари посрещнахме годината на Жълтото земно куче. След две сложни и взривоопасни огнени години, чиито символи са отражение на войнственост и несигурност, според источните вярвания и традиции  новата година ще премине под егидата на търпението, разбирателството, семейните ценности и традиции и любовта. Може да бъде определена като идеалното време за стартиране на нови проекти и начинания.

   

   

  Мотото в ювелирния свят в годината на Жълтото земно куче е:

  „Нищо евтино и нищо изкуствено“

  като акцентът е насочен към благородните метали и естествените скъпоценни и декоративни камъни. Златото винаги е било и остава актуално. Благородният метал е подходящ за всяка възраст, всеки повод и всеки сезон. Олицетворява топлина, щастие и позитивизъм. Свързва се с благородство, мъдрост, успех и просперитет.

  В източната астралогия кучето е подвластно на  елемента земя, а символите на този елемент са въплътени в естествените камъни с  всички оттенъци и нюанси на:

  • зеления /изумруд, нефрити цаворити/
  • жълтия /цитрин, топаз, сапфир/
  • оранжевия /падпараджа /
  • кафявия / кехлибар, топаз, тигрово око/

  Популярност добива и матирания планински кристал, съчетаващ в себе си пластичност и деликатност, идеално допълнение към всяко бижу. Той е въплъщение на блясъкът на снега в мразовито зимно утро. Вечните брилянти  винаги присъстват самостоятелно или като допълнение към други скъпоценни и полускъпоценни камъни в украшенията.

  Разнообразието от ювелирни техники поставя пред сложен избор всеки естет и моден последовател – ажурни орнаменти, гравирани метални акценти, обемни флорални и анималистични мотиви, изработени от скъпоценни и полускъпоценни камъни в съчетание с благородни метали.

  Класиката се завръща с пропорционалност и детайлност в изделията. Почитателките й могат  отново да се любуват на дълги и многопластови перлени огърлици, съчетаващи в себе си няколко цветови нюанса в комбинация с металния блясък на златото.  При обиците са набляга на висящи женствени модели в съчетание с брилянти. На преден план излизат и брошките като непреходен  аксесоар, съчетание от разнообразни материали и ювелирни стилове.

  В настоящата година дизайнерите отделят специално внимание на синджирчетата, гривните и плътните огърлия, превръщайки ги в главен ювелирен аксесоар. Те са тънки, нежни и изящни, подчертаващи деликатната женска природа.

  Размерът на украшенията зависи от конкретния повод и индивидуален стил. Като правило се налага съчетаването на множество минималистични бижута, а когато изборът пада върху едно-единствено украшение то трябва да е масивно, но с изчистени линии и детайли. Подходящи са прозрачните фасетирани скъпоценни камъни, както и полупрозрачните и плътни, оформени като кабошони.

  Годината на жълтото земно куче дава възможност за преоткриването  на необятната природна красота на минералите и тяхната непреходност в модерните дизайнерски решения на ювелирите.

  За още идеи вижте тук: www.fortuna-jewellery.com

 • Султанит - необичаен и рядък камък

  султанит Необичайният и рядко срещан камък султанит е своеобразна метаморфоза на корунда в резултат от взаимодействието му с водата. Това е камък – хамелеон, зелената  ювелирна разновидност на минерала диаспор. Името му увековечава някогашното величие на османските владетели и ограничените му залежи, скътани в планините на Анатолия /Турция/. Турските бижутери възприемат  този камък като най-ценният сред скъпоценните. Залежи на султанит са открити още в Среден и Южен Урал, Китай, Узбекистан и САЩ, но камъните, добивани в тях не притежават ювелирна стойност.

  султанит

  Камъкът е класифициран от френския кристалограф  Rene Just Haüy през 1801г., той е ученият направил описание на минерала и дал  името му – диаспор.

  Султанитът е сравнително нов минерал за ювелирния пазар. До 80-те години на XX е известен и достъпен единствено за състоятелни колекционери, а първите ювелирни украшения, станали достояние за широк кръг от потребители, придобиват популярност едва през 90-те години на миналия век.

  Султанитът е изключително рядък и удивително чист по отношение на включения камък. Към настоящият момент за ювелирни цели се добива единствено в Турция. Анатолийските планини са запазили в себе си единственото в света находище на скъпоценния камък с александритов ефект. Султанитът е един от малкото минерали, който не притежава определен цвят, защото  се променя в зависимост от интензивността на светлината, в което и са съсредоточени уникалната му красота и загадъчност.

  султанит

  При слабо осветление или в мрачни облачни дни той е с наситено зелен цвят, напомнящ пролетна трева, а на силна светлина цветът му придобива  кафеникави, оранжеви или жълти оттенъци. При наличието на различни примеси, минералът може да бъде със син, червен и даже с виолетов цвят с различна яркост и наситеност. Като рядък и ценен камък  много добре се съчетава с обкови от бяло и жълто злато. Бижутата могат да включват и допълнения от брилянти,които още повече подчертават уникалността му.

  султанит

  Изключителната рядкост на султанит на ювелирния пазар се определя не само от единственото находище, но и от особеностите при неговото оформяне и шлифоване. Според статистиката едва 2 % от обработения султанит, добит в Турция, е годен за ювелирни цели. От тази гледна точка притежаването на бижута със султанит е отлична инвестиция.

  султанит

  Прекрасен, ярък и неповторим, екзотичен и многолик, султанитът е източник на неизчерпаемо вдъхновение и още едно напомняне за величието на природата.

  Бижута със султанит може да закупите от магазини Фортуна.

 • Ювелирен емайл - част II

  ювелирен емайлВ средата на XII век като водещ център в масовото производство на религиозна утвър с използването на различни техники на емайла се обособил френският град Лимож. Изработвали се мощехранилници, реликварии, кръстове и всякакви други предмети, необходими за дейността на духовенството и църковната власт. Постепенно  количеството на произвежданите предмети набирало инерция за сметка на художествената им стойност. В началото на XV век именно там възникнала и се наложила съвършено нова техника - художествен емайл. Това била своеобразна живописна техника, изразяваща се в нанасянето на горещ емайл върху грундирана метална повърхност.  Тя бързо  добила популярност сред представите на висшето общество и се наложила като тенденция. Изработвали се миниатюри, пейзажи, сцени от бита и митологията - недостижими шедьоври на онова време.

  ювелирен емайл

  В продължение на столетия хората се възхищавали на приказния отблясък на витражите в църквите и катедралите. Той се превърнал във вдъхновение за не малко майстори при създаването на уникални творби, а с времето завладяващата му красота била открита и от майсторите ювелири.

  ювелирен емайл

  В края на XIX и началото на XX век светът занемял пред деликатната и изтънчена работа на френския ювелир Рене Лалик и знаменития Карл Фаберже и те се превърнали в своеобразни новатори - откриватели на красотата скрита в разнообразни форми и материали. Техните произведения придали нов облик на горещия емайл. Крилата на скакалците, пеперудите, екзотичните птици, листенцата на цветчетата на Лалик придобили реалистичност и оживявали, озарени от слънчевите лъчи.

  ювелирен емайл

  За разлика от другите бижутери, работещи  най-много с 3 или 4 цвята на емайла, Фаберже започнал да използва повече от 60 нюанса. Това налагало изключително прецизна подготовка на металните повърхности и отлично качество на покриващия материал. Във визитна картичка на фирма „Фаберже“ се превърнала техниката на емайла, наречена „гилош“, а многобройните уникални  изделия, излезли от работилниците на Ювелирната къща  продължават да очароват колекционерите от цял свят.

  ювелирен емайл

  В наши дни едва ли са останали ювелирна къща и бижутер, които да не са преоткрили неизчерпаемите възможности при работата с ювелирния емайл и да не са го включили в своите изделия и колекции. С помощта на изкуството на емайла се раждат възхитително красиви ювелирни изделия, разкрива се вълшебен свят - експлозия от форми и цветове, който не може да остави безразличен никого.

  Бижута с ювелирен емайл може да закупите от магазини Фортуна.

 • Ювелирен емайл - част I

  ювелирен емайлЮвелирен емайл - част I.

  Изделията от емайл като неотменна част от приложно - декоративното и ювелирно изкуство завладяват със своята красота, яркост, изящество и реалистичност. Пластичността на използваните материали в съчетание с всевъзможни цветове и нюанси позволява създаването на уникални произведения на изкуството с разнообразна стилистика и дизайн.

  Историята на емайла, подобно на ювелирното изкуство има хилядолетна традиция и днес тя продължава да се усъвършенства.

  По своята същност емайлът е различно оцветена стъклообразна маса, разтопена върху метална повърхност (най - често злато, платина, мед, стомана и рядко сребро).

  ювелирен емайл

  За разлика от обикновеното стъкло има по - ниска температура на топене и близък до използвания метал коефициент на линейно разширение, необходими условия за получаването на твърдо, здраво и дълготрайно покритие. Тези свойства позволяват използването на емайла като ключов декоративен елемент не само в областта на ювелирното и художествено изкуство, но и при различни интериорни и екстериорни решения. В зависимост от търсения ефект и приложението му, емайлът може да бъде прозрачен, полупрозрачен и непрозрачен.

  ювелирен емайл

  Прозрачният емайл най-често намира приложение като защитно антикорозионно покритие или като основа за нанасяне на цветен емайл, а полупрозрачния  - като идеална алтернатива на цветните скъпоценни камъни заради, ослепителния блясък, който придобива след допълнителна шлифовка и изключителната дълготрайност. Плътният непрозрачен материал се отличава с наситени цветове и може контрастно да се съчетава с непокритите участъци на изделията.

  ювелирен емайл

  Кога и къде първоначално се е зародила техниката на емайла остава неясно. Знае се, че в Микена още през 1425 - 1300 г. пр.н.е. са се изработвали примитивни метални изделия, покрити с емайл, а от VI век пр.н.е древните гърци доразвили техниката и технологията и материалът станал масово използван като покритие или декоративен акцент на украшенията от злато. Развила се  т. нар. техника на дупчестия горещ емайл, при която се използвали специални шаблони или заготовки, в които в последствие се нанасял емайла.

  ювелирен емайл

  В Персия и Индия се наложила техниката на горещия преградъчен емайл, при която релефният рисунък на изделията се съчетавал с инкрустирани перли и цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни , наречена „минанкар“ - феерия от цветове и материали - истински екзотичен разкош. Китайската школа, от друга страна, залагала на традициите и била консервативна по отношение на изкуството. Горещият  емайл намирал приложение при украсата на декоративни изделия от благородни метали, върху които били изобразявани реални и митологични образи и сюжети.

  ювелирен емайл

   

  Развитието на науката и техниката дало своето отражение и върху изкуството. През X век своя апогей достигнала византийската художествена школа.Усъвършенствала се техниката на преградъчния и витражен емайл. Тя била изключително прецизна, сложна и трудоемка. Получила названието си заради използването на метални преградки обособяващи кухини  (килийки) с различна форма и големина,  запълвани с разноцветен емайл за постигане на търсения рисунък. За времето си това бил най-финният изработван емайл, характеризиращ се с недостижими до тогава чистота и прозрачност на боите.

  ювелирен емайл

  Историците и изкуствоведите определят творбите от този период като класически, а изделия  с емайл се отличавали с изключителен колорит и сложност - многопластови и реалистични сюжети на християнска религиозна тематика. Най-голямата и емблематична творба от тази епоха е Pala d’Oro ( Златният олтар), включваща около 250 миниатюри  от позлатено сребро и украсени в техниката на преградъчния горещ емайл.

  Изработена в Константинопол през  1105 г. по поръчка на венецианския дож Орделафо Фалиеро, днес  тя е част от малкия иконостас на катедралата „Св. Марко“ във Венеция. От Византия изкуството на преградъчния и витражен емайл намерило последователи в съседните й страни и с времето се наложило в Западна Европа.

  Очаквайте продължение...

  Бижута с ювелирен емайл може да закупите от магазини Фортуна.

 • Малахит - изключително красив и необикновен

  малахитМалахит е един изключително красив и необикновен камък. Цветът му се дължи на наличието на мед и е изобилие от зелени нюанси, преливащи от светло  зелено със синкави оттенъци до тъмните наситени смарагдово зелени тонове. Смята се, че наименованието му е с древногръцки произход от думата „malakos“- зелена трева.

  След полиране, камъкът разкрива красиви рисунки от редуващи се слоеве тъмни и светли ивици, и ленти, както и по-сложни фигури, и кръгове с неправилна форма образуващи „око“. Това е причината при някои народи да е известен под името „Паунов камък “.

  малахит

  Малахитът  бил познат на хората преди повече от 10 000 години като изключително мек и лесен за обработка материал. Малахитовите мини, разработвани някога на територията на днешен Египет били по- стари от всички династии на фараоните. В Древен Египет и Юдея още преди 4000 г. пр. н. е. в хълмовете между Суец и Синай, са се добивали големи количества от този минерал.

  малахит

  Старите автори отбелязват, че робите които работели в тях  не се разболявали от чума и холера, тъй като носели малахитови амулети. Антибактериалните свойства на минерала го превърнали в често използвано лекарствено средство от лечителите и знахарите от онова време, а египетските знатни дами първи въвели модата да гримират очите си със ситно смлян малахит.

  малахит

  Това е един от първите минерали използвани като символ на властта от висшите касти в Древен Египет. Церемониалните маски и украшения на фараоните и жреците често били украсявани с малахит. Вярвало се е, че повишава вибрациите на ума на управника и помага за взимането на мъдри решения.

  малахит

  Намерил приложение и като строителен и облицовъчен материал. В храма на Артемида в Ефес се издигала внушителна колонада, облицована с малахит. Римляните изработвали от него печати и талисмани. Отъждествявали го с богинята Юнона, чийто символ бил паунът. Вярвали, че камъкът привлича истинската любов и късмет.

  малахит

  Най-голям напредък в добива на малахит е отбелязан след откриването на залежи в Урал през ХVII в. Именно там са открити късове с маса 100 и 250 t. В Ермитажа /Санкт Петербург/ е обособена специална малахитова стая със стотици произведения на изкуството, изработени от този интересен камък.

  малахит

  Там се намира огромна малахитова ваза, състояща се от пет части, плътно долепени една до друга. Според стара руска легенда, малахитът прави човека невидим, а който пие от малахитова чаша, придобива способността да разбира езика на животните.

  малахит

  Към настоящият момент малахитът намира приложение главно в интериорния и екстериорния дизайн и приложните занаяти. Изработват се декоративни фигурки и пластики с различен сюжет,ценени заради красотата на камъка и изключителното майсторство на художниците,  а бижутата с малахит – колиета, нанизи, гривни, брошки и обици са чудесно цветно  решение за ежедневния стил.

  Бижута със Малахит можете да откритете тук.

 • Чароит - един от най-редките камъни в света

  Чароит - получил името си от р. Чара в Източен Сибир, но името на камъка с пълна сила би могло да дойде и от думата  - очарова. Този камък е с блясък и с невероятно копринено преливане на цветовете. Минералозите го  описват като смес от сиво-виолетово с нюансите на люляк до лавандулово лилаво. Поради уникалния си цвят го наричат„ Лилавото чудо на Сибир“.

  Днес, той е сред най- редките и екзотични камъни в света. Специалистите различават повече от сто разновидности  на минерала. Сред тях има отделни групи камъни с ефекта „котешко око“, както и „пейзажни“ при, които цветовете са така преплетени, че приличат на причудливи картини.

  Обект е на засилен интерес както от страна на колекционерите така и сред обикновените ценители на скъпоценни камъни. Така например, настолен часовник изработен от сибирския камък се оценява на над 1000 щатски долара, а цената на масивни вази от чароит надхвърля 10 000 щатски долара. Подобни изделия се продават на търг чрез световните аукционни къщи.

  Чароит

  Чароитът е сред ювелирно - декоративните камъни. От него се изработват не само различни вази, купи, кутийки за бижута, копчета за ръкавели и др., а и различни  елементи свързани с интериорния дизайн. При обработеният и полиран камък, ясно се вижда интересната структура на минерала, изпъкваща при големите масивни предмети и сувенири. Той е голямо предизвикателство за бижутерите, които се стремят да сътворят поредният си шедьовър. Известнине  ювелирни къщи имат невероятни колекции с този вълшебен кристал.

  Чароит

  Твърди се, че този камък- уникат е пазителят на семейното огнище и съхранява любовта между хората. Той е прекрасен подарък и за хората на изкуството, тъй като е източник на творческо вдъхновение.

  Сибирският камък е „млад“ минерал. За такъв камък се споменава през 1949г. , но официалното му признаване е станало през 1978 г. Откриватели на минерала, според документите са група руски геолози Ю. А. Алексеев и съпрузите Ю. Г. и В. Р. Рогови. Той е бил представен за първи път в музея на минералите в Лувъра – Париж , но специалистите не могли да го определят. Първото изделие от „Чудото на Сибир“ е статуетка под формата на сфера, специално за победителя ІХ Международен филмов фестивал в Москва.

  чароит

   

  Тъй като, единстеното находище на един от най-редките камъни в света се намира в района на Иркутск, правителството на Якутия е ограничило неговото годишно добиване на сто тона със закон. На световната борса за минерали, такъв обем се счита за незначителен,но приемането на  драстичните мерки се дължи на желанието на хората за удължаване на периода на неговото добиване  и въпреки това се твърди, че то е на изчерпване.

  Бижута със Чароит можете да откритете тук.

1-10 of 95

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 10