Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Настъпва годината на Белия метален плъх - продължение

  Настъпва годината на Белия метален плъх - продължение

   

  Многообразието от големини,форми и нюанси гарантира изискана визия за всяка възраст и за всеки повод. Единствената препоръка от гледна точка на източната астрология е придържанито към изчистените линии и класическите форми, но е желателно  да не се допускат прекомерна показност и излишество.

  Би било подходящо да се обърне внимание и на по-малко използваните и дори пренебрегвани в много отношения лунен камък,опал, млечен кварц и планински кристал. Счита се,че всички те в по-голяма или по-малка степен олицетворяват искреност, нежност, хармония и чистота.

  Своето запазено място в малко ограничената цветова палитра на годината на плъха имат скъпоценните изумруд и сапфир и полускъпоценните син топаз, зелен аметист и нефрит.

  Изумрудът се асоциира с дълголетие, изобретателност, остроумие и сполука. За сапфирът се казва, че носи божествено благоволение, щастие и мир, а древните източни мъдреци считали, че камъкът дава на притежателя си способността.

  Източник снимков материал: интернет

 • Настъпва годината на Белия метален плъх

  Настъпва годината на Белия метален плъх

  В източната астрология плъхът (мишката) е първия знак от зодиака и бележи началото на нов дванадесетгодишен цикъл. 2020г. е високосна ,ще премине под влиянието на знака плъх и елемента метал. Според древнокитайските философски традиции плъхът се отличава с ум и проницателност, харизма, общителност, енергичност и адаптивност, а елементът метал говори за упоритост, борбеност, решителност и твърдост.

   

  Китайската нова година настъпва на 25 януари 2020г. и ще продължи до 11 февруари 2021г. Това е годината на Белия метален плъх.

  В източните традиции плъхът ( мишката) се отличава с находчивост и практичност и е почитан като символ на успеха, богатството и просперитета. Свързва се с новаторството, новите тенденции в живота на нациите и на всеки един човек в частност, както и с всичко онова, което ускорява прогреса. Благотворно ще бъде влиянието му и върху професиите и дейностите, свързани предимно с интелектуален труд – за писатели, журналисти, художници и музиканти.

   

  Цветовете на знака на годината са неутрални : бяло, сиво, черно, металик и всички техни нюанси, както и приглушените пастелни тонове. Те са част от зимния пейзаж, от суровата красота на природата в този сезон.

  Съвсем естествено доминиращ ще бъде белия цвят – цветът на равновесието, нежността и обновлението. В този смисъл украшенията с перли и брилянти остават актуални и може би ще продължат да държат първенството като универсални ювелирни изделия.

  Очаквайте продължение.

  Източник снимков материал: интернет

 • Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение -продължение

  Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение -продължение

  Голямо влияние в работата на Мишел Онг оказва екстцентричният JAR (Жоел Артур Розентал) – геният, превърнал се в нейн ментор, вдъхновител и скъп приятел.

  2019г. е специална за азиатската ювелирна дизайнерка. В нея се навършват 20 години от създаването на „Carnet Jewellery“, специализирана в изработването на украшения в категорията Haute Jewellery. Именно на Розентал принадлежи  идеята Мишел Онг  да обобщи  две десетилетия творчество в книгата си „Carnet by Michelle Ong“, а редакцията ѝ е поверена на прочутия ювелирен историк и ценител  Вивиен Бекер. Представянето ѝ е проведено в аукционна къща Christie’s в Лондон и е съпътствано с уникална изложба на част от бижутата на „Carnet“. Това е историята на фирмата от ранните дизайнерски търсения на Мишел Онг до създаването на първия бутик по пътя към световно признание.

  Безграничната фантазия и вниманието към всеки детайл поставят Мишел Онг сред десетте най-добри съвременни ювелири.

  Снимки: Мишел Онг

 • Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение

  Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение

  „Carnet Jewellery“ е микс от източни мотиви и западна техника, крехка лекота и дързост, блясък и педантичност, а Мишел Онг (Michelle Ong) се нарежда сред малцината смели и самобитни ювелирни дизанери, диктуващи модните тенденции в световен мащаб и предизвикваща възторг с всяко свое творение.

  Ювелирните украшения на дизайнерката са постоянно търсене на нови форми и нестандартни стилови решения, виртуозно съчетание на цветове и материали и филигранна изработка и при най-дребните детайли, както и абсолютен натурализъм.

  Социолог по образование Мишел Онг превръща детското си хоби в професия и днес е един от най-влиятелните ювелири на Азия.

  За Дейвид Уорън (директор на международния отдел на аукционна къща Christie’s)“Мишел Онг има изключителна международна позиция през последните пет години“ редом с няколко различни дизайнери от Азия, а според критиците „в работите ѝ има силно китайско влияние, много динамика и драматизъм“.

  Очаквайте продължение

  Снимки: Мишел Онг

 • „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство - продължение

  „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство - продължение

  През 1900г. фирма „Cartier“ организирала своя изложба в Санкт Петербург и въпреки, че ювелирната къща не успяла да открие свое представителство в Русия, получила покана лично от Николай II да изработва украшения по поръчка на руския императорски двор. Така в колекцията на княз Юсупов попаднали такива разкошни брилянти като „Султанът на Мароко“ (35,67 ct), „Северна звезда“ (41,28 ct) и „Картие“ (69,42 ct). С това историята не приключва. Няколко години по-късно Градският съвет на Париж дарява на Николай II императорско яйце Cartier, днес експонат в музея „Метрополитен“ в Ню Йорк. През 1910г. фирмата официално регистрира търговската марка „Cartier“ и логотип с две преплетени С-та.

   

  Принцът на Уелс, по-късно станал крал Едуард VII определя Картие като „ювелирен крал и крал на ювелирите“. Макар и гръмко, определението не е  преувеличено – ювелирната къща изпълнява поръчките на монархичните семейства от Европа и Азия. Най-голямото огърлие, изработвано някога от „Cartier“, било поръчано от махараджата на Патиала – Бхупиндер Сингх. Изработено е през 1928г. и в него са вложени 2930 брилянта, а за акцент е избран изключителен жълт брилянт с маса 234,69 ct, представен на Световното изложение в Париж през 1889г.

  1914г. поставя началото на култовата колекция „Panthere“. От нея са едни от любимите украшения на Елизабет Тейлър и Уолис Симпсън.Вдъхновителка на колекцията е Жана Тусен, приятелка на Коко Шанел, муза на Картие и ювелирен директор на бранда от 1925г. Тя въвежда модата на жълтото злато и етническите мотиви. Единадесет години по-късно компанията разработва необичайната форма на емблематичния пръстен „Trinity“. Това са три преплетени халки от бяло, жълто и розово злато, символизиращи предаността, приятелството и любовта.

  Луи-Франсоа Картие умира през 1904г. посвещавайки целия си живот на реализирането на една мечта, преминала отвъд времето и пространството , тя продължава да бъде част от съвременната култура.

  Източник снимки- Cartier

 • „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

  „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

  „Cartier“ е не само един от най-известните ювелирни брандове, а цяла една епоха, започнала в първата половина на XIX век и продължила развитието си до наши дни.

  cartier

  Франция никога не е страдала от дефицит на умели ювелири, но основателя на фирмата Луи – Франсоа Картие е от малцината любимци на съдбата, превърнали се в легенда, независимо от скромния си произход.

  cartier

  Картие експериментира, търси нови форми, обединявайки в работите си старите традиции на ювелирното изкуство с изискванията на новото време. Изработва бижута по поръчка без да повтаря моделите си и давал на  френските аристократки увереността, че никога няма да видят своето украшение носено от някоя тяхна съперница.

  Брилянтени пеперуди, златни скарабеи, скъпоценни скорпиони – никой не можел и да предполага, че анималистичните мотиви ще присъстват така трайно в ювелирния свят. Луи Картие успял да се потопи в тази неподправена красота и да я пресъздаде по един жив и неповторим начин, заставяйки конкурентите си да му подражават и да го догонват. Той е и един от пионерите, който пълноценно използват платината в своите украшения.

  Славата и състоянието на Картие растяли с шеметна скорост и през 1853г. открива свое собствено голямо ателие в Париж, а авангардният стил, разработен от маестрото, клиентите причислили към Art deco. Ювелирът  превърнал работата си в семеен бизнес, приобщавайки в ювелирното изкуство и тримата си синове.

  Очаквайте продължение

 • „Yanes“ - еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност

  „Yanes“ - еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност

  Испанската ювелирна къща „Yanes“ е еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност.

  Преди около 140 години брандът получава привилегията да изработва украшенията за испанската корона и тази привилегия се е съхранила до наши дни.

  Украшенията на „Yanes“ са изключителна смесица от европейските класически традиции на ювелирното изкуство и колорита и изяществото на Изтока, където строгата геометрия съседсва с флоралните мотиви.

  Семейната фирма  е основана през 1881 г.  от Клаудио Янис и вече пет поколения ювелири създават украшения, превърнали се в образци на ювелирното изкуство.

  Много ювелирни изделия, изработени в годините  от  „ Yanes“  са част от испанската кралска колекция и се съхраняват във Фонда за национално наследство на Испания, други са експонати  в колекциите на различни музеи по света.

  Световно признание компанията получава през 1906г., когато е натоварена със задачата да изработи подаръците за гостите, поканени на сватбата на испанския крал Алфонс XIII и принцеса Виктория –Евгения. Най-големите адмирации фирмата получава от японските императорски ювелири. В тази година няколко утвърдени ювелирни бранда изкупуват украшенията на „Yanis“ и ги популяризират, благодарение именно на протекциите на японския император.

  Днес компанията продължава да изработва украшения в характерния за фирмата стил като прилага традиционните техники на ювелирното изкуство в съчетание със съвременен дизайн на бижутата.

  Източник снимки - Yanes

 • Ювелирният магнат, неподвластен на времето - Harry Winston

  Ювелирният магнат, неподвластен на времето - Harry Winston

  Изключителни, неподвластни на времето, исторически. Украшенията на ювелирния бранд „Harry Winston“ са синоним на просперитет, дързост и успех, каквито историята не познава.

  Хари Уинстън не е просто ювелирен магнат, а легенда, чийто живот продължава да вълнува и да вдъхновява. Съвременниците казвали за него, че може да продаде и сняг през зимата при това с много добра печалба.

  В най-тежките и трудни времена на Великата депресия, когато цялата икономика на САЩ е срината и болшинството от хората се борят за своето оцеляване той стартира свой собствен бизнес,с  който жъне успехи и популярност. Малката ювелирна работилница се превърнала във водещ бранд, чиято популярност надхвърля пределите на САЩ.

  „Harry Winston“ е първата американска ювелирна къща, покорила Стария континент с изключително качествени и радки по размер, форма и цвят брилянти и с неповторимата филигранна техника на изпълнение на бижутата. С неговото име са свързани много исторически брилянти, някога принадлежали на короновани особи и на цели държави. Сред тях са „Варгас“, „Джонкер“, „Тейлър-Бъртън“ и „Звездата на Сиера Леоне“.

  Бижутата „Harry Winston“ са постоянни гости на церемониите по връчването на наградите „Оскар“, на червения килим и не веднъж са заснемани в игрални филми. Началото на тази традиция е поставено през 1949г., когато актрисата Катрин Хепбърн блести с колието „Испанска инквизиция“.

  Според списание „Forbes“ най-скъпото ювелирно изделие към настоящият момент са обици от платина с капковидни брилянти, изработени от „Harry Winston“ и оценени на 8,5 милиона щатски долара.

  През 1990г. ювелирна къща „Harry Winston“ отпразнува 100-годишнината от основаването си с представянето на тиарата „Centennial“, инкрустирана с брилянти с най-високо качество, чиято обща маса е 100 ct – в съответствие с бележитата годишнина.

  Посветил седемдесет години от живота си на скъпоценните камъни, Хари Уинстън е неповторимо явление в ювелирния свят. Умира през 1978г. на 82 години като притежател на зашеметяваща колекция от 60 уникални брилянта, които нямат равни на себе си в целия свят.

  Източник снимки - Harry Winston

 • Mellerio dits Meller - фаворитът на кралските династии и аристократичните фамилии от цяла Европа

  Mellerio dits Meller - фаворитът на кралските династии и аристократичните фамилии от цяла Европа

  Семейната история гласи, че предците на семейство Мелерио разкрили и успяли да предотвратят подготвян заговор срещу крал Лудвиг XII. Като благодарност за предаността им той позволил да развиват търговската си дейност в Париж, както и на територията на цяла Франция без ограничения. Тази привилегия била запазена във времето и се потвърждавала отново и отново от всеки следващ владетел. Така членовете на едно обикновено семейство, произхождащо от малкото селце Вал Вигецо, се превърнали в привилигеровани граждани на кралството.

  Майстори златари, чиито корени могат да бъдат проследени до XVII век, семейство Мерелио придобиват голяма популярност сред представителите на парижката аристокрация. През 1815г. Франсоа Мелерио открива свой магазин на Reu de la Paix, считана за символ на френския разкош, който съществува до ден- днешен. Къщата изработва украшения по поръчка на Мария де Медичи, Мария-Антоанета, Жозефина Бонапарт, испанската кралица Изабела II. Работите на нейните майстори са притежание на кралските династии и аристократичните фамилии от цяла Европа.

  От момента на основаването й “ Mellerio dits Meller“ участва на всички  изложения и панаири, провеждани в Париж, а през 1862г., като участник в лондонското ювелирно изложение получава специална награда за брошката „Люляково клонче“. През 1867г.  Къщата участва на парижкото ювелирно изложение, като се представя с брошката „Пауново перо“. Изработена от злато и сребро, обсипана с брилянти, сапфири и рубини, брошката остава едно от култовите украшения, изработвани някога от “ Mellerio dits Meller“.

  Архивът на ювелирната фирма наброява повече от 100 книги, в които е описано всяко едно изработено украшение. В него се съдържа цялата история на фирмата и изключителната работа на нейните бижутери.

  Стилът на “ Mellerio dits Meller“ е неразривно свързан с миналото. Украшенията откровено могат да бъдат наречени класически и е невъзможно повечето от тях да бъдат различени от антикварните. Днес  14-то поколение ювелирни дизайнери развива дейността на Къщата – Франсоа и Оливие Мерелио, които продължават да се придържат към принципите на работа на своите предци, като залагат на неповторим дизайн и абсолютно качество на изработката.

  За съвременните украшения на фирмата е характерна модуларност, която позволява да се носят по различен начин, а стилизираните елементи fleur-de-lis (хералдическият символ на Бурбоните) могат да бъдат открити в голяма част от изработваните украшения.

   

  През последните години ювелирната къща все по-често напуска пределите на Франция и популяризира своите съвременни и исторически украшения, организирани в малки изложби, по всички краища на света : през 2005г. – в Токио, а през 2003 и 2005г. участва с тях по програмата „Година на Китай във Франция и на Франция в Китай“.

  В магазина на “ Mellerio dits Meller“ в Париж е поставена табела, на която пише : „ Къща Mellerio dits Meller“. Фирмата служи на своите клиенти повече от четири столетия и благодари на всоите поклонници за предаността им.“

  Притежаването на ювелирни украшения “ Mellerio dits Meller“ днес продължава да е така престижно, както и преди няколко столетия, когато са били носени от кралските особи.

  Източник снимки - Mellerio dits Meller

 • Вирен Бхагат - символът на традиционното индийско ювелирно изкуство

  Вирен Бхагат - символът на традиционното индийско ювелирно изкуство

  Известен, загадъчен и баснословно скъп, съвременният индийски ювелирен дизайнер Вирен Бхагат (Viren Bhagat) е определян като един от водещите и перспективни майстори в света. Любимец на колекционерите, задължително и желано присъствие на аукционите на Christie’s  и акцент в затворените ювелирни изложби, Бхагат живее и работи в Мумбай като развива стилът на традиционното индийско ювелирно изкуство.
  Работите му са сензация на изложението GemGeneve 2019, явяващо се алтернатива на Baselworld, което в годините започва да губи от своята популярност.

  Вирен Бхагат  произхожда от семейство на потомствени бижутери, които повече от 100 години съхраняват, развиват и предават изкуството на своите потомци. Изработва авторски ювелирни украшения, чиито стил може да бъде определен като синтез от традиционни мотиви, характерни за Моголската империя и естетиката на стила Арт Деко и като едно пътешествие между минало и настояще. Заради ярките и неповторими творби, излезли от неговите ръце Вирен Бхагат често е наричан „индийският Розентал (JAR)“.

  През 1980г. Бхагат рисува първите си ескизи, част от който представя на Джани Булгари, от когото получава предложение за работа в едноименния бранд. Дизайнерът отказва, за да се посвети изцяло на създаването на собствена ювелирна марка, в която да вложи таланта си. През 1991г. поставя основите на собствената си ювелирна къща. „От самото създаване на „Bhagat“ взех решението никога да не работя за някой друг, освен за себе си. Това е главното в моята работа – пълната свобода.“

  В работите си залага единствено и само на скъпоценни камъни и естествени перли – колумбийски изумруди от находищата от XVII век, кашмирски сапфири и брилянти от Голконда, което означава, че изработката дори на едно-единствено украшение може да отнеме години. „Истинската красота е в несъвършенството на ръчната работа“ казва Бхагат и обосновава предпочитанието си към старинните камъни с история, вярвайки, че тяхната красота е вечна и непреходна и ги вгражда в платинен обков -  здрав и почти невидим. Това е негов отличителен маниер на работа и връзката с европейското ювелирно изкуство.

  Вирен Бхагат е единствения съвременен индийски ювелир, чиито украшения са не просто популярни, но и търсени и желани от колекционерите и галериите за ювелирно изкуство на Стария континент. И не защото са част от популярния днес тренд  етно бижута, но и заради тяхната оригиналност, хармония и изкусна ръчна изработка.

  За по-малко от тридесет години ювелирната къща „Bhagat“ успява да заеме лидерска позиция в Индия и да добие завидна популярност в Европа и САЩ. Без да разчита на рекламни и маркетингови стратегии изработва ограничено количество бижута всяка година, които биват изкупувани още в процеса на работа.

  Източник снимки - Viren Bhagat

1-10 of 182

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 19