Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

Добре дошли

Fortuna Blog

 • Украшенията, притежавани от Елизабет Тейлър II част

  През 1961г. се заснема най-скъпата за времето си холивудска продукция „Клеопатра“, в която главната роля е поверена на Елизабет Тейлър. На снимачната площадка тя се запознава със своя екранен партньор Ричард Бъртан, чиято актьорска кариера до този момент се колебае между върхове и падове. Тогава той е щастливо женен баща на две деца. Романът му с Елизабет Тейлър, започнал като мимолетно увлечение продължава в 10-годишен брак – най-дългият в живота на Елизабет Тейлър. За това време те участват в 7 съвместни филмови проекта, върхов от които се оказва „Кой се страхува от Вирджиния Улф“, за ролята си в който Елизабет Тейлър получава „Оскар“.

  В книгата си „Моят роман със скъпоценностите“ Елизабет Тейлър пише : „ Несъмнено едно от основните преимущества на ангажимента ми в „Клеопатра“ в Рим беше магазинът на Bvlgari.“

  Запознат със слабостта и преклонението на Елизабет Тейлър към красивите и изящни бижута,Ричард Бъртан поискал ръката и сърцето на актрисата не с традиционeн годежен пръстен,  а с уникален  медальон-брошка с 18,6- каратов фасетиран изумруд с брилянти, изработен именно от италианската ювелирна къща Bvlgari. Бъртан обичал да се шегува, че единствената италианска дума, която Елизабет Тейлър знаела е Bvlgari. В деня на сватбата им през 1964г. актрисата получила като подарък и изумрудено колие. Съвсем скоро личността на актрисата и нейните персонажи започнали да се отъждествяват с изумрудения разкош и сияние.

  През годините комплектът бил допълнен от обици, пръстен и гривна. Впоследствие се сдобил и със собствено име „ The Grand Duchess Vladimir Suite“ поради изключителното му сходство с дореволюционните украшения на руската аристокрация и Владимирската тиара,която към настоящия  момент e притежание на английското кралско семейство.

 • Украшенията, притежавани от Елизабет Тейлър

  украшенията притежавани от Елизабет ТейлърПовече от 269 ювелирни украшения са били притежание на една от най-известните и скандални актриси на Холивуд  за всички времена – Елизабет Тейлър. Исторически, легендарни,  епохални са бижутата в тази впечатляваща колекция, будеща възхищение и завист.

  Украшенията , притежавани от Елизабет Тейлър могат да бъдат определени като истинска съкровищница, забележителни както с каратите си, така и с невероятни истории  за интриги, страсти, капризи, безразсъдства и любови.

  Брошката „Принцът на Уелс“ е останала в историята и в света на ювелирното изкуство като символ на любовта, за която не съществуват ограничения. Изработена по проект на престолонаследника на Великобритания Едуард VIII, тя е оформена като три пера, обсипани с диаманти, издигащи се над златна корона – негов хералдически знак.

  През 1935г. бъдещияят крал я дава като годежен подарък на любимата си жена  Уолис Симпсън – разведена американка със съмнителна репутация.

  украшенията притежавани от Елизабет ТейлърПравителството и народът на Великобритания категорично се противопоставили на такъв неравностоен съюз. Така на 11.12.1936г., няколко месеца преди коронацията, за първи и единствен път в историята на Англия, бъдещият крал се отказал доброволно от престола, за да се ожени през 1937г. за Уолис Симпсън. Това събитие се превърнало в световна сензация, а бившият престолонаследник – в „Човек на годината“. След абдикацията Едуард VIII и Уолис Симпсън получават титлите херцог и херцогиня на Уиндзор и се установяват във Франция.

  Елизабет Тейлър и Ричард Бъртан били част от приятелския кръг на аристократичното семейство и споделяли обща страст към стойностните украшения. Знае се, че Ричард Бъртан многократно е искал позволението на херцога на Уиндзор да направи копие на брошката за своята съпруга, но така и не получил такова.

  украшенията притежавани от Елизабет ТейлърСлед смъртта на Уилис Симпсън, през 1987г. брошката „Принцът на Уелс“ е сред многото ѝ украшения, предложени на аукцион от Sotheby’s, а Елизабет Тейлър я закупува, предлагайки баснословна сума, която никой от останалите участници не успял да надхвърли.

  Така брошката „Принцът на Уелс“ се превръща в поредното забележително украшение, притежание на актрисата и първото, закупено лично от нея.

 • Хризантемен камък

  хризантемен камъкОткрит през XVIII век в югозападната част на Китай – провинция Хунан, хризантемният камък е считан за символ на небесната хармония и непреходната красота – върху черната каменна повърхност  разцъфтяват бели хризантеми, неподвластни на времето.

  Въпреки, че не може да бъде отнесен към групата на скъпоценните и полускъпоценните камъни, хризантемният камък е красив декоративен камък и привлекателността му е съсредоточена в неговата уникалност. Природата е създавала изтънчената му красота в продължение на векове. Според мнението на специалистите минералите от този вид са се формирали преди повече от 200 милиона години.

  Черно-белият минерал  съдържа  гипс, глина, доломит, лимонит и много други елементи, включително злато и сребро.

  хризантемен камък

  Във вътрешността му лъчисто са разположени плътни кристали калцит, целестин или андалузит, които със своя рисунък наподобяват цвят на хризантема, откъдето идва названието на минерала. Средният размер на „цветчетата“ е 5 - 8 см в диаметър, а най-големият известен до този момент „цвят“ е с диаметър около 50 см.

  хризантемен камък

  Майсторите - резбари обработват камъните с различни инструменти, за да очертаят релефно листчетата на цветовете и да придадат блясък и завършеност на изделията, а най- изкустните от тях изработват цели композиции с митологични  или религиозни сюжети.

  хризантемен камък

  Така природният феномен в съчетание с  источната мистика , сръчността на човешките ръце и фантазия разкриват неподправената вечна красота на каменните цветя.

 • Бенитоит - Калифорнийският скъпоценен камък

  бенитоитБенитоит или наричан още калифорнийски скъпоценен камък.

  Отнасящ се към групата на изключително рядко срещаните природни минерали, бенитоитът е един от най-високо оценяваните колекционерски и ювелирни камъни. Познат на малцина, този скъпоценен камък практически не може да бъде открит в ювелирните магазини, но ако това все пак се случи, стойността на изделията би била фантастична.

  бенитоит

  В далечната 1906г. в окръг Сан Бенито – Калифорния били открити особен вид сапфири, които се характеризирали с малки размери, дипирамидална структура и богата палитра от нюанси на синия цвят. С течение на времето при различни изследвания било установено, че новият вид сапфири съвсем не са корунди, твърдостта и масата им са сравнително ниски и притежават свойството луминисценция. Така станало ясно, че това са съвършенно нови и уникални камъни, напълно непознати за гемолозите и минеролозите.  Минералът е наречен бенитоит на името на първото и единствено / до този момент / промишлено находище, а към настоящият момент щатът Калифорния се е превърнал в монополист в добива на скъпоценния камък.

  бенитоит

  В природата бенитоитът се среща във вид на малки плътни кристали с дипирамидална форма, толкова необичайна в света на минералите, че практически е невъзможно да бъде объркан с други камъни. Скромните  размери се компенсират от изобилие на сини нюанси, неравномерно разпределени в дълбочина, като повърхностния слой обикновено е с по-наситено оцветяване в сравнение с вътрешните.

  бенитоит

  Специфичният колорит позволява при фасетиране камъните да придобият впечатляваща и неповторима визия. Изключително рядко могат да бъдат открити и безцветни или синьо-червени кристали. И впреки, че ограничени количества на минерала са открити в американския щат Тексас и в Белгия те са с ниско качество. Най-големият открит до момента кристал бенитоит се съхранява в Смитсъновия институт и е с маса 7,83 карата.

  бенитоит

  Сега бенитоитът е включен в списъка на 10-те минерала, изключително рядко срещани в природата, а интересът към него и търсенето му на световния ювелирен пазар многократно надхвърля предлагането и това неминуемо се отразява върху неговата стойност. Бенитоитът е толкова рядък, че са описани случай на подправянето му с не по-малко скъпите и ограничени като ресурс танзанит и син сапфир.

 • Йолит - пътеводният камък на викингите

  йолитЙолит - пътеводният камък на викингите.

  Далеч преди Великите географски открития викингите владеели бурното море, открили средство, позволяващо им  да определят положението на слънцето на небосвода дори при плътна облачност и гъста мъгла. Това били синьо-виолетови камъни, притежаващи свойството да променят оцветяването си в зависимост от ъгъла на падане на светлината.

  йолит

  Дълго време тези камъни били известни сред народите от Стария континент като „камъните на варварите“,а през XIX век получили официалното си название иолит и днес  намират приложение както в ювелирното изкуство, така и при изработването на прецизни навигационни уреди за нуждите на корабоплаването и авиацията.

  йолит

  Като правило кордиеритът е прозрачен безцветен минерал, а иолита – неговата цветна ювелирна разновидност. В миналото използван за изработката на различни украшения, днес той е малко познат за масовия потребител. Отличава се със синьо-сивкав до синьо-виолетов цвят с медни и златисти оттенъци. Лесно може да бъде объркан със сапфир или с танзанит, но е по-мек от първия и с по-голяма маса от тази на втория.

  йолит

  Визуалното му сходство със скъпоценните камъни позволило иолитът да бъде използван като материал за тяхната имитация, откъдето идват и названията „воден сапфир“ и „лъжлив сапфир“. От друга страна структурата му е близка до тази на нефрита и в страните от Изтока е популярен като син нефрит.

  йолит

  Камъни иолит с ювелирни качества  се добиват в Норвегия, Мадагаскар, Шри Ланка, Непал, Бразилия и Индия. В Северна Норвегия се разработват находища с камъни с изключително големи размери, като някои от тях могат да надвишат 12 см. Подобни находки има и във Финландия и Швеция, но те не са с промишлено значение.

  йолит

  Иолитът е минерал, който лесно се поддава на обработка и не се повлиява от високите температури. Подобно на брилянтите същинската му ювелирна красота се разкрива едва след  правилното оформяне и фасетиране на камъните като се съблюдават точно определени пропорции. Макар и рядко се откриват плътни иолити, притежаващи ефекта астеризъм и те биват оформяни като кабошони.

  йолит

  Иолитът се инкрустира както в дамски, така и в мъжки украшения и аксесоари. Сходството му с едни от най-стойностните скъпоценни камъни позволява да бъде стилно допълнение както в деловото ежедневие, така и при официални поводи.

 • Червен берил - звезда с непретенциозно име

  червен берил

  Червен берил - звездата с непретенциозното име.

  В природата съществуват толкова редки скъпоценни и полускъпоценни камъни, че описанието им трудно може да бъде открито в научни трудове и гемологични справочници. Един от тях се е превърнал в ценен обект на търсенията на колекционери и ювелири – митичният червен берил, познат още с твърде оспорваните названия биксбит и червен изумруд.

  червен берил

   

  За кратко време привлякъл вниманието на гемолози, колекционери и ювелири от цял свят, червеният берил  се е превърнал в  емблема на американския щат Юта и  истинско съкровище на САЩ. Заема  челното място в списъка на десетте най-редки  природни минерала, а ярката му красота е неоспорима.

  червен берил

  Този минерал не може да бъде видян в елитарните колекции на водещите ювелирни брандове, а на аукциони попада веднъж на няколко години.

  Червеният минерал е близък родственик на изумруда и аквамарина, тъй като се отнася към групата на берилите. Най-често цветът му наподобява зряла малина, въпреки че като еталон за красота и ценност е възприет наситения червен цвят със синьо-индигов оттенък. През 2006 година Асоциацията на ювелирите официално признава червения берил за най-редкия скъпоценен камък в света.

  червен берил

  Червеният берил се добива единствено в САЩ – щатите Юта и Ню Мексико, а количеството на откритите камъни е толкова оскъдно, че директно попадат в частни колекции. От тоновете изнесена руда се добиват едва около 0,50 карата червен берил, подлежащ на обработка. Болшинството от камъните са с маса 0,15 – 0,25 карата, поради което екземпляри с маса 2-3 карата се считат за огромни. Най-големият открит до момента кристал червен берил е с маса 54 карата, а най-големият фасетиран камък – с маса 8 карата.

  Висококачествените червени берили могат да бъдат объркани с рубини. Единствено включенията, характерни и допустими за берилите се явяват тяхна отличителна достоверна характеристика.

  червен берил

  До неотдавна червеният берил представлявал интерес за действително заможни и фанатизирани колекционери, но все повече ценители на ювелирното изкуство предпочитат да притежават украшения с редки скъпоценни камъни и са готови да заплатят баснословни суми за тях, а червеният берил се нарежда на едно от челните места в това отношение.

  Бижута със червен берил можете да закупите от магазини Фортуна в градовете София и Пловдив.

 • Многоликият хризолит

  многоликият хризолитЖизнерадостен и строго аристократичен, напомнящ изумруд, но много по-достъпен, хризолитът се нарежда сред най-популярните полускъпоценни камъни на световния ювелирен пазар. Наричан „вечерен изумруд“ и „златен камък“, той е събрал в себе си светлината на пролетното слънце и зеленината на младата трева. Другите му названия синоними са комерсиалното оливин и предпочитаното от ювелирите – перидот.

  многоликият хризолит

  Египтяните, гърците и римляните успяли да оценят по достойнство ювелирните качества на полускъпоценния камък. В своята „Естествена история“ Плини Стари описал находището, от което в зората на новата ера се добива скъпоценният камък – остров Зебергед  в Червено море. Днес са определяни от специалистите като едни от най-висококачествените полускъпоценни камъни. Камъни хризолит са откривани при археологични разкопки в Александрия, околностите на Йерусалим и на територията на някогашните древногръцки полиси. Кръстоносците пренасяли красивите камъни, плячкосани в походите на територията на Европа.

  многоликият хризолит

  На дневна светлина минералът е яръко златисто – зелен, а със залезът на слънцето и настъпването на нощта придобива плътен изумрудено зелен цвят. Тази му особеност станала причина в продължение на векове да бъде наричан „камък на промените“.

  многоликият хризолит

  Хризолитът е един от малкото минерали, съществуващи в природата само в един цвят, което е повод да бъде считан за рядък. Жълто-зелените оттенъци зависят от концентрацията на примесите на желязо, магнезий и никел.

  Хризолит за ювелирни цели се добива в Австралия, Бразилия, Пакистан, Мианмар и Танзания. Най-големите известни камъни на минерала са част от колекции в различни музеи по света. В Смитсоновия институт във Вашингтон се съхранява хризолит с маса 310 карата, открит на о. Зебергед и хризолит с маса 287 карата, открит на територията на Мианмар. В Елмазния фонд на Русия е намерил място един от най-известните камъни – хризолит с маслинено зелен цвят и маса 192,75 карата. Според непотвърдена теория на историците това може да е историческият „изумруд на Нерон“, през който императорът наблюдавал горящия Рим.

  многоликият хризолит

  Традиционно хризолитът се оформя в брилянтен шлайф или като кабошон. За да подчертаят цветовата специфика на камъните, ювелирите отдават предпочитание на жълтото и розовото злато. Запазва се тенденцията при изработването на златни украшения да се съчетават цветни полускъпоценни камъни. Тя позволява хризолитът да се комбинира с аметисти, цитрини, розов кварц и перли, което подчертава яркият им и позитивен характер.

  Бижута с хризолит може да закупите от магазини Фортуна, в градовете София и Пловдив.

 • Забравеният пренит

  забравеният пренитНякога, в апогея на своето величие, зулуските племена отдавали култова почит на бледо зелени камъни с меко завладяващо сияние. Те били символ на домашното и родово благоденствие, а за шаманите - средство за постигане на пророчески съновидения. С колонизирането на африканския континент традициите и вярванията на местното население постепенно  започнали да замират и заедно с тях мистичният камък потънал в забвение.

  Пренит

  Известен в Азия като гроздовидно жаде, в Африка като топчест изумруд, в Австралия като слънчево жаде, сред минералозите и гемолозите като аделит и чилтонит, пренитът е малко познат и рядко срещан на световния ювелирен пазар полускъпоценен камък.

  пренит

  Описвайки характеристиките на пренита специалистите използват различни сравнения. Според тях прозрачните камъни наподобяват хризопраз или жадеит,  по-плътните  -  хризолит и изумруд. Природните агрегати на минерала оприличават с гроздове, а шлифованите полупрозрачни камъни  - със знаменития ликьор Шартрьоз. Подобно на топаза, пренитът се отнася към групата на алумосиликатите. В природата се среща под формата на агрегати и изключително рядко в чиста кристална форма.

  пренит

  Минералът се отличава с нежни млечни цветове вариращи от бял, жълто-зелен, жълто-кафяв, зелен и сиво-зелен. Рядко се срещат прозрачни и сивкави камъни, които са и с най-висока стойност. За интересни и без аналог се считат добиваните в Австралия пренити. Те се отличават с меко сияние, бликащо от дълбините, подобно на лунна светлина. На световните изложения се предлагат под собствена регистрирана търговска марка „Слънчево жаде“ и се характеризират с красив жълт цвят с различни оттенъци.

  Основните показатели, определящи качеството и стойността на пренита в ювелирния свят са цветът и големината на камъните. Фасетираните пренити обикновено са с големи размери и могат да достигнат над 30 карата. В музея в Калгари /Канада/ се съхранява пренит, оформен като кабошон с маса 38 карата.

  пренит

  От плътен и полупрозрачен пренит се изработват различни фигурки и статуетки, вази, фруктиери и всякакви декоративни украшения.

  Нежните цветове на пренита отлично хармонират както с всички цветове на златото, така и със среброто. Това разширява възможностите камъните да бъдат инкрустирани в различни украшения, а красивите накити привличат все повече естети и колекционери, завладяни от естествената мека красота на почти неизвестния пренит.

 • Флуорит - цветето на рудниците

  Флуорит или цветето на рудниците.

  флуоритАгрикола го определил като „цветето на рудниците“, за алхимиците от Средновековието бил „дяволски камък“, а за миньорите от Дарбишър /централна Англия / просто „синия  Джон“. Харесван от обикновени и знатни хора от всички епохи, използван като материал за имитации на различни скъпоценни камъни във времена, когато самият той е оценяван почти колкото златото, флуоритът е минерал с пъстроцветна красота и интересни свойства.

  Флуорит - нарежда се сред най-необикновените и красиви декоративни и ювелирни камъни.

  флуорит

  Характеризира се с изключително богата цветова гама и като правило повечето камъни са полихромни със зонално и петнисто оцветяване, което ги превръща в ценен материал за ювелирния свят. Палитрата и наситеността на цветовете варира от жълто-зелено до изумрудено, от люляково до виолетово и черно, ценят се също кристалите с розов, оранжев и червен цвят.

  флуорит

  Названието флуорит произлиза от латинското „fluere“ – течащ и е свързано с едно от основните свойства на минерала: поставен в разтопена руда спомага за по-лесното и пълно отделяне на примесите и шлаката от металната основа. Минералът е дал името на рядък физичен процес – флуоресценция, при който под въздействието на ултравиолетова светлина или друго късовълново лъчение, кристалите излъчват нежна виолетова светлина. Безцветния флуорит, който е изключителна рядкост, се използва като материал за изработването на висококачествени лещи за фотоапарати, микроскопи, лупи и др. тъй като неговата прозрачност е по-висока от тази на стъклото.

  флуорит

  В Древна Гърция флуоритът е бил определян като скъпоценен камък. В своите трудове римският учен и философ Плиний Стари споменава, че от него майсторите изработвали уникални вази. Те излъчвали неповторима светлина, а красотата им  се допълвала от естествения многоцветен рисунък. Впоследствие тази традиция намерила приемственост и в Древен Рим. Краят на Античността бележи и упадъка на индивидуалната ценност на флуорита, но  открива друго негово приложение – суровина за изработването на имитации на скъпоценни камъни. Зелените кристали флуорит се превърнали в аналог на изумрудите, червените напълно съответствали на рубините, а пурпурните  заменяли аметистите.

  флуорит

  Днес флуоритът е популярен предимно като декоративен камък. За ювелирния свят е открит сравнително късно / XVIII – XIX век / и по всяка вероятност заради неговата крехкост. Тя е причина обработката на камъните да е сведена до минимум. Те най-често биват  оформяни  като мъниста и кабушони и рядко се фасетират. Украшенията от злато и сребро с флуорит са ярки, изящни и  запомнящи се.

  Бижута с флуорит може да закупите от магазини Фортуна- гр. София и Пловдив.

 • Слънчевият карнеол

  Слънчевеия карнеолСлънчевият карнеол, макар да не се отнася към групата на скъпоценните камъни, карнеолът е един от най-използваните декоративни и ювелирни камъни от древността до наши дни. Цветовите нюанси и оттенъци на червеното и кафявото, редуването на по-тъмни и светли участъци, плавно преливащите се слоеве и матов блясък, са го превърнали в предпочитан материал в различни сфери на изкуството.

  Карнеолът е една от многобройните разновидности на халцедона и се отнася към групата на непрозрачните дребнозърнести кварцове. Най-качествените и красиви карнеоли се добиват в Индия, Монголия, Бразилия, Уругвай и Мадагаскар.

  Заради характерните ярки и топли тонове, карнеолът е бил считан за камък на слънцето.

  Слънчевия карнеол

  Познаването и използването на слънчевият карнеол от зората на човешката цивилизация се споменава в древни свещенни текстове на различни култури като индийската Аюрведа и древноегипетската Книга на мъртвите. Карнеолът бил използван в Древна Гърция, в Рим и в Близкия Изток като от него древните майстори изработвали амулети и талисмани, различни съдове, украшения, печати и декоративни предмети. Египтяните са оставяли карнеоли като дар в храмовете на богинята на майчинството и плодородието – Изида; фигурки на скарабеи, изработени от камъка, съпътствали покоиниците при техния път в отвъдното. В елинистичните традиции камъкът се отъждествявал с богът на любовта Ерос.

  Слънчевият карнеол

  В Турция и Персия през XVII – XVIII век в мода се превърнало изработването на пръстени – печати, гравирани с името на съответния владетел. Такива пръстени били считани за лични талисмани. Пръстени-талисмани, изработени от слънчевия карнеол, притежавали различни известни личности като Байрон, Пушкин и Есенин. За Пушкин се знае, че получил своя  като подарък от графиня Воронцова – негова страст във времето на пребиваването му  в Одеса. Това бил подарък за сбогуване при отпътуването на поета. Предполага се, че пръстенът имал свой двойник, който останал у графинята.

  Слънчевият карнеол

  В предсмъртния си час раненият поет го завещава на своя най-близък приятел В.А. Жуковски. Така пръстенът – печат дълго се съхранявал в семейството му като своеобразна реликва. По-късно пръстенът е предаден на Тургенев. Зародила се своеобразна традиция за унаследяването му.

  Слънчевият карнеол

  Тургенев имал идеята след смъртта му пръстенат да бъде наследен от граф Лев Николаевич Толстой, а той от своя страна да избере достоен приемник и последовател на пушкиновите традиции сред младите писатели. От 1917г. следите на пушкиновия пръстен се губят окончателно.

  Слънчевият карнеол

  Като част от голямото семейство на ахатите,карнеолът продължава да привлича естети и ценители. Неповторимата му красота и чувството за топлина, което излъчва отдавна са го превърнали в предпочитан ювелирен камък, подходащ за ежедневни украшения с по-романтично или авангардно звучене.

  Бижута с карнеол може да закупите от магазини Фортуна - гр. София и Пловдив.

   

1-10 of 108

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 11