Fortuna Blog

 • Лапис Лазули - Продължение

  Лапис лазули - Продължение

  Египтяните смятали лазурита за един от най-скъпите камъни и за тях той бил мерило за ценност. От него изрязвали скулптурите на богинята Мут- богиня на истината в Египет –носена на гърдите от върховния съдия на страната.Той е бил свещен камък и за египетската богиня Изида, която била изобразявана с бог Хер в скута си и символизира божествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управлява Египет.

  Лапис лазули

  Гърците и римляните награждавали с лазурит онези,които извършвали подвиг и проявявали храброст. В Китай той бил достоен с честта да влезе в списъка на седемте скъпоценни неща. Интерес към лазуритът появяват и историците, на които камъкът позволява да проследят сложните търговски пътища на Древността, а чрез тях да разкрият различните взаимовръзки между народите. Голямо количество изделия от лазурит или техните фрагменти са открити в гробници по двуречието ,област, в която лежат останките на древния град-държава Ур, което се явява и най-древното средище на човешката култура. Там са открити множество изящни цилиндрични печати. Шумерите вярвали ,че който го носи, носи божеството в себе си. В гробницата на царица Пу-Аби \2500 год.пр.н.е.\ в един древен шумерски град,са намерени многобройни накити от злато и лазурит като доказателство за истинската му божественост.

  Лапис лазули

  Лазуритът много лесно се обработва и се полира. Използва се за изработване на бижута и декоративни предмети- вази ,чаши, писмени прибори и др. Старите майстори са украсявали с мозайки от лазурит дворците на източните владетели и стените на древните камъни. По отношение на своето енергийно поле е изключително чист, доброжелателен камък. В Древността бил смятан за камък на искреността и символ на истинското дружелюбие. Той е камък на Венера и Уран,на любовта и духовността. Спектърът на неговото поле е уникален и този камък може да се носи от всички. Дарява любов, щастлив брак, взаимно разбиране. Помага за осъществяването на надеждите и плановете.

  Лапис лазули

  Източник снимки: Интернет

 • Лапис лазули

  Лапис лазули

  Лазуритът е рядко срещаният ,но много красив полускъпоценен камък. Той не притежава прозрачността, характерна за скъпоценните камъни,нито яркият им блясък. В лапис лазули се съдържа пигмента, с който художниците до 19 век са рисували морето и небето. Това означава, че почти всички картини от Средновековието съдържат лапис лазули, любимият син камък на древните хора от Месопотамия, Египет, Персия, Гърция,Рим.

  По химичен състав е алуминиев силикат на натрия и калция. Цветът му е ярко син до виолетово-син. Името си носи от арабското азул-небе, синева. Когато камъкът за първи път навлиза в Европа е носил името ултрамарин, което означава отвъд морето. Най-доброкачествения лазурит се добива от векове в провинция Бадашкан-Афганистан. Също така има находища край езерото Байкал в Русия.

  Познат от зората на човешката цивилизация, лазуритът е бил достойно украшение за древните храмове, императорските дворци и за картините на велики художници. Бил е достъпен единствено за представителите на аристокрацията и висшите жреци и се е превърнал в своеобразна емблема на социално положение. За мъдреците в тези отдавна отминали времена , лазуритът бил един от свещените камъни на познанието, достъпно само на онези,способни да надмогнат суетата.

  Очаквайте продължение...

  Източник снимки: Интернет

 • Коледни подаръци За Него

  Коледни подаръци за него

  Разгледайте нашите предложения за коледен подарък за мъжете в живота ни, които заемат специално място. Без значение дали търсите подарък за вашия съпруг, приятел, брат или син при нас ще откриете нещо за всеки. Вижте част от нашите предложения тук, а останалите можете да откриете на място в нашите магазини. Вземете ваучера в края на тази страница и се насладете на 20% отстъпки на избраните ни коледни артикули.

  Мъжки медальон с оникс или мъжки медальон с тигрово око

  Мъжки пръстени

  Мъжки портфейл

  Изтеглете и нашия ваучер за 20% отстъпка от тук: Свали ваучер
  За да използвате отстъпката е необходимо единствено да покажете ваучера от вашия телефон на екипа в нашия магазин.

 • Коледни подаръци За Нея

  Коледни подаръци за нея

  Разгледайте нашите предложения за коледен подарък за жените в живота ни, които заемат специално място. Без значение дали търсите подарък за вашата съпруга, дъщеря, внучка, приятелка или сестра при нас ще откриете изобилие от различни модели. Вижте част от нашите предложения тук, а останалите можете да откриете на място в нашите магазини. Вземете ваучера в края на тази страница и се насладете на 20% отстъпкa на избраните ни коледни артикули.

  За жената, която обича блясъка:

  С любов към вечната красота на перлите

  За жената обожаваща червения цвят

  .
  .

  За жената, която предпочита класиката

  .
  .

  Сърце от сърце

  .
  .
  Покажете и колко оценявате всички усмивки, топлина и грижа, които споделя с Вас. Изтеглете и нашия ваучер за 20% отстъпка от тук: Свали ваучер
  За да използвате отстъпката е необходимо единствено да покажете ваучера от вашия телефон на екипа в нашия магазин.
  .
 • Тюркоаз - един от първите добивани полускъпоценни камъни-продължение

  Тюркоаз - един от първите добивани полускъпоценни камъни-продължение

  Апачите наричали тюркоаза - дуклиж. Всеки техен шаман трябвало да има парче тюркоаз, иначе се смятало, че не притежава сила и не заслжава уважение.
  Като свещен камък понякога го хвърляли в реките, за да донесе дъжд.

  тюркоаз

  Тюркоазът бил част от медицинското оборудване на повечето лекари от 15век. Те твърдели, че противодейства на всяка отрова. Освен това го стривали на прах и правели от него елексир срещу ухапване от скорпион.

  Американските индианци и Тибетските будисти също ценели високо тюркоаза. Според тях, той давал живот и дихание на земята и всички нейни създания, освен това пазел и защитавал тялото и душата.

  ТЮРКОАЗ

  И в двете култури го съчетавали с червен корал, като символ на жизнената сила. Цветът и качествата превръщат тюркоаза в един от най-използваните камъни в ювелирното изкуство. Тюркоазът е крехък камък,което го прави неподходящ за шлифоване и полиране. В ювелирните изделия се инкрустира под формата на кръгли и овални кабушони и мъниста.

  Тюркоаз

  Инкрустира се в бижута изработени от злато и сребро, като добре се съчетава с различни скъпоценни камъни и емайл. Изключително приятни като визия и подходящи са бижутата, в които тюркоазът се съчетава с бели океански перли и брилянти. Тюркоазът се смята за израз на щедрост, искреност и привързаност.

  Той съхранява приятелството и дори може да превърне враговете в приятели. Според традиционните вярвания, той отразява здравословното състояние на тялото и аурата, като променя цвета си. Тюркоазът обикновено се свързва с Венера и зодиакалните знаци стрелец, риби и скорпион.

  Източник снимки: Интернет

 • Тюркоаз - един от първите добивани полускъпоценни камъни

  Тюркоаз - един от първите добивани полускъпоценни камъни

  Тюркоазът е един от първите, добивани от човечеството, полускъпоценни камъни и от тогава той е ценен заради своите интензивни цветове.
  Те варират от небесно синьо до зелено, в зависимост от количествата желязо и мед съдържащи се в него.
  Повърхността му е неравна и е изпъстрена с множество тъмни жилки. Според легендите тюркоазът е камък, чийто цвят и съответно качества се променят с времето.

  тюркоаз

  За най - качествен и ценен се приема тюркоазът със зелен цвят и неговите нюанси, тъй като се среща изключително рядко.

  В буквален превод тюркоаз означава турски камък. Името е дадено поради това,че е внасян в Европа през Турция от Персия, където са били експлоатирани негови находища.

  тюркоаз полускъпоценен камък

  Към настоящия момент най-богатите залежи на качествен тюркоаз се намират в Иран. Добива се също така в Австралия, Сащ/Аризона, Ню-Мексико, Невада/. Камъкът е бил използван в Сибир за изработване на бижута още през 5век пр.н.е.

  Древните египтяни също го използвали и добивали в безплодната пустиня на Синайския полуостров. Тяхната богиня Изида била наричана господарката на тюркоазите. Турците го ценели високо като амулет и го наричали файруз/камък на късмета/.

  тюркоаз

  Според ръкописи от 8век, те закачали тюркоаз на юздите на конете, за да пази както ездача, така и коня от падане и наранявания.

  Този минерал е бил познат от векове на ацтеките, които още преди хиляда години го добивали от планината Чалчигл - Ню Мексико. Някои от най-великолепните им творения са посмъртните маски, инкрустирани с тюркоазена мозайка. На никого не било позволено да ги носи, защото служели само за приношение на боговете и за това бил наричан от тях камък на боговете.

  тюркоаз

  Очаквайте продължение...

 • Лунен камък

  Лунен камък

  Лунния камък е кристалът на новото начало. Както предполага името му, той е здраво свързан с луната и интуицията. Цветовете му варират от безцветни до бяло, сиво, кафяво-жълто, оранжево, зелено или розово, от прозрачен до полупрозрачен. Има сребриста или синкава иридесценция. Лунния камък е наричан още опал, рибешко или вълче око. Доставя се от мините от Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и обработи на кабошон, проявява ефекта на котешкото око — променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му.

  лунен камък

  Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко. Най-големите находища са в Норвегия, Русия, Сащ, Канада, Индия и Шри Ланка. Лунните камъни от Шри Ланка блестят в бледо синьо, а тези от Индия са бели на светлината. На сянка те могат да бъдат кафяви, зелени или оранжеви. Тези цветове с финия си блясък правят лунния камък идеален за бижута с чувствен и нежен характер. Този камък е бил изключително популярен преди 100 год. Използван е за изработка на огромен брой бижута,  най-вече от известния френски бижутер Рене Лалик и неговите съвременници. Тези бижута днес се срещат обикновено в музеи или частни колекции. Той е камъкът за 13-тата година от брака.

  лунен камък

  Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с луната и е бил използван при нарастваща луна - за любовна магия, а при намаляваща - за предсказване на бъдещето. Лунния камък в Индия е свещен камък и може да се носи само в жълта кърпа. Те го наричат кандра канта и според тях лунната светлина при пълнолуние дава на камъка окултни и магически сили. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита, вярвали също така, че носи щастие в любовта и късмет в хазартните игри.

   Най-хубавите церемонии/гръмотевични камъни/ се добивали в Германия и имали синкав оттенък. Гърците го наричат афроселени-комбинация от имената на две богини- Афродита и Селена.

  лунен камък

  В Азия вярват, че най-красивите лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също така го смятат за камък на големия късмет. Той предпазва пътешествениците и носи успех и щастие, особено в любовта. Този камък съдържа женската мъдрост и енергия и помага на жените при раждането. Спомага за дълголетие, добро здраве и богатство. Повишава благоразумието, носи надежда и укрепва предпазливостта. Лунния камък дарява любов, късмет и жизнерадост на притежателите си.

  Източник снимки: Интернет

 • Инталии - продължение

  Инталии - продължение

  Руската императрица Екатерина Втора, притежавала над 10000 геми. Художественото съвърпенство на тези ювелирни изделия изумява и до днес, особено кто се има предвид, че това изкуство датира от 4 в. пр. не.е

  инталии- продължение

  Благодарение на гемите днес занем и тълкуваме много сюжети от историята и епоса. За родина на това изкуство се смята - Александрия. Градът е основан през 332 г. пр. н.е в устието на река Нил от Александър Македонски.

  Античните издълбани камъни са не само красиви като произведения на изкуството, но и служат като източник на знания за древния свят и неговата култура. Те отразяват и живота на древното общество: сцени на лов и война, богати и бедни, варвари и гърци, спортисти и актьори, дом, птици и животни,

  Печатите изобразявали и богове, тези считани за покровители - Афродите, Хермес, Ник, Ерос.

  Источник снимки: По материали от интернет

 • Инталии

  Инталии

  Произведенията на Глиптиката биват два основни вида според времето и техниката на създаването си. В ранния период на развитието на това ювелирно изкуство украсата е била издълбавана в гладката повърхност на камъка. Този вид произведения получили названието Инталии или още Геми.

  инталии

  В историческо отношение Инталиите са предшественици на Камеите. Като правило те се изпълнявали върху едноцветни камъни. Характеризирали се с издълбано в материала изображение и имаи чисто практическо предназначение. Те били използвани за печати и лични амулети.

  инталии

  До нас са достигнали историите за легендарния пръстен - печат на Цар Соломон и нагръдното жреческо украшение с гравираните имена на дванадесетте юдейски племена, изработено по заповед на Моисей.

  Сред аристократите от древността било израз на презтиж да притежават колекция от резбовани камъни.

  инталии

  Тази тенденция се развила в ювелирното изкуство и трайно била запазена в по-късните епохи.

  Очаквайте продължение...

 • История на гемите и камеите - продължение

  История на гемите и камеите - продължение

  От 1648г. камеята на Гонзаго се намира в колекцията на Шведската кралица Кристина. След оттеглянето на Кристина в Италиански манастир, където тя починала, камеята останала в Италия. Там тя попаднала в колекцията на Кардинал Д. Ацолино, който я е продал на рода Одескалки. Чрез техните наследници пък отива в ръцете на Папа Пий IV във Ватикана.

  Геми и камеи

  При окупацията на Рим през 1778г. Французите я отнасят в родината си. През 1814г. Иператор Александър I се отнесъл благородно с Наполеоновата Жосефина и семейството и. В знак на благодарност тя му подарила камеята в двореца Малмезон. От този момент нататък в Русия започват да наричат камея Гонзаго с друго име - камеята от Малмезон.

  геми и камеи

  Друга прочута камея е тази на Тиберий или наричана още голямата камея на Франция. Изрязана е от петслоен Сардоникс. В нейния център е гравиран Император Тиберий с Ливия. Пред тях е Германик в доспехите на пълководец и неговата майка Антония. В горната част сред боговете е Август, с жезъл в ръка и други членове на императорското семейство.

  геми и камеи

  Легендарна е и историята на кръста на Лотар, върху който има голяма камея, изобразяваща римския Император Август с лавров венец.
  На обратната страна на кръста е гравирано изображение на разпнатия Христос, който поема лавров венец от Бог Отец.
  Кръстът на Лотар бил подарен на Германския Император Отон III и се съхранява в Аахенската катедрала.

  геми и камеи

  Във времето на Викторианската епоха камеите се превърнали в неотменен моден аксесоар както за висшето общество, така и за широките слоеве от населението. Материалите за изработването им варирали от скъпоценни камъни и слонова кост до по-обикновени декоративни камъни.
  Сюжетите започнали да се променят. Освен класическите, майсторите започнали да включват в работите си флорални и пейзажни мотиви.

  геми и камеи

  При коронясването си през 1804г. Наполеон Бонапарт избрал короната му да бъде украсена с камеи. През 1805г. по негова заповед била създадена национална школа по глиптика. Една от тиарите на Жозефин Дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон също изработена от злато, перли и 7 камеи с митологични сюжети. Тя била част от голям сет, включващ гривни, наниз, обеци и пояс. След бракът на нейната внучка с бъдещия крал на Швеция и Норвегия- Оскар I, тиарата станала част от съкровищницата на Шведската корона.

  геми и камеи

  Глиптиката преживява възход през 15в.Това изкуство е най-силно развито в Милано и Флоренция. През следващото столетие под покровителството на Папския двор, голям център за глиптика се заражда в Рим.

  геми и камеи

  Известни колекционери на глиптика били Херцозите Козимо и Пиетро Медичи, Папа Павел II, Кардинал Франческо Гонзага, както и Донатело. В момента най-добрите образци на геми - както инталии, така и камеи могат да бъдат видяни в музеите на Виена, Париж и Санкт Петербург.

1-10 of 211

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 22