Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

Добре дошли

Fortuna Blog

 • Шпинел - един от най-онеправданите камъни

  шпинелШпинел - един от най-онеправданите камъни. В древността го обърквали с рубините, тъй като в природата се срещат заедно. Като самостоятелен минерал той е отделен преди около 100 г., до тогава червеният шпинел бил познат под името „рубин бале“. Има различни версии за произхода на името на този камък. Някои историци смятат, че думата шпинел произлиза от френското /spinel/, но други са на мнение, че името му идва от латинската дума spina – трън, заради триъгълната форма на кристалните фасети; другият източник вероятно е гръцката дума spinos –искра .При арабите, той е бил известен като рубин-балас, име идващо от района в който се е добивал в Афганистан, а в Индия е познат като лал румани.

  През ХІІ в. в планината Лал Памир са добивали Бадахжански лал - едно от старите наименования на шпинела. За тези стари „рубинени мини“ споменава в своите пътеписи и Марко Поло. По предания червен шпинел украсявал първоначално „ Шапката на Мономах“.

  шпинел

  Благородните шпинели се отличават със своята палитра от цветове. Комбинацията от яркост, прозрачност и наситен цвят са компонентите, които превръщат шпинела в един забележителен камък, благодарение на което цената му във всички епохи си е съперничила с тази на рубина. Алено червения кристал без сини примеси се нарича рубинен шпинел. Розовия камък е балай рубин, а червеният шпинал с оранжев оттенък се нарича рубицелул. Не всички естествени шпинели могат да бъдат отнесени към групата на скъпоценните камъни. Обикновено тези камъни са мътни без никакъв блясък и нямат ювелирна стойност.

  шпинел

  Цената на шпинела зависи от прозрачността и качеството на цвета. Най-голямо е търсенето на червения шпинел и цената за карат на такъв скъпоценен камък може да достигне до 1000 долара.

  Потенциала на този искрящ и ефектен камък е бил забелязан още в древността. По време на викторианската епоха, майсторите бижутери се надпреварвали със своите произведения. Започнали да го вграждат не само в колиета, обици и пръстени, но и в атрибути на кралските регалии. Едни от най-известните, големи и с уникално качество шпинели  в историята са „Рубинът на Тимур “ и „Черният принц “, вградени в короната на английските монарси.

  шпинел

  Те векове наред  били смятани за рубини до 1940 г., когато станало ясно, че „рубините“ всъщност са шпинели. В колекцията на Британския музей се съхранява обработен шпинел с маса 355 ct. и друг естествено шлифован, със заоблени ръбове и маса 520 ct. Историците твърдят, че тези камъни били взети, заедно с други скъпоценни камъни от летния дворец на Китайския император по време на войната през 1860- 1861г.

  шпинел

  В Лувъра се съхранява красив обработен шпинел с маса 105 ct. , който в миналото украсявал Френската корона. Твърди се, че през 1667 г. Таверние е купил в Индия три камъка с маса на всеки около 200 ct.

  Друг такъв разкошен камък се съхранява в „ Диамантения фонд “ на Русия. Той твърде дълго стоял прибран и пазен от хорските очи. Този невероятен по цвят и размери  шпинел, бил закупен за попълване на съкровищницата на Алексей Михайлович, баща на Петър Велики. Любимецът на три императрици, придворен бижутер Йеремия Позиер се прославил с това, че изработил голямата императорска корона за качването на престола на Екатерина ІІ през 1762 г. и с нея били короновани всички бъдещи императори чак до Николай ІІ. Тя е украсена с 4936 индийски диаманта с обща маса 2858 ct , 75 перли  и е увенчана с огромен красив с неправилна форма червен шпинел с маса 398.7 ct. Направена е  от две полукълба, които символизирали съюза между Изтока и Запада.

  шпинел

  Смитсоновата институция във Вашингтон притежава няколко шпинелови кристала: Цейлонски пурпурен - 4518 ct. ; Виолетов – 29.9 ct. ; Бирмански с цвят индиго – 36. 1 ct. ; Червен – 34 ct.

  шпинел

  В наши дни този красив разноцветен кристал заема достойно място сред ювелирите. Той е един от предпочитаните камъни за изработването на различни колекции от известните бижутерски брандове. Комбинира се добре както със скъпоценни така и с полускъпоценни камъни, вградени в бяло и жълто злато  и платина. Бижутата с шпинел са съвършенното допълнение както към деловия костюм,така и към вечерния тоалет.

  Бижута със Шпинел можете да откритете тук.

 • Александрит - един от най-ценните ювелирни камъни

  АлександритНай- ценната разновидност на хризоберила се нарича александрит. В природата се среща много рядко. Да се намерят големи кристали е почти невъжможно, а прозрачни с отлично качество и наситен цвят са уникати и се водят колекционерски.Това е най-редкият ювелирен камък със скъпоценен статут и един от най- скъпите.

  Той е бил открит в Урал през 1833г. от финландският минеролог, барон Нилс Ерик Нурденшьолд. Изследвайки смарагдовите  мини, ученият намерил малък минерал със зелен цвят. Взел го със себе си, за да може да го разгледа по- подробно под лупа. Открил, че вечер когато приближавал пламъка на свещта, цветът от смарагдово зелен ставал кърваво червен.

  Александрит

  Свойствата на този изключителен камък, неговата твърдост и способността му да си променя цвета са изследвани за първи път от руският благородник минеролог Перовски. Той решил да поднесе като подарък този минерал на младия бъдещ крал Александър, син на император Николай ІІ, по случай неговия 16 рожден ден и в негова чест го нарекъл- александрит.

  Скъпоценният камък веднага станал модерен сред руският елит. Носенето на бижута с александрит се считало за престижно, защото тези камъни били редки и много скъпи. Само представителите на висшите класи и приближените на императора можели да си го позволят. Оскъдният избор на бижута, се обяснява отчасти с едно поверие сред миньорите, че който намерел такъв минерал, нямало да открие изумруди. Така, че работниците не обръщали внимание на намерените александрити. След смърта на Александър ІІ популярността на тези скъпоценни камъни започнала да намалява.

  Александрит

  Всъщност александритите били известни много преди ХІХ в. Първото известно споменаване на този камък, блестящ и преливащ като“ очите“ на паун, се среща в древен индийски трактат, чиято възраст надхвърля четири хилядолетия. В индийската астрология, този камък е известен със своята силна завладяваща енергия. Смятан е за магически барометър реагиращ със смяна на цветовете в зависимост от настроението и състоянието на притежателя на камъка.

  В Европа този камък е смятан за символ на страстта и ревността едновременно в зависимост от смяната на цвета - от спокойно зелено до червено - цвета на яростта. В Шри Ланка го считат за камъка на дълголетието и благоденствието. Това е един от любимите камъни на духовниците. В часовете за молитва и медитация той успокоява душата.

  Александрит

  Цветовият ефект на минерала се обяснява с особеностите на структурата на кристалната решетка. Тя е подредена, така че при различно осветление, камъкът възприема цветовете по различен начин. При оценката на този камък от първостепенно значение е цветът. Палитрата е голяма и включва много нюанси от синьо-зелено на дневна светлина до пурпурно на изкуствено осветление. Камъните от Урал са характерни със своя синьо-зелен цвят, а тези от Цейлон са с нюансите на зехтина. Уралските александрити се считали за най-качествените и за своето време били като еталон за качество. Само те на дневна светлина имат наситен зелен цвят, доближаващ се до цвета на изумруда.

  Александрит

  Средният размер на александритите е от 1ct до 3ct. Любопитен факт е, че цената за 1 ct на минерала е сред петте най-скъпи след диаманта, сапфира, рубина и изумруда. Камъните от най-висок клас струват повече от брилянтите и се продават на цени от 6000$ и 20 000$ за 1ct. Става въпрос за естествени уникални цветове и нюанси с перфектни характеристики и прозрачност. Разноцветните полупрозрачни александрити с ефекта „ котешко око„ се наричат – цимофан. Под определен ъгъл светлина, зелените и червените отблясъци по ръбовете на камъка се отразяват в една посока и това води до появата на ярка ивица на повърхността му.

  Александрит

  Поради голямото търсене на този камък, през 1973 г. в бившата СССР, започва производството на синтетичния  александрит. За основа е послужил синтетичния  корунд или шпинел, които също си сменяли цвета. Ако при естественият скъпоценен камък, цветовете се преливат от зелено към червено, то при синтетичния аналог се наблюдават цветове от синьо-сиво до розово-виолетово.

  В природата рядко се срещат едри кристали хризоберил. Един от най-големите александрити с ювелирно качество бил намерен в уралските мини. Този самороден уникат е бил 532 ct, а цената повече от 25 000 рубли. Купувач който би могъл да даде такава сума за такава скъпоценност, не бил намерен, тъй като годишната заплата през първата половина на деветнадесети век не надхвърляла 500 рубли и затова този камък бил разделен на няколко парчета.

  Александрит

  В Шри Ланка е открит александрит с ефекта „котешко око„ с маса 475 ct. В съкровищницата на британските крале се съхранява „котешко око„ от Шри Ланка с маса 313 ct, принадлежал на краля на Канди /последната независима държава на Шри Ланка преди окупацията и от англичаните/. Камъкът е подарен на кралица Виктория през 1886 г.

  Александрит

  Един от най-известните камъни е „Хризоберилът на Хоуп“, който е демонстриран само веднъж, заедно със синия диамант. При разпродажбата на скъпоценните камъни от колекцията на Хоуп, хризоберилът е закупен от Британският музей. Той е безупречен жълто – зелен на цвятс една от най – съвършенните шлифовки и с маса 45 ct.

  Бижута с Александрит можете да откритете тук

 • Циркон, наричан още "Диамант Матара"

  цирконОще от дълбока древност, цирконът е бил известен сред  хората от Близкия и Далечен изток като „Диамант Матара “, по името на град в Шри Ланка, страната прочута с безцветните си естествени циркони. В миналото често са бъркали този камък с диаманта, тъй като двата камъка имат голяма прилика.

  Цирконът е бил познат в древна Гърция, както и на Апенинския полуостров още от VІ в. пр. н. е. Споменава се в хиндуистските текстове, като един от многото камъни на свещеното дърво Калпа – Дървото на желанията, което според легендата, било отрупано с искрящи скъпоценни камъни. Стволът му бил от диаманти, котешко око и топази, корените от сапфири, листата от зелени циркони, и корали, а плодовете от перли, изумруди, и рубини.

  Хората вярвали, че тези невероятни кристали дават на притежателя си мъдрост, чест и богатство. Ибн Сина / Авицена /, прочутият арабски философ от Х в., сравнявал силата му с тази на магнита.

  циркон

  През Средновековието естественият циркон се е смятал за покровител на търговците и артистите. Приемали, че предпазва от рани, болести, мълнии и утолява жаждата, което карало пътешествениците да носят амулети от циркон. Индийците го наричат „рахуратка “- „камък на лунните възли“. Те го посветили на митичния дракон, който предизвиквал слънчевите и лунните  затъмнения.

  циркон

  Красотата на минерала се крие в цветовете и нюансите, които са с голям диапазон: от безцветен, розов, жълт, кафяв до червен, оранжев, зелен и син. Оценени по достойнство през хилядолетното увлечение на хората по този уникален минерал, дали въжможност всяка негова разновидност да има собствено име. Жълтите с ясно изразени  кафяви оттенъци, народите от Близкия изток, нарекли„царгун “- златен, вероятно комбинация от арабските думи zar – злато и gun – цвят. Когато португалците колонизирали Шри Ланка, открили огромни запаси от бледо – жълти циркони и така от персийската дума - царгун, името на полускъпоценният камък се превърнало в „жаргон “.

  циркон

  Особено ценени в Древността са били червения и кафявия циркон, наречени- хиацинт. Цветът му напомня цветето Hyacintbus  /зюмбюл /. Според  гръцката митология, Хиацинт е името на младежа, убит по време на „божествена тренировка “. Стеклата се кръв на юношата, се превърнала в  бляскав камък с невероятно наситен червен цвят.

  Едни от най-ценните и редки естествени циркони с наситиен син цвят, се наричат „старлити“ /старлайт/. Под определен ъгъл, може да изглеждат и зелени със светлосини оттенъци. Най-скъпи са електриково – сините камъни. Добиват се в Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Един карат от голям син циркон с рядък пастелен оттенък може да достигне цена от 300 и повече долара за карат.

  циркон

  Колкото, по- екзотичен  и необичаен е цвета, толкова по- висока е и неговата цена. Така например, наситен червен естествен циркон е с цена от 400 – 500 долара за карат. Специалистите са на мнение, че този камък е с голям потенциал, и в момента абсолютно незаслужено е подценяван. Притежаването на циркони с интересен цвят е отлична инвестиция.

  циркон

  Известните бижутерски  брандове ги вграждат в разноцветно злато и платина, комбинирайки няколко циркона с различни нюанси. Крайният резултат е поразителен. Получава се едно първокласно бижу с невероятен блясък.

  В ювелирният бранш се прави разлика между натуралния циркон и изкуствения циркон наречен  фианит, който в някои държави е познат като Cubic Zirconia / CZ /.

  циркон

  Въпреки широкото разпространение на камъка  в природата, Шри Ланка все още е най- важният доставчик на висококачествени бижутерийни камъни. Перфектни и с отлично качество се намират и в Танзания. Срещат се предимно дребни кристалчета и рядко по-големи.

  В Смитсоновата институция във Вашингтон се намират редица уникални циркони: кафав от Шри Ланка – 118,1 ct , червено - кафяв от Мианмар – 75,8 ct , небесно - син от Тайланд – 102,2 ct , жълт от Шри Ланка – 23,5 ct. В Американския музей по естествена история се съхранява уникален  зеленикаво - син циркон от Шри Ланка с маса 208 ct .

  циркон

  Все по често започват да се търсят бижута с естествени циркони, тъй като в наши дни е известен предимно синтетичния вариант. Този камък отново набира популярност и започва неговото преоткриване като един от най-красивите и недооценени камъни.

  Можете да разгледате бижута с този камък тук

 • Изумруд /смарагд, емералд / - част II

  изумрудЕвропейците узнали за колумбийските смарагди след походите на испанските завоеватели през 16 век. При завладяването на новооткритите земи  конкистадорите на Фернандо Кортес се натъкнали на няколко много интересни изумруда с култово значение за местното населене, които заграбили и пренесли в Европа. Те се превърнали в предмет на раздори и съперничество между два благороднически клана. През 1541г. тези уникални камъни изчезнали по тайнствен начин и не са открити до ден- днешен. Легендите разказват, че в Перу  имало изумруд с големината на щраусово яйце, наречен „богинята Есмералда“. В храма й поклонниците оставяли в дар изумрудени кристали с различна големина в знак на почит и преклонение. С нахлуването си в Южна Америка испанските завоеватели плячкосали „Храмът на Слънцето“, но така и не успяли да открият храма на богинята Есмералда. Местонахождението му и до днес остава загадка.

  изумруд

  Епископите и архимандритите като правило носят кръстове, украсени с изумруди, със смарагди се инкрустират икони и евангелия.През 1831г. последният крал на Бразилия дон Педро подарил на херцога на Девоншир смарагд с характерна форма – шестостенна призма. Той е открит в Колумбия, леко напукан е, а в основата му се е запазило калцитово кристалче и е с уникален зелен цвят. Поради наличието на дефекти камъкът не е  обработван. Към настоящият момент този изумруд се съхранява в Британския музей по естествена история.В катедралата „Сан Игнацио“ в Богота се съхранява ценна реликва : ковчеже от чисто злато, тежащо 9кг. и украсено с 1485 смарагда.

  изумруд

  През 1967г. в Париж е изработена златна тиара от Van Cleef & Arpels за последната владетелка на Иран. В нея са инкрустирани 1469 диаманта, 105 перли, 36 смарагда, множество рубини и 2 шпинела.

  Заедно с диаманта, рубина и сапфира, изумруда е един от най-скъпо струващите скъпоценни камъни. Има държави, в които този камък се приравнява към свободно конвертируемите валути, което означава, че може да бъде обменян за каквато и да е чуждестранна валута, да се използва като платежно средство при международни сделки,  също така при търгове на валутните пазари.

  изумруд

  Изумрудът е камък, в чест на когото е наречен определен начин на шлифовка на минералите, широко използван в ювелирното изкуство. Това е разновидност на степенчатия шлайф, при която камъкът получава правоъгълна форма със скосени ъгли. Изумруденият шлайф позволява да се избегне рискът от счупване дори и на най-крехките минерали, а също така най-добре да бъдат изразени цвета на камъка и неговата чистота.

  изумруд

  Най-често изумрудите са комбинирани с обкови от жълто злато и /или в допълнение с брилянти.Бижутата с изумруди са изтънчени и изискани и са прекрасен акцент за вечерните тоалети. Тяхната красота, уникалност и висока стойност могат да ги превърнат в семейни реликви, предаващи се в поколенията.

  Можете да разгледате бижута със смарагди тук

 • 7 пръстена - Хари Уинстън

  Защото празниците са тук и искаме да бъде блестящо и разкошно...

  7 пръстена хари уинстън

  Представяме Ви една изключителна колекция бижута сътворени от части на диаманта „Legacy“ на Хари Уинстън и отдаваща почит на наследството на луксозната марка

  В продължение на повече от 80 години къщата на Хари Уинстън е синоним на най-красивите бижута в света, изградена върху наследство, установено от нейния основател - човек, известен като "Царят на диамантите", такава е била страстта му към скъпоценните камъни .

  Сега това наследство се празнува с извънредно нова колекция от висококачествени бижута, която се прави в продължение на три години. Тя е вдъхновена от забележителния диамант Winston Legacy, закупен от къщата през 2013 г. и обявен за продан от основателя на компанията. Тръжната къща на Christie's описва големия, безупречен скъпоценен камък, открит в миналото Jwaneng, Ботсуана и изрязан и полиран почти две години, преди да бъде пуснат в продажба - като "най-съвършения диамант, който някога се продава на търг".

  Рядкостта, красотата и благодатта на камъка е отправна точка за 22 нови уникални творения, съставени от 11 колиета, седем пръстена и четири чифта обеци.

  Всяко от великолепните парчета е ръчно изработено от известните дизайнери на къщата, включително Морис Гали и ръчно изработен в работилницата над флагманския салон "Хари Уинстън" Fifth Avenue. Те включват традиционните аспекти на дизайна на Хари Уинстън, като се позовават на чистите линии и перфектната плавност на Winston Legacy Diamond.

   

  Колекцията е безпрецедентна по мащаб и качество и е тази, която ще зарадва ценителите на бижута. Самият Уинстън би се гордял с нея.

  Тук представяме пръстените

  Съществуват 7 различни пръстена в колекжията „Legacy“ на Хари Уинстън, всеки с уникален дизайн и състоящи се от забележителни диаманти.

  Диамантен пръстен с крушовидна форма

  Диамантен пръстен с крушовидна форма

  Този модел комбиниращ 46 отделни брилянта във формата на круша, като в средата има 9,06 каратов диамант.

  Диамантен пръстен с крушовидни диаманти и диаманти маркизи

  Диамантен пръстен с крушовидни диаманти и диаманти маркизи

  Безупречен размер и 10,50 централен диамант, заобиколен от още шест крушовидни диаманта, тежащи общо 1,70 карата и обковани в платина.

  Диамантен пръстен с крушовиден диамант

  Диамантен пръстен с крушовиден диамант

  За пореден път, с известната техника на клъстериране, шест диаманти с форма на круша и маркизи, тежащи общо 1.63 карата, са поставени в платина около 10.02 каратов централен диамант.

  Отново диамантен пръстен с крушовиден диамант

  Отново диамантен пръстен с крушовиден диамант

  Този завладяващ дизайн се отличава с 10 кръгли диаманта, всеки с големина 2.08 карата, които подчертават красотата на централния 10.03 каратов камък

  Представяме Ви и останалите 3 модела от колекцията „Legacy »:

   

 • Изумруд /смарагд, емералд / - част I

  Повечето стойностни, с високо качество скъпоценни камъни достигат на международния пазар от нестабилни региони.  На този фон изумрудът заема особено място, тъй като основните му  находища  се намират в Колумбия и Замбия, Зимбабве и Афганистан. Бразилия, в която също се добиват  изумруди, изглежда като цветущ оазис, като мирно островче на карнавална стабилност.

  Изумруд - значително по-крехък и капризен  в сравнение с диаманта и корундите. В натуралните берилови кристали винаги се откриват разнообразни включения и пукнатини, което налага внимателно отношение към украшенията с изумруд и те не трябва да се съхраняват заедно с други бижута с твърди камъни, каквито са сапфирите, рубините и диамантите. Има берили с различни цветове : син /аквамарин/, жълт /хелиодор/, розов / морганит/ и червен /биксбит/. Цветовите нюанси на изумруда са толкова много и толкова привлекателни както всичко сътворено от природата.

  изумруд

  Оттенъците на зеления цвят в кристала варират от синьо-зелено до жълтеникаво-зелено. Ако за другите разновидности на берила / аквамарин, морганит, хелиодор / е характерно да образуват големи кристали без дефекти, то  изумрудите до голяма степен са наситени с включения от различно естество, а понякога са напълно замъглени. Наличието на включения и тяхната  големина оказва голямо влияние върху цената и отстъпва по значимост единствено на цвета. Изумрудите са единствените скъпоценни камъни, за  които  включенията до голяма степен допустими. Отсъствието на каквито и да било несъвършенства в камъните буди съмнения за синтетичен произход.Като термин  сред търговците на скъпоценни камъни  и бижутерите започва да се налага термина „ изумрудена градина“. Това  название за съвкупностите от включения и недостатъци  е още едно напомняне, че камъни без видими включения са изключително редки и са с много висока цена.

  изумруд

  Смарагдите са били добре познати в Египет и други древни култури от 2000г. пр.н.е. Според легендите някои от първите смарагдови кристали били толкова големи, че са се използвали за колони в храмовете. До наши дни е достигнала легендата за „Изумрудените скрижали“ на Хермес Трисмегист. Изумрудите били известни на древните римляни, които разработвали техни находища в Алпите. Въпреки, че не  се отличавали с високо качество станали  широко  използвани при украсата на короните на цезарите и диадемите на благородните матрони.

  изумруд

  Част от необятната съкровищница на Великите Моголи бил колосален престол /Пауновият трон /,чиято изработка  продължила цели седем години. Издигнат върху 12 смарагдови колони,той смайвал и пленявал с пищната си украса от емайл, ахати,брилянти, сапфири и смарагди. Над облегалката се извисявали фигурите на два пауна, изработени от скъпоценни камъни. Камъкът изумруд е бил известен на древните римляни, които разработвали техни находища в Алпите. Въпреки, че не  се отличавали с високо качество станали  широко  използвани при украсата на короните на цезарите и диадемите на благородните матрони.

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута със смарагди тук

   

 • Диамантът - безспорният фаворит - част III

  диамантът - безспорният фаворитДиамантът - безспорният фаворит - продължение.

  Пътят на диаманта към съвременния свят започва от земите на днешна Индия. Именно там  още в стари времена  били открити  големи находища и започнало тяхното разработване. Индия запазила монопола си в добива и търговията с диаманти до XVIII век. За древните индуси диамантът бил издигнат в култ. Те вярвали, че камъкът  олицетворява съвършенството и чистотата и е събирателен образ на изначалните природни стихии. Скулптурите на местните божества и герои били украсявани с ритуални накити от благородни метали и скъпоценни камъни. Несметните богатства на владетелите можели  да се сравняват с приказка от „Хиляда и една нощ“. Съкровищата, създадени от индийските майстори в периода XVI – XVIII век – изключително разнообразие от ювелирни изделия / огърлици, колиета, различни други украшения, кинжали и мечове, обсипани с диаманти, рубини и изумруди/ - поразяват и днес  с изтънчена и съвършенна изработка и с невероятно разнообразие от ювелирни техники. Това било времето, в което диамантът се определял като мъжки камък.

  Различните култури от цял свят са единодушни по отношение на това, че диамантите, придобити чрез престъпление са прокълнати и носят беди на своите собственици, но именно заради тези камъни са се извършвали предателства и са се разгаряли войни.

  диамант КохинорОт земите на древна Индия произхождат едни от най-старите големи емблематични диаманти, съхранили се до наши дни. Те притежават собствени имена и невероятната им съдба се е преплитала с тази на различни исторически личности от различни времена . Безпорно най-известният от тях е  „Кохинор“ / от санскрит – планина от светлина /,следван от  „Насак“, „Зеленият Дрезденски“, „Флорентинец“, „Регент“, „Хоуп“, „Санси“. Тяхната история е известна на всички и отдавна не е загадка; свързана е със заговори, убийства и мистерии, а днес те са част от изключителни бижута и династични ценности.

  Може би най-интересният от именитите камъни  е диамантът „Шах“. Това е жълт, напълно прозрачен осмоъгълен камък с дължина 3 см и маса 88,7 ct. На три от страните са гравирани имената на различните му притежатели в периода 1592 – 1824г. Гравирането на диаманта е изпълнено с изключителна прецизност, във времена, в които това било  трудно осъществимо  дори според съвременните стандарти.

  Днес диамантът „Шах“ е част от Диамантеният фонд на Русия.

  диамантът Море от светлинаДиамантът „Море от светлина“ /Daria-i-Noor/ е един от най-старите известни цветни диаманти. Той е с бледо розов цвят, с размери 41,4х29,5х12,5mm и маса 186 карата. Открит е в индийските рудници през XVIII век и някога е бил част от украсата на Пауновия трон на Великите Моголи в Делхи. В момента се съхранява в иранската държавна съкровищница.  Поставен е в масивна брошка със златен обков и  символите на персийското царство . В обкова са инкрустирани още 457 малки диамантчета и 4 рубина.

  „Зеленият дрезденски диамант“ също произхожда от Индия и е най-голямият зелен диамант известен до този момент. Бил е притежание на третия саксонски владетел Фридрих Август II. Първоначално бижутерите са го инкрустирали в ордена „Златното руно“, а по-късно става част от парадно украшение и така се е запазил до днес. Свидетел е на превръщането на Саксония в кралство / 1806 – 1918г. /, на разрушенията от Първата световна война, на идването на власт на Хитлер и на неговия разгром. В момента е притежание на Смитсоновия институт в САЩ.

  Почти непозната за широката общественост, но изключително ценна и завладяваща била диамантената огърлица на индийския махараджа Бупиндер Сингх, владетел на Патиала.

  Според историците и изкуствоведите тя остава най-пищното и най-скъпото бижу в историята на Индия.

  Поръчката за изработването й била дадена на Бижутерска къща Cartier в 1926г. Масивната диамантена огърлица е завършена две години по-късно, изработена в стил Арт Деко, тя включвала повече от 2930 диаманта с обща маса 962,25 карата. В осевата й част своеобразна каскада от светлина формирали 7 големи диаманта. Последният известен притежател на огърлицата бил наследникът на махараджата – махараджа Ядавиндра Сингх. Огърлицата на Патиала изчезва мистериозно от съкровищницата на владетеля през 1948г. и по-нататъшната й съдба остава неизвестна.

  Очаквайте продължение по темата...

  Бижута с диаманти може да разгледате тук >>

 • Диамантът - безспорният фаворит - част II

  Диамантът - безспорният фаворит - продължение.

  Диамантът- безспорният фаворитНяма да е преувеличено, ако се каже, че диамантите са най-популярните скъпоценни камъни. До голяма степен те са предпочитан подарък от дамите , но истински сериозните им ценители, колекционери и купувачи все пак са мъже. Предметът на колекционерската им страст налага упорство, информираност и не просто много, а изключително много средства. Само няколко големи компании в света предлагат диаманти с действително колекционерски качества. Много от тях са били част от семейни богатства и частни колекции и са отлична дългосрочна инвестиция.

  В зависимост от примесите, съдържащи се в минерала, цвета на диамантите може да варира от напълно прозрачен през жълт до кафяв, както и розов, червен, син, зелен и черен. За ценни се считат напълно прозрачните, безцветни и „чисти като вода“ камъни, но те се срещат изключително рядко. Уникално красиви са цветните диаманти, а камъните с наситен син, розов, зелен и червен цвят са истински съкровища. Те безспорно са фаворити сред естетите, колекционерите и ювелирите, а цената им за карат може да достигне баснословни суми.

  червен диамантЧервеният диамант е най-скъпият представител на тази група скъпоценни камъни и едновременно с това изобщо най-скъпият скъпоценен камък. За цялата история на човечеството от него са открити едва няколко екземпляра като  повечето от тях са с  маса по-малка от 0,50 карата.

  Гемолозите определят цвета му като пурпурно червен. В целия свят има едно-единствено находище, в което са откривани уникалните камъни и то е в Австралия. Като правило камъните с маса по-голяма от 0,10 карата се предлагат на специално организирани аукциони, където цената за един карат може да надхвърли един милион щатски долара. Така например уникаленият 2,26 каратов червен диамант, инкрустиран в пръстен от времето на Царска Русия, към настоящият момент е оценяван на 2 690 000 швейцарски франка и е притежание на английския ювелир Лорънс Граф.

  брилянтът -синя лунаПрез 2014г. в ЮАР е открит син диамант, наречен по-късно „Синя луна“. След обработка масата му е 29,6 карата. Това е брилянт с безупречна чистота и най-дълбокият възможен за тези камъни цвят. Закупен е от хонконгски милиардер за сумата от 48,63 милиона щатски долара.

  брилянт розова звезда

   

  През април 2017г. на аукцион на Sotheby’s истински рекорд  за най-скъп цветен брилянт бележи „Розова звезда“ /59,6 карата/ - 71,2 милиона щатски долара.

  Природната красотата на диамантите  е неоспорима, но истинските  ювелирни качества могат да се разкрият в цялата им пълнота единствено след тяхната обработка. Фасетираният диамант се нарича брилянт /от френското brilliant – блестящ/. Количеството на стените на „ идеалния брилянт“ се е увеличавало с течение на времето. През XVI – XVII век в Европа се развили шлифовките „роза“, „двойна роза“, „холандска роза“. Брилянтите „Мазарини“ възникнали  век по-късно и се характеризирали с 34 фасети /стени /. От момента на откриването на прецизна обработка на диамантите / 1910 г./ до днес, оформянето им е претърпяло множество промени в съответствие с разбиранията за оптичните свойства и развитието на техниката и технологията на обработка.

  диамант

  През 1919г. белгийският учен Марсел Толковски успял да изчисли идеалните пропорции на брилянтения шлайф, при които светлината, проникваща в камъка през короната най-цялостно се отразява от стените по закона на пълното вътрешно отражение и излиза обратно, създавайки илюзията за своеобразен и неповторим „танц на светлината“. Този шлайф  позволява обработката на камъни от всякъкви размери – от най-дребните до най-големите. Днес  с  термина „брилянт“се означават  тези ювелирни диаманти, които след обработката си получават 57 фасети / 24, разположени в зоната на павилиона и 33 – в короната/. Класическият брилянт никога не е излизал от мода. Той е илюстрация на безценните качества на камъка  и вечния порив на човека към красивото.

  Съвременната унифицирана оценка за качеството на диамантите е известна като „Четирите С-та“. Въведена е през 1953г. от тогавашния  директор на Американския гемологичен институт. Тя се осъществява посредством показателите: цвят (color), чистота (clarity), маса (carat) и качество на шлифовката (cut). Това са критериите, определящи цената на брилянтите – колкото по-добри са характеристиките и колкото по-рядко срещани в природата са камъните, толкова по-висока е тяхната цена и може да достигне колосални суми.

  диамант индия

   

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

 • Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

  Хари Уинстън – наричат го „бижутерят на звездите“ или „краля на диамантите“!

  Името може да Ви е познато или не, но със сигурност са забелязвали неговите бижута, носени от едни от най-големи холивудски звезди на червения килим.

  Наричат го „краля на диамантите“ неслучайно. Историята му с ювелирното изкуство започва, когато родителите му емигрират в САЩ от Украйна и стартират малък семеен бизнес с бижута. Легендата разказва, че едва 12-годишен Хари разпознава изумруд от 2 карата в заложна къща и го купува за 25 цента, а в последствие го продава за 800. Историята прилича много на популярния разказ за забогатяването на Рокфелер, но дали това е истина или само легенда, е трудно да се каже.

  Знае се, че 1/3 от най-известните скъпоценни камъни са негово притежание. Най-ценният диамант в колекцията на Уинстън е диамантът Хоуп (Надежда), който той купува през 1949г.  при разпродажбата на имуществото на Евалин Маклийн.

  Днес, с тегло 45,52 карата, Hope диаманта е рядко чудо на природата - не е бял, а магически син. Съществуват противоречиви истории за произхода му, но най-вероятно е бил изсечен от мините Golkonda в Южна Индия. В наши дни вече изчезнали, това място е било източникът на няколко изключителни скъпоценни камъни, включително и Koh-i-Noor, част от бижутата на Британската корона.

  Легендата казва, че камъкът е станал известен на Запад само след като бил откраднат от храм, където бил защитен от проклятие. През вековете неговите собственици се радват на промени в богатството си – а съвременната наука предлага алтернативно обяснение защо този великолепен скъпоценен камък е добил репутация за лош късмет.

  Той демонстрира необичайна луминесценция, поради малките примеси - в този случай атоми на бор, които придават на така наречените "фантастични" диаманти техните много търсени цветове. Резултатът е, че за известно време светва ярко, невероятно червено, след като всички източници на видима светлина са били изгасени.

  Диамант по кралска мярка

  Прочутия френски търговец на скъпоценни камъни и авантюрист Жан-Баптист Таверние, придобива камъка в средата на 17-ти век. Тогава неговата сърцевидна форма, наклонява везните и показва повече от 112 карата. За такъв камък единственият възможен купувач би бил – Крал Луи XIV. Камъкът е преформиран на 67.5 карата и преименуван на „Френско синьо“, окачен на панделка, с която да бъде носен по време на специални церемонии.

  Луи XV оставя диаманта за преструктуриране, като въвежда огромна и сложна висулка, известна като „Орден на Златното руно“. По време на френската революция, диаманта е откраднат и изчезва за почти 40 години.

  След години е показан в Англия,  в колекция на Крал Джордж IV, след неговата смърт е закупен от Лорд Philip Hope през 1830, когато придобива и досегашното си име.

  Американската социалистка Евалин Маклийн закупува Диаманта Хоуп през 1911г., привлечена от неговата история.  Както казва още тя: “Обичам да си мисля, че той ми носи късмет…“

  Евалийн МакЛейн (в ляво) с диаманта Хоуп

  Когато впечатляващата колекция от бижута на МакЛейн била пусната за продажба след нейното (мирно) погиване през 1947 г., диамантът Хоуп става собственост на Хари Уинстън.

  По-късно Хари Уинстън решава да даде безценното бижу на института "Смитсониън" във Вашингтон. Диамантът „Надежда“ остава там и до днес, отдавайки магията си над седем милиона посетители годишно.

 • Диамантът - безспорният фаворит - част I

  Диамантът - безспорният фаворитДиамантът е най-популярният скъпоценен камък. За него има изключително богата и разнообразна информация и все пак ........

  Хората нямат еднозначно отношение към диамантите – за едни те символизират идеала за чистота, красота и непреходност, за други – властта, победата и богатството, за трети са израз на откровена комерсиалност и показност. Независимо от всичко, диамантите заемат първото място сред скъпоценните камъни, съчетавайки в себе си изключителна твърдост, висока степен на светлопречупване, силна дисперсия и ярък блясък. За цялата си история тези скъпоценни камъни никога не са се обезценявали и никога не са губили позицията си на лидер в ювелирния свят. Гърците наричали диаманта „адамас“ или „адамантос“ / непобедим, несломим/, римляните – „диамант“, арабите – „алмаз“. Историята на диамантите се пише още от древността и започнала преди около пет хилядолетия, все още не е завършена.

  диамант

  Може би  диамантите са най-старият минерал в цялата заобикаляща ни среда и възрастта им е съизмерима с тази на планетата. Все още няма единно научно обяснение за техния произход и възраст. Диамантът е минералът, отличаващ се с най-простият химичен състав – кристална модификация на чистия въглерод. Различните теории и хипотези дават възможност да се каже, че се е формирал в земните недра/ на дълбочина 80-100 км / под влиянието на голямо налягане и изключително високи температури. Според гемолозите най-старите диамантени залежи са се образували преди 2,5 милиарда години, а най-новите – преди около 50 милиона години. В този смисъл може да се каже, че собствениците на украшения с брилянти притежават уникални късчета от геоложката история на земята. Притежаващ изключителна твърдост, диамантът отдавна се е превърнал в еталон и мярка за сравнение по отношение на всички останали минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  диамант

  В 1888г. се поставя началото на интензивното разработване на диамантени залежи в Южна Африка, където са открити и едни от най-големите диаманти в съвременната история /Кулинан, наричан още Звездата на Африка; Златен юбилей, който дълго време е бил познат като Безименният кафяв и др./. Към настоящият момент диаманти се добиват в 25 страни на всички континенти, с изключение на Европа и Антарктида, макар все още широко разпространено да е мнението, че основния дял, предлаган на световния пазар да произхожда от ЮАР. Най-големите промишлени находища се разработват в Австралия, Ангола, Ботсвана, Намибия, Русия и Конго. В днешно време годишния световен  добив на скъпоценния камък е около 130 милиона карата и само една четвърт от него се пада на камъните с ювелирни качества. При тяхната обработка се губят още 40-60 % от общата маса. Всичко това е огромен труд, положен за формирането например на 0,5 каратов шлифован брилянт, който може да се види на витрините на бижутерските магазини.

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

1-10 of 85

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 9