Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Fortuna Blog

 • Лорънс Граф

  Лорънс Граф е кавалер на Ордена на Британската империя и основател на ювелирната фирма Graff Diamonds Ltd (1960г.). В сравнение с такива мастодонти в света на ювелирните изделия като  Cartier и Tiffani & Co, Graff е с 50-годишна история и въпреки това е считана за лидер в света на украшенията с брилянти. Само 6 години след основаването ѝ, ювелирната къща получава една от най-престижните награди в света Diamond International Award в номинациите за най-добър дизайнер.

  Graff Diamonds може да се определи като най-голямата витрина на най-редките диаманти в света, а Лорънс Граф е човекът, който за 50 години въздига диамантите на пиадестал и ги превръща в една от най-добрите инвестиции.

  Според Лорънс Граф „Обковът е необходим само, за да насочи погледа към камъка.“ Ювелирните украшения на Граф са пълнокръвна елегантност – съвременни и сдържани, неподвластни на времето и капризите на модата. Талантливият дизайнер е постигнал съвършенния баланс между красивите творения на природата, характерния стил и виртуозна работа и те са пренесени върху най-великолепните ювелирни украшения.

   

  Лорънс Граф  е и официалният доставчик на диаманти за английския кралски двор, тъй като притежава изключителен усет при избора на уникални скъпоценни камъни – такива с многовековна история, както и наскоро открити.

  Пословичната колекция на Graff Diamonds е увенчана от такива камъни като „Златната иператрица“ – фенси наситено жълт брилянт, офорен като кушон  с маса 132,55 карата.Точната му стойност е тайна, но по някои оценки е около 20 милиона щатски долара. Към настоящият момент камъкът е част от украшение с 31 жълти брилянта, всеки с маса около 2 карата и всички те са с еднакъв цвят и размери. През 1983г. част от колекцията става и крушовидният брилянт „Императорско синьо“ (39,31 ct), който до моента е най-големият в света безупречно чист брилянт с наситено син цвят.

  Жълтите брилянти са знакови за ювелирна къща Graff и не е тайна, че тя  контролира около 65% от световния пазар на тези скъпоценни камъни. Те са рядко срещани в природата, отличават се с невероятно богата палитра от нюанси и се нуждаят от прецизно фасетиране, което понякога може да отнеме месеци. Лорънс Граф казва : „ Най-вълнуващата перспектива в моята работа беше възможността да оформя брилянт, който да влезе в списъка на известните благородни камъни, превърнали се в исторически и получили световна слава.“

  Graff Diamond не е само утвърден ювелирен бранд, но и съкровищница, съхраняваща наследството на своя основател, чиято страст и ярък стил се предават на нови поколения дизайнери и ювелири, които продължават да създават едни от най-прекрасните бижута в света.

 • Mikimoto - „кралят на перлите“ част 2

  Mikimoto - „кралят на перлите“ -  продължение

  Брандът Mikimoto е олицетворение на високо качество във всички етапи от изработването на украшенията и стриктно спазва собствените си строги правила и стандарти, както и патентованата през 1974г. система за класифициране на перлите в зависимост от техния цвят, форма, гладкост и блясък на повърхността.

  Mikimoto

  2018г. е юбилейна за Mikimoto. От 125 години тя е отражение на природната красота, изключителното качество и вечната елегантност.

  mikimoto

  Ювелирната къща е не само най-големия производител на висококачествени култивирани перли, но и признат лидер по отношение на ювелирния дизайн.

  mikimoto

  Едно от най-интересните ѝ колиета е с флорални мотиви и е наречено Grape. Богатите гроздове са от черни перли, а листенцата са изработени от бяло злато и са инкрустирани с брилянти.

  mikimoto

  Mikimoto е легенда, вписала своето име в ювелирната история благодарение на неповторимите украшения в класически стил, в които неотменно присъстват култивирани перли.

  Можете да закупите бижута с перли от нашите магазини в градовете София и Пловдив.

 • Mikimoto - „кралят на перлите“ част 1

  Ако всяка уважаваща себе си ювелирна къща притежава свой собствен отличителен знак, то за Mikimoto това е легенда и тази легенда е свързана със създаването на култивираните перли.

  Днес Mikimoto е най-големият производител на култивирани перли в света. Това е фирмата, превърнала едно рядко морско творение в идеално украшение за всеки повод, за всички възрасти и практически -  за всяка визия, спазвайки строгите изисквания на най-добрите традиции на японския минимализъм.

  Историята започва в далечната 1893г. благодарение на забележителния учен и ювелир по призвание Кокити Микимото, който  успява пръв по изкуствен начин да култивира най-тайнственото и рядко морско съкровище – перлата. След многобройни опити през 1905г. той се сдобил със съвършенно кръгли, гладки и бляскави перли. Те били толкова красиви, че много японски и европейски ювелири заподозряли, че им се предлагат  фалшификати.

  Две години след успешното начинание за добиване на култивирани перли, Кокити Микимото, впечатлен от напредъка на европейските ювелирни къщи, открил  ателие за изработване на ювелирни изделия с перли собствено производство. Това предприятие било пионер в ювелирното изкуство в Страната на изгряващото слънце. През 1910г. култивираните перли на Микимото са официално  представени  на ювелирния свят на изложение в Лондон, а през 1913г. фирмата отваря първия си магазин в Европа.Откриването на способ за гарантирано добиване на естествени перли, съчетан с постиженията на европейските ювелирни традиции, превърнали Кокити Микимото в ювелир на японския императорски двор, в последствое получава и прозвището „кралят на перлите“.

   

  Източник снимки- Mikimoto

 • Arunashi - синтез между традиции и иновации

  Индийските ювелири са считани за едни от най-добрите в света, като съхраняват и предават традициите на това изкуство повече от 5000 години.

  Американският бранд Arunashi е сравнително нов (само на 15 години), но попада в групата на петте най-популярни ювелирни компании в Лос Анджелис. Негов основател и творчески директор е роденият в Джейпур Арун Бохра – осмо поколение ювелир, а историята на семейния бизнес надхвърля 170 години.

  Характерните индийски мотиви, смелия дизайн и красивите скъпоценни камъни за сравнително кратко време  превръщат  Arunashi  в атрактивен и популярен бранд.

  Работите на Арун Бохра са повлияни от културата на индийския език, картини, митология и природа в съчетание с детайли и орнаменти, типични за стиловете Арт Деко и Арт Нуво, формирайки съвършенно нов уникален стил.

  Украшенията са ръчно изработени и до голяма степен са синтез от традиционни и нови метали, допълнени от необикновени камъни и причудлив дизайн. Всяко изделие на Arunashi  може да бъде определено като малко произведение на изкуството.

  В характерен акцент са превърнати ярките цветове на турмалините парайба, изумрудите, огнените и етиопските опали. Турмалините параиба са сравнително непознати полускъпоценни камъни и в същото време едни от най-ценените в ювелирния свят.  Като най-ярък пример може да се посочи гривната, изработена от злато и титан и инкрустирана с опали, турмалин параиба и брилянти.

  Брошката, наречена „Русалка“ е изработена от 18-каратово бяло злато и е инкрустирана с 2,2 карата турмалини параиба и 5,35 карата брилянти. Включена е в листата с 10-те най-ярки украшения с неоновия турмалин в различни форми и нюанси.

  Arunashi е самобитност и изключителен дизайн, които не могат да оставят безразличен никого.

  Източник снимки:  Arunashi

 • Алесио Боски- младият талант в съвременното ювелирно изкуство част 2

  Всяко украшение, изработено от Алесио Боски,е пропито със страст и ентусиазъм и  пресъздава една история, в която има главно действащо лице и декори. Всяка една история е изживяна, почувствана и след това – облечена в злато и скъпоценни камъни. Боски няма равен на себе си, когато стане въпрос за трансформиращи и видоизменящи се украшения. Това е цял един свят, изпълнен с тайни и загадки, който завладява и увлича. Основните му музи са историята, архитектурата и неизчерпаемата красота на природата.

   

  Името на Боски се свързва и с открития в Мадагаскар  през 1995г. сапфир с размерите на футболна топка, чиято маса в необработено състояние била 90 000 карата, наречен по късно „Сапфирът на хилядолетието“(Millennium Sapphire). Скъпоценният камък е гравиран с образите на 134 исторически личности, дали своя принос за развитието на човешката цивилизация в различни епохи, сред които Бетовен, Микеланджело, Шекспир, Айнщайн и Мартин Лутър Кинг.Идеята и изпълнението ѝ принадлежат изцяло на Алесио Боски, а замисълът е да се отдаде почит и преклонение на човешкия гений. Изпълнението на проекта отнема около 2 години и  е завършено през 2000г.

  Алесио Боски

  Талантът, фантазията и неизчерпаемата енергия са отличителните характеристики в работите на Алесио Боски, а почитателите на неговото изкуство винаги са в очакване на следващите реализирани проекти.

   

  Източник снимки- Alessio Boschi

 • Алесио Боски- младият талант в съвременното ювелирно изкуство част 1

   

  Въпреки младостта си Алесио Боски е определян от много критици за гениален съвременен  ювелирен майстор. За сравнително кратко време успява да докаже забележителния си талант и е удостоен с такива престижни награди като „Най-добра колекция от ювелирни украшения „ (Базел 2008г.),“Couture Award“ (Лас Вегас 2008 и 2010г.), „Veranda Art Of Design“ за най-добър ювелирен дизайнер (Ню Йорк 2015г.). През 2015г. става носител на премия в конкурса за най-добър дизайнер на международната изложба International Jewellery Design Excellence.

   

  За Алесио Боски успехът е възможност да продължава да твори без ограничения и да провокира отново и отново със своето изкуство.

  Съществуват множество именити и очарователни украшения с необикновени камъни и изумителен дизайн, но са рядкост тези, които са в състояние истински да заинтригуват, удивят и събудят мечтателя.

  „Ювелирното изкуство винаги е свързано с мечтание. Ние продаваме емоции и това е най-важната част в  нашата работа. Моето желание е да създавам красота и щастие. Това е моето пътешествие през живота.“

 • De Grisogono - съчетание между класически дизайн и модна фриволност

  Въпреки че е сравнително нова (създадена през 1993г.), разположената в Женева ювелирна къща de Grisogono добива популярност със своите екстравагантни изделия. Ярката палитра, ефектния дизайн и изключителната пищност предизвикват революция в ювелирния свят – невиждана до този момент модна фриволност.

  De Grisogono е новатор по отношение на ловкото съчетание между класическия дизайн и смелите форми, обсипани по екстравагантен начин с едни от най-скъпите скъпоценни камъни.

  Основателят и творчески директор на фирмата Фаваз Груози е успял да съвмести бизнес и хоби, но до основаването на собствената си компания му се наложило да извърви дългия път от асистент в малко ювелирно магазинче във Флоренция до директор по продажбите в Bvlgari. Обикнал и осмислил света на ювелирното изкуство, който притежава толкова богати традиции и в същото време остава обвързан с множество условности, че често изостава от бързо променящия се свят на ежедневието, той се превърнал в едно от водещите имена в бижутерийния бранш и диктатор в ювелирния дизайн.

  Груози придобил тежест в ювелирния свят благодарение на първата си колекция (1996г.) от скромни украшения, основана изключително на черните диаманти. Бил запленен от тях от момента, в който научил за съществуването на един от най-загадъчните  и обвити в мрачна слава брилянти в света – Черния Орлов (с маса 195 ct). Неподправеният ентусиазъм провокирал въображението на ювелира : „когато става дума за изразителност, черният диамант няма равен на себе си, още повече, че всеки камък има своя интересна история.“Експериментирайки в дизайнерските си решения той успял да възроди интереса към тях. И ето, че във времето на всеобщия минимализъм черните диаманти изпълнили творческия взор на Фаваз Груози. Той ги използвал така, че от една страна да изглеждат достатъчно сдържано, а от друга – загадъчно и разкошно. За кратко време позабравеният скъпоценен камък се сдобил с армия от поклонници, разрастваща се постоянно.

  De Grisogono има изключителна заслуга и за популяризирането на т.нар. „ледени“ брилянти, кожата от скат и златото с шоколадов оттенък.

  Към настоящият момент цветовите комбинации, ефектното светоусещане, приложението на нови технологии и материали, позволява за De Grisogono да се говори като за ювелирната къща, пренаписала кодекса на ювелирното изкуство, без да се страхува да прескача границите между различните стилове.

  Източник снимки - De Grisogono

 • De Beers-водещата световна компания за диаманти

  De Beers е компанията, превърнала брилянтите от скъпоценности за най-знатната и заможна част от човечеството в един от най-желаните подаръци за жените.Това е една от най-големите компании в света, специализирана в добива, обработването и продажбата на натурални диаманти, както и производството на синтетични за нуждите на промишлеността.

  de beers

  Фирмата била създадена през 1870г. от находчивия англичанин Сесил Родс. Това е времето, в което на територията на днешната Южноафриканска Република се стичали многобройни авантюристи в търсене на големи диамантени находища и с надеждата за бързо забогатяване. Скоро господин Родс установил, че тежкия изтощителен и най-често безплоден физически труд не е за него и се преориентирал в предлагането на логистична помощ на други търсачи, срещу съответен дял от намерените диаманти. След известно време предприемчивият англичанин вече контролирал добива на диаманти в най-голямото находище Кимбърли, а фирмата му била наречена De Beers в чест на собственика на земите. В началото на 1902г. тя вече владеела около 95% от световната диамантена промишленост.

  de beers

  През 1929г. собственик на компанията станал известният южноафрикански предприемач Ърнест Опенхаймер, който я превърнал в семейна фирма, каквато продължава да бъде и до днес.

  Към настоящият момент De Beers може да бъде определена като монополист в добива и обработването на диаманти; независимо определя цените на своята продукция, като не позволява нейните диаманти да бъдат препродавани в първоначалния им вид. Десет пъти в годината в Лондон се провеждат срещи на търговците на диаманти, на които могат да закупят диаманти De Beers на точно определена стойност без правото да се пазарят и да поставят свои условия при сделките.

  de beers

   

  Именно De Beers въвеждат стандарта 4С при определяне пазарната стойност на брилянтите : чистота (clarity), цвят (color), маса или тегло (carat) и шлайф (cut). Всеки диамант на De Beers притежава свой паспорт, в който са описани неговите характеристики и това е единствената в света фирма, предоставяща на клиентите си такава услуга.

  de beers

  Ювелирните украшения De Beers отговарят на търсенето и предпочитанията на различни клиенти – от украшения за подаръци през ювелирно pret-a-porter до висша мода, достъпна за избрани. Традиционно се изработват от 18 каратово бяло, жълто и розово злато и разбира се са инкрустирани с различни форми и цветове брилянти.

  de beers

  Лотосовият цвят детайлен и пищен или стилизиран е превърнат в неотменна част от дизайна на украшенията и до голяма степен е възприеман като нейн символ.

  Източник снимки- De Beers

 • Тайнственият ювелир - Жоел Артур Розентал

  Тайнственият Ювелир J.A.RТайнственият ювелир J.A.R (Жоел Артур Розентал).

  Жоел Артур Розентал, известен повече като J.A.R започва ювелирната си кариера преди около 40 години, след като получава научна степен в областта на историята на изкуствата в Харвард.

  Ювелирните изделия на J.A.R се отличават с характер, невероятен магнетизъм и ефирност, а благородните метали и естествените камъни са стойностни от гледна точка на художествените им възможности и качества.

  Изпробвал таланта си като художник, режисьор и за кратко сътрудник в ювелирна къща „Bvlgari“, Розентал се установява в Париж и започва собствен бизнес с ръчно изработени уникални ювелирни изделия. Крайъгълен камък в работата на тайнственият ювелир J.A.R се превърнал принципът да изработва само това, което му хареса, когато поиска и за когото иска.

  Тайнственият Ювелир J.A.R

  Всяка една от работите на Розентал може да бъде определена като необикновена жива склуптора, обсипана с ярки естествени камъни. В много от тях използва черна сплав от сребро и злато, разработена от него самия.

  Тайнственият Ювелир J.A.R

  Изработваните украшения са ограничено количество и най-вече по поръчка на известни аукционни къщи или редовни клиенти. Рекордът за най-висока платена сума при натдаване на аукцион държи рубинена брошка, наречена „Camellia“, продадена за 4,3 милиона щатски долара през 2012г.

  Тайнственият Ювелир J.A.R

  Тайнственият ювелир J.A.R предлага ювелирните си шедьоври на постоянни клиенти и да станеш негов клиент е възможно единствено по тяхна препоръка.

  Тайнственият Ювелир J.A.R

  Брандът J.A.R не представя нови колекции и не признава ярката масова реклама. Може би това е най-затворения, най-тайнствения, но и един от най-разкошните ювелирни брандове.

  Разгледайте уникалните ни бижута тук

  Източник снимки - Joel Arthur Rosenthal

   

 • Карло Палмиеро- неподражаемият художник в съвременното ювелирно изкуство

  Карло Палмиеро е колоритен и неподражаем художник в съвременното ювелирно изкуство.

  Историята на бранда Palmiero е история за превръщането на едно пълнокръвно детско увлечение в сбъдната мечта и професионална реализация, носеща успех, признание и световна слава.

  „Винаги, още от дете, притежавам богата фантазия. Можех да прекарам часове в сглобяването и разглобяването на различни предмети; да моделирам от восък различни бижута и именно в бижутерското изкуство намерих възможност да изразя най-естественото за мен нещо на света – ръчната работа. Това,което ме очарова е, че бижутата винаги са поддържали във времето собствената си магия, превръщайки се в предмети на желание без време.“

  Карло Палмиеро изгражда собствен, нов и неподражаем стил. През всичките години творчество той не е изработил нито едно класическо украшение, дори първите му работи се отличават с креативност, необикновен дизайн и сложност на изпълнението. Затова не е изненадващо, че бижутата с марка Palmiero остават уникални и неповторими, а наред с богатото въображение и художествения талант майсторът използва едни от най-сложните ювелирни техники, владяни от малцина.

  Украшенията на Карло Палмиеро са своеобразна алхимия от мисли и спомени;магията на природата, чувствата, изкуството, културите, местата и хората са неизчерпаемо вдъхновение за неговата фантазия, а златото и скъпоценните камъни – платното и боите, с които рисува шедьоврите си.

  Един от приомите в работата на маестрото и отличителна характеристика на украшенията е плавния цветови преход на скъпоценните камъни, както и майсторското им инкрустиране върху изпъкналите повърхности на причудливите форми.

  В лайтмотив са превърнати опитите на ювелира да пресъздаде порива на вятъра. Те са в лекотата на перата, подхванати от ветреца, в танцуващия на вятъра огън, в полюшването на цветчетата.

  Украшенията Palmiero заслужено могат да бъдат наречени шедьоври, ценени дори от най-изтънчените колекционери от цял свят.

  Източник снимки - Carlo Palmiero

   

1-10 of 135

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 14