Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Айцата Фаберже

 • Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

  Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

  След смъртта на император Александър III традицията за Великден в руското императорско семейство да се подаряват ювелирни яйца е продължена от неговия син Николай II. За придворния ювелир Карл Фаберже задачата значително се усложнявала, тъй като той трябвало да впрегне цялото си въображение, талант и майсторство за изработването на две напълно различни, но еднакво разкошни яйца – едно за Мария Фьодоровна, вдовица на император Александър III и майка на престолонаследника Николай II и второ – за Александра Фьодоровна, съпруга на новия руски император.

  Уникалното пасхално императорско яйце “Розова пъпка“ е изработено от талантливия бижутер Михаил Перхин, който под ръководството и идеите на гениалния Карл Фаберже,  сътворил поредния си шедьовър през 1895 г.Това бил първият великденски  сувенир за приелата православна вяра Алис Виктория Елен Луиза Беатрис - принцеса на Дармщат –Германия като императрица на Русия с името Александра Фьодоровна.Тя била внучка на английската кралица Виктория, а през 1894г. се омъжва за руския император Николай ІІ.

  Изящното яйце “Розова пъпка“ е изработено в неокласически стил  от жълто злато, покрито от ярко-червен прозрачен емайл, гравирано и украсено със символите на любовта и силата на брачния съюз - диамантени стрели, гирлянди от листенца и венчета от зеленикаво злато, прихванати с панделки. В горната част на яйцето, под голям плосък диамант е изрисуван  акварелен миниатюрен  портрет върху слонова кост,а в долната част е гравирана датата на подаръка. Яйцето се отваря като бонбониера. Изненадата е пъпка на чаена роза  на късичко стъбълце. Розовата пъпка е изработена от жълто злато и покрита с цветен непрозрачен емайл. Това била първата изненада на Фаберже снабдена с  механизъм за движение - листенцата на розата се разтварят при натискането на малък бутон под листата. В розовата пъпка се е намирало миниатюрно копие на императорската корона на Александра Фьодоровна и медальон със звезден сапфир-кабошон. За съжаление тези две допълнения към изненадата  са се изгубили във времето. За изработката на това великденско яйце Карл Фаберже получил сумата от 3 250 рубли.

  По време на Революцията - 1917 г., яйцето било конфискувано от Временното правителство, а през 1927г. продадено на Емануел Сноуман.  За един много дълъг период от време следите му се губят, а през 1985г. попада у колекционера Малкълм Форбс. През 2004 г. яйцето „Розова пъпка“ е  продадено на милиардера - меценат Виктор Векселберг. В момента  яйцето е изложено в музея “ Фаберже“ в Санкт Петербург. Векселберг е закупил 9 императорски великденски яйца, изработени от   бижутерска къща „Фаберже“ през годините, за приблизително 100 милиона долара.

 • Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“

  Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“

  През 1882г. на художествено – ювелирно изложение в Москва творбите на Карл Фаберже и неговата фирма привличат вниманието на император Александър III. Карл Фаберже получил покровителството на руското императорското семейство и титлата „ Ювелир на Негово Императорско Величество и Ювелир на Императорския Ермитаж“. По това време фирма „Фаберже“ вече е извоювала слава в цяла Европа. Много родственици на императорското семейство от Англия, Дания, Гърция и България са получавали като подарък негови произведения.

  Яйцето „Кокошчица“ поставя началото на прославилата се серия от над 50 великденски императорски яйца, създадени от фирмата на Карл Фаберже за двама руски императора – Александър III и неговия син Николай II, в периода от 1885г. до 1917г. Това е най-невзрачното, най-семпло изработено яйце от императорската колекция на Фаберже.

  Великденското яйце „Кокошчица“ е било изработено през 1885г. по искане на император Александър III като подарък за неговата съпруга -  императрица Мария Фьодоровна – принцеса на Дания. Този подарък трябвало да бъде изпълнен като нова многопластова  интерпретация на вече създадени великденски яйца – подаръци. Във всички тези яйца има скрита кокошчица, в нея е скрита корона, а в короната – пръстен.  Император Александър III  искал да зарадва своята съпруга с подарък, който да й напомня вече добре познатата ценност от датската кралска съкровищница. Произхода на великденските сувенири „Кокошчици“ като изненада се отнася към началото на XVIII век. Известни са три много подобни един на друг великденски сувенира, като се предполага, че са изработени в Париж през 1720г. от един неизвестен бижутер. Към настоящият момент едно от тези яйца се съхранява в Музея по история на изкуството във Виена, друго – в Копенхаген, а третото в частна колекция.

  Първото великденско бижутерско яйце е създадено по дизайн на майстор – бижутера Ерик Колин, работещ във фирма „Фаберже“. То е изработено от жълто злато, покрито от матов емайл и наподобява истинско кокоше яйце. Там, където двете половини на яйцето се съединяват, блестят златни кантове. Яйцето е високо 6,4 см и широко – 3,5 см. В яйцето е скрита изненада – жълтък, изработен от матирано жълто злато, а в него – златна кокошчица с рубинени очи. В самата кокошчица е имало още две изненади, които не са се запазили във времето. Предполага се, че една от тях била миниатюрна императорска корона от чисто злато и брилянти, а другата – рубинен медальон с верижка. Във времето, когато е поръчано, стойността му възлизала на 4151 рубли.

  Императрицата била така очарована от подаръка, че Фаберже получил нареждане да изработва по едно великденско яйце за императорското семейство всяка година. То трябвало да бъде уникално и да съдържа в себе си някаква изненада – това били единствените условия. Първото великденско императорско яйце било продадено през 1920г. на лондонски търговец. През 1934г. е продадено за скромните 430 щатски долара на бъдещият лорд Гранчестер. След неговата смърт през 1978г. е предлагано за продажба на различни аукциони по цял свят, докато не се връща отново в Русия благодарение на милиардера – меценат Виктор Векселберг.

  „Кокошчица със сапфирени висулки“ 1886г. Дълго време са съществували съмнения дали това е второто яйце в поредицата великденски императорски яйца на фирма „Фаберже“. Точният му дизайн остава неясен и досега, защото не са съхранени негови снимки или илюстрации, а описанията му са много противоречиви.

  В записки от държавните архиви на СССР императорският подарък за Великден 1886г. е описан като : „ кокошка от злато и диаманти и излизащо от скъпоценна кошничка "сапфирено яйце“. Сапфиреното яйце е можело свободно да се побере в човката на кокошчицата. Фигурата на кокошчицата била изработена от злато, покрито с множество, оформени като розички диаманти. Според архивите на Временното правителство на Русия яйцето от 1886г. е описано като : „сребърна кокошка, разположена върху златен постамент“. За изненадата на яйцето не са открити документи и към настоящия момент няма сведения за неговото местонахождение.

  „Златно яйце с часовник“ 1887г. Това е третото от 52-те ювелирни великденски императорски яйца на „Фаберже“. Часовникът е изработен от 14-каратово злато от швейцарската часовникарска фирма Vacheron Constantin; корпусът му е бил обсипан с рубини и 75 диаманта. Часовникът във формата на яйце е поставен върху трицветна 18-каратова златна поставка с кръгла форма, украасена с вълнообразни орнаменти. Поставката е със сдвоени крачета, украсени с розови пъпки и малки листенца. На рамката на поставката през равномерни интервали са вградени три големи сапфирени кабошона, от които встрани излизат ленти, украсени с мънички диаманти. Изненадата на яйцето е работещ часовников механизъм.

   

  До 2012г. „Златното яйце с часовник“ било считано за едно от изгубените яйца на „Фаберже“, защото за него не е постъпвала никаква информация,но през 2014г. е установено, че се намира в частна колекция.

 • Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?

  Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?

  Скъпи приятели,

  наближават едни от най-прекрасните и светли празници - Великденските! За да запазим традицията около тях, ще ви запознаем с нещо изключително ценно от ювелирния свят - а именно Великденските яйца на Фаберже! В няколко поредни статии ще проследим тяхната история, любопитни факти и моменти от създаването им.

   Яйцето „Спомен за Азов“

  Яйцата на „Фаберже“ се ценят като произведения на ювелирното изкуство и като миниатюрни чудеса на механиката. Много от тях притежават музикални и часовникови механизми и изненади. Ювелирните великденски яйца на Фаберже са съвършенни в художествено отношение и са изпълнени с дълбок символичен смисъл.

  Тези произведения на изкуството вече 100 години са в центъра на вниманието на антикварния ювелирен свят и всяко едно от тях е с невероятно висока цена. Така например на 19.04.2002г. на търг на Cristieʼs в Ню Йорк „Зимното яйце“ е продадено за 9,6 млн. щатски долара, като същото е било закупено през 1994г. за сумата от 5,6 млн. щатски долара.

  Всяка година във времето на великденските празници руското императорско семейство тръпнело в очакване да разбере каква нова изненада е подготвил придворния бижутер Фаберже. Веднъж императрица Мария Фьодоровна дала израз на възхищението си към неговото изкуство с думите: „Вие сте гений, несравним гений на нашето време.“

  Във великденските яйца на Фаберже са запечатани етапи от историята на Русия.

  През 1891г. е изработено яйцето „Спомен за Азов“, което отразява събитие с голямо държавническо значение: през тази година императорският син и бъдещ престолонаследник Николай трябвало да осъществи 9-месечно пътешествие по море до Далечния Изток и да се завърне по суша до столицата на Русия, като по този начин прави своеобразна обиколка на империята – тази територия, на която някога щял да бъде владетел. В Япония срещу руския престолонаследник е извършено покушение, от което се спасява по чудо. Яйцето е подарено на императрицата във време, в което пътешествието на престолонаследника е в разгара си и нищо не предвещавало последвалите събития.

  Корпусът на яйцето „Спомен за Азов“ е изработено от хелиотроп /кървав камък/ - тъмно зелен полускъпоценен камък, осеян с множество червеникави пръски, напомнящи капчици кръв и е богато украсен с орнаменти от златни нишки и диаманти, а във вътрешността му е скрит миниатюрен модел на крайцера „Азов“. Корабът е изработен от злато и платина и е поставен върху къс аквамарин, символизиращ морето. Корабните въжета са невероятно тънки, детайлите – съвършенни и изящни. Произведение на изкуството, което кара човек да затаи дъх.

  „Спомен за Азов“ е едно от малкото великденски яйца на Фаберже, останали в Русия и в момента е част от експозицията на Оръжейната палата в Кремъл.

  >>Очаквайте скоро нашата следваща статия от поредицата "Айцата на Фаберже"!

3 обекта