Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Без категория

 • Турмалин

  Турмалин

  Името НА ТУРМАЛИНА ПРОИЗЛИЗА ОТ ДУМАТА ТУРМАЛИ ИЛИ ТОРАМАЛЛИ /ШРИ ЛАНКА/ – ПОЛУСКЪПОЦЕНЕН КАМЪК ОТ НЕИЗВЕСТЕН РОД. Най – ГОЛЕМИТЕ НАХОДИЩА НА ТУРМАЛИН В СВЕТА СА В Бразилия, САЩ, Мозамбик и Индия. Турмалинът Е ЕДИН ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ В БИЖУТЕРИЯТА, ПОРАДИ ТОВА ЧЕ СЕ СРЕЩА В РАЗНООБРАЗНА ЦВЕТОВА ГАМА.

  Различно ОЦВЕТЕНИТЕ ТУРМАЛИНИ ИМАТ СВОЕ СОБСТВЕНО НАЗВАНИЕ: РУБЕЛИТ - РОЗОВ, МАЛИНОВ, ЧЕРВЕН, ВЕРДЕЛИТ – ЗЕЛЕН, ИНДИГОЛИТ-СИН, ШЕРЛ-ЧЕРЕН И НАЙ - РЕДКИЯ – ПАРАИБА!

  Турмалинът Е КАМЪК – ПАЗИТЕЛ. Смята СЕ, ЧЕ ПРЕОБРАЗУВА ОТРИЦАТЕЛНОТО ПОЛЕ В ПОЛОЖИТЕЛНО И ЗАЩИТАВА ПРИТЕЖАТЕЛЯ СИ ОТ СТРЕС И УРОКИ. ЗЕЛЕНИЯТ ТУРМАЛИН Е КАМЪК НА ДУХОВНОТО ТЪРСЕНЕ И ЛЕКУВА НА ВСИЧКИ НИВА.
  Укрепва И ПРЕЧИСТВА НЕРВНАТА СИСТЕМА. МАЛИНОВИЯТ РУБЕЛИТ /ЧЕРВЕН, РОЗОВ/ Е КАМЪКА НА ЧЕРВЕНАТА ЧАКРА.
  турмалин

  Той Е МНОГО СИЛЕН ЛЮБОВЕН ТАЛИСМАН, ИЗПЪЛВА СЪРЦЕТО С ДОВЕРИЕ И ТОПЛО ЧУСТВО КЪМ ХОРАТА.
  Черният ТУРМАЛИН, НАРИЧАН ОЩЕ ШЕРЛ, Е КАМЪК, КОЙТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА. Той Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН КАТО ЗАЩИТНИК ОТ НЕГАТИВИЗЪМ, КАКТО И ЗА РАЗСЕЙВАНЕ НА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ЛЪЧЕНИЯ, ИЗЛЪЧЕНИ ОТ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И КОМПЮТРИ. В ДРЕВНОСТТА ТОЗИ КАМЪК Е ИЗПОЛЗВАН КАТО ПСИХИЧЕСКИ ЩИТ, А ДРЕВНИТЕ МАГЬОСНИЦИ СА ГО ДЪРЖАЛИ ДО ТЯХ ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЯВАНИТЕ РИТУАЛИ.

  В ЕМОЦИОНАЛЕН ПЛАН ЧЕРВЕНИЯТ, ЖЪЛТИЯТ И КАФЕВИЯТ ТУРМАЛИН ПОДОБРЯВАТ СЕКСУАЛНОСТТА И СМУЩЕНИЯТА НА ЕМОЦИОНАЛНО НИВО, КОИТО ВЕРОЯТНО СТОЯТ И ЗАД ЗАГУБАТА НА ЛИБИДО.

  турмалин
  Синият ТУРМАЛИН /ИНДИГОЛИТ/ АКТИВИРА ЧАКРАТА НА ГЪРЛОТО И ТРЕТОТО ОКО, СТИМУЛИРА КОПНЕЖА КЪМ ДУХОВНА СВОБОДА И СЕБЕИЗРАЗЯВАНЕ. НОСИ СПОКОЙСТВИЕ И ХАРМОНИЯ, ПРЕМАХВА ТЪГАТА.

  Турмалинът ПАРАИБА СЕ ДОБИВА НА ЕДНО ЕДИНСТВЕНО МЯСТО В СВЕТА/БРАЗИЛСКИЯ ЩАТ ПАРАИБА/ И Е ОТКРИТ СРАВНИТЕЛНО СКОРО-1987 ГОД. Тази НАХОДКА Е СВЪРЗАНА С ИМЕТО НА Хейтор Димас Барбоса, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ СЕ Е ТРУДИЛ ПРИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА МАЛЪК ПЛАНИНСКИ УЧАСТЪК В ТЪРСЕНЕТО НА НЕПОЗНАТИ ТУРМАЛИНИ.

  Така НА БЯЛ СВЯТ СЕ ПОЯВЯВАТ ПРЕВЪЗХОДНИТЕ КРИСТАЛИ ПАРАИБА С НЕВИЖДАН ДО ТОГАВА ЦВЯТ. За НЕГО СА ХАРАКТЕРНИ РАЗЛИЧНИ НЮАНСИ НА НЕБЕСНО СИНЬО, ТЪМНО СИНЬО, ТЮРКОАЗЕНО И ИНДИГОВО СИНЬО. Параиба СА ЕДНИ ОТ НАЙ-РЕДКИТЕ КАМЪНИ В СВЕТА. Те СА ЛЮБИМИ НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ И СА ОБРАБОТВАНИ ОТ НАЙ-ЕЛИТНИТЕ БИЖУТЕРИ.
  турмалин

  Макар ДА ПРИНАДЛЕЖИ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА ТУРМАЛИНИТЕ, ЦЕНАТА НА ПАРАИБА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ НА БРИЛЯНТ. Днес САМО МНОГО БОГАТИ ХОРА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА СИ КУПЯТ БИЖУТА С ЕСТЕСТВЕН БРАЗИЛСКИ ТУРМАЛИН - ПАРАИБА. Това Е ТАКА, ЗАЩОТО ЕДИН КАРАТ СТРУВА МЕЖДУ 5 000-10 000, А ПОНЯКОГА И 20 000 ДОЛАРА.

  Огромен БРОЙ ХОРА СМЯТАТ ТУРМАЛИНА ПАРАИБА ЗА НАЙ - КРАСИВИЯ И НЕЖЕН КАМЪК НА ПЛАНЕТАТА. ИГРАТА НА НЕГОВИТЕ ЦВЕТОВЕ НА СЛЪНЦЕТО ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА СРАВНИТЕ КРИСТАЛА С НАЙ-ЧИСТАТА ТЮРКОАЗЕНА МОРСКА ВОДА ИЛИ СИНЬО НЕБЕ.
  турмалин

  Като ЦЯЛО, ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НА ТУРМАЛИНА ИМАТ ЕДНИ И СЪЩИ КАЧЕСТВА, КАТО КОНКРЕТНИТЕ ЦВЕТОВЕ ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ РАЗЛИЧНИ ЧАКРИ. Той Е ЕДИН ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ ЗАЩИТНИ КАМЪНИ, ОТБЛЪСКВА СТРАХА И НЕГАТИВНОСТТА, И ВДЪХВА САМОУВЕРЕНОСТ, И РАЗБИРАНЕ.

  Турмалинът ПОМАГА ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА И ОБНОВЯВА ТЯЛОТО И УМА, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО ПОДОБРЯВА СЪНЯ.

 • Топазът - камъкът на Египет

  Топазът - камъкът на Египет

  Зa ЕГИПТЯНИТЕ ТОЙ БИЛ СИМВОЛ НА СЛЪНЦЕТО , НА ЖИВОТА, УСПЕХА И ИЗОБИЛИЕТО.

  Името МУ ИДВА ОТ САНСКРИТСКАТА ДУМА ТАПАС ИЛИ ТОПАС /ОГЪН/. Цветовете НА ТОПАЗА ПРЕМИНАВАТ ОТ СВЕТЛО СИНЬО, ПРЕЗ СИНЬО, ЗЕЛЕНО, ЖЪЛТО, ОРАНЖЕВО, РОЗОВО , ВИНЕНО. Има И БЕЗЦВЕТНИ ТОПАЗИ, КОИТО ЧЕСТО БИЛИ ПРИЕМАНИ ЗА ДИАМАНТИ, КАКЪВТО Е СЛУЧАЯТ С ДИАМАНТА „БРАГАНЦА“ ОТ КОРОНАТА НА ПОРТУГАЛСКИТЕ КРАЛЕ.

  ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
  От ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НАЙ-ПОПУЛЯРЕН Е ЖЪЛТИЯТ ИЛИ ЗЛАТИСТИЯТ ТОПАЗ. Той НОСИ ЩАСТИЕ НА МОРСКИТЕ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ, ПРИВЛИЧА ИЗОБИЛИЕТО, ДАРЯВА СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ НА ДОМА.

  Естествените СИНИ ТОПАЗИ ВАРИРАТ ОТ НЕБЕСНО СИНЬО ДО РЯДКО НАСИТЕНО СИНЬО. Добиват се в Бразилия, Мексико, САЩ и Бирма. Те ПОМАГАТ ЗА РЕГЕНЕРАЦИЯ НА ТЪКАНИТЕ, УКРЕПВАТ ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И УСКОРЯВА МЕТАБОЛИЗМА. Неговите УСПОКОЯВАЩИ И ОБЛЕКЧАВАЩИ ВИБРАЦИИ БАЛАНСИРАТ ЕМОЦИИТЕ.

  ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
  Древни РЕЦЕПТИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ АКО В БЛИЗОСТ ДО ХРАНИ, В КОИТО ИМА ОТРОВА СЕ ПОДНЕСЕ ТОПАЗ, ТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ПЕНЯТ. Може БИ ЗАТОВА СА ГО НАРИЧАЛИ „КАМЪК НА ПРИДВОРНИТЕ“.

  При ПОСТОЯННИТЕ ДВОРЦОВИ ИНТРИГИ, ТЕ ВИНАГИ СА НОСИЛИ ТОПАЗИ , ПОРАДИ СТРАХ ОТ ОТРАВЯНЕ.

  ТОПАЗЪТ - КАМКЪТ НА ЕГИПЕТ
  Топазът ПОДОБРЯВА ДУХОВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ. ЛЕГЕНДАТА КАЗВА, ЧЕ ТОЙ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА И КРЕАТИВНОСТТА. Известен Е КАТО КАМЪКЪТ НА ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ, РАЗБИРАТЕЛСТВОТО И ДОБРОТА.

  Общо ТОПАЗЪТ ДАВА НА СЛАБИТЕ СИЛА, НА ЖЕНИТЕ-КРАСОТА, НА ВСИЧКИ – ИНТУИЦИЯ И МЪДРОСТ.

 • Розов кварц

  Розов кварц

  Розовият КВАРЦ Е РАЗНОВИДНОСТ НА КВАРЦА  И ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЛУПРОЗРАЧЕН ИЛИ НЕ ПРОЗРАЧЕН МИНЕРАЛ, ОЦВЕТЕН ОТ БЛЕДО РОЗОВО ДО РОЗОВО-ОРАНЖЕВО. Този КАМЪК ПО-СКОРО Е РОМАНТИЧЕН И МЕЧТАТЕЛЕН, СИЯЕЩ В СВОЯ МЕК И ИЗТЪНЧЕН ЦВЯТ. ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НА КВАРЦА СА КРАСИВИ, НО РОЗОВИЯТ КВАРЦ Е НАИСТИНА НЕЩО СПЕЦИАЛНО.

  розов кварц

  Среща СЕ ВЪВ ВИД НА РЕДКИ КРИСТАЛИ ИЛИ ТАКИВА БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНА ФОРМА И ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЮВЕЛИРНА СТОЙНОСТ. Той НЕ СЕ СРЕЩА ТОЛКОВА ЧЕСТО, ДОБИВА СЕ ГЛАВНО В Бразилия, САЩ, Мадагаскар. Редките ПРОЗРАЧНИ ОБРАЗЦИ ОТ МАДАГАСКАР СЕ НАРИЧАТ РОЗАЛИНА . Той НАЙ-ВЕЧЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ЮВЕЛИРНОТО ИЗКУСТВО ЗА ИЗРАБОТКА НА ЛУКСОЗНИ УКРАШЕНИЯ. Макар И РЯДКО СЕ СРЕЩАТ И КАМЪНИ С ЦЕНЕНИЯ ОТ БИЖУТЕРИТЕ ЕФЕКТ НА АСТЕРИЗЪМ, ПРИ КОЙТО В ЦЕНТЪРА НА ОБРАБОТЕНИЯ КРИСТАЛ СЕ ВИЖДАТ 6 ИЛИ 12 ЛЪЧЕВА ЗВЕЗДА. От ТЯХ МОГАТ ДА СЕ ИЗРАБОТЯТ МАСИВНИ ПРЪСТЕНИ, КОЛИЕТА, ГРИВНИ И ОБЕЦИ.

  Розовият КВАРЦ Е ПОЗНАТ ОТ НАЙ-ДЪЛБОКА ДРЕВНОСТ. За ТОВА СВИДЕТЕЛСТВАТ ОТКРИТИТЕ ЖЕНСКИ УКРАШЕНИЯ  ОТ 7000 Г. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРЕВНА Месопотамия. На ИЗТОК БИЛ ПОЧИТАН КАТО КАМЪК НА СЪРЦЕТО  И ТЕ ВЯРВАЛИ, ЧЕ РОЗОВИЯ КВАРЦ Е ДОНЕСЕН НА ЗЕМЯТА ОТ БОГА НА ЛЮБОВТА ЕРОС. Той НИ ПОМАГА ДА РАЗВИЕМ У СЕБЕ СИ СЪСТРАДАНИЕ И ОБИЧ, КАКТО И ДА СЕ НАУЧИМ КАК ДА ДАВАМЕ И ПОЛУЧАВАМЕ ЛЮБОВ. Той Е ЗА ХОРА, КОИТО НЕ СА ИЗПИТАЛИ ИСТИНСКАТА ЕСЕНЦИЯ НА ЛЮБОВТА И ПОРАДИ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ДОСТЪПЯТ ВЪТРЕШНИТЕ СВЕТОВЕ НА СЪРЦЕТО.

  Древните ЕГИПТЯНИ ГЛЕДАЛИ НА КАМЪКА КАТО СПОСОБ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА СТАРЕЕНЕТО. Те ОСТАВЯЛИ ИЗЦЕЛЯВАЩИ МАСКИ ОТ РОЗОВ КВАРЦ В ГРОБНИЦИТЕ СЪС СЪРКОФАГИТЕ НА ФАРАОНИТЕ. Тwyrdi se , ЧЕ ИЗПОЛЗВАЛИ ТЕЗИ АЛХИМИЧНИ ТВОРЕНИЯ, ЗА ДА ПОТДЪРЖАТ МЛАДЕЖКА КРАСОТА И БЛЕСТЯЩА КОЖА. Според ДРУГО ПРЕДАНИЕ, РОЗОВИЯТ КВАРЦ Е ЖИЗНЕНИЯТ СОК НА ЗЕМЯТА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЙТО СЕ ПОДХРАНВА ЦЕЛИЯ СВЯТ В НЕГОВОТО РАЗНООБРАЗИЕ-РАСТЕНИЯТА, НАСЕКОМИТЕ, КАМЪНИТЕ И ЖИВОТНИТЕ. За СЪЖАЛЕНИЕ КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ПОВЕЧЕТО ОТ НЯКОГА БОГАТИТЕ ЗАЛЕЖИ НА РОЗОВ КВАРЦ СА НА ИЗЧЕРПВАНЕ И КАМЪНИ С ЮВЕЛИРНО КАЧЕСТВО СЕ ОТКРИВАТ ВСЕ ПО-РЯДКО.

  По ТРАДИЦИЯ РОЗОВ КВАРЦ СЕ ПОДАРЯВА НА НОВОРОДЕНО БЕБЕ, С ВЯРВАНЕТО, ЧЕ НЕГОВИТЕ МИСТИЧНИ СВОЙСТВА УЛЕСНЯВАТ ПРЕХОДА МУ ОТ ДУХОВНИЯ СВЯТ, КЪМ ФИЗИЧЕСКИЯ. Кварцовите КАМЪНИ СА УНИВЕРСАЛНИ И СЕ СВЪРЗВАТ С ВСИЧКИ ЗНАЦИ В АСТРОЛОГИЯТА. Конкретно РОЗОВИЯ КВАРЦ ЩЕ ЗАЗДРАВИ РОМАНТИЧНИЯ ПЛАМ НА ТЕЛЦИТЕ И ЩЕ УСИЛИ РЕШИТЕЛНОСТА НА ВЕЗНИ. Това Е ЧУДЕСЕН КАМЪК С ПОЛОЖИТЕЛНИ ВИБРАЦИИ,СРАВНИТЕЛНО ЕВТИН И ЛЕСНО ДОСТЪПЕН ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА ИЛИ КАТО УКРАСА ЗА ДОМА.

   

 • Настъпва годината на Белия метален плъх - продължение

  Настъпва годината на Белия метален плъх - продължение

   

  Многообразието от големини,форми и нюанси гарантира изискана визия за всяка възраст и за всеки повод. Единствената препоръка от гледна точка на източната астрология е придържанито към изчистените линии и класическите форми, но е желателно  да не се допускат прекомерна показност и излишество.

  Би било подходящо да се обърне внимание и на по-малко използваните и дори пренебрегвани в много отношения лунен камък,опал, млечен кварц и планински кристал. Счита се,че всички те в по-голяма или по-малка степен олицетворяват искреност, нежност, хармония и чистота.

  Своето запазено място в малко ограничената цветова палитра на годината на плъха имат скъпоценните изумруд и сапфир и полускъпоценните син топаз, зелен аметист и нефрит.

  Изумрудът се асоциира с дълголетие, изобретателност, остроумие и сполука. За сапфирът се казва, че носи божествено благоволение, щастие и мир, а древните източни мъдреци считали, че камъкът дава на притежателя си способността.

  Източник снимков материал: интернет

 • Настъпва годината на Белия метален плъх

  Настъпва годината на Белия метален плъх

  В източната астрология плъхът (мишката) е първия знак от зодиака и бележи началото на нов дванадесетгодишен цикъл. 2020г. е високосна ,ще премине под влиянието на знака плъх и елемента метал. Според древнокитайските философски традиции плъхът се отличава с ум и проницателност, харизма, общителност, енергичност и адаптивност, а елементът метал говори за упоритост, борбеност, решителност и твърдост.

   

  Китайската нова година настъпва на 25 януари 2020г. и ще продължи до 11 февруари 2021г. Това е годината на Белия метален плъх.

  В източните традиции плъхът ( мишката) се отличава с находчивост и практичност и е почитан като символ на успеха, богатството и просперитета. Свързва се с новаторството, новите тенденции в живота на нациите и на всеки един човек в частност, както и с всичко онова, което ускорява прогреса. Благотворно ще бъде влиянието му и върху професиите и дейностите, свързани предимно с интелектуален труд – за писатели, журналисти, художници и музиканти.

   

  Цветовете на знака на годината са неутрални : бяло, сиво, черно, металик и всички техни нюанси, както и приглушените пастелни тонове. Те са част от зимния пейзаж, от суровата красота на природата в този сезон.

  Съвсем естествено доминиращ ще бъде белия цвят – цветът на равновесието, нежността и обновлението. В този смисъл украшенията с перли и брилянти остават актуални и може би ще продължат да държат първенството като универсални ювелирни изделия.

  Очаквайте продължение.

  Източник снимков материал: интернет

 • Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение -продължение

  Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение -продължение

  Голямо влияние в работата на Мишел Онг оказва екстцентричният JAR (Жоел Артур Розентал) – геният, превърнал се в нейн ментор, вдъхновител и скъп приятел.

  2019г. е специална за азиатската ювелирна дизайнерка. В нея се навършват 20 години от създаването на „Carnet Jewellery“, специализирана в изработването на украшения в категорията Haute Jewellery. Именно на Розентал принадлежи  идеята Мишел Онг  да обобщи  две десетилетия творчество в книгата си „Carnet by Michelle Ong“, а редакцията ѝ е поверена на прочутия ювелирен историк и ценител  Вивиен Бекер. Представянето ѝ е проведено в аукционна къща Christie’s в Лондон и е съпътствано с уникална изложба на част от бижутата на „Carnet“. Това е историята на фирмата от ранните дизайнерски търсения на Мишел Онг до създаването на първия бутик по пътя към световно признание.

  Безграничната фантазия и вниманието към всеки детайл поставят Мишел Онг сред десетте най-добри съвременни ювелири.

  Снимки: Мишел Онг

 • Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение

  Мишел Онг (Michelle Ong) -предизвиква възторг с всяко свое творение

  „Carnet Jewellery“ е микс от източни мотиви и западна техника, крехка лекота и дързост, блясък и педантичност, а Мишел Онг (Michelle Ong) се нарежда сред малцината смели и самобитни ювелирни дизанери, диктуващи модните тенденции в световен мащаб и предизвикваща възторг с всяко свое творение.

  Ювелирните украшения на дизайнерката са постоянно търсене на нови форми и нестандартни стилови решения, виртуозно съчетание на цветове и материали и филигранна изработка и при най-дребните детайли, както и абсолютен натурализъм.

  Социолог по образование Мишел Онг превръща детското си хоби в професия и днес е един от най-влиятелните ювелири на Азия.

  За Дейвид Уорън (директор на международния отдел на аукционна къща Christie’s)“Мишел Онг има изключителна международна позиция през последните пет години“ редом с няколко различни дизайнери от Азия, а според критиците „в работите ѝ има силно китайско влияние, много динамика и драматизъм“.

  Очаквайте продължение

  Снимки: Мишел Онг

 • „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство - продължение

  „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство - продължение

  През 1900г. фирма „Cartier“ организирала своя изложба в Санкт Петербург и въпреки, че ювелирната къща не успяла да открие свое представителство в Русия, получила покана лично от Николай II да изработва украшения по поръчка на руския императорски двор. Така в колекцията на княз Юсупов попаднали такива разкошни брилянти като „Султанът на Мароко“ (35,67 ct), „Северна звезда“ (41,28 ct) и „Картие“ (69,42 ct). С това историята не приключва. Няколко години по-късно Градският съвет на Париж дарява на Николай II императорско яйце Cartier, днес експонат в музея „Метрополитен“ в Ню Йорк. През 1910г. фирмата официално регистрира търговската марка „Cartier“ и логотип с две преплетени С-та.

   

  Принцът на Уелс, по-късно станал крал Едуард VII определя Картие като „ювелирен крал и крал на ювелирите“. Макар и гръмко, определението не е  преувеличено – ювелирната къща изпълнява поръчките на монархичните семейства от Европа и Азия. Най-голямото огърлие, изработвано някога от „Cartier“, било поръчано от махараджата на Патиала – Бхупиндер Сингх. Изработено е през 1928г. и в него са вложени 2930 брилянта, а за акцент е избран изключителен жълт брилянт с маса 234,69 ct, представен на Световното изложение в Париж през 1889г.

  1914г. поставя началото на култовата колекция „Panthere“. От нея са едни от любимите украшения на Елизабет Тейлър и Уолис Симпсън.Вдъхновителка на колекцията е Жана Тусен, приятелка на Коко Шанел, муза на Картие и ювелирен директор на бранда от 1925г. Тя въвежда модата на жълтото злато и етническите мотиви. Единадесет години по-късно компанията разработва необичайната форма на емблематичния пръстен „Trinity“. Това са три преплетени халки от бяло, жълто и розово злато, символизиращи предаността, приятелството и любовта.

  Луи-Франсоа Картие умира през 1904г. посвещавайки целия си живот на реализирането на една мечта, преминала отвъд времето и пространството , тя продължава да бъде част от съвременната култура.

  Източник снимки- Cartier

 • „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

  „Cartier“ - една епоха в ювелирното изкуство

  „Cartier“ е не само един от най-известните ювелирни брандове, а цяла една епоха, започнала в първата половина на XIX век и продължила развитието си до наши дни.

  cartier

  Франция никога не е страдала от дефицит на умели ювелири, но основателя на фирмата Луи – Франсоа Картие е от малцината любимци на съдбата, превърнали се в легенда, независимо от скромния си произход.

  cartier

  Картие експериментира, търси нови форми, обединявайки в работите си старите традиции на ювелирното изкуство с изискванията на новото време. Изработва бижута по поръчка без да повтаря моделите си и давал на  френските аристократки увереността, че никога няма да видят своето украшение носено от някоя тяхна съперница.

  Брилянтени пеперуди, златни скарабеи, скъпоценни скорпиони – никой не можел и да предполага, че анималистичните мотиви ще присъстват така трайно в ювелирния свят. Луи Картие успял да се потопи в тази неподправена красота и да я пресъздаде по един жив и неповторим начин, заставяйки конкурентите си да му подражават и да го догонват. Той е и един от пионерите, който пълноценно използват платината в своите украшения.

  Славата и състоянието на Картие растяли с шеметна скорост и през 1853г. открива свое собствено голямо ателие в Париж, а авангардният стил, разработен от маестрото, клиентите причислили към Art deco. Ювелирът  превърнал работата си в семеен бизнес, приобщавайки в ювелирното изкуство и тримата си синове.

  Очаквайте продължение

 • „Yanes“ - еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност

  „Yanes“ - еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност

  Испанската ювелирна къща „Yanes“ е еталон за стил, изисканост, престиж и елегантност.

  Преди около 140 години брандът получава привилегията да изработва украшенията за испанската корона и тази привилегия се е съхранила до наши дни.

  Украшенията на „Yanes“ са изключителна смесица от европейските класически традиции на ювелирното изкуство и колорита и изяществото на Изтока, където строгата геометрия съседсва с флоралните мотиви.

  Семейната фирма  е основана през 1881 г.  от Клаудио Янис и вече пет поколения ювелири създават украшения, превърнали се в образци на ювелирното изкуство.

  Много ювелирни изделия, изработени в годините  от  „ Yanes“  са част от испанската кралска колекция и се съхраняват във Фонда за национално наследство на Испания, други са експонати  в колекциите на различни музеи по света.

  Световно признание компанията получава през 1906г., когато е натоварена със задачата да изработи подаръците за гостите, поканени на сватбата на испанския крал Алфонс XIII и принцеса Виктория –Евгения. Най-големите адмирации фирмата получава от японските императорски ювелири. В тази година няколко утвърдени ювелирни бранда изкупуват украшенията на „Yanis“ и ги популяризират, благодарение именно на протекциите на японския император.

  Днес компанията продължава да изработва украшения в характерния за фирмата стил като прилага традиционните техники на ювелирното изкуство в съчетание със съвременен дизайн на бижутата.

  Източник снимки - Yanes

1-10 of 119

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 12