Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

брилянти

 • De Beers-водещата световна компания за диаманти

  De Beers-водещата световна компания за диаманти

  De Beers е компанията, превърнала брилянтите от скъпоценности за най-знатната и заможна част от човечеството в един от най-желаните подаръци за жените.Това е една от най-големите компании в света, специализирана в добива, обработването и продажбата на натурални диаманти, както и производството на синтетични за нуждите на промишлеността.

  de beers

  Фирмата била създадена през 1870г. от находчивия англичанин Сесил Родс. Това е времето, в което на територията на днешната Южноафриканска Република се стичали многобройни авантюристи в търсене на големи диамантени находища и с надеждата за бързо забогатяване. Скоро господин Родс установил, че тежкия изтощителен и най-често безплоден физически труд не е за него и се преориентирал в предлагането на логистична помощ на други търсачи, срещу съответен дял от намерените диаманти. След известно време предприемчивият англичанин вече контролирал добива на диаманти в най-голямото находище Кимбърли, а фирмата му била наречена De Beers в чест на собственика на земите. В началото на 1902г. тя вече владеела около 95% от световната диамантена промишленост.

  de beers

  През 1929г. собственик на компанията станал известният южноафрикански предприемач Ърнест Опенхаймер, който я превърнал в семейна фирма, каквато продължава да бъде и до днес.

  Към настоящият момент De Beers може да бъде определена като монополист в добива и обработването на диаманти; независимо определя цените на своята продукция, като не позволява нейните диаманти да бъдат препродавани в първоначалния им вид. Десет пъти в годината в Лондон се провеждат срещи на търговците на диаманти, на които могат да закупят диаманти De Beers на точно определена стойност без правото да се пазарят и да поставят свои условия при сделките.

  de beers

   

  Именно De Beers въвеждат стандарта 4С при определяне пазарната стойност на брилянтите : чистота (clarity), цвят (color), маса или тегло (carat) и шлайф (cut). Всеки диамант на De Beers притежава свой паспорт, в който са описани неговите характеристики и това е единствената в света фирма, предоставяща на клиентите си такава услуга.

  de beers

  Ювелирните украшения De Beers отговарят на търсенето и предпочитанията на различни клиенти – от украшения за подаръци през ювелирно pret-a-porter до висша мода, достъпна за избрани. Традиционно се изработват от 18 каратово бяло, жълто и розово злато и разбира се са инкрустирани с различни форми и цветове брилянти.

  de beers

  Лотосовият цвят детайлен и пищен или стилизиран е превърнат в неотменна част от дизайна на украшенията и до голяма степен е възприеман като нейн символ.

  Източник снимки- De Beers

 • Историята на ювелирната къща Bvlgari

  Историята на ювелирната къща Bvlgari

  Украшенията с клеймо  Bvlgari са уникални образци на елитното ювелирно изкуство както и своеобразен исторически пътеводител, който повече от 130 години съхранява впечатляващата история на Вечния град.В своите изделия дизайнерите на бранда от различни поколения са успели да запечатат и предадат най-специфичните му детайли.

  Bvlgari

  Историята на Ювелирната къща започва от далечната 1884г. в  Рим, когато гръцкият имигрант Сотириос Булгари открива малък магазин за сребърни изделия и антикварни предмети с гръмкото име „Магазинче от древността“, а от 1910г. основателят на фирмата и синовете му Константино и Джорджио се специализират в изработването на ювелирни украшения със скъпоценни камъни, вдъхновени от парижката школа. В тях ярко се очертава стилът Арт Деко.Той се отразява в геометричните форми и стилизираните природни мотиви. В запазена марка при изработването на бижута се превръща  платината – нов и рядко използван благороден метал по това време.

  С времето Bvlgari създават свой уникален стил, базиран на гръко-римския класицизъм, ЕГН – 8306132204италианския ренесанс и римската ювелирна школа от XIX век, превръщайки ги в съвременна интерпретация на изкуството на Античността. Това е първият ювелирен бранд превърнал логото си в орнамент при декорацията на изработваните украшения.

  Bvlgari

  Развитието на италианската киноиндустрия през 50-60-те години на XX век в лицето на „Чинечита“, култовите продукции „Римска разходка“ и „Сладък живот“ модните списания и популярните личности спомогнали за световния успех на бренда Bvlgari.  Появата им на светски събития с изумителните украшения на Bvlgari затвърдила позицията ѝ на марка от световна величина.

  В характерно за фирмата се превърнало едновременното използване на кабошони в различни цветове. В едно украшение място можели да  намерят аметисти, тюркоази, изумруди и брилянти.Щедрото използване на кабошони било иновационно, а бижутата – разпознаваеми.

  Bvlgari

  През 70-те години на XX век девизът на фирмата е „ експерименти, провокации, мечти“. Великолепното разнообразие на дизайна, орнаментите,вдъхновени от изкуството на Древния Изток, поп-арт-а и дори американското знаме и заревото на фойерверките. Дизайнерите създават орнаменти, превърнали се в лайк мотив и визитна картичка на Bvlgari – овални форми с централно разположени кабошони, обкръжени от брилянти, както и верижките със специфична плетеница / т.нар. gourmette /.

  Bvlgari

  Акцентът в ювелирните украшения  през 90-те години на миналия век е съсредоточен върху три елемента : природата / Naturalia /, историята /Celtaura/ и материалът /Chandra/.При изработката на украшенията дизайнерите включват нетипичния за ювелирното изкуство материал бяла керамика, смело съчетавайки я със злато и ярки скъпоценни камъни. За вице президента на компанията Никола Булгари /внук на основателя/ „ за постигането на успеха е необходимо съчетание между минало, настояще и бъдеще, което открива нови хоризонти.“

  Началото на XXI век е белязано от нов двуизмерен облик, подчертаващ универсалността на изделията. Използването на разноцветни сапфири с различна форма, розови турмалини, ярко оранжеви гранати и изумруди с наситено зелен цвят – висшето ювелирно изкуство на италианския бранд излиза на ново равнище, утвърждавайки позициите си на производител на изделия от елитарна класа.

   

  Източник снимки - Bvlgari

 • Историята на брилянта “Картие-Бъртан-Тейлър“ II част

  историята на брилянта картиеИсторията на брилянта “Картие-Бъртан-Тейлър“ II част

  Много недоброжелатели са били на мнение, че изключително щедрите подаръци на Ричард Бъртън за Елизабет Тейлър са по-скоро извинение за многобройните му авантюри. Дали това е така или не днес няма никакво значение.Те са не просто уникални ювелирни произведения, но и материално изражение на съдбата на различни исторически лица и събития .

  Едно от тях е и колието със сърцевиден гравиран диамант „Тадж Махал“, подарено на Елизабет Тейлър за нейния 40-годишен юбилей.

  Индийският жълт диамант със сърцевидна форма е бил притежание на поколения владетели от династията на Великите Моголи и се е превърнал в част от историята за голямата любов на владетеля шах Джахан. В периода 1627-1628г. с възкачването му на престола,  е наследен от Шах Джахан, а той от своя страна го подарил на любимата си жена, довереница и съветник -  Мумтаз Махал.

  Картие-Бъртан-Тейлър

  След внезапната й смърт през 1631г. шах Джахан заповядал в нейна памет да бъде построен мавзолей – дворецът Тадж Махал, символът на град Агра и един от най-величествените архитектурни шедьоври на всички времена.

  Картие-Бъртан-ТейлърПредполага се, че първоначално диамантът „Тадж Махал“ е бил част от колие, украсено с перли, а  в периода 1920-1930г. представител на ювелирна къща „Cartier“ успял да  го закупи от индийските махараджи. Новите притежатели поставили уникалния диамант в златен обков, обсипан с множество рубини и диаманти. Във времето различни ювелири от цял свят са правили различни реплики на прочутото колие.

  Ричард Бъртън закупил историческото колие от „Cartier“ за колосалната за времето си сума от 350 000 щатски долара. През 1972г., когато става притежание на холивудската актриса, колието получава и ново име -  „Сърцето на Тейлър“.

  След смъртта на Елизабет Тейлър колието е предложено на търг и закупено от анонимен колекционер от Азия за сумата от 8 818 500 щатски долара.

 • 8-ми Март - международен ден на жената

  8-ми Март - международен ден на жената

  Приемана противоречиво от съвременния човек, 8-ми март остава неотменна дата от календара. Това е още един ден, в който да дадем израз на обичта, предаността и уважението си към най - близките ни хора.

  В навечерието на най-женския от пролетните празници колебанията при избора на подходящ подарък е голямо, а предложенията - много и различни.

  Универсални във всяко едно отношение са ювелирните украшения, които винаги радват нежната половина на човечеството. Многообразието от украшения позволява да се избере истински ценен, красив, уникален и дълготраен подарък според вкуса и индивидуалните предпочитания на всяка дама-феерия от цветове, разнообразие от форми и стилове.

  Ръчно изработените бижута са били и остават актуални, а пролетното настроение е пренесено и върху техния дизайн. Обици, колиета, пръстени и гривни с пърхащи крила на пеперуди, обсипани с нежни брилянтчета и сапфири. Цветя с нежни листчета от злато или прозрачни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  Топази и аквамарини, събрали в себе си необятното и променящо се синьо на небето и морето.

  Перли във всички нюанси на бялото, жълтото и розовото. Прекрасни възможности, подчертаващи стила, красотата и женствеността.

  Независимо от постоянно променящите се модни тенденции, ювелирният свят като цяло остава консервативен, а украшенията от благородни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, подарени днес запазват стойността си завинаги.

   

  Честит празник, мили дами!

 • Диамантът - безспорният фаворит - част II

  Диамантът - безспорният фаворит - част II

  Диамантът - безспорният фаворит - продължение.

  Диамантът- безспорният фаворитНяма да е преувеличено, ако се каже, че диамантите са най-популярните скъпоценни камъни. До голяма степен те са предпочитан подарък от дамите , но истински сериозните им ценители, колекционери и купувачи все пак са мъже. Предметът на колекционерската им страст налага упорство, информираност и не просто много, а изключително много средства. Само няколко големи компании в света предлагат диаманти с действително колекционерски качества. Много от тях са били част от семейни богатства и частни колекции и са отлична дългосрочна инвестиция.

  В зависимост от примесите, съдържащи се в минерала, цвета на диамантите може да варира от напълно прозрачен през жълт до кафяв, както и розов, червен, син, зелен и черен. За ценни се считат напълно прозрачните, безцветни и „чисти като вода“ камъни, но те се срещат изключително рядко. Уникално красиви са цветните диаманти, а камъните с наситен син, розов, зелен и червен цвят са истински съкровища. Те безспорно са фаворити сред естетите, колекционерите и ювелирите, а цената им за карат може да достигне баснословни суми.

  червен диамантЧервеният диамант е най-скъпият представител на тази група скъпоценни камъни и едновременно с това изобщо най-скъпият скъпоценен камък. За цялата история на човечеството от него са открити едва няколко екземпляра като  повечето от тях са с  маса по-малка от 0,50 карата.

  Гемолозите определят цвета му като пурпурно червен. В целия свят има едно-единствено находище, в което са откривани уникалните камъни и то е в Австралия. Като правило камъните с маса по-голяма от 0,10 карата се предлагат на специално организирани аукциони, където цената за един карат може да надхвърли един милион щатски долара. Така например уникаленият 2,26 каратов червен диамант, инкрустиран в пръстен от времето на Царска Русия, към настоящият момент е оценяван на 2 690 000 швейцарски франка и е притежание на английския ювелир Лорънс Граф.

  брилянтът -синя лунаПрез 2014г. в ЮАР е открит син диамант, наречен по-късно „Синя луна“. След обработка масата му е 29,6 карата. Това е брилянт с безупречна чистота и най-дълбокият възможен за тези камъни цвят. Закупен е от хонконгски милиардер за сумата от 48,63 милиона щатски долара.

  брилянт розова звезда

   

  През април 2017г. на аукцион на Sotheby’s истински рекорд  за най-скъп цветен брилянт бележи „Розова звезда“ /59,6 карата/ - 71,2 милиона щатски долара.

  Природната красотата на диамантите  е неоспорима, но истинските  ювелирни качества могат да се разкрият в цялата им пълнота единствено след тяхната обработка. Фасетираният диамант се нарича брилянт /от френското brilliant – блестящ/. Количеството на стените на „ идеалния брилянт“ се е увеличавало с течение на времето. През XVI – XVII век в Европа се развили шлифовките „роза“, „двойна роза“, „холандска роза“. Брилянтите „Мазарини“ възникнали  век по-късно и се характеризирали с 34 фасети /стени /. От момента на откриването на прецизна обработка на диамантите / 1910 г./ до днес, оформянето им е претърпяло множество промени в съответствие с разбиранията за оптичните свойства и развитието на техниката и технологията на обработка.

  диамант

  През 1919г. белгийският учен Марсел Толковски успял да изчисли идеалните пропорции на брилянтения шлайф, при които светлината, проникваща в камъка през короната най-цялостно се отразява от стените по закона на пълното вътрешно отражение и излиза обратно, създавайки илюзията за своеобразен и неповторим „танц на светлината“. Този шлайф  позволява обработката на камъни от всякъкви размери – от най-дребните до най-големите. Днес  с  термина „брилянт“се означават  тези ювелирни диаманти, които след обработката си получават 57 фасети / 24, разположени в зоната на павилиона и 33 – в короната/. Класическият брилянт никога не е излизал от мода. Той е илюстрация на безценните качества на камъка  и вечния порив на човека към красивото.

  Съвременната унифицирана оценка за качеството на диамантите е известна като „Четирите С-та“. Въведена е през 1953г. от тогавашния  директор на Американския гемологичен институт. Тя се осъществява посредством показателите: цвят (color), чистота (clarity), маса (carat) и качество на шлифовката (cut). Това са критериите, определящи цената на брилянтите – колкото по-добри са характеристиките и колкото по-рядко срещани в природата са камъните, толкова по-висока е тяхната цена и може да достигне колосални суми.

  диамант индия

   

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

 • Диамантът - безспорният фаворит - част I

  Диамантът - безспорният фаворитДиамантът - безспорният фаворит - част I

  Диамантът е най-популярният скъпоценен камък. За него има изключително богата и разнообразна информация и все пак ........

  Хората нямат еднозначно отношение към диамантите – за едни те символизират идеала за чистота, красота и непреходност, за други – властта, победата и богатството, за трети са израз на откровена комерсиалност и показност. Независимо от всичко, диамантите заемат първото място сред скъпоценните камъни, съчетавайки в себе си изключителна твърдост, висока степен на светлопречупване, силна дисперсия и ярък блясък. За цялата си история тези скъпоценни камъни никога не са се обезценявали и никога не са губили позицията си на лидер в ювелирния свят. Гърците наричали диаманта „адамас“ или „адамантос“ / непобедим, несломим/, римляните – „диамант“, арабите – „алмаз“. Историята на диамантите се пише още от древността и започнала преди около пет хилядолетия, все още не е завършена.

  диамант

  Може би  диамантите са най-старият минерал в цялата заобикаляща ни среда и възрастта им е съизмерима с тази на планетата. Все още няма единно научно обяснение за техния произход и възраст. Диамантът е минералът, отличаващ се с най-простият химичен състав – кристална модификация на чистия въглерод. Различните теории и хипотези дават възможност да се каже, че се е формирал в земните недра/ на дълбочина 80-100 км / под влиянието на голямо налягане и изключително високи температури. Според гемолозите най-старите диамантени залежи са се образували преди 2,5 милиарда години, а най-новите – преди около 50 милиона години. В този смисъл може да се каже, че собствениците на украшения с брилянти притежават уникални късчета от геоложката история на земята. Притежаващ изключителна твърдост, диамантът отдавна се е превърнал в еталон и мярка за сравнение по отношение на всички останали минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  диамант

  В 1888г. се поставя началото на интензивното разработване на диамантени залежи в Южна Африка, където са открити и едни от най-големите диаманти в съвременната история /Кулинан, наричан още Звездата на Африка; Златен юбилей, който дълго време е бил познат като Безименният кафяв и др./. Към настоящият момент диаманти се добиват в 25 страни на всички континенти, с изключение на Европа и Антарктида, макар все още широко разпространено да е мнението, че основния дял, предлаган на световния пазар да произхожда от ЮАР. Най-големите промишлени находища се разработват в Австралия, Ангола, Ботсвана, Намибия, Русия и Конго. В днешно време годишния световен  добив на скъпоценния камък е около 130 милиона карата и само една четвърт от него се пада на камъните с ювелирни качества. При тяхната обработка се губят още 40-60 % от общата маса. Всичко това е огромен труд, положен за формирането например на 0,5 каратов шлифован брилянт, който може да се види на витрините на бижутерските магазини.

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

 • Розов кварц - камък на сърцето!

  rozov-kvarzРозов кварц - камък на сърцето!

  Розовият кварц е  безкомпромисно розов, макар и не винаги ярък и рядко напълно прозрачен. Този полускъпоценен камък не притежава наситения ярък цвят на страстта на рубина, нито темпераментните нюанси на рубелита, по-скоро е романтичен и мечтателен, сияещ в своя мек и изтънчен цвят. Всички разновидности на кварца са красиви, но розовият кварц е наистина нещо специално.

  Розовият кварц е бил познат на човека от преди 9000 години. Първобитните хора са изработвали от него различни оръдия на труда, а в последствие и накити и ритуални предмети.

  В Древен Египет  минерала влизал в състава на различни разкрасителни и лечебни помади, помагащи да се запази младостта и свежестта на кожата. В Древен Рим било широко разпространено вярването, че камъкът е подарък на хората от боговете, за да ги научи на любов и съчувствие.

  Според  друго предание розовият кварц е жизненият сок на Земята, благодарение на който се подхранва целия свят в неговото разнообразие – растенията, насекомите,камъните и  животните. Голямо значение на камъка било отдавано в Азия, където бил наричан „камък на сърцето“. За съжаление към настоящият момент повечето от някога богатите залежи на розов кварц са към изчерпване. Въпреки постоянно увеличаващият се добив на технически кварц, камъни с ювелирно качество се откриват все по-рядко.

  rozov-kvarz

   

  Най-големите находища на камъни с отлични ювелирни и декоративни качества са разкрити в Бразилия, САЩ и Африка. Особено място заема мадагаскарският розов кварц, който се използва в ювелирното изкуство за изработката на луксозни украшения. Макар и радко се срещат и камъни с ценения от бижутарите ефект на астеризъм, при който в центъра на обработения кристал се виждат шест или дванадесет лъчева звезда /подобно на рубините и сапфирите/. От тях могат да се изработят масивни обици, пръстени, колиета и гривни.

  Сам по себе си розовият кварц не е скъп камък. Цената на изделията изработени от него, се определя от уникалността им, степентта на трудоемкост и сложността на постигнатия резултат в крайния продукт.

  Приказно красив и с нежно розов цвят, розовият кварц завладява. За него са характерни микроскопични пукнатини, включения и други вътрешни дефекти, а това означава, че всяко парченце от минерала е уникално и прекрасно.

  Розовият кварц може да се комбинира както със сребро, така и с бяло, жълто и розово злато. Най-ценни и с висока стойност са прозрачните камъни, оформяни като кабошони, шлифовани и гравирани, както и тези, съдържащи в себе си турмалинови нишки.

  Нежният цвят и сравнително голямата твърдост превръщат розовия кварц в предпочитан камък при комбинирането му с други полускъпоценни камъни с ярки цветове и нюанси – аметисти, гранати, турмалини и дори сапфири и брилянти.

  Бижута с розов кварц може да видите тук>>

  www.fortuna-jewellery.com

 • Вечните перли – чудо на природата!

  Вечните перли – чудо на природата!

  Вечните перли – те са истинско чудо на природата, не се нуждаят от допълнителна обработка, за да проявят своята красота. Символ са на  чистотата и невинността, поради тази причина през Средновековието са били използвани при украсата на икони и склуптори с библейски сюжет.

  Перлите са с нежна структура и заемат особено място сред скъпоценните камъни. Описани са във всяка книга за скъпоценни камъни; заемат видно място на витрините на бижутерските магазини; на аукционите си съперничат с най-знаменитите брилянти, рубини и изумруди.

  На Земята едва ли има човек, който да познава перлите и да не цени тяхната красота.

  Много са легендите и историите запазени до наши дни, свързани с красотата и непреходността на перлите. Афродита, богинята на любовта и красотата, е родена в морската пяна от перлена мида и именно перла била нейната любима скъпоценност, може би защото е сътворена с нейното раждане.

  3 редова перлена огърлица (Christie's) 3 редова перлена огърлица (Christie's)

  Най- скъпата постъпка в историята на човечеството принадлежи на Клеопатра. На един от пировете, устроени в чест на Марк Антоний, нейният нов съюзник и любовник, египетската царица разтворила в чаша с вино най-голямата притежавана от нея перла, за да демострира богатството и силата на Египет. Тази история се е запазила жива и до днес, за нея знаят всички, дори и тези, които никога не са държали в ръце Светоний и Плутарх. Перлите от древността са изчезнали – затрупани са в земята, погълнати от водата и заличени от времето, но разтворената във вино перла на Клеопатра, все така сияе и все още струва колкото половин Азия.Тази история продължава да се повтаря през вековете – в живопистта, в пиесите на Шекспир и на Бърнард Шоу и на холивудските екрани.

  Най-древното колие от перли достигнало до наши дни е датирано приблизително 350г. пр.н.е. Намерено е на територията на съвременен Западен Иран в гробницата на неизвевестна владетелка в район, където някога се е издигал един от дворците на персийските владетели.

  Английската кралица Елизабет I / 1533 – 1603г./ била голяма почитателка на перлите – перли били пришивани на почти всички нейни рокли. Кралицата често носела на шията си дълги перлени нанизи ,перли били вплитани дори  в ярко червените й коси .Така през годините перлата се превърнала в отличителен знак на кралицата – девица.

  През XVIII и XIX век кралските фамилии постепенно загубили своя монопол върху перлите, а  заможните европейци и американци започнали да влагат своите капитали в тези чудесни и желани дарове на природата. През първите десетилетия на XX век, перлите достигат апогея на своята популярност. Дамите носели перлени нанизи, чиято дължина можела да достигне до няколко метра. Това е времето, в което цената на перлите била необичайно висока.  Cartier, Tiffany, Chaumet и други бижутерски къщи започнали да изпълняват поръчки за най-богатите и известни клиенти и по този начин се превърнали в световни лидери по продажбата на перли.

  Настоящата английска кралица Елизабет II също е почитателка на перлите, а нейната покойна снаха, принцесата на Уелс – Даяна, има своеобразен принос за възраждане на популярността им през 80-те години на XX век като често носи  в неформална среда бижута с перли.

  Kнягиня Зинаида Юсупова Kнягиня Зинаида Юсупова

  На един от аукционите на Christie’s в Женева на бял свят излизат забравени съкровища от времето на Царска Русия. Сензация на аукциона станала перла,  свързваща историите на Франция и Русия. Наполеон Бонапарт я подарява на своята втора съпруга – Мария – Луиза през 1811г. Тогава стойността й възлизала на 40 000 златни франка, което се е равнявало на 10 кг злато. Перлата притежавала изключителна красота и размери /размер на гълабово яйце/ и била поставена във великолепна корона.

  През 1887г. перлата попада на публичен аукцион в Париж под името La Regente и така достига до бижутера на руския императорски двор Карл Фаберже, а оттам -  у една от най-богатите дами на Русия – княгиня Юсупова. След революцията в Русия La Regente отново е предложена на търг, но вече в състава на колие от няколко наниза перли, брилянти и сапфири. Перлата на Наполеон е продадена за 3,27 милиона швейцарски франка / 2,5 милиона долара/ при оценка от 700 000 швейцарски франка.

  Друго известно колие с перла с неправилна форма и големи размери /222,5 грана/ и брилянтен обков във формата на змия е изработено през 1896г. от  Shaumet, и е продадена на търг на Christie’s за 661 000 швейцарски франка.

  Елизабет Теълър с огърлица La Peregrina

  На 15 март 1964г. в хотел „Риц – Карлтън“ в Монреал се състояла свадбата на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър.Тогава Бъртън подарил на своята съпруга изключителна перла, която би могла да си съперничи с тази на Клеопатра. Перлата се нарича La Peregrina, което означава „Странница“. Според легендата историята на тази перла започва с изваждането й от Панамския залив от роб, който с тази ценна находка, откупил своята свобода. По-късно тя попада в Европа и исторически е потвърдено, че бъдещият крал на Испания Филип II я е поднесъл в дар на своята годеница – кралицата на Англия Мария Тюдор. Така известно време тя остава във владение на испанското кралско семейство, а след това попада у Наполеон Бонапарт и ето сега  се оказала собственост на госпожа Елизабет Бъртън. Тази перла била поставена в наниз от перли, брилянти и рубини, изработен от Cartier – копие на колие, принадлежало на кралица Мария Тюдор.

  За своите изключителни бижута, подходящи за кралска особа, Елизабет Тейлър говори с голяма любов: „За мое щастие аз притежавам забележителни творения на ювелирното изкуство. Никога не съм предполагала, че ще ги имам. Аз ги съхранявам, длъжна съм да им се наслаждавам, да се отнасям към тях така, както не би могъл никой друг на света, да ги пазя и обичам. И те отговарят на тази моя любов – ние се наслаждяваме един на друг.“

  Перлата La Peregrina Перлата La Peregrina

  Перлите стават неотменни в бижутерията и са включвани в цели  колекции или в отделни бижута – в нанизи, в колиета, обици и пръстени. Всяко едно от тях се отличава със свой стил и е подходящ аксесоар за всеки повод.

  Перлите са олицетворение на женствеността. За тях няма стилистични ограничения : украшения от перли винаги са уместно допълнение и към деловия костюм и към вечерният тоалет. Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови, перлите предоставят максимална цветова палитра. Успешно се съчетават с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни. В последно време набират популярност т.нар „барокови“ перли, които се отличават с неправилна издължена форма и неравна повърхност.

  Перлените бижута са аксесоари, без които трудно може да си представим образите на Коко Шанел и Одри Хепбърн. Днес изисканите перлени украшения се явяват задължителни за всяка жена. Най-стилните звезди дават своето предпочитание на аксесоари с перли – експанзивната Риана, изтънчената Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Ейми Адамс – несъмнено умеят да подчертават своята индивидуалност. Така перлените украшения се превръщат в неотделима част от личността и характера на своите притежателки.

  Огърлицата La Peregrina

  Индивидуално или в съчетание с други камъни перлите освежават украшенията и ги правят нежни и романтични.

  Още интересни факти за перлите вижте тук>>

  Бижута с перли вижте тук>>

 • Молдавит - полускъпоценен камък с необичайна красота

  Молдавит - полускъпоценен камък с необичайна красота

  Каква е историята на малко познатия полускъпоценен камък Молдавит?

  Предполага се, че преди около 15 милиона години в сравнително ограничен район от земната повърхност се е разбил голям метеорит. Разтопени и впоследствие застинали частици от него се разпространили на ограничена територия на съвременна Чехия /Южна Чехия/ - по поречието на р. Вълтава. На немски език името на реката е Молдао, откъдето идва и названието на този странен, рядък и красив“ небесен“ полускъпоценен камък - Молдавит.

  Прозрачен и оцветен в различни нюанси на зеленото – от резедаво до наситено /бутилково/ зелено, зелено – кафяво и дори почти черно, молдавитът е единственият представител от тектитите, който се цени в ювелирното изкуство. От молдавит се израбутват и малки художествени пластики, които имат многобройни почитатели сред колекционерите и любителите на нетрадиционното изкуство.

  Молдавитът набира особено голяма популярност през 60-те години на XX век, когато по повод 10 годишнината от коронацията на английската кралица Елизабет II, от името на швейцарското правителство й е направен подарък – тиара, изработена от злато, брилянти и черни перли, в чийто център е вграден необработен молдавит.

  Поради ограничените си находища и сравнително малките размери на камъните молдавитът все още е полускъпоценен камък, за който знаят малцина, а достойнствата му по отношение на бижутерските му качества тепърва ще се разкриват напълно.

  Полуcĸъпoцeнният ĸaмъĸ Moлдaвит ce cвъpзвa и cъc Cвeтия Гpaaл. Казват, че той е пaднaл oт нeбeтo зa изцeлeниe нa Зeмятa. Лeгeндa paзĸaзвa, чe нacoчвa пoлзвaщия гo ĸъм caмocтoятeлнo oтĸpивaнe и личнo пpocвeтлeниe.

 • Цветята на Фаберже

  Цветята на Фаберже

  Изисканите цветя на Фаберже имат източни корени. Всичко започва с донесеният за реставрация китайски букет с хризантеми. Благодарение на отличния избор на цветове и прозрачност на камъните, работата по този „букет“ е оставила прекрасно впечатление.

  С реставрацията на букета е поставено началото на скъпоценните „хербарии“. Фаберже се е запалил по тях като ги е доразвил, прибавяйки собствени цветни композиции. Към всяка работа, той подхождал изключително старателно. По негово нареждане е построен парник с вече развити растения, които са послужили за „модели“ на букетите с различни камъни. Запазил се е  работен албум на Фаберже с подробни снимки на истински растения /живи цветя/ в това число и на момини сълзи, които са послужили за прототип на известния букет от „момини сълзи върху кошничка“.

  През 1896 г. Александра Фьодоровна получила подарък от търговци от Нижни Новгород, букет от момини сълзи изработени от Фаберже - копие на старинно китайско дворцово украшение. Императрицата била във възторг от композицията. Малките чашки изваяни и крехки били изработени от перли завършващи в долната си част с малки брилянчета, листата - направени от нефрит изящно изрязани и оформени и всичко това поставено в златна кошничка. Те били като истински. Тя толкова харесала кошничката, че си я сложила на бюрото, за да и се наслаждава постоянно.

  Дизайнерите на бижутерска къща Фаберже, не веднъж са повтаряли изработването на рози, момина сълза, офика, малина, глухарче. Тези  украшения са били достъпни за различните прослойки. Стойността на бижуто  нямало никакво значение, важна била идеята.

  Фаберже не обичал да прави копия и за това всяко едно изделие имало своя индивидуалност и придобивало свой собствен стил. Той е успял да разчупи времевата рамка поради, което неговите изделия изглеждат като типични ар-деко. На Фаберже му доставяло удоволстие да твори бижута-уникати, които давали воля на неговата фантазия. Това били изваяни фигури на хора, животни и цветя от полускъпоценни и скъпоценни камъни.

  Едно от тези творения на бижутерска фирма „Фаберже“ е уникалното „Глухарче“, ефирно и мистично символ на непостоянството на живота, отлитащо просто от въздишка, повече от 100 г. удивлява посетителите на Оръжейната палата в Москва. Колкото повече го гледаш, толкова повече се удивляваш на гениалността на Карл Фаберже. Все едно някой го е откъснал преди 15 минути и го е поставил във вазичката от планински кристал, която създава илюзията, че там има вода. Стъбълцето е от злато гравирано по специален начин, листата изваяни от нефрит, но най-поразителното е, че на върха на сребърната тичинка има натурален /истински/ пух от глухарче. И до този момент бижутерите не могат да разберат, как Фаберже е успял да закрепи нежният и деликатен пух, който се мени при всяко докосване. На върха има разбъркани малки брилянтчета, които при правилно осветяване, блещукат подобно на утринна роса.

  Част от колекцията цветя на Фаберже:

  Учените дълго време са се съмнявали в естествеността на пуха. В музея били поканени експерти по глухарчетата от Ботаническата градина на МГУ, които са потвърдили, че това е истински пух от глухарче като са назовали и датата на колекцията. Цветето със скъпоценни камъни, постоянно пребиваващо в музея, било закупено през 90–те години от частно лице от Москва.

   https

10 обекта