Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Карл Фаберже

 • Планински кристал

  Планински кристал

  Планинският кристал е безцветната прозрачна разновидност на кварца. Практически е разпространен във всички краища на Земята и се открива главно в кухините на хидротермални жили. Залежите от планински кристал с най-високо ювелирно качество са съсредоточени предимно на територията на Русия и Китай. В древността хората вярвали, че късовете планински кристал са вкаменен лед. По този повод в своята „Естествена история“ Плиний Старши пише: „Кристалът се образува под въздействието на силния студ.“

  Названието на минерала е дадено от древногръцкият учен и лекар Теофаст „crystallus“, което означава „лед“ и дълго време се е вярвало, че той има свръхестествен и дори божествен произход. Според една гръцка легенда преди хиляди години в Патра се издигал храм на богинята на плодородието Деметра, а в него било поставено голямо кристално огледало. От всички краища на света в храма се стичали хора, за да отправят своите молитви към богинята и да попитат огледалото за съвет.

  Планински кристал

  За китайците планинският кристал бил символ на безкрайността, чистотата, търпението и упорството. Според древните японци той е застиналото дихание на свещения Бял дракон. Те вярвали, че в камъка се преплитат „вълшебното минало и магическото настояще“. В старата Шотландия украсявали владетелските корони и скиптрите с късчета планински кристал, наричали го „камък на всевластието“ и го свързвали с невиждана мощ.

  Планински кристал

  На територията на Южна Америка при проучванията на древни светилища са открити кристални черепи, прецизно изработени от цели късове напълно прозрачен планински кристал в естествени размери. До ден днешен те са считани за една от най-необичайните загадки, достигнала до нас от далечното минало. Все още неса ясни както техния произход, така и предназначението им. Днес тези реликви могат да бъдат видяни в музеите на Европа и Америка, т.напр. в Британския музей е изложен женски кристален череп с тегло 5 кг.

  Планински кристал

  Древноримският император Нерон, обсебен от гръцкия мит, че боговете отпиват амброзия от бокали планински кристал, наредил да бъдат изработени такива и за него, но така и не се сдобил с божественост и безсмъртие.

  Планински кристал

  Едва през 17в. за учените, а в последствие и за широката общественост бил изяснен произхода на планинския кристал, но красотата и качествата му продължили да се ценят. От планински кристал били изработвани различни луксозни предмети за бита, декоративни интериорни предмети и украшения, а в днешно време намира своето приложение и в различни сфери на индустрията. Своята популярност сред европейската аристокрация планинският кристал бележи по времето на императрица Екатерина II и продължава да се развива в работите на Карл Фаберже и неговите сътрудници. Те най-добре успяват да извадят на бял свят красотата му, посредством виртуозната си работа, останала ненадмината и до наши дни.

  Планински кристал

  Чистотата и блясъкът, които при добра обработка може да се доближат до тези на скъпоценните камъни и сравнително ниската цена, превръщат кристала в предпочитан материал от ювелирите при изработката на украшения и накити за широк кръг от потребители.

  Планински кристал

  Към настоящият момент използването на планински кристал в ювелирното изкуство се преоткрива и красотата му бележи своя възход чрез колекции на известни ювелирни къщи и водещи дизайнери. Деликатната красота на планинския кристал го превръща в желан материал за изработката на различни бижута, а неутралния му цвят го прави подходящ аксесоар към всеки тоалет.

 • Вечните перли – чудо на природата!

  Вечните перли – чудо на природата!

  Вечните перли – те са истинско чудо на природата, не се нуждаят от допълнителна обработка, за да проявят своята красота. Символ са на  чистотата и невинността, поради тази причина през Средновековието са били използвани при украсата на икони и склуптори с библейски сюжет.

  Перлите са с нежна структура и заемат особено място сред скъпоценните камъни. Описани са във всяка книга за скъпоценни камъни; заемат видно място на витрините на бижутерските магазини; на аукционите си съперничат с най-знаменитите брилянти, рубини и изумруди.

  На Земята едва ли има човек, който да познава перлите и да не цени тяхната красота.

  Много са легендите и историите запазени до наши дни, свързани с красотата и непреходността на перлите. Афродита, богинята на любовта и красотата, е родена в морската пяна от перлена мида и именно перла била нейната любима скъпоценност, може би защото е сътворена с нейното раждане.

  3 редова перлена огърлица (Christie's) 3 редова перлена огърлица (Christie's)

  Най- скъпата постъпка в историята на човечеството принадлежи на Клеопатра. На един от пировете, устроени в чест на Марк Антоний, нейният нов съюзник и любовник, египетската царица разтворила в чаша с вино най-голямата притежавана от нея перла, за да демострира богатството и силата на Египет. Тази история се е запазила жива и до днес, за нея знаят всички, дори и тези, които никога не са държали в ръце Светоний и Плутарх. Перлите от древността са изчезнали – затрупани са в земята, погълнати от водата и заличени от времето, но разтворената във вино перла на Клеопатра, все така сияе и все още струва колкото половин Азия.Тази история продължава да се повтаря през вековете – в живопистта, в пиесите на Шекспир и на Бърнард Шоу и на холивудските екрани.

  Най-древното колие от перли достигнало до наши дни е датирано приблизително 350г. пр.н.е. Намерено е на територията на съвременен Западен Иран в гробницата на неизвевестна владетелка в район, където някога се е издигал един от дворците на персийските владетели.

  Английската кралица Елизабет I / 1533 – 1603г./ била голяма почитателка на перлите – перли били пришивани на почти всички нейни рокли. Кралицата често носела на шията си дълги перлени нанизи ,перли били вплитани дори  в ярко червените й коси .Така през годините перлата се превърнала в отличителен знак на кралицата – девица.

  През XVIII и XIX век кралските фамилии постепенно загубили своя монопол върху перлите, а  заможните европейци и американци започнали да влагат своите капитали в тези чудесни и желани дарове на природата. През първите десетилетия на XX век, перлите достигат апогея на своята популярност. Дамите носели перлени нанизи, чиято дължина можела да достигне до няколко метра. Това е времето, в което цената на перлите била необичайно висока.  Cartier, Tiffany, Chaumet и други бижутерски къщи започнали да изпълняват поръчки за най-богатите и известни клиенти и по този начин се превърнали в световни лидери по продажбата на перли.

  Настоящата английска кралица Елизабет II също е почитателка на перлите, а нейната покойна снаха, принцесата на Уелс – Даяна, има своеобразен принос за възраждане на популярността им през 80-те години на XX век като често носи  в неформална среда бижута с перли.

  Kнягиня Зинаида Юсупова Kнягиня Зинаида Юсупова

  На един от аукционите на Christie’s в Женева на бял свят излизат забравени съкровища от времето на Царска Русия. Сензация на аукциона станала перла,  свързваща историите на Франция и Русия. Наполеон Бонапарт я подарява на своята втора съпруга – Мария – Луиза през 1811г. Тогава стойността й възлизала на 40 000 златни франка, което се е равнявало на 10 кг злато. Перлата притежавала изключителна красота и размери /размер на гълабово яйце/ и била поставена във великолепна корона.

  През 1887г. перлата попада на публичен аукцион в Париж под името La Regente и така достига до бижутера на руския императорски двор Карл Фаберже, а оттам -  у една от най-богатите дами на Русия – княгиня Юсупова. След революцията в Русия La Regente отново е предложена на търг, но вече в състава на колие от няколко наниза перли, брилянти и сапфири. Перлата на Наполеон е продадена за 3,27 милиона швейцарски франка / 2,5 милиона долара/ при оценка от 700 000 швейцарски франка.

  Друго известно колие с перла с неправилна форма и големи размери /222,5 грана/ и брилянтен обков във формата на змия е изработено през 1896г. от  Shaumet, и е продадена на търг на Christie’s за 661 000 швейцарски франка.

  Елизабет Теълър с огърлица La Peregrina

  На 15 март 1964г. в хотел „Риц – Карлтън“ в Монреал се състояла свадбата на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър.Тогава Бъртън подарил на своята съпруга изключителна перла, която би могла да си съперничи с тази на Клеопатра. Перлата се нарича La Peregrina, което означава „Странница“. Според легендата историята на тази перла започва с изваждането й от Панамския залив от роб, който с тази ценна находка, откупил своята свобода. По-късно тя попада в Европа и исторически е потвърдено, че бъдещият крал на Испания Филип II я е поднесъл в дар на своята годеница – кралицата на Англия Мария Тюдор. Така известно време тя остава във владение на испанското кралско семейство, а след това попада у Наполеон Бонапарт и ето сега  се оказала собственост на госпожа Елизабет Бъртън. Тази перла била поставена в наниз от перли, брилянти и рубини, изработен от Cartier – копие на колие, принадлежало на кралица Мария Тюдор.

  За своите изключителни бижута, подходящи за кралска особа, Елизабет Тейлър говори с голяма любов: „За мое щастие аз притежавам забележителни творения на ювелирното изкуство. Никога не съм предполагала, че ще ги имам. Аз ги съхранявам, длъжна съм да им се наслаждавам, да се отнасям към тях така, както не би могъл никой друг на света, да ги пазя и обичам. И те отговарят на тази моя любов – ние се наслаждяваме един на друг.“

  Перлата La Peregrina Перлата La Peregrina

  Перлите стават неотменни в бижутерията и са включвани в цели  колекции или в отделни бижута – в нанизи, в колиета, обици и пръстени. Всяко едно от тях се отличава със свой стил и е подходящ аксесоар за всеки повод.

  Перлите са олицетворение на женствеността. За тях няма стилистични ограничения : украшения от перли винаги са уместно допълнение и към деловия костюм и към вечерният тоалет. Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови, перлите предоставят максимална цветова палитра. Успешно се съчетават с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни. В последно време набират популярност т.нар „барокови“ перли, които се отличават с неправилна издължена форма и неравна повърхност.

  Перлените бижута са аксесоари, без които трудно може да си представим образите на Коко Шанел и Одри Хепбърн. Днес изисканите перлени украшения се явяват задължителни за всяка жена. Най-стилните звезди дават своето предпочитание на аксесоари с перли – експанзивната Риана, изтънчената Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Ейми Адамс – несъмнено умеят да подчертават своята индивидуалност. Така перлените украшения се превръщат в неотделима част от личността и характера на своите притежателки.

  Огърлицата La Peregrina

  Индивидуално или в съчетание с други камъни перлите освежават украшенията и ги правят нежни и романтични.

  Още интересни факти за перлите вижте тук>>

  Бижута с перли вижте тук>>

 • Староруският стил на Фаберже

  Староруският стил на Фаберже

  Проектирането и изработването на различни по своето предназначение ярки, изящни, съвършени и разкошни шедьоври превърнали Карл Фаберже - придворния ювелир на Романови - в личност, чието име завинаги ще остане вписано в историята на приложното изкуство.  Съвременниците определяли Фаберже  като "Челини на XIX век".

  От  гледна точка на съвременния човек, произведенията на Фаберже, се ценят не само като ювелирни произведения на изкуството, а преди всичко като съкровища на световната култура.

  Въпреки широко разпространената представа за недостижим  разкош и безумно висока стойност на изделията, носещи щемпел "Фаберже", във визитна картичка на фирмата се превърнало умението най-пълно и в дълбочина да се използват достойнствата и красотата на всички използвани материали - одухотворяването и вдъхването на живот на студения метал и мъртвия камък.

   

  Някога определяли Ювелирна къща "Фаберже" като "гъба на културата", защото в изделията, излизащи от нейните работилници, умело били съчетавани мотиви и елементи от различни художествени стилове и направления - пищният ампир и нежната готика, плавният арт нуво и екзотичният Изток и разбира се - самобитният традиционен руски стил.

  Така нареченият "староруски стил " се възражда и набира голяма популярност в края на XIX и началото на XX век. Диадемите и тиарите, изработени от злато или платина и инкрустирани с брилянти, миниатюрни чашки, изработени от сребро и украсени със скъпоценни и полускъпоценни камъни удивляват със своето съвършенство и майсторска изработка. Ярките висулки и медальони, в които често били комбинирани изумруди, сини сапфири и рубини, създават цветно и празнично настроение.

  Изработването на различни църковни регалии било широко застъпено в работата на "Фаберже". За църквите и манастирите на Русия се създавали изящно гравирани златни обкови за икони и кръстове, пищно инкрустирани с перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни подвързии за православни евангелия. Решени в староруски стил, те напълно се доближават до работата на майсторите от XII - XV век.

  Изобщо традиционната за старите майстори работа с металите и тяхната украса характеризира облика на изделията на "Фаберже" в староруски стил: сребърни съдове и прибори за бита, инкрустирани с кварц, аметист и халцедон, украсени с изваяни цветя и митични образи или плътно покрити с ярък разноцветен емайл, поразяват погледа с изкусната стилистика.

  Изделията на "Фаберже", по всеобщо мнение, нямали равни в цяла Европа. По - късно европейските производители се опитвали не веднъж да произвеждат изделия, подобни на неговите, но дори такива утвърдени фирми като "Бушерон" (Boucheron) и " Картие" (Cartier) за дълго време  " оставали в сянката на "Фаберже ".

  Още за интересни факти за бижутата вижте тук>>

   

3 обекта