Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Нестандартният светоглед на ювелирния дизайнер Андрю Грима

Нестандартният светоглед на ювелирния дизайнер Андрю Грима

Харизматичният  английски ювелирен дизайнер Андрю Грима (Andrew Grima) е самоук художник и ювелирен дизайнер , превърнал едно увлечение в изкуство от световна величина. Нестандартният светоглед, свежите идеи, невероятното обаяние и заслужената любов на публиката са сред съставките на неговия успех.Считан за един от най-смелите и образни дизайнери на ХХ век, той извежда съвременното ювелирно изкуство на нов път на развитие.

Сред клиентите му се открояват имената на кралица Елизабет II, принцеса Маргарет, Джаки Кенеди – Онасис, а от колекционерите –  модните диктатори Марк Джейкъбс и Миучия Прада.

Очарован от красотата на скъпоценните камъни, Грима запазва естествения им  облик, допълвайки ги със сложни текстурирани сюрреалистични и абстрактни форми от злато, често сякаш безразборно обсипани с брилянтчета .Дървeсна кора, раковини, вулканична лава – експериментите му в ювелирния дизайн са подчинени на естествените природни форми. Новото явление можело да се определи като своеобразна революция, разтърсила вековните ювелирни правила.  Изделията на Андрю Грима по никакъв начин не се доближавали до властващите по това време ювелирни търсения и по никакъв начин не кореспондирали с работите на всепризнати по това време дизайнери, какъвто бил например геният на ювелирното изкуство Жан – Мишел Шлюмбергер.

Първите ювелирни работи на Андрю Грима по-скоро са негово хоби, провокирано от неповторимата красота на необработените цветни скъпоценни камъни. По-късно той работи върху дизайна на продаваеми ювелирни изделия без изобщо да предполага, че го очаква световна слава.

Спокойствието и рутината в работата остават в миналото, когато получава покана да участва  в първото Международно изложение на съвременното ювелирно изкуство, организирана през 1961г. От този момент премиите и наградите следват една след друга : 12 международни награди De Beers Diamonds, единственият притежател на приза на херцога на Единбург за елегантен дизайн и други. Премията на единбургския херцог е учредена през 1959г. от принц Филип в отговор на следвоенната икономическа криза с цел стимулиране разработването на изтънчени и оригинални дизайни за ръчно изработени декоративни изделия с абстрактна визия.  Като резултат от всеобщото признание Андрю Грима получава покана от Бъкингамския дворец  да участва в изработването на кралските подаръци за държавните визити на кралицата в чужбина. Според различни източници английското кралско семейство притежава около 100 украшения, изработени от него, като най-популярна е една от любимите брошки на кралица Елизабет II, изработена от жълто злато, рубини, гравирани като листенца и брилянти. Принц Филип й я подарява през 1966г. за годишнина от сватбата им.

През 1966г. Грима открива първия си бутик, а през 1970г. ювелирните му украшения завладяват Ню Йорк, Сидни и Токио.

Андрю Грима разработва нова техника за работа със златна тел, създавайки вълнисти повърхности, отразяващи светлината по нов начин. Смело изработва удивителни форми и текстури, а работите му набират все по-голяма популярност и тази тенденция се е запазила във времето до днес.

„Андрю Грима напълно измени облика на ювелирните украшения в Британия“, споделя Карл Вултън, редактор на британската секция на Vogue.“Това са прекрасни украшения – ексклузивни и недостижими. За първи път широката публика видяла личността , стояща зад ювелирния бранд“.

Източник снимки - Андрю Грима