Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

нефрит

 • Нефрит – камъкът на Императорите

  Нефрит – камъкът на Императорите

  Навярно много хора са виждали в различните магазини камъни с напълно различен цвят, обединени под английското име jade. То обединява и бледозеления нефрит и люляковия жадеит, както и най-скъпият и рядък с цвят на зелена ябълка – жадеит  Imperial. На пръв поглед това са различни камъни. Жадеита го боготворят на  Изток, но в Русия  почти не са го познавали докато не откриват големи негови находища  в Краснодарския край  и в Казахстан. Големи находища има също така в Америка, Китай, Япония, Мианмар.

  Още от Древността жадеита е на почит в Китай. Той е бил възприеман като символ на просперитета, успеха и здравето, както и в страните, които са възприели Древната китайска цивили предлага във всички източни ювелирни магазини, а тези азиатци, които  искат  да постигнат голям успех в бизнеса, често носят пръстен с жадеит. Този камък не се фасетира, само се реже и полира. Жадеита наравно с нефрита се е използвал още в каменната ера за  изработването на различни инструменти. По време на развитието на цивилизацията жадеита бил предпочитаният материал за изработването на различни предмети с културно-религиозни и декоративни предназначения.

  Известно е, че този камък е бил ценен и от ацтеките наравно със златото. Бил е култов скъпоценен камък на знатните. При археологически разкопки в Мексико, Гватемала, Панама и Коста Рика са намерени художествени изделия от жадеит от епохата на маите и от по-ранни култури. През XVI век различни изделия от жадеит украсявали много от храмовете в Мексико и били задължителни атрибути за ритуалите, свързани с култа към Слънцето. В Япония към него са се отнасяли с почит, украсявали са храмовете, използвали са го за направата на различни украшения и предмети : вази, чаши, напръсници, гривни, пръстени и други.

  Този камък е бил използван като средство за изцеление на болките на умиращия. Своето име минералът получил от думата „жад“ – опрощение. Приписват му още способността да отстранява болката.

  Известно е, че нефрита е  много популярен в Китай. Съществува   култ към този камък. От него се правели ювелирни украшения, статуетки и големи статуи, които украсявали жилища и храмове. През VII век в началото на управлението на династията Тан на север бил намерен нефрит   с изумително красив зелен цвят. Той не бил в големи количества  и се добивал много трудно. Дори и днес с използването на новите технологии, добива на жадеит е силно затруднено.

  Названието „Жадеит“ възникнало през втората половина на XIX век, когато френският минералог Дамур установил, че нефрита със зелен или бледолюляков цвят е всичко друго, но не и нефрит и намерил камък с ново име. Именно тогава е открито най-значимото месторождение на този камък – в  Бирма / сегашен Мианмар/. Днес два пъти в годината в тази страна се провежда държавна търговия под името „Импориум“. Бирманските камъни имат своя особеност – по форма те приличат на скални късове  и могат да достигнат до няколко стотин килограма. През 1980г. в Рангун /Мианмар/ е демонстриран най-големият императорски жадеит със смарагдов цвят, полупрозрачен с маса 730 ct.

  Жадеитът притежава широка гама от цветове и оттенъци : зелен и всички негови оттенъци, бледо лилав / лавандулов/, червен, жълт, бял, кафеникав и черен. Но особено ценен е камъкът с наситено изумрудено зелен ,без включения, еднороден цвят. Именно благодарение на цвета и прозрачността на някои изделия от този камък достигат космически цени. При жадеита доста често се среща в едно късче да се съберат многообразие от цветове и оттенъци. Специалистите имат в своя арсенал списък от думи, описващ цветните комбинации. Там може да се намери определение като : стъкловиден, леден, земен, мастилено зелен и цвят зелен грах. Цветът на Imperial е топло изумрудено с повече жълтеникъв оттенък, отсъства студенината, която е присъща за изумруда. Такива камъни са с доста висока цена. Съществува предание, че жадеита с времето става по-зелен. Но това не е доказано. Възможно е, това да са го измислили търговци, които са искали да си продадат по-бледите камъни.

  В днешно време се различават 3 вида търговски названия на жадеита: Imperial; Commercial – жилки и петна, полупрозрачен изумрудено зелен цвят на фона на зелен непрозрачен жадеит; Utiliti – ярко зелена непрозрачна или тъмно зелена разновидност, а също така зелена украска с мътни петна, подобно на разтопен сняг. Жадеитът е много плътен и твърд камък. Трудно е да бъде счупен, а да се разреже може само с диамантена шайба. Кабошон с високо качество и размер колкото нокът на палеца на ръката може да достигне цена на международните пазари до 1 млн. щатски долара. Sotheby’sдва пъти в годината провежда аукцион в Хонконг и практически половината от продажбата на жадеит е на Imperial, като цената му стабилно расте.

 • Цветята на Фаберже

  Цветята на Фаберже

  Изисканите цветя на Фаберже имат източни корени. Всичко започва с донесеният за реставрация китайски букет с хризантеми. Благодарение на отличния избор на цветове и прозрачност на камъните, работата по този „букет“ е оставила прекрасно впечатление.

  С реставрацията на букета е поставено началото на скъпоценните „хербарии“. Фаберже се е запалил по тях като ги е доразвил, прибавяйки собствени цветни композиции. Към всяка работа, той подхождал изключително старателно. По негово нареждане е построен парник с вече развити растения, които са послужили за „модели“ на букетите с различни камъни. Запазил се е  работен албум на Фаберже с подробни снимки на истински растения /живи цветя/ в това число и на момини сълзи, които са послужили за прототип на известния букет от „момини сълзи върху кошничка“.

  През 1896 г. Александра Фьодоровна получила подарък от търговци от Нижни Новгород, букет от момини сълзи изработени от Фаберже - копие на старинно китайско дворцово украшение. Императрицата била във възторг от композицията. Малките чашки изваяни и крехки били изработени от перли завършващи в долната си част с малки брилянчета, листата - направени от нефрит изящно изрязани и оформени и всичко това поставено в златна кошничка. Те били като истински. Тя толкова харесала кошничката, че си я сложила на бюрото, за да и се наслаждава постоянно.

  Дизайнерите на бижутерска къща Фаберже, не веднъж са повтаряли изработването на рози, момина сълза, офика, малина, глухарче. Тези  украшения са били достъпни за различните прослойки. Стойността на бижуто  нямало никакво значение, важна била идеята.

  Фаберже не обичал да прави копия и за това всяко едно изделие имало своя индивидуалност и придобивало свой собствен стил. Той е успял да разчупи времевата рамка поради, което неговите изделия изглеждат като типични ар-деко. На Фаберже му доставяло удоволстие да твори бижута-уникати, които давали воля на неговата фантазия. Това били изваяни фигури на хора, животни и цветя от полускъпоценни и скъпоценни камъни.

  Едно от тези творения на бижутерска фирма „Фаберже“ е уникалното „Глухарче“, ефирно и мистично символ на непостоянството на живота, отлитащо просто от въздишка, повече от 100 г. удивлява посетителите на Оръжейната палата в Москва. Колкото повече го гледаш, толкова повече се удивляваш на гениалността на Карл Фаберже. Все едно някой го е откъснал преди 15 минути и го е поставил във вазичката от планински кристал, която създава илюзията, че там има вода. Стъбълцето е от злато гравирано по специален начин, листата изваяни от нефрит, но най-поразителното е, че на върха на сребърната тичинка има натурален /истински/ пух от глухарче. И до този момент бижутерите не могат да разберат, как Фаберже е успял да закрепи нежният и деликатен пух, който се мени при всяко докосване. На върха има разбъркани малки брилянтчета, които при правилно осветяване, блещукат подобно на утринна роса.

  Част от колекцията цветя на Фаберже:

  Учените дълго време са се съмнявали в естествеността на пуха. В музея били поканени експерти по глухарчетата от Ботаническата градина на МГУ, които са потвърдили, че това е истински пух от глухарче като са назовали и датата на колекцията. Цветето със скъпоценни камъни, постоянно пребиваващо в музея, било закупено през 90–те години от частно лице от Москва.

   https

2 обекта