Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Полезна информация

 • ТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

  ТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

   „Най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2 000г.“

  Поради уникалния геологичен строеж на територията на съвременна Танзания, съществуват много находища на ювелирни и декоративни камъни. Но едно от най-интересните е находището Мерелани, където през ХХ век е открит един от най-красивите камъни – синьо-виолетовия танзанит. Открит е през 1967г. от португалския златотърсач Мануел де Суза, участник в експедиция за търсене на рубини. Няколко седмици изминали, без да бъдат открити скъпоценни камъни, когато в подножието на Килиманджаро, провинция Аруша, експедицията се увенчала с успех – били открити големи прозрачни виолетово оцветени кристали, които първоначално били приети за сапфири.

  Бижута Фортуна предлагат този вид камъни! За поръчки и въпроси може да видите тук>>

  В последствие било установено, че са твърде крехки за сапфири. Експерти установили, че този нов камък е разновидност на широко разпространения минерал циозит. Циозитът е бил известен още през 1805г. и не е бил използван в ювелирното изкуство.

  Красивият камък танзанит е щял да остане неизвестен, ако екземпляри от него не попадат при вицепрезидента на бижутерска къща „Тифани“ Хенри Плат, който по достойнство оценява неговата красота. Именно бижутерска къща „Тифани“ направили от невзрачния камък истинска звезда!

   

  Танзанитът е камък – звезда. Украшения от танзанит е носила самата Елизабет Тейлър, а във филма „Титаник“ танзанитът изиграва ролята на брилянт.

  Представяме Ви ще известни личности, които носят танзанит:

  През 1968г. на официалното му представяне, са нарекли танзанита „най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2000г.“ Запасите от танзанит са малко и не е далеч времето, когато завинаги ще бъдат изчерпани от земните недра. Това обстоятелство още повече допринася танзанитът да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни в света, неотстъпващ по ценност дори на разкошните брилянти. Съчетавайки в себе си необикновенна комбинация от цветови характеристики с високи гемологически показатели, той се налага все повече като много желан от потребителите /ценителите/. Най-известният фасетиран танзанит е с маса 122,7 ct и се съхранява в Смитсъновия институт /САЩ/. Другото название на танзанита е син циозит...

  Очаквайте продължение на статията ни за танзанита неговите свойства, значение и предназначение...

  За красиви и запомнящи се бижута вижте тук>>

 • Може ли да познаете фалшивите бижута?

  sreburna-bijuteriaМоже ли да познаете фалшивите бижута?

  Съвети как да търсим истинското

  Отминаха дните, когато на ъгъла на улицата ни продаваха златни бижута, с обещание, че са 24 каратово злато и няма да намерите „по-евтино“.  И дори да изглежда изкушаващо да си купим нещо, което е няколко пъти по-евтино от реалната му стойност, трябва да знаем, че преди всичко си купуваме качество, което си има цена. Сигурно сте купували бижута, без да направите проверка на истиността им или не сте знаели какво да търсите и какво да попитате при покупката им?

  Ето няколко съвета от нас, с които да се подсигурите при евентуална покупка:

  1. Проверете маркировката на изделието

  chisto-zlatoВсяко бижу е маркирано със съответен печат за качество и проба на материала, от който е направен. Най-често маркировката с каратите на златото е печат от вътрешната страна като 9К или 375, 18 каратовото злато може да е маркирано като 18К или 750. Печата не индикира цвета на златото, а само съдържанието на злато. Повечето страни имат закон регламентиращ маркирането на златните сплави с един от стандартните отличителни белези. Отличителните белези не трябва да се бъркат с производствен печат, който е уникален на производителя.

  Какво означава терминът КАРАТ, когато говорим за злато? 

  “K“ в надпис 10К при златните накити означава карата на златото. Не бива да го бъркаме с карат( Ct), който е мерната единица за тегло на скъпоценни камъни. К-(каратът) показва мерната единица съдържание на злато в бижуто. Обикновено бижутата се произвеждат от злато плюс други примеси, тъй като чистото злато е изключително меко и се деформира лесно. Поради тази причина от него се изработват само определен тип бижута.

  Още информация за златното съдържание вижте тук>>

  2: Информация за бижутера (бижутерската къща)

  bijuta-onlainАко сте решили да пазарувате онлайн, задължително проучете търговеца, от който сте решили да закупите изделието. Познат ли е той, има ли добър отзив от клиенти на сайта, притежава ли някакви лицензи и сертификати за своите бижута? Какво точно продава, отговарят ли цените, ако са прекалено евтини,  дали не будят някакво съмнение? Какви модели предлага, мога ли да ги срещна и в други магазини за бижута например или искам да бъда уникален и различен…

  3. Проучете гаранцията и условията за замяна

  Как ви предлагат продукта? Имате ли право на замяна в законно установените срокове? Предлага ли замяна в случай, че не остана доволен от избора на артикула? Задължително четете общите условия на сайта и пазарувайте внимателно.

  4. Проверете качеството на бижуто

  Огледайте бижутерските изделия за драскотини, неравности и други дефекти. Както знаем диаманта е най-здравият камък и трудно може да бъде наранен, но не пречи да проверим задълбочено накита, който сме си избрали, нали?

  chan-14-35. Фирмени лога

  Някой от световно известните марки например имат свои собствени лога и отличителни знаци. Добре е да ги търсим и да сверяваме предлаганото. Често за годишнини и други поводи, производителите променят своята корпоративна идентичност. За да сте сигурни, че купувате бижу от същата фирма X, следете новините около бранда!

  6: Платина или родий?

  Много имитатори използват родиева сплав за изработка на бижута, която изглежда точно като сребро или бяло злато. Родият дава белият отблясък на бижутата.  За да няма грешки, направете следното: При ярка светлина погледнете долната страна на пръстена. Ако той има родиево покритие, жълтото злато може да се покаже леко поради износване. Може да проверите долната страна на пръстена за печат, като например "14k" или "10k".  Това ще означава от какъв вид злато е направен той (или какво златно съдържание има в себе си).  Ако виждате този печат, а пръстенът е в сребърен цвят, значи има родиево покритие.

  7: Сертификат за диамантите

  diamanten-prustenБи следвало всички бижута да бъдат придружени от сертификат за тяхната истиност. Диамантите също. Ако Ви предлагат пръстен без подобен документ, попитайте или го изискайте.

  8: Проверете придружаващата бижуто документация

  Огледайте внимателно всички картички, кутийки, сертификати. Те трябва да бъдат с добро качество, да не са изтъркани или наранени. Вижте са грешки в изписването им. Истинският бижутер държи на тези неща!

  9: Тествайте метала

  istinski-bijutaКак да проверите дали златото е истинско?

  Тест с магнит. Златото не се привлича от магнит. Ако вашето бижу залепва за него, значи не е истинско.

  Тест-захапка. Златото е мек метал. Би следвало да може да направите леко нараняване върху него, ако го захапете. Говорим за чисто злато!

  Проверете печата му: Карат (10K, 14K, 18K, 22K or 24K).

  Ако се съмнявате може да го занесете на доверен бижутер, който да установи неговата истиност.

  Разбира се използвайте и интуицията си, показаните по-горе съвети са само ориентир. Винаги ще откриете и добри специалисти, които си разбират от работата.

  10: Евтиното излиза скъпо!

  За разлика от други стоки, при бижутата особено тези със скъпоценни камъни, отстъпки от порядъка 50-70% са нещо нереално. Това е много специална стока, и много рядко ще срещнете истинско бижу, което да бъде на повече от половината на цената си. Разбира се изключения има, но бъдете внимателни какво Ви обещават и рекламират.

  За още и други съвети попитайте Бижута Фортуна!

 • Елизабет Тейлър и страстта към бижутата

  elizabeth_taylor-jewelleryЕлизабет Тейлър и страстта към бижутата

  Безспорно една от най-почитаните и скандални актриси, раждали се някога, е Елизабет Тейлър.  Участвала в над 55 филма, носителка на 2 Оскар-а, обявена от Американския филмов институт за най-великата актриса на всички времена.  Известна със запомнящите си роли, класа и висок стил в начина си на живот, 8-те си брака, тя е една от иконите, на която името е останало завинаги както в киното, така и в света на модата. Не е случайно, че я наричат „Една от най-добрите актриси за всички времена“.

  Тя е не по-малко популярна и с нещо друго – страстта си към бижутата. Само една от колекциите й, обявена на търг след смъртта й, бе оценена на близо 157 милиона долара и съдържа в себе си невероятните 1 778 бижута. Колекционери от над 30 държави могат да се похвалят, че притежават част от най-ценните накити,  като например кoмплект бижута Cartier - пoдарък от третия съпруг на актрисата – прoдуцента Майк Тoд, изработени от най-висoк клас рубини и диаманти.

  taylor_burton-diamondИсторията на Елизабет Тейлър започва в Англия, тя е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон. Баща й е търгoвец на прoизведения на изкуството. От малка започва да се учи да цени красивото и изящното. Бижутата я привличат. Неразделна част от стила й са масивни колиета, гривни, обеци, брошки, изработени от скъпоценни камъни като изумруди, рубини и диаманти. Елизабет Тейлър никога не е крила своята страст към накитите и в книгата си с любов разказва за тези, подарени й от мъжете на нейния живот. Едно от най-известните й бижута е 69-каратов диамант под формата на круша, наречен Тейлър-Бъртън (подарък от съпруга й  Ричард Бъртън) по време на заснемането на филма „Клеопатра“ в Италия. Друго известно бижу, е нейната изумрудената брошка - носеща името "Дукесата от Унидзор", която тя носи в косата си до старини.  По време на брака си с третия й съпруг Майк Тод, тя получава като подарък антична диамантена тиара. По това време Елизабет Тейлър снима големият филмов шедьовър - „Котка върху горещ ламаринен покрив“.

  9c93fd56552f9b323d70e5da628dcceb 740b06066d43cf4a9b91f1fd17152c39Небезизвестна е и огърлицата й “Сърцето на Тадж Махал”, представляваща диамант от Тадж Махал, обкован в златна рамка (отново подарък от Ричърд Бъртън) от 16-и век. Не по-малко изящна е и огърлицата от руски смарагди, наречена “Гранд Дукеса”. Сред колекцията й има изключително редки огърлици, обеци и гривни, дело на бижутерските къщи "Cartier", "Bvlgari", "Van Cleef and Arpels" и други.

  Разгледайте нашите най-нови предложения тук>>

 • Бижута, които ще ви се прииска да имате!

  Бижута, които ще ви се прииска да имате!

  Всяка жена изглежда най-добре в дрехи, които подчертават и ласкаят тялото й. Когато става въпрос за бижута, правилото е същото – не е необходимо да сложим всичко, което имаме, а е добре да заложим на едно, което да бъде акцент. Независимо дали имате нежни китки или по-едри пръсти може да бъде трудно да се намерят най-подходящите аксесоари, когато повечето марки твърдят, че са "един размер подходящ за всички." Ние ще Ви покажем няколко модела бижута, които не само изглеждат невероятно и запомнящо се, но и ще Ви се прииска да се сдобиете с тях. Част от моделите могат да се регулират, така че независимо от вашите размери, те ще се напаснат идеално!Разгледайте моделите по-долу и отбележете своите фаворити, които да сложите в списъка си « must have ».
  regulirashta-grivna
  Първият модел е регулираща се гривна, която може да разтягате и нагласяте, според ширината на китката си. Изчистен и различен модел, вариант в злато.

  %d1%87%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%80
  Чокър – най-модерното за 2016 колие, което може да бъде с позлатени или сребърни накрайници. Украшение с дългогодишна история, наричано „кучешка каишка“, актуално и днес.  Вариации много –от еластични модели, до такива, които се завръзват около врата, винаги плътно, за да подчертаят шията и деколтето.

  tvurd-chokurТънък и златен вариант на чокъра, който ласкае всяк деколте. Може да се носи така или да го сложите върху яката на ризата.  Перлата му придава стил и разнообразява класическия модел, който се връзва на панделка. За почитателките на перлите, чудесен вариант на стандартната перлена огърлица за ежедневието.

  asimetrichni-bijutaАсиметричен вариант на колие, изработено от злато, нестандартните форми за бижута са хите тази година. Идеално пасва върху ризите или рокли, удобно за слагане и задържащо погледите. За още вдъхновяващи идеи, заповядайте в нашите магазини!

 • Какво трябва да знаем, когато избираме златни бижута

  zlatno-kolieКакво трябва да знаем, когато избираме златни бижута

  Златото е вечно! Този благороден метал се използва още от древни времена за изработка на изящни украшения и предмети на изкуството. За разлика от други метали, той не причинява алергични реакции, запазва блясъка и цвета си дълго време, което го прави незаменим материал в ювелирното изкуство. От него могат да бъдат оформени различни накити, фини или масивни, в зависимост от желанието на клиента и уменията на бижутера.

   

  Какво трябва да знаем повече за него, когато избираме бижута?

  На първо място от ключово значение при избора на дадено бижу, изработено от този материал  е неговата чистота.Тя се отбелязва с мерната единица Карат (Carat). Каратът отразява процентът съдържание на злато в сплавта, от която е изработено дадено изделие. Колкото по-голямо е числото на карата, толкова по-високо е съдържанието на злато в него.

  Различаваме следните по-разпространени мерни едници:

  24 К = съдържат 99,9 % златно съдържание – или чисто злато. Обикновено такива бижута се предлагат масово в Арабските страни и Далечния Изток .

  22 К = съдържат 91,6 % златно съдържание.

  18 К = съдържат 75,0% златно съдържание. На 18-каратови бижута  набляга руската бижутерия.

  14 К = съдържат 58,5% златно съдържание. Бижута с такъв карат се изработват в Русия и страните от бившия СССР. В България също това е стандарта за златно съдържание в ювелирните изделия.

  gold-standartВ страни като Щатите и Обединеното Кралство, не съществува утвърден стандарт за златното съдържание.

  Когато златото е със съдържание 99,9 % или 24 карата, то няма достатъчна твърдост, което го прави неподходящо за ежедневно носене и има риск от деформиране на накита. Поради тази причина бижутерите прибягват до смесване на златото с други метали. Добавянето им към сплавта прави вариации в цвета на златото, което създава различни модели. В тази връзка различаваме:

  Бяло злато - смес от злато и паладий или злато и никел. Понякога този ефект се получава и при химическа обработка с родий, който не променя качеството на златото и не отнема от грамажа на накита.

  Червено злато- смес от злато и мед.

  Златните бижута се маркират с определен знак за златно съдържание. В Европа съществуват общоприети такива или:

  750 = 18К злато

  585) = 14К злато

  417 = 10К злато

  Освен тази маркировка, може да се сложи и отличителен знак на самия майстор бижутер, държавна служба, други. В България задължителна е маркировката 585, поставяна от данъчните служби.

 • 12 –те най-скъпи минерала в света – класация на Форбс

  12 –те най-скъпи минерала в света – класация на Форбс

  Съществуват над 4 000 вида минерала на Земята, a много от тях няма да може дори да зърнем в живота си. Редки минерални съединенения и следи от примеси са създали едни от най-красивите скъпоценни камъни. За някои може би сте чували, а други ще Ви накарат да поразровите в Google. В списъка по-долу ще може да прочетете за невероятните минерали, техният състав и произход.

  За информация минералите могат да бъдат класифицирани като скъпоценни камъни, базирайки се на техния химически състав, пречупване, кристална структура  и оптични характеристики. Класификацията и степента на несъвършенства в минерала или скъпоценните камъни може да определи стойността им и тяхната рядкост.

  Както казва Елизабет Тейлър: „Обожавам да нося скъпоценни камъни, но не защото са мои. Вие не може да притежавате сияние, може само да му се възхищавате...“

  И така започавме от последна позиция:

  Еремеевит – $2,000 за карат

  eremmevitПрозрачен камък с небесносин или бледожълт отенък във формата на обелиск.Първият е открит в Сибир през 1883 година. Има подобна твърдост като на кварца 6,5 до 7,5. Най-качествените произлизат от Намибия.

  Огнен опал – $2,300 за карат

  opalОт опала най-търсен, е черният опал, заради уникалното пречупване на светлината, което прави.  Австралия е най-големият източник на опал в света – близо 95% от добива.

  Пудретит – $3,000 за карат

  pudretit

  Пудретита е бил открит в Mont St. Hilaire -  Квебек, Канада през 1960 година.Този камък е с розов цвят и има твърдост 5.  Притежава натурално розов цвят. В  Бирма е намерен невероятен 9.41 каратов екземпляр.

  Бенитоит– $4,000 за карат

  benitoit

  Открит в окръг Сан Бенито, Калифорния, САЩ. Цевтовете варират от: син, бял до безцветен, розов; често двуцветен. Фасетираните образци са много редки.

  Мусгравит – $6,000 за карат

  musgravit

  За пръв път той е описан през 1904 година и макар да е близък на химическо ниво до аквамарина и изумруда, то той е значително по-рядък и от двата камъка. Намира се в рядко в щата Юта и щата Ню Мексико. Понякога хитри търговци продават рубини, които си приличат с него. Той е приблизително 8 хиляди пъти по-рядък от тях.

  Александрит – $12,000 за карат

  alexandite

  Открит за първи път в Урал, Русия през 1830 година. Твърдост 8.5. Той е пурпурночервен, на дневна светлина става зелен. Той е много рядка разновидност на хризоберила и променя цвета си според светлината.Има много ограничени находища в Русия, Бразилия, Шри Ланка.

  Диамант – $15,000 за карат

  diamond

  Diamond (Credit: Dreamatico)

  Диамантът е може би най-известният скъпоценен камък, който често срещаме в центъра на годежните пръстени. Както е отбелязано в химическия състав, диамантите са чист въглерод подредени в диамантена  решетка, която е има невероятна сила и издръжливост. Диамантите са се образували в течение на 1 до 3 милиарда години. Те са едни от най-красивите камъни, и не случайно Мерилин Монро пее: „Diamonds Are A Girl's Best Friend“ или „Диамантите са най-добрите приятели на жената“…

  Serendibite – $18,000 за карат

  serendibit

  Serendibite (Credit: Sociofab.com)

  Серендибитът е изключително рядък камък и минерал, открит най-напред в Шри ланка през 1902г. Един от изключително рядките скъпоценни камъни, като цветове варира от сивкаво синьо-зелен до тъмносин, зелен или кафяв; при преминаваща светлина е почти безцветен до бледо жълто-зелен или син.

  Грандидиеритът – $20,000 за карат

  grandierit

  Грандидиеритът е също много рядък Синьо-зелен минерал, цената му може да достигне $20,000 за карат, първоначално открит е в Мадагаскар през 1902година.  Като александрита и танзинита, той е плеохроичен (дву-или трицветен) и пречупва сини, бели и зелени цветове.

  Таафеит – $35,000 за карат

  taafeite

  Taaffeite (Credit: Multicolour.com)

  Таафеитът е невероятно рядък скъпоценен камък. Привлекателните цветове на този рядък материал варират от червено до виолетово. Има около десет известни съществуващи образци и на червен на цвят таафеит. Общо количеството скъпоценни камъни таафеит, открити до този момент, биха запълнили половин чаена чаша.

  Червен диамант - $1,000,000 за карат

  reddiamond

  Red Diamonds (abcnews.com)

  Диамантът е сред най-скъпите скъпоцении камъни, и достига не случайно до първа позиция и цена от $1 милион за карат, именно за червения диамант.  В света съществъват по-малко от 30 броя, открити червени диаманта, като повечето от тях са по-малко от половин карат. Може би си мислите, че червеният цвят идва от примес, но всъщност произлиза от пластична деформация на кристалната решетка в структурата му. Най-големият червен диамант откриван някога е 5.11 каратовия Moussaieff с цена от $8 милиона долара.

  Изт.Trevor Nace, Forbes

 • Аметистът– „духовен кристал“

  prusten-ametistАметистът– „духовен кристал“

  Аметистът е най-високо ценен от всички кварцови кристали. Съществува в отенъци на пурпурно, лилаво и бледомораво. Може да има синкави или червеникаво-пурпурни нюанси. Руските аметисти имат червеникав оттенък, канадските са виолетови, а бразилските тъмновиолетови. Добиват се в Урал, канада, Бразилия, Шри Ланка, Индия, мадагаскар, САЩ, Германия, австралия, Замбия, Намибия, Южна Африка и др. Почитан от столетия като украшение и амулет. В древността са го използвали за предпазване от алкохолно опиянение. Името му идва от гръцката дума аметистос, която означава „неподатливост на отрова“. Мъдреците от Древна Гърция и Рим твърдели, че неутрализира алкохола, ако се сложи в чаша с вино. Италианския писател и лекар на Борджииите Камилус Леонардус изброява и други негови качества: потиска лошите мисли, води до ясно разбиране... В египетската история има обичай младоженецът да подарява на булката аметист във форма на сърце. Смята се, че този уникално оформен кристал, монтиран в сребро или злато, ще донесе голямо щастие и спокойствие на младоженците до края на живота им. Легендата за богинята Диана и бога на виното и веселието Бакхус разказва за произхода на аметиста. Бакхус бил много ядосан на смътните, че го пренебрегват. Затова се зарекъл, че ще заповяда  на лъвовете си да разкъсат първото човешко същество, което му се изпречи пред очите. И ето, че на пътя му се появила девойката Аметист, която отивала към храма на Диана. Когато лъвовете я нападнали, виковете й привлекли вниманието на богинята, която я превърнала в колона от прозрачен планински кристал. Бакхус се разкаял горчиво за неразумната си постъпка и излял чаша вино върху колоната. Така от прозрачна, тя станала виолетова.

  kristal-amethystВ Средновековна Европа аметистът бил по-скъп от диаманта. Някои го наричали „епископски камък“, защото го носели кардиналите и епикопите. Мъдреци, магьосници и лекари от Близкия Изток вярвали, че причината за всички болести е заболялата душа. Наред с молитвите към определени светци, те предписвали елексири с аметист. През XV век камъкът става изключително популярен, защото се смятало, че може да контролира и пропъжда злите духове – носели го като амулет.

  Аметистът се свързва със зодиакалните знаци Риби, Дева, Водолей и Козирог.

  Лечебна енергия: той е почти незаменимо средство за всеки лечител. Единичните кристали са много полезни, но друзите са още по-мощни и пречистващи. Поради това те могат да се използват за изчистване на други камъни. Аметистът успокоява психичните разстройства, пречиства кръвта, подсилва имунната система, балансира и лекува всички чакри. Помага при безпокойство и безсъние, неговата деликатна енергия ще отстрани напрежението и стреса, ще разсее скуката.

  medalion-ametistМагически качества: аметистът се асоциира с третото око и се нарича „духовен кристал“. Среща се във вид на геоди, друзи и отделни екземпляри. Цветът му варира от наситено пурпурносиньо до почти бяло. Понякога тези отенъци се срещат в един-единствен кристал. Той стимулира дейността на дясното мозъчно полукълбо (творческата дейност), отстранява илюзиите и помага за развиването на свръхсетивни способности. Той е прекрасно средство за медитация, защото усилва интуицията, вдъхновението, изцелението и протичането на енергията и информация; издига мислите и стремежите до високи духовни нива. Той дава проницателност в бизнеса и носи победа, прекрасно средство за за успех и слава. Помага за равновесие между физическото и духовното.

  Из А. Дж. Конуей

  Разгледайте нашите бижута с аметист тук>>

 • „Камък на любовта“ – розов кварц

  rozov kvarz

  „Камък на любовта“ – розов кварц

  Розовият кварц е свързан със сърцето или четвъртата чакра, той е успокояващ и лечебен кристал, помага ни да простим и да обичаме себе си. Това е един от най-големите камъни учители – най-големият му урок се изразява в това, че ако не обичаме себе си, не бихме могли да обичаме и другите. Той помага на хората да развият обич и състрадание, да се научат да дават и получават любов. Носете розов кварц до себе си, когато сте отчаяни и искате да Ви обичат и да се грижат за Вас.

  В древността смятали, че кварцовия кристал е вкаменен лед. Гърците наричали всички видове кварц – кристалос, а прозрачния планински кристал – асентета (без сърцевина). Думата „кварц“ произлиза от славянското кварди, „твърд“. Първото обозначение на латински – quarzum – датира от XVI век и е дадено от германския писател Агрикола; той пише, че рудокопачите в Бохемия (Чехия) наричат така кварцовия кристал. Археолози са открили египетски и вавилонски изделия от планински кристал – скарабеи, вази и цилиндри, датиращи още от 1500 г. пр. н.е. Римляните внасяли големи количества кристали от Алабандина в Мала Азия, по онова време било модерно римските дами да носят кристални топки, за да охлаждат ръцете си през горещините. През XIX век изследователи открили големи количества прекрасно изработени предмети от кварц във Френските и Австрийските Алпи. Това били останки от много стара, отдавна забравена цивилизация.

  rozov kvarz2Повече за розовият кварц: Този вид кварцов кристал е от светло до наситено розов, матов или прозрачен, a понякога крехък и чуплив. Не се среща често, добива се в Бразилия, САЩ и Мадагаскар. Редките прозрачни образци от Мадагаскар се наричат розалина. Рутиловият и звездният розов кварц са още по-редки и скъпи.

  Според археолозите, този камък се е използвал в Асирия още през 800-600 г. пр. н.е. По-късно става популярен и в Рим.

  Свързват го със зодиакалните знаци Телец и Везни. Неговата лечебна енергия лекува емоционални травми. Добре е да го поставим до леглото си, за да се освободим от негативни емоции, докато спим. Блокажите в чакрите, причинени от силни емоции или стрес, имат свойството да създават напрежение и да предизвикват главоболие, наред с други неприятни усещания. Розовият кварц нежно ще ги отстрани.

  Разгледайте нашите модели бижута с кварц тук>>

 • Кехлибар (амбър) - органичният „камък“

  kehlibar-bijuta-fortuna Кехлибар с фосил

  Кехлибар (амбър) - органичният „камък“

  Кехлибарът е един от първите камъни или вещества – използвани от древните хора в Азия, Африка и Европа за амулети и украшения. Той представлява смола от вкаменени иглолистни дървета, съществували преди около 120 милиона години. Обикновено е златисто-оранжев, но се срещат и редки екземпляри с виолетов, зелен син и черен оттенък. Полупрозрачен или прозрачен, с мътен отблясък. Потъмняването идва от от въздушните балончета, останали затворени в него, когато се  е втвърдявала смолата.  Понякога се откриват екземпляри с инклузии – насекоми, крайници и хитинови обвивки на насекоми, парченца от мъхове, лишеи и борови иглички; те са попаднали в лепкавата смола, преди времето и Природата да я превърнат в познатия ни органичен „камък“.

  Кехлибарът е твърд, но достатъчно мек, за да бъде пробиван и извайван. Ако е истински плува в наситен солен разтвор, докато имитациите ще потънат.

  kehlibarenata-staia-stpeterburg-bijutafortuna Кехлибарената стая - Екатеринински дворец

  Екземплярите, в които има насекоми, листа и други чужди тела, винаги са били ценени високо. Един от най-ранните текстове, в които се споменава за камъка, е „Одисея“ на Омир – там Евримах получава гердан от кехлибарени мъниста. Още от зората на търговския занаят балтийският кехлибар е бил обект на размяна. Гърците са наричали Балтийско море „Кехлибарено“. Една древна арабска приказка разказва за Амбарабад („Кехлибарения град“) в Джинистан („Вълшебната страна“).

  Латинските автори от първи век сл.н.е. също отбелязват неговата популярност. Той е бил един от главните предмети на търговия между балтийските и средиземноморски народи.

  Когато Шлиман разкопава Микена, там се откриват значителни количества балтийски кехлибар. Кехлибара е един от малкото камъни, които могат да бъдат заредени с електричество. Специалистите по скъпоценни камъни разделят кехлибара на четири групи: сукцинит (балтийски); бирмит (бирмански); симетит (сицилиански) и румънит (румънски).  Последните три са по-редки и находищата им са ограничени.

  Легенди

  На англисйки името amber вероятно от арабската дума амбар. На гърците е бил известен и като сукцинум (дървесен сок) и електрон (електрически); културите на Ориента са го наричали карабе (привличащ сламки), римляните –амулетум, евреите – хаш мал. Според древните гърци, кехлибарените зрънца са вкаменени сълзи на Хелиадите, които оплаквали смъртта на брат си Фаетон. Те са наричали също така елексира на боговете, който ги е правел безсмъртни, с думата амбротос (амброзия) – тя също е свързана с наглийската дума „амбър“. Този еликсир се пазел за богинята Хера, която притежавала магически ябълки.

  Кехлибарът се е считал за защитен камък, затова по мрежите в древните амфитеатри се окачвали малки късчета, за да се защити арената от диви животни. Гладиаторите го слагали по оръжията и броните си. А Плинийй пише, че гравираният кехлибар струвал повече от здрав роб!

  kehlibareno-gerdanche-bijuta-fortuna Кехлибарено герданче

  От векове камъкът се е използвал и за лекарство и се е предписвал с медицински цели чак до 18 век. Според друго вярване, той пази от черна магия. Азиатските култури използват кехлибарени броеници за вглъбяване и дълбока медитация. В аптеките и санитарни магазини в много страни се продават готови соли от кехлибар, от които могат да се приготвят разтвори, сиропи, мазила. В наши дни се използва много като амулет за децата. Бебешките кехлибарени герданчета са изпитан лек при болките от никненето на зъбките, при безпокойство, безсъние и превъзбуденост. Има болкоуспокояващ ефект тъй като маслата, съдържащи се в кехлибара подкрепят нервната и едокринната система, помагат на организма при хроничната умора, стреса и безсънието.

  Популярните навремето в Шотландия „ламерски“ (кехлибарени) мъниста се смятали за много ефикасно средство срещу всякакво зло, срещу лош късмет и лекарство срещу болести. Много хора и до днес там носят подобни гердани.

  Кехлибарът се свързва със зодиите Рак, Телец и Лъв.

  Лечебна енергия: Гръдни болести, бронхит, астма и кашлица. Лечение на ревматизъм, глухотоа, жълтеница, главоболие, гуша, проблеми с храносмилането. Високите му вибрационни честоти могат да изчистят и обновят целия организъм и всяко от енергийните тела.

  Магически качества: лекува, облекчава, хармонизира. Помага за стабилизирането на кундалини и насочва интелекта към по-духовни пътища. Използвайте, за да привлчете богатство.

  Изт. А.Дж. Конуей

 • Изяществото и мистичната сила на бижутата

  fortuna-obeci-drevnaИзяществото и мистичната сила на бижутата

  Бижутата вече са незаменима част и символика от живота ни. Съчетаваме  ги с облеклото си и с останалите аксесоари, които носим, сливаме се с тях. Те са необикновен аксесоар, тъй като имат душа и магия, имат своя история и носят свой собствен дух…

  Дългогодишната им история разкрива тяхното различно приложение в епохите и тяхното тълкуване и до днес. Те са използвани от зората на човешката история. За пръв път аксесоари са носели жителите на Африка. В Кения са открити колиета с мъниста, направени от черупки на щраусово яйце. Произхода им датира от повече от 40 000 години. Кроманьонците носели огърлици и гривни от костите и събитие на животни. Използвали плодове или камъчета, черупки, дори седеф. Това доказва, че още в миналото изработката на бижута като изкуство и носенето им е било свързано с душата на човечеството и желанието да създават и носят красота!

  Около 3000 г. пр. Хр, в древен Египет , златото бил предпочитан метал за изработка на 02-fortuna-srednovekovieбижута. Занаята се превръща в професия, предполагаща специфични техники и умения, което води до огромното разнообразие и стилове украшения. Фараоните носели великолепни гривни, висулки, обеци, диадеми, пръстени. Също така освен злато, египтяните носели скъпоценни камъни. Според вярванията им всеки специфичен камък имал своята сила, която се прехвърляла на собственика, който го носи. Свещеният египетски скарабей също бил част от тези мистични накити и носел своята магия.

  В Древен Рим и антична Гърция бижутата се създавали, за да символизират легенди и богове и по-късно популярни културни убеждения.

  В този период техники като металообработването се развиват значително и детайлите по украшенията стават все по-сложни и пипкави. Гърците и римляните не смятали скъпоценните камъни за мистични и носещи определена енергия и сила. В древна Гърция популярни били мъниста с форма на мида, бръмбари, цветя.  До 300 г. пр.н.е. гърците правели цветни бижута, изпозвайки камъни като смарагд, гранат, аметист и перли. Този период е известен за създаването на т. нар. Cameo (камеи). То представлявало парче камък с издълбан на него портрет на лидер или бог.

  03-fortuna-mynista

  Рим бил добре развиващ се център за ранното златарство. Бижутерите там и произведенията, които създавали били без конкуренция до Ренесанса в Европа. Те правели много модели за колиета, обеци, гривни както и висулки, които били кухи отвътре и можели да бъдат напълнени с парфюм. Преди 2000 години римляните са използвали сапфири от Шри Ланка, изумруд, гранат, кехлибар и индийски кристали, както и диаманти.

  egyptian-jewellery-bijutafortuna

  През Средновековието бижутата се насочват предимно към символиката на християнството. В началото на този период най-добрите бижута били изработвани в християнските манастири. Отново през Средновековието обаче в Европа влиза в сила т. нар. таван на лукса. Така например във Франция и Англия не било разрешено да се носят бижута, изработени от перли, скъпоценни камъни, злато или сребро.

  Бижутата се възраждат именно по време на Възраждането. Този период значително променя ролята им и те вече не са символ на богатство или знак на религиозност. Бижутата започват да придобиват и една нова функция – започват да се използват като валута, тъй като са ценни.

  goldenring-diamondsЦветята стават господстваща тема за дизайнерите на фина бижутерия. Завръщат се и използваните по-рано скъпоценни камъни. Те обаче вече играят ролята по-скоро на блясък и изящество, а не на мистични сили. През този период започва да се налага използването на диаманти. XVII век и времето на Романтизма оказват дълбоко влияние върху развитието на западните бижута. Те стават по-дребни, деликатни и заемат формите на цветя и животни, с ярко оцветени скъпоценни камъни и метали. Тази тенденция продължава до началото на XX век и еволюира с производствена техника, която включва сложни творения от стъкло.

  C13 th Medieval Sumptuary Laws Индустриалната революция въвежда безпрецедентни промени в света и модата на бижутата и тенденциите им и ги променя по-бързо от всякога. Бижута, изработени по времето на епохата Ар Нуво, Ар Деко и ретро периода, все още са популярни и днес.

  Втората световна война спира производството на фини бижута, но до 1940 г. и 1950 г. влиянието на Холивуд и американската култура е господстващо и в Европа. Влияят филмите и рекламата, звездите, техните грим, коса и дрехи.

  elizabeth-taylor-jewelry

  И днес тенденциите продължават да се менят, навлизат нови материали за изработката на мистичните бижута. Тепърва ще ставаме свидели на още новости и дизайни, но сигурно е, че изяществото, традицията и красотата на вече създадените за толкова хилядолетия бижута никога няма да бъдат забравени.

  Източник: fashion-lifestyle.bg

1-10 of 20

Страница:
 1. 1
 2. 2