Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

полускъпоценен камък

 • Забравеният пренит

  забравеният пренитЗабравеният пренит

  Някога, в апогея на своето величие, зулуските племена отдавали култова почит на бледо зелени камъни с меко завладяващо сияние. Те били символ на домашното и родово благоденствие, а за шаманите - средство за постигане на пророчески съновидения. С колонизирането на африканския континент традициите и вярванията на местното население постепенно  започнали да замират и заедно с тях мистичният камък потънал в забвение.

  Пренит

  Известен в Азия като гроздовидно жаде, в Африка като топчест изумруд, в Австралия като слънчево жаде, сред минералозите и гемолозите като аделит и чилтонит, пренитът е малко познат и рядко срещан на световния ювелирен пазар полускъпоценен камък.

  пренит

  Описвайки характеристиките на пренита специалистите използват различни сравнения. Според тях прозрачните камъни наподобяват хризопраз или жадеит,  по-плътните  -  хризолит и изумруд. Природните агрегати на минерала оприличават с гроздове, а шлифованите полупрозрачни камъни  - със знаменития ликьор Шартрьоз. Подобно на топаза, пренитът се отнася към групата на алумосиликатите. В природата се среща под формата на агрегати и изключително рядко в чиста кристална форма.

  пренит

  Минералът се отличава с нежни млечни цветове вариращи от бял, жълто-зелен, жълто-кафяв, зелен и сиво-зелен. Рядко се срещат прозрачни и сивкави камъни, които са и с най-висока стойност. За интересни и без аналог се считат добиваните в Австралия пренити. Те се отличават с меко сияние, бликащо от дълбините, подобно на лунна светлина. На световните изложения се предлагат под собствена регистрирана търговска марка „Слънчево жаде“ и се характеризират с красив жълт цвят с различни оттенъци.

  Забравеният пренит

  Основните показатели, определящи качеството и стойността на пренита в ювелирния свят са цветът и големината на камъните. Фасетираните пренити обикновено са с големи размери и могат да достигнат над 30 карата. В музея в Калгари /Канада/ се съхранява пренит, оформен като кабошон с маса 38 карата.

  пренит

  От плътен и полупрозрачен пренит се изработват различни фигурки и статуетки, вази, фруктиери и всякакви декоративни украшения.

  Нежните цветове на пренита отлично хармонират както с всички цветове на златото, така и със среброто. Това разширява възможностите камъните да бъдат инкрустирани в различни украшения, а красивите накити привличат все повече естети и колекционери, завладяни от естествената мека красота на почти неизвестния пренит.

 • Флуорит - цветето на рудниците

  Флуорит или цветето на рудниците.

  флуоритАгрикола го определил като „цветето на рудниците“, за алхимиците от Средновековието бил „дяволски камък“, а за миньорите от Дарбишър /централна Англия / просто „синия  Джон“. Харесван от обикновени и знатни хора от всички епохи, използван като материал за имитации на различни скъпоценни камъни във времена, когато самият той е оценяван почти колкото златото, флуоритът е минерал с пъстроцветна красота и интересни свойства.

  Флуорит - нарежда се сред най-необикновените и красиви декоративни и ювелирни камъни.

  флуорит

  Характеризира се с изключително богата цветова гама и като правило повечето камъни са полихромни със зонално и петнисто оцветяване, което ги превръща в ценен материал за ювелирния свят. Палитрата и наситеността на цветовете варира от жълто-зелено до изумрудено, от люляково до виолетово и черно, ценят се също кристалите с розов, оранжев и червен цвят.

  флуорит

  Названието флуорит произлиза от латинското „fluere“ – течащ и е свързано с едно от основните свойства на минерала: поставен в разтопена руда спомага за по-лесното и пълно отделяне на примесите и шлаката от металната основа. Минералът е дал името на рядък физичен процес – флуоресценция, при който под въздействието на ултравиолетова светлина или друго късовълново лъчение, кристалите излъчват нежна виолетова светлина. Безцветния флуорит, който е изключителна рядкост, се използва като материал за изработването на висококачествени лещи за фотоапарати, микроскопи, лупи и др. тъй като неговата прозрачност е по-висока от тази на стъклото.

  флуорит

  В Древна Гърция флуоритът е бил определян като скъпоценен камък. В своите трудове римският учен и философ Плиний Стари споменава, че от него майсторите изработвали уникални вази. Те излъчвали неповторима светлина, а красотата им  се допълвала от естествения многоцветен рисунък. Впоследствие тази традиция намерила приемственост и в Древен Рим. Краят на Античността бележи и упадъка на индивидуалната ценност на флуорита, но  открива друго негово приложение – суровина за изработването на имитации на скъпоценни камъни. Зелените кристали флуорит се превърнали в аналог на изумрудите, червените напълно съответствали на рубините, а пурпурните  заменяли аметистите.

  флуорит

  Днес флуоритът е популярен предимно като декоративен камък. За ювелирния свят е открит сравнително късно / XVIII – XIX век / и по всяка вероятност заради неговата крехкост. Тя е причина обработката на камъните да е сведена до минимум. Те най-често биват  оформяни  като мъниста и кабушони и рядко се фасетират. Украшенията от злато и сребро с флуорит са ярки, изящни и  запомнящи се.

  Бижута с флуорит може да закупите от магазини Фортуна- гр. София и Пловдив.

 • Слънчевият карнеол

  Слънчевеия карнеолСлънчевият карнеол

  Слънчевият карнеол, макар да не се отнася към групата на скъпоценните камъни, карнеолът е един от най-използваните декоративни и ювелирни камъни от древността до наши дни. Цветовите нюанси и оттенъци на червеното и кафявото, редуването на по-тъмни и светли участъци, плавно преливащите се слоеве и матов блясък, са го превърнали в предпочитан материал в различни сфери на изкуството.

  Карнеолът е една от многобройните разновидности на халцедона и се отнася към групата на непрозрачните дребнозърнести кварцове. Най-качествените и красиви карнеоли се добиват в Индия, Монголия, Бразилия, Уругвай и Мадагаскар.

  Заради характерните ярки и топли тонове, карнеолът е бил считан за камък на слънцето.

  Слънчевия карнеол

  Познаването и използването на слънчевият карнеол от зората на човешката цивилизация се споменава в древни свещенни текстове на различни култури като индийската Аюрведа и древноегипетската Книга на мъртвите. Карнеолът бил използван в Древна Гърция, в Рим и в Близкия Изток като от него древните майстори изработвали амулети и талисмани, различни съдове, украшения, печати и декоративни предмети. Египтяните са оставяли карнеоли като дар в храмовете на богинята на майчинството и плодородието – Изида; фигурки на скарабеи, изработени от камъка, съпътствали покоиниците при техния път в отвъдното. В елинистичните традиции камъкът се отъждествявал с богът на любовта Ерос.

  Слънчевият карнеол

  В Турция и Персия през XVII – XVIII век в мода се превърнало изработването на пръстени – печати, гравирани с името на съответния владетел. Такива пръстени били считани за лични талисмани. Пръстени-талисмани, изработени от слънчевия карнеол, притежавали различни известни личности като Байрон, Пушкин и Есенин. За Пушкин се знае, че получил своя  като подарък от графиня Воронцова – негова страст във времето на пребиваването му  в Одеса. Това бил подарък за сбогуване при отпътуването на поета. Предполага се, че пръстенът имал свой двойник, който останал у графинята.

  Слънчевият карнеол

  В предсмъртния си час раненият поет го завещава на своя най-близък приятел В.А. Жуковски. Така пръстенът – печат дълго се съхранявал в семейството му като своеобразна реликва. По-късно пръстенът е предаден на Тургенев. Зародила се своеобразна традиция за унаследяването му.

  Слънчевият карнеол

  Тургенев имал идеята след смъртта му пръстенат да бъде наследен от граф Лев Николаевич Толстой, а той от своя страна да избере достоен приемник и последовател на пушкиновите традиции сред младите писатели. От 1917г. следите на пушкиновия пръстен се губят окончателно.

  Слънчевият карнеол

  Като част от голямото семейство на ахатите,карнеолът продължава да привлича естети и ценители. Неповторимата му красота и чувството за топлина, което излъчва отдавна са го превърнали в предпочитан ювелирен камък, подходащ за ежедневни украшения с по-романтично или авангардно звучене.

  Бижута с карнеол може да закупите от магазини Фортуна - гр. София и Пловдив.

   

 • Лазурният ларимар

  лазурният ларимарЛазурният ларимар

  На карибския остров Испаньола се добива рядък полускъпоценен камък с изключителна красота. Названията, с които е популярен са  съчетание от легендите за изгубената Атлантида /атлантис/, месторождението му /хаитянски или доминикански тюркоаз/ и цветът на морските вълни /делфинов камък/. На ювелирите и гемолозите е познат като син или пектолитов жад, а на естетите с комерсиалното си име ларимар. Свеж, прекрасен, напомнящ морска пяна, съчетал в себе си всички нюанси на синьото, минералът ларимар не може да остави безразличен никого.

  ларимар

  Във времето преди Великите географски открития необичайният „морски камък“ бил използван от местните племена при изработката на украшения, но с нахлуването на испанските конкистадори потънал в забрава. Описание на камъка е открито в трудовете на католическия свещеник Мигел Лоран /1916г./, въпреки че истинското му преоткриване за света се случило 58 години по-късно от никому неизвестен доминикански бижутер. Той се натъкнал на камък, много подобен на тюркоаз, но с по-голяма твърдост. Необикновената находка го подтикнала да даде камъкът за експертиза, а анализът проведен в Смитсъновия институт в САЩ подтвърдил, че камъкът е уникален и няма аналог в света. През 1974г. новият минерал  получил названието ларимар.

  ларимар

  Според специалистите минералът се е формирал преди милион години в резултат на интензивна вулканична дейност, когато лавата, в хода си към земната повърхност се смесила с всевъзможни химични елементи. Така в състава на ларимара влезли примеси на мед, кобалт, ванадий, на които се дължи уникалното оцветяване на тази разновидност на пектолита.

  ларимар

  Ларимарът е с непрозрачна, но просветляваща структура, средна твърдост и с лекота поддаващ се на обработка камък. Преливащите се сини нюанси в съчетание с белезникави неравномерно разположени участъци изключително точно пресъздават морските вълни и пробуждат илюзията за движение във вътрешността му.

  ларимар

  Дълго време Доминиканската Република била считана за единствената страна, в която има находища на ларимар, но по-късно такива са открити и в Италия, Канада и Аляска. Минералът се добива в ограничени количества изключително за ювелирни цели. Включен е сред десетте най-рядко срещани минерали в природата.

  ларимар

  С откриването и популяризирането му, ларимарът става един от предпочитаните от ювелирите камъни за работа, който мигновенно се превръща в изключителен акцент на украшенията. Полира се отлично и най- често е оформян като кабошони и мъниста. От него се изработват красиви и като правило единични украшения, поради неповторимия рисунък. Инкрустира се в  сребро, бяло и жълто злато самостоятелно или в комбинация с различни цветни полускъпоценни камъни.

 • Родонит – камъкът на утринната зора

  РодонитРодонит – камъкът на утринната зора

  Родонит - метаморфен минерал, срещан по-често като дребнозърнеста маса и по-рядко в кристална форма, родонитът е сред най-използваните декоративни и ювелирни полускъпоценни камъни редом с малахита и ясписа. Найменованието му е с гръцки произход („rhodon“) и означава роза. В страните от Азия е познат като „камък на утринната зора“. Известен е и като рубинов шпат и розов камък.

  Цветът на родонита варира в различни нюанси на червеното и розовото – ален, малинов, виолетов, доста често със сивкави оттенъци и черни жилки, дължащи се на наличието на манганови оксиди.

  Родонит

  Оцветяването е неравномерно и зависи от наличието на други примеси. Колкото по-малко е тяхното количество, толкова по-чист и красив е цвета.

  Истински ценни и рядко срещани са полупрозрачните разновидности на родонита, характеризиращи се с малиново-червен, почти рубинен цвят.

  Родонит

  След оформянето и шлифоването им могат да бъдат объркани с шпинел, розов гранат, циозит или рубелит. Най-качествените  и красиви камъни се добиват в Мадагаскар и Австралия. Именно полупрозрачните разновидности на родонита намират приложение в ювелирното изкуство и цената им е много висока в сравнение с обикновения плътен декоративен камък. Плътните непрозрачни камъни се оформят като кабошони, мъниста или пластинки.

  Родонит

  Към средата на XIX век камъкът придобива  популярност в декоративно-приложното изкуство в европейските страни заради достъпността и лекотата, с която се обработва. Това е времето, в което от родонит се изработват действително внушителни произведения на изкуството.

  Родонит

  Гостните и приемните зали на европейското аристократично съсловие изобилствали с родонитови канделабри, свещници, обелиски, вази и настолни часовници. Едно от най- мащабните  изделия се съхранява в църквата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург. Това е седемтонен саркофаг, изработен от цял къс родонит.

  Родонит

  Родонитът намира приложение в ювелирното изкуство както при изработването на ежедневни бижута в обков от злато или сребро, така и за мъжки аксесоари като ръкавели, игли за вратовръзки и бутониери.

  Бижута с Родонити можете да закупите от магазини Фортуна - София и Пловдив.

 • Хематит -неизчерпаем и древен

  хематитХематит -неизчерпаем и древен

  Хематит- един от основните източници на желязо и съставна част на желязната руда, хематитът е познат на хората още от Античността.  Разпространен е повсеместно и залежите му практически са неизчерпаеми. Наименованието му е с гръцки произход от „haimatos“ – кръв, но минералът  е познат и като черен диамант от Аляска, кървав камък, отразяващ камък и огледално желязо.

  В Древен Египет се асоциирал с богинята Изида и нейната върховна закрила, а за народите от Древен Рим и Древна Гърция бил символ на храброст и мъжество и се превърнал в неотменен талисман за воините.

  хематит

  Хематитът образува предимно плоски и плътни кристали с метален блясък, но се среща и във вид на ронливи частици и зърнести включения в различни минерали.Самородните структури, наречени“хематитови рози“  са се превърнали в ценен колекционерски материал. Цветът на минерала варира от кафеникаво-червен през сребристо-сив до черен и зависи от концентрацията на тривалентно желязо.

  хематит

  Блясъкът на полираните камъни се характеризира със синкави метални отблясъци, в които са съсредоточени  естетичните и ювелирните му качества. Полираният хематит  наподобява минералите гагат и обсидиан, от които го отличават силния метален блясък и високата плътност. Според ювелирите най-качествените камъни се добиват в Англия и САЩ.

  хематит

  Гравирането на хематитови кристали било характерно  за работата на шумерските майстори. От податливия на обработка камък те изработвали масивни цилиндрични печати, чиято широка и равна повърхност позволявала създаването на сложни и детайлни изображения. Първото си признание като ювелирен камък хематитът получил още в епохата на Античността, инкрустиран в различни украшения.

  хематит

  Това е и времето, в което намира приложение като основа при направата на огледала с различна форма и размери. Отличните художествени качества на хематита го определили като търсен и предпочитан декоративен камък в пръдължение на векове. В епохата на Ренесанса украшенията с този камък се превърнали в предмет на модерна визия и тенденция, съхранила се до Викторианската епоха.

  хематит

  В Англия от времето на кралица Виктория ценена била строгата красота на обикновените материали и полускъпоценни камъни в противовес на пищността и пъстротата на скъпоценните камъни, завладели Стария континент. И днес ювелирните изделия от хематит, изработени във Великобритания през XIX век остават своеобразни образци на семпла красота и сложност на изпълнение.

  хематит

  Към настоящият момент хематитът е един от най-достъпните ювелирни и декоративни камъни, оформян като кабошони за пръстени и обици и като мъниста и пластинки за гривни и нанизи, а най-качествените екземпляри се фасетират и инкрустират  в златни или сребрни обкови.

  хематит

  Най-често се използва като акцент при украшенията в стил готик. Цветът превръща хематита в подходящ  материал  за комбинации с различни цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  Бижута с хематит може да закупите от магазини Фортуна.

   

 • Лабрадорит - разновидност на фелдшпата

  лабрадоритЛабрадорит - разновидност на фелдшпата

  Лабрадорит е разновидност на фелдшпата и е минерал широко разпространен в природата, съхранил във времето голямата си популярност. Според една от легендите камъкът бил подарен на древните гърци от хиперборейците, които го считали за свещен – олицетворение на могъществото и изменчивостта на природните стихии. Заел е достойно място и в страниците на „Естествена история“ на Плиний Стари.

  В миналото е бил известен на хората от различните краища на света под различни наименования : паунов камък, черен лунен камък, черен опал, слънчев камък и др.

  Лабрадоритът е сред малкото полускъпоценни камъни, отличаващи се с иризиращ ефект и седефен блясък. За разлика от лунния камък, който също е фелдшпатова разновидност, лабрадоритът е с тъмна основа – сива, наситено синя и дори черна.

  лабрадорит

  Неповторимото многопластово преливане на цветовете и нюансите превръщат всеки открит камък в уникален.

  Сравнително високата твърдост и податливост на обработка са го обособили в подходящ приложно – декоративен, ювелирен и облицовъчен материал.

  Преоткрит през  XVIII век с находище в земите на Северна Америка (полуостров Лабрадор – Канада, откъдето идва и наименованието му), минералът скоро бил пренесен на Стария континент. Многоцветните отблясъци на камъка събудили възхищението и у най-взискателните аристократи и години наред стойността му била изравнена с тази на високо ценения благороден опал.

  лабрадорит

  Представителите на висшето общество с гордост носели всевъзможни украшения с лабрадорит ( обици, гривни, брошки, ръкавели, нанизи и колиета), превръщайки ги в неотменни модни аксесоари, подчертаващи добър вкус и социален статус, а за архитектурата и изкуството камъкът се превърнал в отличен интериорен и приложно-декоративен материал.

  Плоскости от лабрадорит се използвали при облицоването на помещенията на частни и обществени сгради, изграждали се колонади и постаменти, изработвали се статуетки и скулптури, пана и мозайки, различни украси. Минералът позволявал майсторите с лекота и прецизност да придават търсените форми, независимо от мащаба на проектите.

  лабрадорит

  Към настоящият момент големи находища с лабрадорит се разработват в Германия, Индия, Тибет и Финландия. Именно на територията на Финландия в края на Втората световна война е открит лабрадорит, отличаващ се с иризация в пълния цветови спектър, наречен спектролит.  В Мадагаскар се добиват прозрачни кристали лабрадорит с наситено синя опалесценция и преливане, дължащи се на наличието на иглести рутилови включения, наречен мадагаскарски лунен камък, а камъните, съдържащи самородна мед се отличават с ярко жълто-оранжеви нюанси и са известни като лабрадоров слънчев камък.

  лабрадорит

  В САЩ се добива изключително рядък лабрадорит, известен като орегонски слънчев камък, характеризиращ се с прозрачност и червеникави и зелени оттенъци.

  лабрадорит

  В Австралия и Мексико се осъществява най-големият добив на камъни с ювелирни качества, като прозрачните екземпляри се фасетират, а плътните биват оформяни като пластинки и кабошони.

  лабрадорит

  Статуетките и украшенията на приложно-декоративното изкуство със своята красота и изящество винаги са били и остават изискан подарък за различни поводи, съчетавайки природното съвършенство, фантазията и майсторството на човека.

  Красив и уникален, без да е претенциозен, лабрадоритът е полускъпоценен камък, подходящ за изработването на достъпни ежедневни бижута и аксесоари в различни стилове, самостоятелно или в съчетание с други полускъпоценни камъни.

  Бижута с лабрадорит може да закупите от магазини Фортуна.

 • Гранат - символ на огънят в човешкото сърце

  Гранат - символ на огънят в човешкото сърцеГранат - символ на огънят в човешкото сърце

  Гранат - полускъпоценен камък, чиито кристали са с оранжево-кафяв, червен и червеникаво- лилав цвят. В природата наподобяват семена на нар, откъдето идва и названието им – от латинското „granum“ – зърно. Плиний Старши ги определял като „карбонкули“, защото според него приликата им с проблясващите въглени била изключителна.

  Гранатът, подобно на рубина, е камък на страстта, символизиращ огънят в човешкото сърце. Като олицетворение на властта и могъществото е бил вграждан в различни регалии на властта. Като талисман на победата се е превърнал в неотменно украшение за бойните доспехи на воини от различни времена. В Древен Египет гранатът е бил използван при декорацията на божествените статуи; в Монголия бил считан за свещен камък на огъня и едновременно с това съществувало вярването, че благодарение на него могат да бъдат открити отдавна загубени съкровища. В Китай гранат е бил асоцииран с Вселената.

  В древността върху гранат са били гравирани изображенията на богове, властелини, пълководци, портретите на близки родственици със знатен произход  - великолепни геми и камеи, доказателство за изключителното майсторство на гравьорите от отдавна отминали времена. В Древен Рим, Египет и Персия гранати били инкрустирани върху сребърни и златни съдове, предназначени за различни религиозни обреди.

  Гранат

  Гранати украсяват и легендарната шапка на Мономах. Това е главната корона в руските царски регалии до времето на Петър I. Предполага се, че е била изработена в периода от края на XIII и началото на XIV век. Направена е от масивно злато, сребро, перли, скъпоценни камъни, самурена кожа, филигран, златни зрънца и финна гравюра.

  Полускъпоценните камъни украсяват и ордена на „Златното руно“. Огърлието било вдъхновено от мита за Язон. Състои се от златна огърлица с герба на бургундските херцози, и гравираното златно руно. Също така гранат присъства и в колекцията на сър Артур Чърч, изложена в Британския музей по естествена история.

  Гранат

  В продължение на векове най-качественият червен гранат /пироп/ се добивал в Чехия / т.нар. бохемски гранат/, като разработването на находищата започнало още през Средновековието. Други по-съвременни находища на гранат с ювелирни качества се разработват в южните части на африканския континент.

  Гранат

  В Европа украшенията с гранат добиват най-голямата си популярност в епохата на Романтизма. Бижутерите от това време изработвали медальони във формата на сърца, богато инкрустирани с гранати. Гранатите украсявали брошки, пръстени и висулки във формата на четирилистни детелинки. Едно от най-красивите колиета, украсено с големи тъмночервени гранати е подарък от легендарния композитор Бедржих Сметана за неговата съпруга. Днес това бижу се съхранява в едноименния музей в Прага.

  Гранат

  Уникален гранатов сет, състоящ се от колие, 2 гривни, катарама, обици и пръстен влюбеният Гьоте подарява на деветнадесет годишната Улрика фон Леветцов.

  Гранат

  Въпреки, че не се отличават с големи размери и  не се отнасят към групата на скъпоценните камъни, гранатите са прекрасни, достъпни и заемат своето неотменно място в ювелирното изкуство.

  Можете да разгледате още от прекрасните бижута, изработени от нас тук:

 • Ахат - камък, широко разпространен по целия свят

  ахатАхат - камък, широко разпространен по целия свят

  Ахат - полускъпоценен камък, широко разпространен по целия свят и включващ повече от 150 разновидности. Богатата и ярка палитра на цветовете и оттенъците, причудливия рисунък и възможността за декоративна обработка са го превърнали в минерал, изключително привлекателен както за майсторите – резбари от отминалите времена, така и за съвременните бижутери и декоратори.

  Ахат - камък към групата на кварцовете и е една от разновидностите на халцедона. Той е с вулканичен произход и има много примеси, с което се обяснява слоестото оцветяване на повечето разновидности.
  Тюркоазен, звездовиден, огнен, пейзажен, облачен, дендритен, мъхов – всички тези поетични названия се отнасят за разновидностите на ахата. Естествените цветови комбинации и преливания наподобяват плуващи по небето облаци, рушащи се старинни замъци, горски мъх или разлистващи се клончета. Загадъчни и уникални в своето разнообразие са мъховите, дендритните и пейзажните ахати. Благодарение на хаотично разхвърляните включения в полупрозрачната основа на камъните пред погледа се разкриват удивително красиви „природни картини“. Рядък и истински впечатляващ е огненият ахат. Той създава илюзиата за тлеещ във вътрешността му огън.


  Според една от версиите името на камъка произлиза от гръцката дума „ahates“ – вълшебен, красив, щастлив, по всяка вероятност свързано с това, че в античността камъкът често е бил използван като амулет от влюбените и пътешествениците. Според друго предположение името идва от река Achetes, протичаща през Сицилия, където са били открити първите ахати.
  До наши дни са достигнали и се съхраняват в музейни сбирки и частни колекции уникални експонати с гравирани ахати, датирани дори към 2000 г.пр.н.е. Това са безценни вавилонски печати със скарабеи, със свинксове, лъвове и други действителни и митични образи от различни култури и епохи, различни брошки и пръстени, изработени с невероятна сложност и по уникален начин във времена, в които техниката е била на изключително примитивно ниво. Различни видове ахати са били неотменна част при създаването на шедьоврите на т.нар. флорентинска мозайка в съчетание с други камъни от групата на кварцовете.

  ахат
  Едно от най-знаменитите украшения, съхранявано днес в Държавната съкровищница на Русия е диамантена брошка с камея от ахат. Някога тя принадлежала на княгиня Мария Павловна (дъщеря на император Павел I). Върху камъка е гравиран лика на гръцката богиня Атина Палада с лавров венец на шлема и образа на горгоната Медуза върху щита й.

  ahat
  С възкачването си на престола английската кралица Виктория се превърнала във водеща фигура, диктувала не само политическите, но и модните решения на своето време. Това е периодът, в който модните украшения на английския кралски двор и общество се превърнали в своеобразен ювелирен роман. Бижутата били леки, семпли и изящни, а използваните камъни предимно аметисти, различни видове ахати, опал, тюркоаз и речни перли. Майсторите започнали да развиват филигранната техника, щамповането и гравирането – всичко, което можело да впечатли с маса и обем при минимално използване на благородни метали. Тази нова мода позволявала всеки да се докосне до ювелирното изкуство и да притежава бижута, макар те да не се отличавали с висока стойност.

  ахат
  С особена красота и привлекателност се открояват украшенията с ахати. Тези камъни излъчват своеобразна топлина и създават усещане за уют. От ахати се изработват различни декоративни фигурки, часовници и предмети за бита. Към настоящият момент ахатите бележат своето възраждане в ювелирния свят.

  ахат

  Независимо от статута им на декоративни камъни, те се инкрустират в бижута от благородни метали и успешно се съчетават със скъпоценни и полускъпоценни камъни, включително брилянти. Оформянето им като кабошони, маркизи и мъниста подчертава още повече специфичната им красота. Украшенията с ахати са самодостатъчни, притежават съвременно излъчване и са прекрасно допълнение към индивидуалния стил, независимо от повода.

 • Розов кварц - камък на сърцето!

  rozov-kvarzРозов кварц - камък на сърцето!

  Розовият кварц е  безкомпромисно розов, макар и не винаги ярък и рядко напълно прозрачен. Този полускъпоценен камък не притежава наситения ярък цвят на страстта на рубина, нито темпераментните нюанси на рубелита, по-скоро е романтичен и мечтателен, сияещ в своя мек и изтънчен цвят. Всички разновидности на кварца са красиви, но розовият кварц е наистина нещо специално.

  Розовият кварц е бил познат на човека от преди 9000 години. Първобитните хора са изработвали от него различни оръдия на труда, а в последствие и накити и ритуални предмети.

  В Древен Египет  минерала влизал в състава на различни разкрасителни и лечебни помади, помагащи да се запази младостта и свежестта на кожата. В Древен Рим било широко разпространено вярването, че камъкът е подарък на хората от боговете, за да ги научи на любов и съчувствие.

  Според  друго предание розовият кварц е жизненият сок на Земята, благодарение на който се подхранва целия свят в неговото разнообразие – растенията, насекомите,камъните и  животните. Голямо значение на камъка било отдавано в Азия, където бил наричан „камък на сърцето“. За съжаление към настоящият момент повечето от някога богатите залежи на розов кварц са към изчерпване. Въпреки постоянно увеличаващият се добив на технически кварц, камъни с ювелирно качество се откриват все по-рядко.

  rozov-kvarz

   

  Най-големите находища на камъни с отлични ювелирни и декоративни качества са разкрити в Бразилия, САЩ и Африка. Особено място заема мадагаскарският розов кварц, който се използва в ювелирното изкуство за изработката на луксозни украшения. Макар и радко се срещат и камъни с ценения от бижутарите ефект на астеризъм, при който в центъра на обработения кристал се виждат шест или дванадесет лъчева звезда /подобно на рубините и сапфирите/. От тях могат да се изработят масивни обици, пръстени, колиета и гривни.

  Сам по себе си розовият кварц не е скъп камък. Цената на изделията изработени от него, се определя от уникалността им, степентта на трудоемкост и сложността на постигнатия резултат в крайния продукт.

  Приказно красив и с нежно розов цвят, розовият кварц завладява. За него са характерни микроскопични пукнатини, включения и други вътрешни дефекти, а това означава, че всяко парченце от минерала е уникално и прекрасно.

  Розовият кварц може да се комбинира както със сребро, така и с бяло, жълто и розово злато. Най-ценни и с висока стойност са прозрачните камъни, оформяни като кабошони, шлифовани и гравирани, както и тези, съдържащи в себе си турмалинови нишки.

  Нежният цвят и сравнително голямата твърдост превръщат розовия кварц в предпочитан камък при комбинирането му с други полускъпоценни камъни с ярки цветове и нюанси – аметисти, гранати, турмалини и дори сапфири и брилянти.

  Бижута с розов кварц може да видите тук>>

  www.fortuna-jewellery.com

1-10 of 17

Страница:
 1. 1
 2. 2