Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

сватби

 • ТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

  ТАНЗАНИТЪТ - КАМЪК ЗВЕЗДА, СИМВОЛ НА ЛЮБОВ И РАЗКОШ

   „Най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2 000г.“

  Поради уникалния геологичен строеж на територията на съвременна Танзания, съществуват много находища на ювелирни и декоративни камъни. Но едно от най-интересните е находището Мерелани, където през ХХ век е открит един от най-красивите камъни – синьо-виолетовия танзанит. Открит е през 1967г. от португалския златотърсач Мануел де Суза, участник в експедиция за търсене на рубини. Няколко седмици изминали, без да бъдат открити скъпоценни камъни, когато в подножието на Килиманджаро, провинция Аруша, експедицията се увенчала с успех – били открити големи прозрачни виолетово оцветени кристали, които първоначално били приети за сапфири.

  Бижута Фортуна предлагат този вид камъни! За поръчки и въпроси може да видите тук>>

  В последствие било установено, че са твърде крехки за сапфири. Експерти установили, че този нов камък е разновидност на широко разпространения минерал циозит. Циозитът е бил известен още през 1805г. и не е бил използван в ювелирното изкуство.

  Красивият камък танзанит е щял да остане неизвестен, ако екземпляри от него не попадат при вицепрезидента на бижутерска къща „Тифани“ Хенри Плат, който по достойнство оценява неговата красота. Именно бижутерска къща „Тифани“ направили от невзрачния камък истинска звезда!

   

  Танзанитът е камък – звезда. Украшения от танзанит е носила самата Елизабет Тейлър, а във филма „Титаник“ танзанитът изиграва ролята на брилянт.

  Представяме Ви ще известни личности, които носят танзанит:

  През 1968г. на официалното му представяне, са нарекли танзанита „най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2000г.“ Запасите от танзанит са малко и не е далеч времето, когато завинаги ще бъдат изчерпани от земните недра. Това обстоятелство още повече допринася танзанитът да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни в света, неотстъпващ по ценност дори на разкошните брилянти. Съчетавайки в себе си необикновенна комбинация от цветови характеристики с високи гемологически показатели, той се налага все повече като много желан от потребителите /ценителите/. Най-известният фасетиран танзанит е с маса 122,7 ct и се съхранява в Смитсъновия институт /САЩ/. Другото название на танзанита е син циозит...

  Очаквайте продължение на статията ни за танзанита неговите свойства, значение и предназначение...

  За красиви и запомнящи се бижута вижте тук>>

 • Какви скъпоценни камъни да подарим за годишнина от сватбата?

  Какви скъпоценни камъни да подарим за годишнина от сватбата?

  wedding-anniversaryЧаст 1 - 1-ва до 10-та година на съвместен живот…

  Подаряването на бижу за годишнина от сватбата е стара традиция. Скъпоценните камъни, използвани за отбелязването на всеки нов етап от съвместния брачен живот се променят с течение на времето, но чувствата зад подаръка, който ще направим си остават обикновено същите: любов и отдаденост към скъпите за нас хора…

  Не може да твърдим, че скъпоценните камъни, които ще Ви предложим в нашия списък са универсалните за подобен случай, но гарантираме, че ще запазите хубав спомен от тях...

  1ва- Годишнина: Златоzlatna-grivna-bijuta-fortuna
  Традиционно златото е препоръчително като подарък за първата година от сватбата, поради жълтеникавият (слънчев) отблясък и първата Ви съвместна година заедно. Освен златото съществуват и много скъпоценни камъни, които притежават неговият златист цвят – цитрин, жълт топаз, жълт сапфир. Цветът на златото символизира Слънцето и силата на живота, едни от най-старите бижута в света са създадени от този благороден метал. И тъй като всяко ново начало е бляскаво и топло като него, изберете вариант на обеци, колие, пръстен или гривна в злато!

  obezi-granat-bijuta-fortuna2ра - Годишнина: Гранат
  Гранатите още от древността са привличали погледите. От Египетските фараони до царете на Русия, всички са ги обожавали. Петер Карл Фаберже ги използва в някои от известните Bejeweled великденски яйца. Гранатите се намират в различни цветове и не само в червено, така, че може да сме сигурни, че ще направим впечатление, ако ги изберем за подарък. Те даряват притежателя, който ги носи със смелост и работят добре върху късмета му. Зеленият гранат е символ на семейството и е чудесна идея за подарък за годишнина от сватбата. Добиват се по цял свят и могат да се използват за изработка на голямо разнообразие от аксесоари.

  3та- Годишнина: Перлиobezi-perli-bijuta-fortuna
  Перлите са незаменим аксесоар към всеки гардероб и са перфектен подарък за 3-тата годишнина от сватбата. Вярва се, че тези прекрасни талисмани са носители на щастие за жените. Най-ценни са перлите с розов и синкав оттенък. От тях могат да бъдат направени обеци, пръстени, колиета, диадеми, украшения за коса и какво ли още не. Като цяло естествените перли са рядкост, предлагат се основно култивирани. Ако решите да изненадате любимата с подобно бижу бъдете сигурни, че тя ще има много поводи да носи този подарък. И да не забравяме модните икони Коко Шанел и Одри Хепбърн, които са ги обожавали…

  4та - Годишнина: Син топазprusten-sin-topaz
  Топазът притежава естествен син цвят е се намира много рядко в природата, така че много често в бижутерията се използват методи за засилване на цвета му. Неговият спокоен син цвят дава хармония и баланс в брака . Гърците вярвали, че топазът дарява сила, докато през Възраждането европейците го смятали за закрилник и се носел за предпазване от зли сили. Днес някои го носят за насърчаване на просперитета. Ако пък любимият цвят на вашият съпруг/а е нещо различно от синьото, знайте, че той съществува и в други красиви разновидности.

  5та- Годишнина: Сапфирkolie-sapfir
  Сапфирът е сигурен начин да очаровате любимата. Освен в познатия син цвят, този скъпоценен камък се намира и в много други цветове, с изключение на червено. Червената разновидност е рубинът. По скалата на Моос е оценен с твърдост 9, което го прави един от най-здравите скъпоценни камъни и подходящ символ за брак, който да издържи във времето. Вярва се също така, че привлича благословии и е закрилник от посегателства.

  6та - Годишнина: Аметистametist-obezi
  Подарете на своята съпруга аметист за шестата годишнина от сватбата и ще празнувате, сякаш е Свети Валентин цяла година! Като покровител на романтичната любов, неговият лилав цвят, присъщ на кралските особи, ще бъде подходящ избор за Вашата кралица на любовта…

   

  obezi-onyx7ма - Годишнина: Оникс
  Ониксът е скъпоценен камък с висока твърдост по скалата на Моос – 7. Това го прваи достатъчно издръжлив за носене както в ежедневието, така и за по-специални случаи. Носи баланс н а ума и тялото, така и на връзката. Той изгражда баланс между мъжката и женската енергия. При толкова много положителни характеристики, защо да не го поднесем като изненада за 7-та годишнина от сватбата?

  kolie-turmalin8ма - Годишнина: Турмалин
  Турмалинът е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Името му произлиза от сингелезката дума "тура мали”, което означава - "камък, притеглящ пепел."
  Той има свойството да подобрява разбирателството. Зарежда с положителна енергия. Особено подходящ за годишнина от сватбата е розовият турмалин, който се смята, че привлича и засилва любовта.

  lapis-lazuli-kolie9та - Годишнина: Лапис лазули
  Лапис Лазули е един от най-търсените камъни в историята на човечеството. Името му идва от латински – (lapis е камък) и персийски (lazhuward - синьо). В древна Персия и Америка преди Колумб Лапис Лазули бил символ на нощното звездно небе. Неговият тъмносин цвят остава символ на царственост и чест, и какво по-хубаво от това да подарим нещо тъй-величествено и рядко на любимия за нас човек..

  img_072210та - Годишнина: Диамант
  Като най-твърд минерал на Земята, диамантът е достатъчен сам по себе си за една достойна годишнина като десетата например! Рядък като истинската любов! Образува се при висока температура и налягане, както неизбежната част от нашето ежедневие – радостите и предизвикателствата на съвместния живот.
  И тя образува при висока температура и налягане , което е част от неизбежните радостите и предизвикателствата на семейния живот. Перфектен избор за запомнящ се подарък!

  Ако търсите още идеи за подарък, погледнете тук>>

 • Какви бижута да изберем за сватбата?

  Какви бижута да изберем за сватбата?

  WeddingНастъпи най-красивият сезон и този, в който започва да се организира  едно от най-специалните събития  в живота на една двойка – сватбата.

  Бижутата на булката са неделима част от тоалета и имат за цел да отразят официалността на събитието. Ако сватбата Ви ще се състои в по-неофициален стил, за нея подхождат семплите бижута.  Пищната и голяма сватба предполага по-претенциозни накити.

  За да изберем най-точните аксесоари, трябва да се съобразим със стила на бъдещата булка. Ако роклята е по-разголена и има отворено деколте, може да съчетаем колие с обеци, ако пък тя е затворена, то варианта е да акцентираме върху красиви обеци и/или гривна. Разбира се колкото повече детайли има роклята, толкова и бижутата трябва да бъдат по-изчистени. Респективно семплата рокля дава възможност за по-обемисти, акцентиращи скъпоценности.

  Дължини на колието

  kolie_2 kolie_7 kolie_6 kolie_1

  Колието може да бъде в различни дължини, всяка от които си има свое име. Различаваме choker (колие по врата – идва от яката на свещеник), collar (по-отпуснат модел, но близък до врата – идва от рицарска яка), princess (тип принцеса), matinee (матине) и opera (опера).

  Choker

  Това е огърлица, която е точно около врата и е всъщност най-класическата дължина, която работи много добре с високо деколте. Ако се покаже твърде много плът тя губи ефекта си.

  The Collar

  Прави се на две три линии и е леко отпусната около врата, но все пак доста близко до него. Този викториански стил пасва чудесно на дълбоко деколте или на рокля без презрамки.

  Princess

  Перфектно за рокля без презрамки. Тази дължина пада под вдлъбнатината на шията и е много подходяща за медальон. По принцип изглежда добре на почти всички деколтета освен на много високото.

  Matinee

  По-дълго от Princess, но по късо от Opera. Този стил достига до върха на бюста и е подходящо за всички видове дълбоки деколтета. Все пак не бива да се докосва до върха на дрехата, защото двете там ще се бият за вниманието на всички гости.

  Opera

  Този дълъг стил пада под бюста и всъщност не се препоръчва за никакви булченски рокли и събития като цяло.

  svatbeni_obeci Как да съчетаем колието с най-подходящите обеци?

  Ако деколтето на роклята Ви е голямо и внушително, наблегнете на малките и изчистени модели обеци. Чудесно биха стояли перли, варианти на скъпоценни камъни (брилянт, акавамарин, сапфир, топаз, аметист) с форма на бутонче.

  Помнете добре следното при избора:

  • Обеци с форма на бутонче подчертават кръгло лице.
  • Висящи обици разширяват тясно лице.
  • Квадратните обици добавят интерес към издължено лице.
  • Ако носите диадема, може би няма да искате да поставите обици.
  • Ако не носите колие можете да сложите по-големи обици. Всичко е въпрос на баланс!

  svatbena diadema Носене на диадема

  Диадемата придава стил и изисканост на сватбения тоалет и ни кара да се почувстваме като истинска принцеса. Ако се спрем на варианта с подобно украшение в косата ни, трябва да изключим повечето други сватбени аксесоари, за да не стане тоалета ни прекалено натруфен. Идеално бихме могли да я съчетаем със семпли обеци, а в случай, че диадемата е достатъчно забележима сама по себе си, не пречи и да ги изключим. Така акцента ще бъде върху нея.

  svatbena_grivna Гривните

  Носенето на гривни е свързано с тоалети, които са без ръкави, къси такива или 3/4 ръкави. Обикновено залагаме на изчистени модели, нежни и елегантни, които стоят по-скоро като завършек на роклята, отколкото като акцент. Да не забравяме за старинните и наследствени ценности, с които прекрасно може да подчертаем булчинската рокля, и разбира се да продължим традицията на рода.

  Типове бижута,
  които най-често се избират за сватба

  perla_1 prusten_3 perla_2 prusten_4

  Булките са носели перли от векове като символ на непорочност и съвършенство. В древния Рим перлите са били основния символ на богатство и социално благополучие, докато при древните гърци перлите се асоциират с любовта, брака и ненадминатата красота. Гърците още са смятали, че перлата може да подобри съпружеската хармония. Интересен камък е аквамарина, който от древни времена се е разменял между младоженците, защото са вярвали, че ще имат дълъг и щастлив семеен живот.

  Днес модерните булки предпочитат различни видове кристали, брилянти, различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, варианти на сребърни бижута. Разбира се всичко това наистина зависи от бюджета.

  Важното е да сте сигурни, че бижуто не претрупва роклята и си пасва цветово с нея. Например бяла сватбена рокля изглежда най-добре с бели перли и сребро. Рокля с цвят на слонова кост стои перфектно с перли в този цвят и вариации на злато.

  Във всеки случай може да се посъветвате и с нас! Нашите специалисти ще Ви консултират за най-подходящото за Вас бижу, ще може да го премерите на място и прецените дали то е правилното.

  Заповядайте в магазини „Фротуна“!

  изп. материали от svatba.bg

3 обекта