Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

сребро

 • Невероятни факти за бижутата

  Невероятни факти за бижутата

  Всички обичаме бижута. Историята им е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити.

  Какво още може да научим за тях, ще Ви споделим в редовете по-долу:

  1. Най-старото намерено бижу ? 100,000 годишни мъниста, изработени от черупка на мида.
  2. 24 каратово злато е 99.9% чисто, но бижутерите използват основно 14 и 18- каратово, тъй като то е по-твърдо и устойчиво за обработка.
  3. Венецианските майстори на стъкло на остров Мурано (Венеция) произвеждат кристално стъкло, емайлирано стъкло, стъкло с златни нишки, от което майсторят невероятни бижута. Венецианските стъклени огърлици са били търсени още през 1200-те години и все още се правят и днес.
  4. Годежните пръстени датират от 1477 г., когато за първи път се популяризират от брака на Максимилиан I-ви с Мери Бургундска.
  5. През 2 в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали сред обществото и железен, носен, докато изпълнявали домакинските си задължения.
  6. Нефритът понякога е наричан "камъкът на рая".
  7. Съществува легенда, че Клеопатра разтваря скъпа перла в супа, след което я изпива, за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.
  8. Най-популярната форма на сапфир е синьо, но съществувати сапфири в други цветове.
  9. Диамантът е най-твърдото естествено природно вещество. Той е също така най-добър проводник на топлина и има най-високата точка на топене. Освен това притежава и най-голям показател на пречупване на светлината от всички други минерали.
  10. Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута.
  11. В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус. В древен Рим, само знатните хора са можели да носят пръстен например.
  12. В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус.
  13. Кроманьонците носели бижута като огърлици, гривни от кости, зъби и други животински останки.
  14. В Асирия, мъжете и жените носели огромни количества бижута, включващи амулети, гривни за краката и масивни огърлици.
  15. Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години
  16. Почти по същото време в Китай започнала изработката на бижута и там, но не станала широко разпространена, докато будизмът не започнал да печели популярност преди около 2000 години.
  17. Китайците предпочитали среброто пред златото като материал за изработка на бижута и то в комбинация с нефрит (жадеит). Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го с сила и красота.
  18. Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им. В символичния език на бижутерите, сапфир, инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие.
  19. Смарагда и аквамарина са различни цветове на един и същ камък – берил.
  20. Първите синтетични диаманти се появяват през 1950 година.
  21. Чарлз Луис Тифани измисля съвременния годежен пръстен с диамант, поставен в обков. Още през 1896 година годежните пръстени на Tiffany&Co се продавали на цена от 40 долара.
  22. Картие въвеждат високо ценената днес платина като материал за изработка на бижута, за първи път пре 1896 година. През 1915 година той купува магазина си на 5то Авеню, изтъргувайки земята за две перлени огърлици.
  23. Ричард Бъртън предлага брак на Елизабет Тейлър с 69,42-каратов крушовиден диамант.
  24. Най-скъпото бижу, изработвано за филм, е 134-каратова диамантена огърлица, носена от Никол Кидман в Мулен Руж. Направена от Стефано Кантури с 1 308 диаманта, тя струва 1 милион долара.

  Красиви бижута може да разгледате тук>>

 • Розов кварц - камък на сърцето!

  rozov-kvarzРозов кварц - камък на сърцето!

  Розовият кварц е  безкомпромисно розов, макар и не винаги ярък и рядко напълно прозрачен. Този полускъпоценен камък не притежава наситения ярък цвят на страстта на рубина, нито темпераментните нюанси на рубелита, по-скоро е романтичен и мечтателен, сияещ в своя мек и изтънчен цвят. Всички разновидности на кварца са красиви, но розовият кварц е наистина нещо специално.

  Розовият кварц е бил познат на човека от преди 9000 години. Първобитните хора са изработвали от него различни оръдия на труда, а в последствие и накити и ритуални предмети.

  В Древен Египет  минерала влизал в състава на различни разкрасителни и лечебни помади, помагащи да се запази младостта и свежестта на кожата. В Древен Рим било широко разпространено вярването, че камъкът е подарък на хората от боговете, за да ги научи на любов и съчувствие.

  Според  друго предание розовият кварц е жизненият сок на Земята, благодарение на който се подхранва целия свят в неговото разнообразие – растенията, насекомите,камъните и  животните. Голямо значение на камъка било отдавано в Азия, където бил наричан „камък на сърцето“. За съжаление към настоящият момент повечето от някога богатите залежи на розов кварц са към изчерпване. Въпреки постоянно увеличаващият се добив на технически кварц, камъни с ювелирно качество се откриват все по-рядко.

  rozov-kvarz

   

  Най-големите находища на камъни с отлични ювелирни и декоративни качества са разкрити в Бразилия, САЩ и Африка. Особено място заема мадагаскарският розов кварц, който се използва в ювелирното изкуство за изработката на луксозни украшения. Макар и радко се срещат и камъни с ценения от бижутарите ефект на астеризъм, при който в центъра на обработения кристал се виждат шест или дванадесет лъчева звезда /подобно на рубините и сапфирите/. От тях могат да се изработят масивни обици, пръстени, колиета и гривни.

  Сам по себе си розовият кварц не е скъп камък. Цената на изделията изработени от него, се определя от уникалността им, степентта на трудоемкост и сложността на постигнатия резултат в крайния продукт.

  Приказно красив и с нежно розов цвят, розовият кварц завладява. За него са характерни микроскопични пукнатини, включения и други вътрешни дефекти, а това означава, че всяко парченце от минерала е уникално и прекрасно.

  Розовият кварц може да се комбинира както със сребро, така и с бяло, жълто и розово злато. Най-ценни и с висока стойност са прозрачните камъни, оформяни като кабошони, шлифовани и гравирани, както и тези, съдържащи в себе си турмалинови нишки.

  Нежният цвят и сравнително голямата твърдост превръщат розовия кварц в предпочитан камък при комбинирането му с други полускъпоценни камъни с ярки цветове и нюанси – аметисти, гранати, турмалини и дори сапфири и брилянти.

  Бижута с розов кварц може да видите тук>>

  www.fortuna-jewellery.com

 • Статуетките на Фаберже (Fabergé)

  Статуетките на Фаберже (Fabergé)

  Ювелирна къща Фаберже (Fabergé) е известна и и с изработването на изделия на приложно - декоративното изкуство, а именно статуетки. Във фирмата винаги са се предлагали разнообразни изделия, способни да удовлетворят търсенията и на най- взискателния и изтънчен вкус. Клиентите на фирмата можели да разчитат, че всичко предложено от тях е изработено  "с такава прецизност и изящество, с първокласни материали и любов, както и великденските яйца, предназначени за императорското семейството". В периода 1890 - 1900 г.

  Фаберже замислил и започнал да осъществява проектите си по изработването на серия миниатюрни фигурки на животни от полускъпоценни камъни, злато и сребро,  придавайки голямо значение на техническото изпълнение и естетическото им съвършенство. Изборът върху изработването на миниатюри рязко се откроявал от монументалния вкус, характерен за това време и до голяма степен бил повлиян от възраждащият се интерес към японското изкуство и работата на старите руски майстори.

  Майсторите от Ювелирна къща "Фаберже" залагали в работата си  на различни полускъпоценни камъни и кристали, пренебрегнати до този момент в ювелирното изкуство. Фигурки от цели камъни, склупторирани и гравирани в детайли, се превърнали в популярни украшения за бита в средите на руската и европейската аристокрация.

  Едни от основните поръчители на миниатюри, изработени от "Фаберже" били представителите на Английското кралско семейство и аристокрация. Големият интерес и многобройните поръчки наложили откриването на филиал на "Фаберже" в Лондон през 1903г. В този период били изработени едни от най - скъпите миниатюри: сива нефритена сова със златни крачета и очи от брилянти по поръчка на мистър Гордън Бенетон (65,15 лири стерлинги). Фигурка на кобилата Персимона - победител в Кралското дерби през 1911 година по поръчка на кралица Александра. За нейната колекция са изработвани още цяла серия фигурки на домашните й любимци. След смъртта на крал Едуард VII в работилницата на "Фаберже" изработват възпоменателна фигурка на любимото му куче ( йоркширски териер) Цезар. На нашийника на каменното кученце били изписани думите "Принадлежа на краля".

  Малки маймунки, тюлени, мишлета, носорози, кученца, птици - своеобразната, красива и реалистична "фауна" на "Fabergé" била необятна и за всяка една фигурка се подбирали камъни, най-точно съответстващи на естествената им украска. За  прасенцето - розов кварц, за тюлена - обсидиан, за златните рибки - оранжев сердолик.

  "Фаберже " се превърнали в своеобразни иноватори и по отношение на непопулярни и трудни за работа камъни. Така например планинския кристал и различните кварцове намирали изключително голямо и разнообразно приложение. В някои случаи били използвали самостоятелно и от тях се изработвали напълно прозрачни фигурки, а в други при оформянето им, композициите били допълвани от скъпоценни камъни, злато, сребро и/или платина. Друга серия била насочена към изработването на каменни статуетки на хора, облечени в традиционните носии на народите на Русия или принадлежащи към различни социални прослойки с характерните им професии - войник, чистач, певица, музикант.

  Семпли или ярки, скъпоценни и пищни, независимо от предназначението им изделията на "Фаберже" не могат да оставят безразличен никой със своята красота, отразяваща невероятния талант и изкусното майсторство на ювелирите.

  Още интересни факти може да научите тук>>

 • Бижута Фортуна - специални отстъпки!

  special-offers-fortunaБижута Фортуна - специални отстъпки!

  По случай 25 години от създаването си Бижута Фортуна дава специални отстъпки!

  Наближават най-празничните дни в годината - Коледните и Новогодишни празници! Това е момента, когато се събираме с най-близките и любими хора, за да отбележим Рождество Христово. И както всяка година тези моменти са предшествани от трескаво търсене на подаръци. Ние от бижутерски магазини Фортуна, ще помогнем в избора на запомнящи се и различни подаръци. Приготвили сме Ви уникални пръстени, обеци, гривни, колиета, аксесоари от злато, платина, сребро. Съчетаваме ги с прекрасни скъпоценни и полускъпоценни камъни като диаманти, топази, рубини, изумруди, перли, кварц, корал. Изобилието при нас е голямо! А за най-взискателните изработваме по Ваш модел.

  Открийте специаленните подаръци при нас! Бъдете различни с Бижута Фортуна!

  Пожелаваме Ви прекрасни, топли и уютни празници!

  Вижте предложенията тук: >>fortuna-jewellery.com/special-offers

   

4 обекта