Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

тектити

 • Молдавит - полускъпоценен камък с необичайна красота

  Молдавит - полускъпоценен камък с необичайна красота

  Каква е историята на малко познатия полускъпоценен камък Молдавит?

  Предполага се, че преди около 15 милиона години в сравнително ограничен район от земната повърхност се е разбил голям метеорит. Разтопени и впоследствие застинали частици от него се разпространили на ограничена територия на съвременна Чехия /Южна Чехия/ - по поречието на р. Вълтава. На немски език името на реката е Молдао, откъдето идва и названието на този странен, рядък и красив“ небесен“ полускъпоценен камък - Молдавит.

  Прозрачен и оцветен в различни нюанси на зеленото – от резедаво до наситено /бутилково/ зелено, зелено – кафяво и дори почти черно, молдавитът е единственият представител от тектитите, който се цени в ювелирното изкуство. От молдавит се израбутват и малки художествени пластики, които имат многобройни почитатели сред колекционерите и любителите на нетрадиционното изкуство.

  Молдавитът набира особено голяма популярност през 60-те години на XX век, когато по повод 10 годишнината от коронацията на английската кралица Елизабет II, от името на швейцарското правителство й е направен подарък – тиара, изработена от злато, брилянти и черни перли, в чийто център е вграден необработен молдавит.

  Поради ограничените си находища и сравнително малките размери на камъните молдавитът все още е полускъпоценен камък, за който знаят малцина, а достойнствата му по отношение на бижутерските му качества тепърва ще се разкриват напълно.

  Полуcĸъпoцeнният ĸaмъĸ Moлдaвит ce cвъpзвa и cъc Cвeтия Гpaaл. Казват, че той е пaднaл oт нeбeтo зa изцeлeниe нa Зeмятa. Лeгeндa paзĸaзвa, чe нacoчвa пoлзвaщия гo ĸъм caмocтoятeлнo oтĸpивaнe и личнo пpocвeтлeниe.

1 обекта