Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

халцедон

 • Слънчевият карнеол

  Слънчевеия карнеолСлънчевият карнеол

  Слънчевият карнеол, макар да не се отнася към групата на скъпоценните камъни, карнеолът е един от най-използваните декоративни и ювелирни камъни от древността до наши дни. Цветовите нюанси и оттенъци на червеното и кафявото, редуването на по-тъмни и светли участъци, плавно преливащите се слоеве и матов блясък, са го превърнали в предпочитан материал в различни сфери на изкуството.

  Карнеолът е една от многобройните разновидности на халцедона и се отнася към групата на непрозрачните дребнозърнести кварцове. Най-качествените и красиви карнеоли се добиват в Индия, Монголия, Бразилия, Уругвай и Мадагаскар.

  Заради характерните ярки и топли тонове, карнеолът е бил считан за камък на слънцето.

  Слънчевия карнеол

  Познаването и използването на слънчевият карнеол от зората на човешката цивилизация се споменава в древни свещенни текстове на различни култури като индийската Аюрведа и древноегипетската Книга на мъртвите. Карнеолът бил използван в Древна Гърция, в Рим и в Близкия Изток като от него древните майстори изработвали амулети и талисмани, различни съдове, украшения, печати и декоративни предмети. Египтяните са оставяли карнеоли като дар в храмовете на богинята на майчинството и плодородието – Изида; фигурки на скарабеи, изработени от камъка, съпътствали покоиниците при техния път в отвъдното. В елинистичните традиции камъкът се отъждествявал с богът на любовта Ерос.

  Слънчевият карнеол

  В Турция и Персия през XVII – XVIII век в мода се превърнало изработването на пръстени – печати, гравирани с името на съответния владетел. Такива пръстени били считани за лични талисмани. Пръстени-талисмани, изработени от слънчевия карнеол, притежавали различни известни личности като Байрон, Пушкин и Есенин. За Пушкин се знае, че получил своя  като подарък от графиня Воронцова – негова страст във времето на пребиваването му  в Одеса. Това бил подарък за сбогуване при отпътуването на поета. Предполага се, че пръстенът имал свой двойник, който останал у графинята.

  Слънчевият карнеол

  В предсмъртния си час раненият поет го завещава на своя най-близък приятел В.А. Жуковски. Така пръстенът – печат дълго се съхранявал в семейството му като своеобразна реликва. По-късно пръстенът е предаден на Тургенев. Зародила се своеобразна традиция за унаследяването му.

  Слънчевият карнеол

  Тургенев имал идеята след смъртта му пръстенат да бъде наследен от граф Лев Николаевич Толстой, а той от своя страна да избере достоен приемник и последовател на пушкиновите традиции сред младите писатели. От 1917г. следите на пушкиновия пръстен се губят окончателно.

  Слънчевият карнеол

  Като част от голямото семейство на ахатите,карнеолът продължава да привлича естети и ценители. Неповторимата му красота и чувството за топлина, което излъчва отдавна са го превърнали в предпочитан ювелирен камък, подходащ за ежедневни украшения с по-романтично или авангардно звучене.

  Бижута с карнеол може да закупите от магазини Фортуна - гр. София и Пловдив.

   

 • Староруският стил на Фаберже

  Староруският стил на Фаберже

  Проектирането и изработването на различни по своето предназначение ярки, изящни, съвършени и разкошни шедьоври превърнали Карл Фаберже - придворния ювелир на Романови - в личност, чието име завинаги ще остане вписано в историята на приложното изкуство.  Съвременниците определяли Фаберже  като "Челини на XIX век".

  От  гледна точка на съвременния човек, произведенията на Фаберже, се ценят не само като ювелирни произведения на изкуството, а преди всичко като съкровища на световната култура.

  Въпреки широко разпространената представа за недостижим  разкош и безумно висока стойност на изделията, носещи щемпел "Фаберже", във визитна картичка на фирмата се превърнало умението най-пълно и в дълбочина да се използват достойнствата и красотата на всички използвани материали - одухотворяването и вдъхването на живот на студения метал и мъртвия камък.

   

  Някога определяли Ювелирна къща "Фаберже" като "гъба на културата", защото в изделията, излизащи от нейните работилници, умело били съчетавани мотиви и елементи от различни художествени стилове и направления - пищният ампир и нежната готика, плавният арт нуво и екзотичният Изток и разбира се - самобитният традиционен руски стил.

  Така нареченият "староруски стил " се възражда и набира голяма популярност в края на XIX и началото на XX век. Диадемите и тиарите, изработени от злато или платина и инкрустирани с брилянти, миниатюрни чашки, изработени от сребро и украсени със скъпоценни и полускъпоценни камъни удивляват със своето съвършенство и майсторска изработка. Ярките висулки и медальони, в които често били комбинирани изумруди, сини сапфири и рубини, създават цветно и празнично настроение.

  Изработването на различни църковни регалии било широко застъпено в работата на "Фаберже". За църквите и манастирите на Русия се създавали изящно гравирани златни обкови за икони и кръстове, пищно инкрустирани с перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни подвързии за православни евангелия. Решени в староруски стил, те напълно се доближават до работата на майсторите от XII - XV век.

  Изобщо традиционната за старите майстори работа с металите и тяхната украса характеризира облика на изделията на "Фаберже" в староруски стил: сребърни съдове и прибори за бита, инкрустирани с кварц, аметист и халцедон, украсени с изваяни цветя и митични образи или плътно покрити с ярък разноцветен емайл, поразяват погледа с изкусната стилистика.

  Изделията на "Фаберже", по всеобщо мнение, нямали равни в цяла Европа. По - късно европейските производители се опитвали не веднъж да произвеждат изделия, подобни на неговите, но дори такива утвърдени фирми като "Бушерон" (Boucheron) и " Картие" (Cartier) за дълго време  " оставали в сянката на "Фаберже ".

  Още за интересни факти за бижутата вижте тук>>

   

2 обекта