Това е демонстрационен магазин. Всички поръчки направени през този магазин няма да бъдат разгледани или изпълнени.
За запитвания и поръчки тел: +359889 006 068, +359889 006 067 или на място в магазините ни.

ДОБРЕ ДОШЛИ

News

 • Стивън Уебстър - нетипичният ювелир

  Стивън Уебстър - нетипичният ювелир

  Стивън Уебстър- ярки, страстни, провокативни и завладяващи украшения

  Стивън Уебстър (Stephen Webster) не може да бъде определен като типичен ювелир и това не се дължи нито на високо оценяваните му украшения, нито на естеството на използваните камъни и материали. Изделията му са израз на хармоничната спойка между традиционното ювелирно майсторство и страстта към съвременната музика, мода и изкуство. Ярки и страстни, провокативни и завладяващи, те са предпочитан аксесоар от представителите на съвременната световна бохема.

  Стивън Уебстър

  Ентусиазмът и творческото вдъхновение на харизматичния британец му осигуряват многочислени премии и награди : „Ювелир на годината“ (2004 и 2005г.), „Ювелирен дизайнер на годината“ (1997г., 1998г. и 2006г.), „Британска ювелирна марка на годината“ (2008г.). След този внушителен списък трудно може да се предположи, че срещата на Уебстър с ювелирното изкуство е плод на случайност – вместо в класа за моден дизайн, попада в този за дизайн на ювелирни изделия и мигновенно се влюбва в работата.

  Стивън Уебстър

  Стивън Уебстър започва кариерата си през 1982г. като ювелирен дизайнер на De Beers. „Това бе работата, в която успях да изградя своята увереност като майстор и дизайнер“, споделя той по-късно. Само след шест години добива смелостта да започне собствен бизнес в Лондон, насочен към изработването на екстравагантни украшения в стил глем рок за младата, дръзка и решителна част от обществото.

  Стивън Уебстър

  Още в началото на творческия си път Уебстър се придържа към собственото си светоусещане и стил без да робува на комерсиални концепции, като издига на пиадестал единствено ръчната изработка и индивидуалния подход при създаването на всяко едно изделие. Не закъсняват и влиятелните клиенти, колекцинери и знаменитости.

  Стивън Уебстър

  „За мен скъпоценностите са средство да се почувстваш удовлетворен от живота. Аз се отнасям към бижутата с голяма сериозност, тъй като влагам огромен труд в тях, но ние хората стареем и с годините променяме възгледите си. Въпросът не е в това каква философия изповядваме, а дали определена вещ ни импонира или не.“

  Стивън Уебстър

  Един от ревностните клиенти на британския бранд, популяризирал ексклузивните му бижута е Мадона. Именно на Стивън Уебстър тя поверява изработването на брачните халки за сватбата си с Гай Ричи.

  Стивън Уебстър

   

  Уебстър е  ювелирният дизайнер популяризирал редкият и тайнствен султанит с колекцията си от бижута, изработена за  ювелирното изложе в Базел (Baselworld) през 2012г.

  Източник снимки -Stephen Webster

 • Диамантът - безспорният фаворит - част II

  Диамантът - безспорният фаворит - част II

  Диамантът - безспорният фаворит - продължение.

  Диамантът- безспорният фаворитНяма да е преувеличено, ако се каже, че диамантите са най-популярните скъпоценни камъни. До голяма степен те са предпочитан подарък от дамите , но истински сериозните им ценители, колекционери и купувачи все пак са мъже. Предметът на колекционерската им страст налага упорство, информираност и не просто много, а изключително много средства. Само няколко големи компании в света предлагат диаманти с действително колекционерски качества. Много от тях са били част от семейни богатства и частни колекции и са отлична дългосрочна инвестиция.

  В зависимост от примесите, съдържащи се в минерала, цвета на диамантите може да варира от напълно прозрачен през жълт до кафяв, както и розов, червен, син, зелен и черен. За ценни се считат напълно прозрачните, безцветни и „чисти като вода“ камъни, но те се срещат изключително рядко. Уникално красиви са цветните диаманти, а камъните с наситен син, розов, зелен и червен цвят са истински съкровища. Те безспорно са фаворити сред естетите, колекционерите и ювелирите, а цената им за карат може да достигне баснословни суми.

  червен диамантЧервеният диамант е най-скъпият представител на тази група скъпоценни камъни и едновременно с това изобщо най-скъпият скъпоценен камък. За цялата история на човечеството от него са открити едва няколко екземпляра като  повечето от тях са с  маса по-малка от 0,50 карата.

  Гемолозите определят цвета му като пурпурно червен. В целия свят има едно-единствено находище, в което са откривани уникалните камъни и то е в Австралия. Като правило камъните с маса по-голяма от 0,10 карата се предлагат на специално организирани аукциони, където цената за един карат може да надхвърли един милион щатски долара. Така например уникаленият 2,26 каратов червен диамант, инкрустиран в пръстен от времето на Царска Русия, към настоящият момент е оценяван на 2 690 000 швейцарски франка и е притежание на английския ювелир Лорънс Граф.

  брилянтът -синя лунаПрез 2014г. в ЮАР е открит син диамант, наречен по-късно „Синя луна“. След обработка масата му е 29,6 карата. Това е брилянт с безупречна чистота и най-дълбокият възможен за тези камъни цвят. Закупен е от хонконгски милиардер за сумата от 48,63 милиона щатски долара.

  брилянт розова звезда

   

  През април 2017г. на аукцион на Sotheby’s истински рекорд  за най-скъп цветен брилянт бележи „Розова звезда“ /59,6 карата/ - 71,2 милиона щатски долара.

  Природната красотата на диамантите  е неоспорима, но истинските  ювелирни качества могат да се разкрият в цялата им пълнота единствено след тяхната обработка. Фасетираният диамант се нарича брилянт /от френското brilliant – блестящ/. Количеството на стените на „ идеалния брилянт“ се е увеличавало с течение на времето. През XVI – XVII век в Европа се развили шлифовките „роза“, „двойна роза“, „холандска роза“. Брилянтите „Мазарини“ възникнали  век по-късно и се характеризирали с 34 фасети /стени /. От момента на откриването на прецизна обработка на диамантите / 1910 г./ до днес, оформянето им е претърпяло множество промени в съответствие с разбиранията за оптичните свойства и развитието на техниката и технологията на обработка.

  диамант

  През 1919г. белгийският учен Марсел Толковски успял да изчисли идеалните пропорции на брилянтения шлайф, при които светлината, проникваща в камъка през короната най-цялостно се отразява от стените по закона на пълното вътрешно отражение и излиза обратно, създавайки илюзията за своеобразен и неповторим „танц на светлината“. Този шлайф  позволява обработката на камъни от всякъкви размери – от най-дребните до най-големите. Днес  с  термина „брилянт“се означават  тези ювелирни диаманти, които след обработката си получават 57 фасети / 24, разположени в зоната на павилиона и 33 – в короната/. Класическият брилянт никога не е излизал от мода. Той е илюстрация на безценните качества на камъка  и вечния порив на човека към красивото.

  Съвременната унифицирана оценка за качеството на диамантите е известна като „Четирите С-та“. Въведена е през 1953г. от тогавашния  директор на Американския гемологичен институт. Тя се осъществява посредством показателите: цвят (color), чистота (clarity), маса (carat) и качество на шлифовката (cut). Това са критериите, определящи цената на брилянтите – колкото по-добри са характеристиките и колкото по-рядко срещани в природата са камъните, толкова по-висока е тяхната цена и може да достигне колосални суми.

  диамант индия

   

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

 • Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

  Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

  Хари Уинстън – наричат го „бижутерят на звездите“ или „краля на диамантите“!

  Името може да Ви е познато или не, но със сигурност са забелязвали неговите бижута, носени от едни от най-големи холивудски звезди на червения килим.

  Наричат го „краля на диамантите“ неслучайно. Историята му с ювелирното изкуство започва, когато родителите му емигрират в САЩ от Украйна и стартират малък семеен бизнес с бижута. Легендата разказва, че едва 12-годишен Хари разпознава изумруд от 2 карата в заложна къща и го купува за 25 цента, а в последствие го продава за 800. Историята прилича много на популярния разказ за забогатяването на Рокфелер, но дали това е истина или само легенда, е трудно да се каже.

  Знае се, че 1/3 от най-известните скъпоценни камъни са негово притежание. Най-ценният диамант в колекцията на Уинстън е диамантът Хоуп (Надежда), който той купува през 1949г.  при разпродажбата на имуществото на Евалин Маклийн.

  Днес, с тегло 45,52 карата, Hope диаманта е рядко чудо на природата - не е бял, а магически син. Съществуват противоречиви истории за произхода му, но най-вероятно е бил изсечен от мините Golkonda в Южна Индия. В наши дни вече изчезнали, това място е било източникът на няколко изключителни скъпоценни камъни, включително и Koh-i-Noor, част от бижутата на Британската корона.

  Легендата казва, че камъкът е станал известен на Запад само след като бил откраднат от храм, където бил защитен от проклятие. През вековете неговите собственици се радват на промени в богатството си – а съвременната наука предлага алтернативно обяснение защо този великолепен скъпоценен камък е добил репутация за лош късмет.

  Той демонстрира необичайна луминесценция, поради малките примеси - в този случай атоми на бор, които придават на така наречените "фантастични" диаманти техните много търсени цветове. Резултатът е, че за известно време светва ярко, невероятно червено, след като всички източници на видима светлина са били изгасени.

  Диамант по кралска мярка

  Прочутия френски търговец на скъпоценни камъни и авантюрист Жан-Баптист Таверние, придобива камъка в средата на 17-ти век. Тогава неговата сърцевидна форма, наклонява везните и показва повече от 112 карата. За такъв камък единственият възможен купувач би бил – Крал Луи XIV. Камъкът е преформиран на 67.5 карата и преименуван на „Френско синьо“, окачен на панделка, с която да бъде носен по време на специални церемонии.

  Луи XV оставя диаманта за преструктуриране, като въвежда огромна и сложна висулка, известна като „Орден на Златното руно“. По време на френската революция, диаманта е откраднат и изчезва за почти 40 години.

  След години е показан в Англия,  в колекция на Крал Джордж IV, след неговата смърт е закупен от Лорд Philip Hope през 1830, когато придобива и досегашното си име.

  Американската социалистка Евалин Маклийн закупува Диаманта Хоуп през 1911г., привлечена от неговата история.  Както казва още тя: “Обичам да си мисля, че той ми носи късмет…“

  Евалийн МакЛейн (в ляво) с диаманта Хоуп

  Когато впечатляващата колекция от бижута на МакЛейн била пусната за продажба след нейното (мирно) погиване през 1947 г., диамантът Хоуп става собственост на Хари Уинстън.

  По-късно Хари Уинстън решава да даде безценното бижу на института "Смитсониън" във Вашингтон. Диамантът „Надежда“ остава там и до днес, отдавайки магията си над седем милиона посетители годишно.

 • Диамантът - безспорният фаворит - част I

  Диамантът - безспорният фаворитДиамантът - безспорният фаворит - част I

  Диамантът е най-популярният скъпоценен камък. За него има изключително богата и разнообразна информация и все пак ........

  Хората нямат еднозначно отношение към диамантите – за едни те символизират идеала за чистота, красота и непреходност, за други – властта, победата и богатството, за трети са израз на откровена комерсиалност и показност. Независимо от всичко, диамантите заемат първото място сред скъпоценните камъни, съчетавайки в себе си изключителна твърдост, висока степен на светлопречупване, силна дисперсия и ярък блясък. За цялата си история тези скъпоценни камъни никога не са се обезценявали и никога не са губили позицията си на лидер в ювелирния свят. Гърците наричали диаманта „адамас“ или „адамантос“ / непобедим, несломим/, римляните – „диамант“, арабите – „алмаз“. Историята на диамантите се пише още от древността и започнала преди около пет хилядолетия, все още не е завършена.

  диамант

  Може би  диамантите са най-старият минерал в цялата заобикаляща ни среда и възрастта им е съизмерима с тази на планетата. Все още няма единно научно обяснение за техния произход и възраст. Диамантът е минералът, отличаващ се с най-простият химичен състав – кристална модификация на чистия въглерод. Различните теории и хипотези дават възможност да се каже, че се е формирал в земните недра/ на дълбочина 80-100 км / под влиянието на голямо налягане и изключително високи температури. Според гемолозите най-старите диамантени залежи са се образували преди 2,5 милиарда години, а най-новите – преди около 50 милиона години. В този смисъл може да се каже, че собствениците на украшения с брилянти притежават уникални късчета от геоложката история на земята. Притежаващ изключителна твърдост, диамантът отдавна се е превърнал в еталон и мярка за сравнение по отношение на всички останали минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

  диамант

  В 1888г. се поставя началото на интензивното разработване на диамантени залежи в Южна Африка, където са открити и едни от най-големите диаманти в съвременната история /Кулинан, наричан още Звездата на Африка; Златен юбилей, който дълго време е бил познат като Безименният кафяв и др./. Към настоящият момент диаманти се добиват в 25 страни на всички континенти, с изключение на Европа и Антарктида, макар все още широко разпространено да е мнението, че основния дял, предлаган на световния пазар да произхожда от ЮАР. Най-големите промишлени находища се разработват в Австралия, Ангола, Ботсвана, Намибия, Русия и Конго. В днешно време годишния световен  добив на скъпоценния камък е около 130 милиона карата и само една четвърт от него се пада на камъните с ювелирни качества. При тяхната обработка се губят още 40-60 % от общата маса. Всичко това е огромен труд, положен за формирането например на 0,5 каратов шлифован брилянт, който може да се види на витрините на бижутерските магазини.

  Очаквайте продължение по темата...

  Можете да разгледате бижута с диаманти тук

 • Невероятни факти за бижутата

  Невероятни факти за бижутата

  Всички обичаме бижута. Историята им е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити.

  Какво още може да научим за тях, ще Ви споделим в редовете по-долу:

  1. Най-старото намерено бижу ? 100,000 годишни мъниста, изработени от черупка на мида.
  2. 24 каратово злато е 99.9% чисто, но бижутерите използват основно 14 и 18- каратово, тъй като то е по-твърдо и устойчиво за обработка.
  3. Венецианските майстори на стъкло на остров Мурано (Венеция) произвеждат кристално стъкло, емайлирано стъкло, стъкло с златни нишки, от което майсторят невероятни бижута. Венецианските стъклени огърлици са били търсени още през 1200-те години и все още се правят и днес.
  4. Годежните пръстени датират от 1477 г., когато за първи път се популяризират от брака на Максимилиан I-ви с Мери Бургундска.
  5. През 2 в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали сред обществото и железен, носен, докато изпълнявали домакинските си задължения.
  6. Нефритът понякога е наричан "камъкът на рая".
  7. Съществува легенда, че Клеопатра разтваря скъпа перла в супа, след което я изпива, за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.
  8. Най-популярната форма на сапфир е синьо, но съществувати сапфири в други цветове.
  9. Диамантът е най-твърдото естествено природно вещество. Той е също така най-добър проводник на топлина и има най-високата точка на топене. Освен това притежава и най-голям показател на пречупване на светлината от всички други минерали.
  10. Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута.
  11. В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус. В древен Рим, само знатните хора са можели да носят пръстен например.
  12. В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус.
  13. Кроманьонците носели бижута като огърлици, гривни от кости, зъби и други животински останки.
  14. В Асирия, мъжете и жените носели огромни количества бижута, включващи амулети, гривни за краката и масивни огърлици.
  15. Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години
  16. Почти по същото време в Китай започнала изработката на бижута и там, но не станала широко разпространена, докато будизмът не започнал да печели популярност преди около 2000 години.
  17. Китайците предпочитали среброто пред златото като материал за изработка на бижута и то в комбинация с нефрит (жадеит). Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го с сила и красота.
  18. Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им. В символичния език на бижутерите, сапфир, инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие.
  19. Смарагда и аквамарина са различни цветове на един и същ камък – берил.
  20. Първите синтетични диаманти се появяват през 1950 година.
  21. Чарлз Луис Тифани измисля съвременния годежен пръстен с диамант, поставен в обков. Още през 1896 година годежните пръстени на Tiffany&Co се продавали на цена от 40 долара.
  22. Картие въвеждат високо ценената днес платина като материал за изработка на бижута, за първи път пре 1896 година. През 1915 година той купува магазина си на 5то Авеню, изтъргувайки земята за две перлени огърлици.
  23. Ричард Бъртън предлага брак на Елизабет Тейлър с 69,42-каратов крушовиден диамант.
  24. Най-скъпото бижу, изработвано за филм, е 134-каратова диамантена огърлица, носена от Никол Кидман в Мулен Руж. Направена от Стефано Кантури с 1 308 диаманта, тя струва 1 милион долара.

  Красиви бижута може да разгледате тук>>

 • Гранат - символ на огънят в човешкото сърце

  Гранат - символ на огънят в човешкото сърцеГранат - символ на огънят в човешкото сърце

  Гранат - полускъпоценен камък, чиито кристали са с оранжево-кафяв, червен и червеникаво- лилав цвят. В природата наподобяват семена на нар, откъдето идва и названието им – от латинското „granum“ – зърно. Плиний Старши ги определял като „карбонкули“, защото според него приликата им с проблясващите въглени била изключителна.

  Гранатът, подобно на рубина, е камък на страстта, символизиращ огънят в човешкото сърце. Като олицетворение на властта и могъществото е бил вграждан в различни регалии на властта. Като талисман на победата се е превърнал в неотменно украшение за бойните доспехи на воини от различни времена. В Древен Египет гранатът е бил използван при декорацията на божествените статуи; в Монголия бил считан за свещен камък на огъня и едновременно с това съществувало вярването, че благодарение на него могат да бъдат открити отдавна загубени съкровища. В Китай гранат е бил асоцииран с Вселената.

  В древността върху гранат са били гравирани изображенията на богове, властелини, пълководци, портретите на близки родственици със знатен произход  - великолепни геми и камеи, доказателство за изключителното майсторство на гравьорите от отдавна отминали времена. В Древен Рим, Египет и Персия гранати били инкрустирани върху сребърни и златни съдове, предназначени за различни религиозни обреди.

  Гранат

  Гранати украсяват и легендарната шапка на Мономах. Това е главната корона в руските царски регалии до времето на Петър I. Предполага се, че е била изработена в периода от края на XIII и началото на XIV век. Направена е от масивно злато, сребро, перли, скъпоценни камъни, самурена кожа, филигран, златни зрънца и финна гравюра.

  Полускъпоценните камъни украсяват и ордена на „Златното руно“. Огърлието било вдъхновено от мита за Язон. Състои се от златна огърлица с герба на бургундските херцози, и гравираното златно руно. Също така гранат присъства и в колекцията на сър Артур Чърч, изложена в Британския музей по естествена история.

  Гранат

  В продължение на векове най-качественият червен гранат /пироп/ се добивал в Чехия / т.нар. бохемски гранат/, като разработването на находищата започнало още през Средновековието. Други по-съвременни находища на гранат с ювелирни качества се разработват в южните части на африканския континент.

  Гранат

  В Европа украшенията с гранат добиват най-голямата си популярност в епохата на Романтизма. Бижутерите от това време изработвали медальони във формата на сърца, богато инкрустирани с гранати. Гранатите украсявали брошки, пръстени и висулки във формата на четирилистни детелинки. Едно от най-красивите колиета, украсено с големи тъмночервени гранати е подарък от легендарния композитор Бедржих Сметана за неговата съпруга. Днес това бижу се съхранява в едноименния музей в Прага.

  Гранат

  Уникален гранатов сет, състоящ се от колие, 2 гривни, катарама, обици и пръстен влюбеният Гьоте подарява на деветнадесет годишната Улрика фон Леветцов.

  Гранат

  Въпреки, че не се отличават с големи размери и  не се отнасят към групата на скъпоценните камъни, гранатите са прекрасни, достъпни и заемат своето неотменно място в ювелирното изкуство.

  Можете да разгледате още от прекрасните бижута, изработени от нас тук:

 • Изкуството на камеите - глиптика - част II

  Изкуството на камеите - глиптика - част II

  В предходната статия Ви запознахме с изкуството на камеите, наречено глиптика. Едно изключително изкуство, което представя обработката на скъпоценни и полускъпоценни камъни още от древността. То е било привилегия само на аристокрацията, така е и днес, и то не само защото това изкуство е изключително скъпо и трудоемко, а и защото хората, които се занимават с него, са малко на брой.

  Какво още не знаем за него?

  Във времето на Викторианската епоха камеите се превърнали в неотменен моден аксесоар както за висшето общество, така и за широките слоеве от населението, а материалите за изработването им варирали от скъпоценни камъни и слонова кост

  Короната на Наполеон Бонапарт

  до по-обикновени декоративни камъни. Сюжетите започнали да се променят -  освен класическите,  майсторите започнали да включват в работите си флорални и пейзажни мотиви.

   

  При коронясването си през 1804г., Наполеон Бонапарт избрал короната му да бъде украсена с камеи, а през 1805г. по негова заповед била създадена национална школа по глиптика. Една от тиарите на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон, също изработена от злато, перли и седем камеи с митологични сюжети,  била част от голям сет, включващ гривни, наниз, обици и пояс. След  бракът на нейната внучка с бъдещият крал на Швеция и Норвегия Оскар I от династията Бернадот, тиарата станала част от съкровищницата на Шведската корона.

  И вулканичните камъни намерили своето място в изкуството на глиптиката и изработването на камеи.Т. нар.  лава-камеи се изработвали още през XVII век, но истинската си популярност бележат  200 години по-късно. Застиналата лавата била удобен и податлив на гравиране матер

  Тиарите на Жозефин дьо Боарне

  иал с вариации на цветовете от бял до почти черен. Оказали се  много по-достъпни и в тях гравьорите пресъздавали предимно портрети и класически фрагменти, отличаващи се с голяма реалистичност.

   

  Разцветът на  изкуството на глиптиката продължил до средата на XX век.

  Камеите са не само произведения на изкуството, но и богат източник на сведения за материалната и духовната култура на отминалите времена. Античният свят достигнал изключителни върхове в областта на изкуството, на които хората все още са подвластни.

  Сменяли са се епохи, променяли са се идеалите за красота, изменяли са се сюжетите в художествените произведения в подчинение на духа на новите времена, но камеите остават неподвластни на капризите на модата в своето изящество.

  Днес във времето на високите технологии хората могат в пълнота да оценят ръчно изработените украшения на едно замиращо изкуство.

  В медальони, обици, пръстени, гривни, нанизи, часовници и ръкавели -  камеите заемат своето достойно и неотменно място в ювелирния свят. Те са прекрасно допълнение към ежедневния стил, деловия костюм и вечерния тоалет,  строги или романтични, в зависимост от индивидуалните предпочитания. Авторският дизайн, творението на природата и ръчната работа на гравьорите се вплитат в изискани уникални бижута.

  За поръчки на униклани бижута, геми и камеи - може да се обърнете към Бижута Фортуна!

  Нашите контакти вижте тук>>

 • Глиптика – изкуството на камеите - част I

  Глиптика – изкуството на камеите - част I

  Какво е глиптика?

  Глиптика е едно уникално изкуство, което не е променило своята технология на работа повече от 6 хиляди години...

  То представлява една от най-ранните обработки на естествените скъпоценни и полускъпоценни камъни, слонова кост, корали и седеф или изкуството на гравирането, наречено глиптика. Тук истински стойностен е не толкова минералът, използван като материал, колкото майсторската работа, чийто краен резултат е произведение с висока художествена стойност.

  Различават се два вида гравиране - инталии и камея. В историческо отношение инталиите са предшественици на камеите. Като правило те се изпълнявали върху едноцветни камъни, характеризирали се с  издълбано в материала  изображение и имали чисто практическо предназначение – били използвани за печати и лични амулети. До нас са достигнали историите за легендарния пръстен – печат на цар Соломон и нагръдното жреческо украшение с гравираните имена на дванадесетте юдейски племена, изработено по заповед на Моисей.

  В началото на III век пр.н.е. с развитието на занаята и усъвършенстването на техниката майсторите-гравьори започнали да работят с многоцветни камъни, оформяйки изпъкнали релефни изображения, наречени камеи. Във времето камеите постепенно се наложили като украшения сред владетелите, духовенството и аристокрацията и се превърнали в неотменна част от облеклото, снаряжението и декоративните орнаменти на интериора. Най-често върху тях били изобразявани митологични образи и сюжети, портретите на владетели, батални сцени или сцени от бита.

  Камеята на Гонзаго

  Предполага се, че в едно от основните средища на развитието на глиптиката се превърнал град Александрия,  основан през 322 г. пр.н.е от Александър Македонски по време на завоевателните му походи. Именно там, в устието на р. Нил, умелите ръце на майсторите сътворили едни от най-великите шедьоври, съхранили се до наши дни. Камеята на Гонзаго /наричана още камеята на Малмезон / е създадена  през  III в.пр.н.е. от трислоен сардоникс. На нея са гравирани портретите на Птолемей II и неговата съпруга Арсиноя. Няколко пъти във времето камеята се е превръщала във военен трофей, преминавайки от един собственик в друг.

   

  Чашата на Птолемеите

  Към настоящия момент се съхранява в Ермитажа и по всеобщото мнение на специалистите е един от най-знаменателните експонати. Така наречената „чаша на Птолемеите“ по-известна  като „чашата на Фарнезе“ е алегория на Нил и  дълго време е била притежание  на семейството на Медичите. Изработена е от оникс и е поредното потвърждение, че за изкуството на гравирането върху камък е необходимо голямо майсторство и търпение, дори самоотвержена и фанатична любов към красивото, а флорентинските поети са я възпявали в стихове като „камеята, която трябва да се възхвалява като чудо на природата“. „Чашата на Фарнезе“ днес е изложена  в Националния археологичен музей в Неапол.

  Фрагмент от чашата на Птолемеите

  Античните произведения на глиптиката поразяват със своето съвършенство, деликатност, красота и изтънчен художествен стил.  Археолозите и историците започнали да определят това изкуство като „живопис върху камък“. Ако гравирането при по-скромните  инталии можело да се сравни с графика, то разкошните многоцветни камеи обединявали в себе си колорит и пластичност, подобно на живопистта.

   

   

  Камеите са съхранили значението на еталона на класическата красота и изящество на рисунъка. Основният стремеж на гравьорите от следващите поколения се заключавал в това да се доближат максимално до този идеал чрез творбите си.

  В най-голяма степен това се отдало на италианските майстори, тъй като тяхната родина се превърнала в пряк наследник на античните традиции. Италианската гравьорска школа преживяла не само бурен подем в епохата на Ренесанса, но дала и мощен тласък за развитието на това изкуство в други европейски държави – Франция, Германия, Англия.

  Очаквайте продължение по темата за изкуството на камеите!

  Още за историята на гемите и камеите, може да прочетете тук>>

   

 • Опушен кварц / Морион / Раух топаз

  Опушен кварц / Морион / Раух топаз

  Още от стари времена опушеният кварц е познат като раухтопаз / Rauchtopaz / от немското / rauch / - опушен, а тъмният и непрозрачен кварц - като морион. Името на естествено черния камък има древногръцки произход от корена „мор“ означаващ тъмнина. Най-ценни са най-черните разновидности на мориона.

  Шумерите и древните египтяни са ги познавали още от 3100 пр.н.е. Били са свещени и за друидите. По-късно стават популярни сред римляните: в техните руини са открити много мъниста от опушен кварц и морион.

  Прозрачността е присъща за семейството на загадъчния опушен кварц. Цветът му е тъмно кафяв и прилича на пепелявата нощ, която царува над сенчестата луна. През миналия век някои бижутери го нарекли „Rauchquarz“, но това понятие не получило нужната популярност и не успяло да се наложи като унифицирано име. В Англия опушеният кварц  бил известен под името „кернгорм“, наречен на едноименната планина в Шотландия.

  На върха на шотландския кралски скиптър е инкрустиран значителен по големина опушен кварц / около 6,5 см в диаметър / и с уникален цвят. Легендите разказват, че едно от гадателските пособия на д-р Джон Дий / 1527 г. – 1609 г. / личен астролог на Мария Тюдор и кралица Елизабет Английска, била красива топка от опушен кварц. Днес тя е изложена в Британския музей.

  опушен кварц

  В Азия опушеният кварц е бил известен като камъкът на Буда. Французите известни със своя нарцисизъм, нарекли „Алонсонов диамант“ на името на местността в Нормандия, където е добиван. Известен е и под други имена като: „Колорадски диамант“, „Радиум диамант“.

  Смятало се е, че тъмните камъни / морион/ са подходящи за носене през зимата, а камъните опушен кварц - за летните месеци. Опушеният кварц и неговите разновидности не са хомогенни в цветово отношение. В зависимост от концентрацията на примеси кристалите може да варират в цвета от основата към върха. Най-често формата на кристалите наподобява обелиск и е с ясни очертания, но е възможно да бъдат и с неопределена форма.

  В благородните черни кристали на мориона, понякога се наблюдава феноменът „плейхроизъм“. Гледан под различен ъгъл видимият цвят на камъка се променя към зеленикаво и виолетово. Понякога кристалите от тъмен кварц са наричани „черен планински кристал“ или „черен диамант“. Мориона е добре познат на много народи по Земята. Той е широко разпространен в Европа, Азия и Африка. Някои екземпляри от тези кристални монолити се измерват в десетки тонове. През 1868 г. в Швейцарските Алпи е открита голяма пещера с кристали от черната разновидност на кварца. Всички те са мориони и някои от тях все още са изложени в музея в Берн.

  опушен кварц

  Камъкът се е  използвал още от древни времена. В гробниците на Тива са намерени тънки пластинки от морион. Оказва се, че фараоните са първите, които са използвали черния скъпоценен камък като светлозащитен филтър за очите.

  опушен кварц

  По времето на Викторианска Англия популярността на камъка нарастнала благодарение  на романа на Александър Херцен „Минало и размисли“. Бижутерите започнали да го гравират с различни символи или инициали и така го вграждали в пръстени и други украшения. Висококачествените мориони били вграждани в брошки и колиета. Изработвали се и прекрасни висулки, съвършенно допълнение към колиетата. На мода излязли нанизите от няколко реда мъниста с шлифован морион. Големите камъни били комбинирани с абанос.

  опушен кварц

  Висококачествените големи мориони се отличават с дълбок наситено черен цвят и ярък блясък. Ювелирните къщи предлагат бижута с този специален кварц в комбинация със скъпоценни камъни в обков от бяло злато и платина. От XX век този камък намира приложение и в технологиите. От него се произвеждат компоненти за радиоелектрониката. Днес мориона се използва все по - често като декоративен камък.

  Някои от намерените екземпляри са с колекционерска стойност. Те се отличават с удивителен наситен цвят и висока прозрачност.

  опушен кварц

  Опушеният кварц и мориона намират широко приложение в бижутерията и декоративното изкуство. Топлите им цветове и нюанси, прозрачността и сравнително голямата им твърдост ги превръщат в отличен материал за изработването на различни украшения и ювелирни изделия. Може да се вгражда в обкови от сребро, бяло и жълто злато.

 • Розов кварц - камък на сърцето!

  rozov-kvarzРозов кварц - камък на сърцето!

  Розовият кварц е  безкомпромисно розов, макар и не винаги ярък и рядко напълно прозрачен. Този полускъпоценен камък не притежава наситения ярък цвят на страстта на рубина, нито темпераментните нюанси на рубелита, по-скоро е романтичен и мечтателен, сияещ в своя мек и изтънчен цвят. Всички разновидности на кварца са красиви, но розовият кварц е наистина нещо специално.

  Розовият кварц е бил познат на човека от преди 9000 години. Първобитните хора са изработвали от него различни оръдия на труда, а в последствие и накити и ритуални предмети.

  В Древен Египет  минерала влизал в състава на различни разкрасителни и лечебни помади, помагащи да се запази младостта и свежестта на кожата. В Древен Рим било широко разпространено вярването, че камъкът е подарък на хората от боговете, за да ги научи на любов и съчувствие.

  Според  друго предание розовият кварц е жизненият сок на Земята, благодарение на който се подхранва целия свят в неговото разнообразие – растенията, насекомите,камъните и  животните. Голямо значение на камъка било отдавано в Азия, където бил наричан „камък на сърцето“. За съжаление към настоящият момент повечето от някога богатите залежи на розов кварц са към изчерпване. Въпреки постоянно увеличаващият се добив на технически кварц, камъни с ювелирно качество се откриват все по-рядко.

  rozov-kvarz

   

  Най-големите находища на камъни с отлични ювелирни и декоративни качества са разкрити в Бразилия, САЩ и Африка. Особено място заема мадагаскарският розов кварц, който се използва в ювелирното изкуство за изработката на луксозни украшения. Макар и радко се срещат и камъни с ценения от бижутарите ефект на астеризъм, при който в центъра на обработения кристал се виждат шест или дванадесет лъчева звезда /подобно на рубините и сапфирите/. От тях могат да се изработят масивни обици, пръстени, колиета и гривни.

  Сам по себе си розовият кварц не е скъп камък. Цената на изделията изработени от него, се определя от уникалността им, степентта на трудоемкост и сложността на постигнатия резултат в крайния продукт.

  Приказно красив и с нежно розов цвят, розовият кварц завладява. За него са характерни микроскопични пукнатини, включения и други вътрешни дефекти, а това означава, че всяко парченце от минерала е уникално и прекрасно.

  Розовият кварц може да се комбинира както със сребро, така и с бяло, жълто и розово злато. Най-ценни и с висока стойност са прозрачните камъни, оформяни като кабошони, шлифовани и гравирани, както и тези, съдържащи в себе си турмалинови нишки.

  Нежният цвят и сравнително голямата твърдост превръщат розовия кварц в предпочитан камък при комбинирането му с други полускъпоценни камъни с ярки цветове и нюанси – аметисти, гранати, турмалини и дори сапфири и брилянти.

  Бижута с розов кварц може да видите тук>>

  www.fortuna-jewellery.com

1-10 of 56

Страница:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6